Davranış Bozuklukları otizm suphesi olanlar

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Bu arada ben doçent doktora götürdüm konuşma problemiyle ilgili.Otizm yok çok şükür.1 saat görüştük .Yaşıtlarıyla çocuklarla iletişimi artıralım dedik .Kreş oyun grubu tavsiye etti.Sonra tekrar kontrol.

Sebebiyle ilgili bise sordunuzmu otizm olmadigi belliydi zaten

kelimeleri var ama cümle yoktu .Sebebiyle ilgili birşey sormadım .Genetik olabilir bir de herşeyini anladığımız içinde kendini yormuyor resmen mimiklerle işaretlerle anlatıyor hoca dedi konuşuyor gibi :) 3 ay sonraki kontrolü var psikiyatre gidebiliriz.6 ay sonra büyük ihtimalle konuşur dedi.

Ben 25 esim 36 olacak 1 ocakta
E siz çok gençsiniz bence .Otizimle ilgili çok bilgim yok .İlerleyen gebeliklerde olabilir diye okumuştum .38-40 yaş ve üstü diye düşünmüştüm.
Neden kaynaklanıyor otizm kesin bilgi var mı siz biliyor musunuz. Bir genelleme var mı.

Meraba kizlar nasil gidiyor gelismeler nasil benim kardesim bende misafir bayadir kizim alisti iyice bazen gidip cani istediginde guzel iletisim kuruyokardesim telefonla oynarken ben burdayim gibisinden egilip bakmaya calisiyo.. Ama kendisi oyun kurduysa muhatap olmuyo bozdurmuyo oyununu gidecek diye akli cikiyo aglamaya basliyo..bi de bu ara fark ettim napiyon kizim deyince cevap veriyo tabi bildi kelimelerle napiyon kizim mamayiyom napiyon kizim ekmek yiyom napiyon kizim ciciklerini kutuyo koymus mesela cikcikler parka gidiyo diyo kendi dilince tabi ayseyi naptik kizim diyorum cibi cibi diyo yani konusarak baya iletisim kuruyo cok olmasada.. Acayip bi kelime haznesi var kardesimde diyo kefiri atleti nerden biliyo diye.. Mesela supurge dedi nerden ogrenmis bilmm ogretmedimde babanesinden duymus yani kelims haznezi gercekten genis ee cumlede cok olmamakla beraber var baya

Evet canim ben bunu baris korkmaz diye bi doktora sordum o da kastettigimiz bu yaslar degil dedi takinti hastaligi sebep olabilirmi dedim biraz baglantili dedi.engel olmak ocin bise yapabilirmiyim dedim prenetal bir tanisi yok ancak cocuk genetik uzmanligina bir danisin dedi

Izinin hic birseyi yok rahat ol bence

Izinin hic birseyi yok rahat ol bence
Ne bilil canim ya insallah oyledir bugun bi eve gittik 3 yasinda kiz vardi benm kiz kendisi oynadi ama o kizda hic oynamadi buyuk halbuki kizimdan.. Kizim yinede onu takip etti nereye giderse pek goz temasi kurmadan ama kizdan daha cok takipteydi o oturunca otirdu falan iste boyle o kiz guzsl konusuyo 2 yasinda anne baba diyodu sadece ins kizimda 3 yasina kadar iyice konusur cumlemizinki konisur insallh

Insallah canim 3 yasina kadar neler soyler sen hic merak etme

Kizlar selam araniza yeni katildim

Bir suredir canimi cok sikan bi durum var sizinle konusmak istedim.

14 aylik bir oglum var, 1 hafta oncesine kadar inanilmaz neseli, bizimle cok ilgili bir cocuktu.

Ozellikle son 1 aydir annem bizde kaliyordu, evde daha iletisim kurabilecegi insan vardi yani, cok guzel gelisimler gosterdi bu surecte.

Sonra annem gitti, ayni hafta esimin isyerinde isleri yogunlasti ve gece 12-1 de gelmeye basladi bir gun icinde evde cocuk benimle basbasa kaldi. Bende calisiyorum isteyken annemle kaliyor aksam geldigimde annem evine gidiyor.

1 haftadir cocugumda cok garip davranislar sezmeye basladim.

