Okullarda kılık kiyafet serbestlıği

SINIRLAMALAR ŞUNLAR

Yönetmelikte kılık ve kıyafetle ilgili getirilen sınırlamalar ise şöyle; “Öğrenciler, öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takıları takamaz. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemeyez, yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez.

Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemeyez. Siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve giysileri giyemez. Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz.”

Kurallara uymayan öğrenciler ve okul yönetimleri hakkında disiplin hükümlerinin uygulanacağı belirtilen yönetmelikte, 22/7/1981 tarihli ve 8/3349 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Milli Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik” ile 16/7/1982 tarihli ve 8/5105 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde yer alan “ile 22/7/1981 tarihli ve 8/3349 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına bağlı “Milli Eğitim Bakanlığı ile Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik hükümleri” ibaresinin yürürlükten kaldırıldığı dile getirildi.
teşekkürler arkadaşım paylaşımın için..
burda kolsuz gömlek denmiş,yarım kollu (kısa kollu) denmemiş. bende sivil uygulamayı asla desteklemiyorum ancak konuları saptırıp hükümete saldırmak için bahane aranmasınıda doğru bulmuyorum...

Son düzenleme:
ben serbest kıyafeti savunanlardanım hep bu kıyafet meselesine takılan öğretmenler bana antipatik gelmiştir hep asker zihniyeti olduğundan , hep baskı ,hep yasak tahamül sıfır , çocukların

kıyafetleriyle uğraşacağınıza bilgi verin boşuna ders saatlerini kızın saçına, tokasına takmaya gerek yok , siz eğitim vermek ile yükümlüsün bence yasak ve disiplin manyağı olan öğretmenler bu

konuya çok takılacak tahamülü empatisi yüksek olan öğretmenlerde hç bir sorun çıkarmayacak ders saatinide yemiyecek , siz öğrencinin ders ile alakalımı buna bakın , özgürlük konusunda çok

sancılarımız var bunları ne zaman aşacağız acaba? benim kızım tabiki kaşına lisede alacak ,öğretmen hanım sen kızım saçıyla tokasıyla uğraşma , çocuklara dersi sevip sevdirmediğini denetle ,

yasak ve disiplin manyağı öğretmen ne demektir ya ? siz ergenlik çağına girmiş 30 40 tane öğrenciyi karma bir sınıfta kuralsız disiplinsiz nasıl zaptedeceğinizi sanıyorsunuz? öğretmen olmadığınız belli sizi o yaşta kırk öğrenciyle bir sınıfa koyalım da özgürlük nağralarını atın bakalım o öğrenciler neler yapıyor?

okul disiplin yeridir arkadaşlar, disiplini kurallarla sağlarsınız. Siz okullarda fikir özgürlüğü hakkında endişe duyun, çok özgürlük meraklısıysanız, kıyafete gelene kadar ohooooo

bu uygulama uzun sürmez umarım , eski düzen geri döner, öğrenci okula geldiğinin farkında olarak gelir, öğrencinin öğrenci olduğunu belli eden bir şey olur, bir tek şey

Son düzenleme:
teşekkürler arkadaşım paylaşımın için..
burda kolsuz gömlek denmiş,yarım kollu (kısa kollu) denmemiş. bende sivil uygulamayı asla desteklemiyorum ancak konuları saptırıp hükümete saldırmak için bahane aranmasınıda doğru bulmuyorum...
Serbest uygulamaya bende karşıyım arkadaşım kolsuz gömlek,yada tişörtten kasıtları askılı gömlekler yada tişörtler kısa kollu serbest bakalım bu uygulama ne kadar sürecek muglada bazı okullarda geçmişler

Eğitimdeki tüm sorunlar bitti..

Artık kılık kıyafette serbest ya bu övguvenle herkes universite sınavını kazanırrr

Sizin ödünüz kopmuş başörtüsü serbest olur diye çok komiksiniz hakikaten ya size ne başkasının başındaki şaldan,eşarptan.

Ben bu kararı sevdim ayrıca kıyafet sektörü çok gelişti bi çarşıya gitseniz 15 tlye güzel bi kazak ve 25 tl yede güzel bir kot pantolon bularbilirsiniz arkadaşlar ayrıca yardım bile yapılacakmış

Kıyafetteki sınırlamalar ise şunlar;
a) (Değişik: 3.1.2002/24629 RG) Kadınlar;

Elbise, pantolan etek temiz, düzgün, ütülü ve sade, ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur. Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.

Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.

b) Erkerler;

Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabiî olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez, üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri sü*veterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.

(Değişik : 07/08/1991-91/2048 B.K.K.) Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.

