Oruç tutmak istiyorum ?

Bakin su an ilmihalden yaziyorm hz peygamberin esi ile iliskisinden dolayi cunup olarak imsak vaktine girdiğini ve oruca başladığını, sonra gusul ettiğine dair rivayetler vardir buhari savm 22, 25muslim, siyam 75 80 yani imsaktan önce cunup olan birisinin o haliyle oruca baslamasi orucunu bozmaz. Kaynak islam ilmihali marmara unv ilahiyat fakuktesi yayinlari.

Bu konuda nihat Hatipoğlu hoca da tvde cunupluk hali namaza engel oldgu icin tabiki oyle gezmek doğru degildir ama orucu bozmaz dedi
Ayrica ben kimse cunupken oyle gezsin demedm carpitmayin

Bakın ne güzelde söylüyorsunuz.İmsak vaktine kadar diyor.İmsak vaktine girdiğinde efendimiz boy abdestini almış olmaktadır.O şekilde bekleyipde imsak vakti bittikten sonra abdest alıp oruca niyet etmemiştir.İmsak girmiş efendimiz orucuna niyet edip abdestini almış ve farzını yerine getirmiştir.
Hadislerde de belirtilmekte evet cünup iken kişinin üzerinden bir namaz vakti geçmez geçiremez geçerse günaha girdiği gibi melekler ona lanet eder.
Ama siz gusul almadan oruç tutulur derseniz yanlış bilgi vermiş olursunuz.

Arkadasm getirdign ornekle benim dedigimn ne alakasi var ayrica su mubarek gunde iftira atmayin kimsenin vebaline girmiyorum nihat hoca adetken oruc tutulur dedi demedim algida sorununuz var sanirim! Kaynagimi yazdm cunup iken oruca baslanacagina dair biraz ilmihal okusaydinz bilirdinz zaten her neyse su mubarek gecede tartismiyccam siz yaftalamaya devam edn sanki adetken oruc tutulur demism yaa daha ne dedigimi anlayamamissnz
Vesselam

İmsak vaktine kadar yazmıyor orada yahu okumada da mi sorun var? Imsak vakti girip oruca başladığı ve artik oruclu iken gusul aldigi yaziyor bunu da anlamadiysaniz ne diyeyim

regl halindeyken tuttuğunuz oruç oruç sayılmaz, yani ibadet olmaz
aç kalmış olursunuz hepsi bu

10 günden sonraki kanama hali özre girer
10 günden uzunsa, o zaman tutulur

Sui zanda bulunmayın Nihat Hatipoğlu hoca kesinlikle adetli iken oruç tutulur cinsel ilişkiden sonra nasıl gusül abdesti alınmadan oruç tutulur dedi diyebilirsiniz.Böyle bir videosu yada yazısı varsa lütfen payklaşın görelim.Araştırma yapıyorsunuz ama boşuna bence.Şu an videosunu dinliyorum.Buyrun linkide aşağıda..Allahınızı severseniz bana öyle bir kaynak gösterin.Ya cünüp gezen kimseye lanet eden bir din varken siz nasıl bilmiş konuşursunuz.Ki bunu asla Nihat Hatipoğlu söylemiş değildir.Siz yanlış biliyor ve insanları yanlış yönlendiriyorsunuz.Konu mezheplere girecek bazı mezheplere göre bu gusül farklıdır lütfen karıştırmayın.
Bak arkadaşım Nihat hatipoğlu hoca cunüp iken ağda yapılmasının bile mekruh olduğunu belirtirken siz nasıl hocanın vebaline giripte o söyledi diyebilirsiniz.:20::20:

Nihat Hatipoglu-Cunupken tuylerin alinmasi / [url]www.namaz.gen.tr - YouTube[/url]

video yu izlemedim.ama kesin olarak bildiğimi söyleyeyim.diyelim eşiyle cinsel ilişkiye girdi gusl gerekir.fakat gusulsüz olması asla oruca engel değildir.niyetini eder hemen kalkıp gusl alır.gusl de önemli olan namaz vaktini geçirmemektir.oruçla alakası şöyledir.oruçluyken gusl bozan her olay(ilişki,regl,rüyalanma) orucu da bozar.ama gusl aması gerek diye oruç tutmamazlık yapamaz.diyelim adam yolcu yolda rüyalandı gusl gitti bu adam hemen gusl alamıyor ama sabah evine ulaşıp alacak.orucuna niyet eder ve alabildiği ilk an gusl alır

video yu izlemedim.ama kesin olarak bildiğimi söyleyeyim.diyelim eşiyle cinsel ilişkiye girdi gusl gerekir.fakat gusulsüz olması asla oruca engel değildir.niyetini eder hemen kalkıp gusl alır.gusl de önemli olan namaz vaktini geçirmemektir.oruçla alakası şöyledir.oruçluyken gusl bozan her olay(ilişki,regl,rüyalanma) orucu da bozar.ama gusl aması gerek diye oruç tutmamazlık yapamaz.diyelim adam yolcu yolda rüyalandı gusl gitti bu adam hemen gusl alamıyor ama sabah evine ulaşıp alacak.orucuna niyet eder ve alabildiği ilk an gusl alır
Hay Allah razi olsun anlatmak istediğim buydu ama nasıl bir tepki sanki millet cunup gezsin dedik yahu

