• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Onemli soru. Terapi verme yetkisi var mi ?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

mercandedee

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Nisan 2018
547
130
103
37
Arkadaslar diyelm kisi matematik yada fizik yada sosyoloji okudu ama yüksek lisansını psikoloji üzerine yapti. Kisi terapi verebilirmi. Kendisini psikolog doktor olarak gösterebilirim? Kimler terapi verebilir .

Kimse parasını böyle insanlara dökmesin. Klinik psikologlar o kadar yıl okuyup üstüne bir de yüksek lisans yapıyor. Aldıkları ekstra mesleki eğitimlerden, gittikleri kurslardan ve konferanslardan bahsetmiyorum bile. Psikolojiden bağımsız bölümler okuyup iki yıl aldıkları eğitimle psikologculuk oynamaları trajikomik

Bir iş arkadasım vardı , hemşireydi ve yüksek lisans yaptı psikiyatri üzerine şimdi terapist olarak çalışıyor ama psikolog olarak çalışamaz çünkü ikisi farklı alanlar ve farklı eğitimler .
Olmaz öyle şey. Yanlışınız var. Pisikyatri hemşireliği yapıyordur o.

Bu dediğiniz Amerika’dadır büyük ihtimalle. Türkiye’deki hemşirelerin eğitimiyle oradakilerin eğitimi daha farklı.
İsvec . Evet farklı örneğin Türkiye’den yada başka ülkelerden gelen hemşireler artı bir eğitim almadan hemşirelik yapamıyor burda ama buradaki hemşirelerin diplomaları tüm dünyada geçerli .

Arkadaslar diyelm kisi matematik yada fizik yada sosyoloji okudu ama yüksek lisansını psikoloji üzerine yapti. Kisi terapi verebilirmi. Kendisini psikolog doktor olarak gösterebilirim? Kimler terapi verebilir .
Klinik psikoloji yüksek lisansı yapanlar terapi verebilir. Aslında sadece psikoloji lisansı okuyanların da vermemesi gerekiyor yani. Bildiğim kadarıyla sosyoloji tarzı sosyal alanlardan gelenlere akademik hazırlık okutup yüksek lisans imkanı sağlayabiliyor bazı üniversiteler ama bu kolay bir imkan değil. PDR mezunlarını bile sadece özel üniversiteler alıyor.

İsvec . Evet farklı örneğin Türkiye’den yada başka ülkelerden gelen hemşireler artı bir eğitim almadan hemşirelik yapamıyor burda ama buradaki hemşirelerin diplomaları tüm dünyada geçerli .
Evet, bildiğim kadarıyla Avrupa’da ve Amerika’da aldıkları eğitimle birlikte böyle bir esneklik var. Türkiye’de bu yok maalesef. Hatta Amerika’da bazı eyaletlerde çeşitli eğitimler almış psikologların hastalarına psikiyatrist gibi ilaç yazmalarına izin verilmiş. Tabii yine bizde o esneklik yok.

Psikologlari koruyan Bir meslek yasası olmadığı için yapabilir. Ben sosyoloji mezunuyum, öğrenciyken devamli 'aile danışmanı sertifikası alin, aile danışmanı olarak çalışın' diye eğitim satmaya çalışırlardı.. kaldı ki sahte psikologlar tvlere bile çıkıyor (bkz Instagram fenomeni çağla )
Ya da iki astroloji, cakra eğitimi alan herkes hemen şifalandirma uzmanı,spirtüalist olarak parayla seans yapıyorlar...
Aynı bunlar gibi, yoga bilmeyen ,kendi yapmamış,yogayi bir yaşam felsefesi haline getirmemis bir arkadaşım çocuklar için yoga egitimi aldi, ders veriyordu :p
Yani olur olur bu ülkede her şey..adına terapist demez,danışman der, olur biter.
Hatta tam lafın üstüne dün atilan şu tweet'i paylaşayım;
IMG_20201129_221122.webp

Son düzenleme:
2 yıllık eğitimle gelen danışana ne verilebilir ki karşıdaki anlatacak hem onu anlaman gerekiyor hem de yol göstermen gerekiyor bu öyle 2 yılla olacak iş değil yılların eğitimi alt yapısı ayrıca bir sürü kitap okuyarak kendini geliştirmesi gerek bir insan terapistim 1 saat anlatıyor bana 2 yıllık eğitimle her konuda danışan birine ne anlatırsınız ki rica ederim para için yapmayın bu işleri insan sağlığı duyguları çok önemli bişey

Terapi yapabilmek için psikoloji mezunu olmak dahi yeterli değil klinik psikolog olmalısınız bunun için de uygulamalı yüksek lisans veya doktora programına katılıp yeterlilik belgesine sahip olmak gerekiyor.

Hukuken yapabilir veya yapmaz. Ancak vicdanen o aldığı 2 yıllık eğitimle rahatça psikolog olarak çalışabilecek mi? Bir de bunu sorgulamak lazım. Bence hayır. Sizce?
Ama üniversitelerin birer ticarethane vizyonunda eğitim programları pazarladıklarından sanırım günümüzde herkes üniversite mezunu danışman/terapist/yaşam koçu. Üzücü

2 yıllık eğitimle gelen danışana ne verilebilir ki karşıdaki anlatacak hem onu anlaman gerekiyor hem de yol göstermen gerekiyor bu öyle 2 yılla olacak iş değil yılların eğitimi alt yapısı ayrıca bir sürü kitap okuyarak kendini geliştirmesi gerek bir insan terapistim 1 saat anlatıyor bana 2 yıllık eğitimle her konuda danışan birine ne anlatırsınız ki rica ederim para için yapmayın bu işleri insan sağlığı duyguları çok önemli bişey
Ben yapmiyorum. Aldığım terapist oyle. Merak ettim. Sadece yuksel lisansi psikoloji. Kotu biri asla dgl iyi biri faydalı da oluyor ama bilmiyorum. Psikolgum diyor yuksek lisans yaptığı için.

Hukuken yapabilir veya yapmaz. Ancak vicdanen o aldığı 2 yıllık eğitimle rahatça psikolog olarak çalışabilecek mi? Bir de bunu sorgulamak lazım. Bence hayır. Sizce?
Ama üniversitelerin birer ticarethane vizyonunda eğitim programları pazarladıklarından sanırım günümüzde herkes üniversite mezunu danışman/terapist/yaşam koçu. Üzücü
Yapior su an. Güvenmek istiyorum fayda gormuyor dglm ama oyle iste. Iyi yapior aslinda

Psikologlari koruyan Bir meslek yasası olmadığı için yapabilir. Ben sosyoloji mezunuyum, öğrenciyken devamli 'aile danışmanı sertifikası alin, aile danışmanı olarak çalışın' diye eğitim satmaya çalışırlardı.. kaldı ki sahte psikologlar tvlere bile çıkıyor (bkz Instagram fenomeni çağla )
Ya da iki astroloji, cakra eğitimi alan herkes hemen şifalandirma uzmanı,spirtüalist olarak parayla seans yapıyorlar...
Aynı bunlar gibi, yoga bilmeyen ,kendi yapmamış,yogayi bir yaşam felsefesi haline getirmemis bir arkadaşım çocuklar için yoga egitimi aldi, ders veriyordu :p
Yani olur olur bu ülkede her şey..adına terapist demez,danışman der, olur biter.
Hatta tam lafın üstüne dün atilan şu tweet'i paylaşayım;Eki Görüntüle 2730158
Evet bikac sertifkayla sifalandirma yapanlarda turedi cok fazla

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X