Yuzume gozume hicbiseyime bakmiyor sanki ben yokum kimse yok gibi, baktiginda da cok kisa bakiyor. seslendigimde bakmiyor, bagirinca bakiyor ama bagirdigim icin agliyor, oyuncaklarini elinde tasiyip genelde firlatiyor. Hadi oyun oynayalim diye aldigim oyuncaklari kafama atiyor

İsaret parmagini bisey gostermek icin kullaniyor ( ucak nerde dedigimde gosteriyor mesela) ama istedigi biseyi gostermek icin benim elimi kullaniyor ( bu parmak olayi iyice canimi sikiyor) parmagiyla gostersin diye anlamazdan geldigim zaman sinirlenip herseyi firlatiyor vuruyor.

Normalde tum gun oyun oynardik bugun hic teklif etmedim bakalim o gelip oyun oynayalim diye teklif edecek mi bekleyip gormek istedim kendi kendime oyuncaklarla oynadim o hep baska bir kosede baska seylerle ilgilendi. Ya da camdan disariyi izledi.

Sacma sapan basini saga sola salladigini goruyorum bazen. Oyun mu yapiyor (babam oyun olsun diye yapar oyle seyler bazen) babami mi taklit ediyor emin olamadim.

Ama bu aksam alarm verdi bize. Esim isten 8 gibi geldi disari cikalim biraz havasi degissin dedim, yemek yemege girdik bi yere restorant aahibi geldi alabilirmiyim cok tatli dedi aldi oglumu ve mutfaga goturdu epey de mesafe var arada donup arkasina nerdeyiz diye bakmadi bile mutfakta millete gulucuk dagitti, masamiza getirdiler sonra adamlarin yanina gidicem diye agladi catali kasigi bize firlatti....

Kendince biseyler soyluyor ama ben hicbirinin bilincli oldugunh dusunmuyorum mama disinda, onu da cok acikinca soyluyor. Bilincsiz olarak dede anane gel git gitti tirtil havhav, haydi, baba, go, gaga filan diyor. Genellikle bidi bidi yapiyor hatta eskisinden daha cok bidi bidi yapiyor.

Bu degisimin sebebi ne olabilir? Eskiden tuvalete girsem kapinin altindan egilip iceriyi gormeye calisir pacamdan ayrilmazdi. Simdi yuzume bile bakmiyor 10 gundur yaklasik.

Otizm 1 gunde bile olabilir diye bisey okumustum acaba oyle bisey mi yoksa babanin yoklugu ananenin gidisi benim calisiyor olmam vs bir gun icinde yalniz kaldi diye bize kizgin ya da travma filan mi oldu onun icin hic bir fikrim yok.

Eskiden uyumamak oyun oynamak icin saatlerce bizi ugrastiran cocuk su an 5 dakika icinde gik bile demeden uyuyor. Dogdugundan beri istahsiz bir cocuktu, ek gidayi sivi ya da kati hep reddetti, cok az ve cok zorla yedirebiliyoruz ama gelisimi guzel gorunuyor diye doktorumuz normal diyor.

10 gundr boyleyse tepki veriyo gibi daha onceden goz temasi olduguna eminsen pek korkmana gerek yok sor tabi drlara isaret parmagini kizim 18 aylikti sizin cocugunuz icin cok gec degil mutfak calisanlarina gulucuk atmasi iyi bisey sizi aramasi hic olmuyosa bi sorun dr ama aradaa bi oldusa endiselenmeyin sormustum cunku ben dr

Bana da biseye tepki gosteriyor gibi geldi yabancilarla iletisim kurmus olmasi cok guzel ama bir psikiyatriye gotur bakalim

Benimde kafam karisti ya kizimin bazi gunler goz temasi cok guzel oluyo bazen az oluyo hani bu olabilirde acaba yedigi biseymi sebeb yada az ilgi oluncami yakindan bakamiyo pek kardesimde diyo yakindan bakmiyo diyo ama dun kizfirdi kardesim kizimi abla bi bak isine gelince nasilda bakiyoyakindan diyo grrcekten 5 dk bakti o sinirle sanki sinirlence utanmayi unutuyo gibi kizgindi cunku cok