Cünüp'lü Kimse Oruç Tutabilirmi Faruk Beşer | Videoislami.com bunu da bulduğum çok iyi oldu.Kendisi fakülteden biricik hocam :)

Ilahiyatcisn galiba meslektasz:) Faruk hoca cidden alaninda cok iyidir

dimi yani arkadasım güzel açıkladın ama anlamayanlar herşeye tek bir noktadan bakanlar olacaktır hep

Demek istediğinizi anladım belki ben yanlış ifade ettim kusura bakmayın.Ama ilk yazdığınız mesaja bakarsak gusul olmadan oruç olur demenize takıldım ben.Yoksa evet sizin bahsettiğiniz benimde anladığım ama anlatamadığım durum aynı.Evet imsak vaktinde gusledilip oruca niyet edilir ve gusül yapılır.Ama imsak geçmiş asbah veya bir nakit namaz geçmiş ise bu durumda asla oruca niyet edilip tutulmaz.Rüyalanma ve anlık cinsel dürtülerde oruç bozulmaz ki zaten önceki yazdıklarımdada böyle birşey demedim ben.

Demek istediğinizi anladım belki ben yanlış ifade ettim kusura bakmayın.Ama ilk yazdığınız mesaja bakarsak gusul olmadan oruç olur demenize takıldım ben.Yoksa evet sizin bahsettiğiniz benimde anladığım ama anlatamadığım durum aynı.Evet imsak vaktinde gusledilip oruca niyet edilir ve gusül yapılır.Ama imsak geçmiş asbah veya bir nakit namaz geçmiş ise bu durumda asla oruca niyet edilip tutulmaz.Rüyalanma ve anlık cinsel dürtülerde oruç bozulmaz ki zaten önceki yazdıklarımdada böyle birşey demedim ben.

arkadaşım cünüp sabahlasa dahi orucu olur.şöyle ki ilişkiye girdi kalkıp duş alacaktı uyuyakaldı ama oruca niyet etti.adam sabah 11 de de kalksa orucu olmuş olur.kaçırdığı namazın vebali ayrı tabi..

Diyelim ki 11 değilde 3 de kalktı kalkıp abdest alıp oruca niyet edebilirmi.Bildiğim kadarı ile hocalarda aynı ifade etmekteler saat 12 yi devirdiğinde oruca niyet olmaz demektedirler.
Nerede yanlış yapıyoruz biz.Her kafadan bir ses çıkıyor.
Yani adam akşam 5 de kalksa niyet edip oruç olurmu.
Bence olmaz.
Birde buradaki cevaba bakarmısınız arkadaşım.
Cünüp Olduğunu Unutup Oruç Tutmak | Fetva Meclisi

Once niyet edecek niyet edip yattti cunup iken kalkti saat 15.00diyelm onceeden niyet etmisti bu orucunu bozmaz kalkar gusul abdestini alir tabi o vakte kadar namazlar geçtiği için kilmadigi namazlarndan dolayi gunaha.girer ancak orucu bozulmaz

Benim anlatmak istedigim ile sizin ki farkli.
Siz kadinlara isterlerse adetliyken oruc tutmama izni verilmistiri anlatiyorsunuz.
Evet kadin isterse tutmaz, sonra kaza eder ama tutmak isteyen kadin tutabilir.
Yani adetliyken namaz kilinmez cünkü adet kani sürekli aktigi icin abdest olmaz ama oruc öyle degildir.
Daha öncede belirttigim ayette " sana kadinlarin adetinden soruyorlar, deki o kadinlar icin bir ezadir" ayetine binayen, eza, hastaligin bir alt seviyesindeki zorluk oldugunu icin ve hasta olanlara oruc tutmama, iyilesince kaza etme izni verildigi icin, kadinlarda adetli iken hasta sayilir, hasta olduklari icinde isterlerse tutmama izni vardir, ama isterlersede tutabilirler.
Bu konuda eminim, namaz kilamaz ama isterse, altini ciziyorum isterse orucunu tutabilir.