Merhaba sevgili anneler, uzun zamandır forumu ve sizlerin mücadelesini takip ediyorum. Foruma durumumuzu yazmıştım ama sanırım yoğunluktan arkadaşlar yorum yazamadılar. Buraya da yazmak istedim, cevap veren olur diye..
Benim 27 aylık bir oğlum var. Uzun süredir onunla ilgili endişelerim var. Yaklaşık 1,5 yaşından beri şüphelerim var. Tabi nette de biraz araştırınca insanın karşısına hop diye otizm çıkıyor. Gerçi artık nette çok araştırma yapmıyorum,canım sıkılıyor, çocuğumun her hareketini kafaya takıyorum. Artık sadece bu forumu ve sizleri takip ediyorum. Biraz oğlumdan bahsedeyim. Oğlum çok meraklı ve hareketli. Gördüğü her şey ilgisini çekiyor. Yaklaşık 4 aydır yarım gün kreşe gidiyor. Kreşin oğlumun kontrolü açısından az biraz faydası olduğunu düşünüyorum. Başlarda oyuncakları vs. atıp dağıtırdı, agresifti biraz. Şimdi büyüdüğünden mi, kreşten mi bilmiyorum, biraz duruldu. Her şeyle oynar, oyuncak, tencere tava, ev aletleri..ara ara 'mış gibi' oyunlar da oynar. Konuşma yok daha bizde. İstediği şeyleri işaret parmağıyla, elini açıp kapatarak, ya da bazı (de, ee, ya vs gibi) heceler söyleyerek anlatmaya çalışıyor. Göz kontağı hep iyi,sosyal gülümsemesi var. İsme bakma başlarda iyi değildi ama şu aralar iyi sayılır. Önceleri dışarda onu kontrol etmem çok zordu, alıp başını koşardı, şimdi daha kontrollü, ama yine de istediği yere gitme çabası sürüyor. Komut alma çok iyi değil, al, ver, gel, bak..bu tarz komutları bazen yapıyor ama bir arkadaşın dediği gibi, bir şey söyleyince sanki tınlamıyor hiç, sanki beni anlamıyor, oyununa veya ilgilendiği şeye devam ediyor. Taklit fiziksel olarak hep iyiydi, bu aralar sözel ( hep hece ama, kelime mama , bebe, vs gibi anlamsız kelime taklidi)taklitte yapıyor.Takıntısı çok fazla yok, ara ara ilgilendiği şeyler değişiyor, bi ara elektrik direkleri, yüksek direkler, lambalar, saatler, kapı açma kapatma.. dönem dönem değişen ilgileri var. Beni en çok rahatsız eden hateketi her şeyi ağzına alması, bazende ısırıp iiiiiiii gibi bir ses çıkarması, sanki sinirleniyor gibi (Deneyimli annelerden bu konuda destek istiyorum, bu hareketini nasıl söndürebilirim?.)Öğretmeni ağzıyla tanımaya çalıştıgını söylüyor. Biz yurtdışındayız, burda prosedür farklı işliyor, takip ediliyor şu an. Yorum yapmıyorlar henüz, bu şekilde kreş vs. devam etsin diyorlar. Özel ders imkanı falan olmadığı için, bende endişeliyim haliyle, acaba geç mi kalıyoruz diye, kilit yaşlar çünkü. Kendi çapımda ilgileniyorum onunla. Sizin deneyim ve bilgilerinize güveniyorum. Genel bi durum değerlendirmesi yaparsanız sevinirim. Hepimize ve yavrularımıza kolaylıklar diliyorum..

Bugun babasi evde, sabahtan beri cocugu izliyoruz allahim sanki cocugu oss sinavina soktuk. Fark ettigim seyler;

Goz temasi normale dondu, hatta kafami azicik cevirsem pacama yapisip sirinlik yapiyor

Babasiyla karsilikli yere oturduk aramizda bir mesafe vardi hadi babaya saril hadi anneye saril diye bir ona bir bana kosup sarildigi oyunlar oynadik

Ayni sekilde eline bisey verip babaya gotur anneye gotur gibi oyunlar oynadik hepsini basariyla tamamladi.

Oyuncak tirtilini omuzuma koyup omuzumu sallayarak dusurme oyunu yaptim bir kere cok hosuna gitti gelip tirtili omuzuma koyup tekrar yapmami istedi. Odasinda oyuncaklariyla oynuyodu birakip salona geldik 1 dakika icinde oyuncaklarini da alip salona geldi salonda dolanmaya oynamaya basladi.

Perdenin arkasina saklanip ceeee oynamaya calisti bizimle.