oruçluyken namaz ve oruçtan muaf olduğum için memnunum :)
o halde namaz da kılamam oruç da tutamam
bazılarını hiç hırpalamıyor ki orucu düşünebiliyorlar ne güzel

Öncelikle iyi geceler herkese, bugün reglimin 3. günü ve yarın 4. günü olucak bitmedi ama hafifledi , yarın oruc tutmak istiyorum , bu durumda tutabilir miyim ? 3. gunu geçtikten sonra tutulabiliyomuş diye duymuştum ama ne kadar doğrudur bilemem

tatlım çok açık ve net bir şekilde cevaplıyorum hayır tutamazsın ramazan bittikten sonra da kazasını yaparsın başka bu gibi dini soruları olan arkadaşlara yardımcı olabilirim mesaj atabilirler

Diyelim ki 11 değilde 3 de kalktı kalkıp abdest alıp oruca niyet edebilirmi.Bildiğim kadarı ile hocalarda aynı ifade etmekteler saat 12 yi devirdiğinde oruca niyet olmaz demektedirler.
Bence olmaz.

Verdignz linkte dediklermize aykırı bir sey yazmiyor ki eger imsak vaktinden once yemek icmek isini bitirdiyseniz orucunuz olur diyor yani bizim dedigim gibi cunupluyken oruca niyet etmis hatirladiginda yikanmis kac saat gecmistir kim bilir birsey yemediysen sorun yok diyor bizim dedigimize kanit olmus bu

Arkadasim ezberindeki sureleri rahatlikla okuyabilirsin.
Adetli kadini bu derece dinden uzaklastirmaya calisilmasini anlayamiyorum.
Ben adetliyken daralsam, SIKILSAM rabbime dönüp ayetel kürsüyü okuyarak ellerimi acip dua edemeyecekmiyim.
Adetli kadin sadece abdest alamaz, namaz kilamaz, abdest alamadigi icin Kuran-i Kerimi eline alip okuyamaz.
Ama istiyorsa orucunu tutabilir, ezberindeki sureleri okuyabilir, tesbihat yapabilir.
Adetin tek engel oldugu sey abdesttir.
Bu nedenle kadin birtek abdest gerektiren seyleri yapamaz adetliyken.

canım
ayet el kürsiyi okumadan dua edilmez diye bir şart mı var
tabiki edebilirsin
salavat çekebilirsin
subhanallahi ve bi hamdihi subhanallahil azim gibi tesbihleri okuyabilirsin vs vs
neden illa kur'an'dan ayet okuyasın
yani eğer izin varsa okunabilir
yok izin yoksa haramsa
onu helal kılan da haram kılan da Allah'tır, haram kılmışsa bu uzaklaştırma değil bir izindir.
ben de o izini seve seve kullanırım.

Verdignz linkte dediklermize aykırı bir sey yazmiyor ki eger imsak vaktinden once yemek icmek isini bitirdiyseniz orucunuz olur diyor yani bizim dedigim gibi cunupluyken oruca niyet etmis hatirladiginda yikanmis kac saat gecmistir kim bilir birsey yemediysen sorun yok diyor bizim dedigimize kanit olmus bu

:1::1:Yok artık ya bakın öncesini ve sonrasını yazmış hoca efendi.İmsak vaktine kadar diyor.İmsaktan sonra kocaman harflerle KAZA EDERSİNİZ yazmış.
VESSELAM.
Oruç için niyetin vakti, akşam namazı vaktinin girmesiyle birlikte başlar.

Ramazan, günü belirlenmiş adak ve nafile oruçlarda niyet, öğle namazına yaklaşık bir saat kalana kadar devam eder. Bunların dışındaki, kefaret, kaza, günü belirlenmemiş adak oruçlarında ise “imsak”ten önce niyet edilmesi gerekir.

Neyse herkes kendi bildiğinden ve yaptığından sorumludur.Ben ve bizler bildiğimiz doğruları paylaştık kişi en doğruyu okuyarak araştırarak öğrenir.İnşallah yanlış bilgiler vermedik.Vermişsek vebali büyüktür.Hamdolsun ben kendim adıma böyle düşünmüyorum.En doğrusunu Rabbim bilir.

Son düzenleme:
Bence olmaz.

Tamam imsak vaktinden once yemek icmek bitti ve niyet ettin haliyle orucun kabul olur orada bahsi gecen niyet etmek bende zaten niyet edilir yeme icme kesilir ama cunupsundur oylece uykuya dalarsin kalktiginda da gusul abdestini alirsn orucunu tutabilirsin zaten niyetini onceden etmissin diyorum merak etmeyn ilahiyatci olarak vebali iyi bilirim emin olmasm yazmazdm Allah yanls bilgi vermekten hepimizi korusun

Back
X