Ama denemek icin sesleniuoruz sesleniyoruz bakmiyor, hav hav diye sesleniuoruz bakiyor. Sanirim bir kac gundur uzerine dusunce ben fazla seslendim artik beni dikkate almiyor ama ilgisini cekecek bir ses cikarirsam hemen beni izliyor

Babasiyla yatakta oynasiyolardi birden babasi yuzunu asti kizar gibi kuser gibi bir ifade takindi, babasina bakti anlamlandiramaya calisti sonra bana bakti, sonra tekrar babasina bakti sonra tekrar bana bakti. Sanirim bu iyi birsey...

Disimi fircalarken gordu dis fircasini elimden alip once benim dislerimi fircalamaya calisti sonra kendi agzina goturmeye calisti.

Taklit yetenegi zaten cok iyi bir cocuk, gordugu herseyi ama herseyi taklit ediyor. Babami burnunu silerken gordu hemen burnunu siler gibi yapmaya calisti.

Nesneleri henuz cok tanimiyor, hav hav dedigimde kopegin oldugunu biliyor ortadaysa kopegine bakiyor ya da aliyor, tirtili gordugunde ya da ben tirtili eline verdigimde titi diye tekrar ediyor.

Nisbeten dune gore daha normal. Sanirim bize kizginligindan oyle davraniyordu bugun hepimiz evde olunca kendine gelmeye basladi.

İsaret parmagiyla bazen isaret ediyor bazen etmiyor,onun da 2 yasa kdar vakti varmis sanirim o yuzden simdilik zamana yaydim.

Bana da biseye tepki gosteriyor gibi geldi yabancilarla iletisim kurmus olmasi cok guzel ama bir psikiyatriye gotur bakalim
Psikolog bir arkdasim var uzun zamandir gorusemedik ama oglumu taniyor, ona danistim, cocugun su an normal akista oldugunu, 2 yastan once bu beklentilerimin fazla oldugunu, su an veri topladigini ve kesinlikle kuruntu yaptigimi soyledi. Uzmanlar bile 18 aydan once cocuklara test yapmak istemez cunku cocuk stabil degildir 14 aylik cocugun nesini gotureceksin pedagog a dedi. Bekleyelim olabilir de olmayabilir de diyecek zamana yayacak dedi. Ama istersen sana bir terapi ayarlayabilirim dedi.

İlginc sekilde 2 gundur daha once hic kurmadigi heceleri cikartmaya basladi. Bilincsiz cogu, ama dilini kesfediyor gibi. Sanki soyleyebildiklerini soyeyecek sonrasinda da yerinde kullanacak gibi.... simdilik beklemedeyim. İnsalh gozumun icine boyle guze bakip boyle guze gulen cocuguma yaptigim bu yakistirma icin utanirim bir gun

14 aylik icin endisen cok fazla masallah cokta guzel iletisim kurabiliyo oglunuz demede tahtasi gibi yapmayin inanin aaanliyolar adina bakmayip hav hava bakmasi sese donuyo demkki otistikler hic bi seslenmeye bakmaz

Ben inanain hic bi belirti goremedim cocugunuzda

14 aylik icin endisen cok fazla masallah cokta guzel iletisim kurabiliyo oglunuz demede tahtasi gibi yapmayin inanin aaanliyolar adina bakmayip hav hava bakmasi sese donuyo demkki otistikler hic bi seslenmeye bakmaz
Bunu bilmiyodum, sadece adina bakmaz saniyodum, normalde adina seslendigimde bakmadigini da fark etmedim, hatta diger odadayken bile seslensem kosar gelir hemen. Gerci diger odadayken hala seslendigimde geliyo, ben fazla uyarmis olabilirim bir kac gundur onemsizlesmis duyarsizlasmis olabilir adina o yuzden. Disari ciktigimizda insanlarla iletisimi cok iyi, yemek yemege bi yere gireriz yan masaya satasir, goz temasi kurup gulumseyen birini gorunce hemen gulumser. Hatta bazen biri ilgisini cektiyse ve o kisi ona bakmadiysa onhn ilgisini cekmek icin bile ugrasie.

Zaten bu kadar sosyal iliskileri iyi olan bir cocugun Otizm belirtileri vermesi cok bulandirdi aklimi

Ben inanain hic bi belirti goremedim cocugunuzda
Teşekkür ederim seymikkkk ilgin ve cevabın için. İşte bazen insan şüpheleniyor yine de. Dediğimi sanki anlamıyor gibi oluşu, daha anne bile diyememesi ve başına buyruk olması gibi durumları insanı "acaba mı?" gibi şüphelere itiyor. Umarım hepimizin şüpheleri boşa çıkar ve yavrularımız bizi utandırır..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…