Mesele türban değil çarptırmayın lütfen.Kapalı olan insanlara da sonsuz saygım var.Beni korkutan ilkokula giden bir çocuğa zorla türban takılması.Bunun yine o yaştaki çocuğu zorla evlendirmekten bir farkı olmadığını düşünüyorum.Çünkü kimse o çocuğa fikrini sormuyor,o çocuğun bir tercih yapması söz konusu değil.Aynı çocuk 18 yaşından sonra kendi isteğiyle kapanabilir bu beni ilgilendirmez ama 8 yaşında bir çocuğun başındaki örtü insani değerlere aykırı bence.

Ayrıca yine bu uygulamayla kim öğrenci kim değil belli olmayacak.Güya turnike koyacaklarmış ama öğrenci milleti her şeyi atlatmanın bir yolunu bulur.Biz de üniversitede turnikeyi atlattığımız oluyor.Beni korkutan şeylerden birisi de öğrenci olmayan bir insanın o okula gelmesi öğrencilere fiziksel ve ya psikolojik olarak zarar vermesi.

Bu arada o bahsettiğiniz ucuz kıyafetler sadece büyük şehirlerdeki pazarlarda geçerli.Yıllardır Antalya'da yaşamış bir insan olarak turizm kentindeki bir çocuğun kıyafetlerinin o kadar ucuz olmadığını bilecek kadar turizm şehirlerinde yaşadım.Ayrıca verdiğiniz örnekteki fiyat bile uygun değil ki.Öğrenci her gün aynı şeyi giyecek değil sonuçta.

Türkiye şartlarında erken alınmış bir karar olduğunu düşünüyorum.Gelir düzeyimiz,eğitim seviyemiz yükseltilmeden henüz bu karar alınmamalıydı.
İkinci el okul formalarını bile zor kabullenip giyen çocuklar en azından diğerleriyle eşit görüntü veriyorlardı.Ya şimdi?Aralarındaki uçurumlar çok daha derinleşecek.Depresyona giren öğrencilerin ve velilerin sayısı artacak gibi geliyor bana.Keşke öncesinde okullarda öğrencilere ve velilere en azından anketle sorulsaydı.

kıyafetler tek tip olmasın özgün olalım özgür olalım derken, fikir ve düşünceler tek tip olmasın!!!

Mesele türban değil çarptırmayın lütfen.Kapalı olan insanlara da sonsuz saygım var.Beni korkutan ilkokula giden bir çocuğa zorla türban takılması.Bunun yine o yaştaki çocuğu zorla evlendirmekten bir farkı olmadığını düşünüyorum.Çünkü kimse o çocuğa fikrini sormuyor,o çocuğun bir tercih yapması söz konusu değil.Aynı çocuk 18 yaşından sonra kendi isteğiyle kapanabilir bu beni ilgilendirmez ama 8 yaşında bir çocuğun başındaki örtü insani değerlere aykırı bence.

Ayrıca yine bu uygulamayla kim öğrenci kim değil belli olmayacak.Güya turnike koyacaklarmış ama öğrenci milleti her şeyi atlatmanın bir yolunu bulur.Biz de üniversitede turnikeyi atlattığımız oluyor.Beni korkutan şeylerden birisi de öğrenci olmayan bir insanın o okula gelmesi öğrencilere fiziksel ve ya psikolojik olarak zarar vermesi.

Bu arada o bahsettiğiniz ucuz kıyafetler sadece büyük şehirlerdeki pazarlarda geçerli.Yıllardır Antalya'da yaşamış bir insan olarak turizm kentindeki bir çocuğun kıyafetlerinin o kadar ucuz olmadığını bilecek kadar turizm şehirlerinde yaşadım.Ayrıca verdiğiniz örnekteki fiyat bile uygun değil ki.Öğrenci her gün aynı şeyi giyecek değil sonuçta.

Konuyu ben çarpıtmadım zaten çarpıtanlanlara sinirlendim ayrıca dediğiniz şeye ben de karşıyım ama bir genç kız kendi isteğiyle kapandıysa da saygı duymak gerekir.Çarşılarda pazarlarda uygun fiyatlı birçok şey satılıyor fiyatı da kendimden bildiğim için söyledim şahsen ben kıyafetlerimi hep uygun fiyatlı alırım şimdiye kadar da beğenmeyen olmadı giydiğim şeyleri.Bizim okulumuzda giydiği şey marka olmadığı için dalga geçilen birini de henüz görmedim bilinçli bir öğrenci de zaten arkadaşıyla böyle saçma bişey için dalga geçmez.

Okullarda forma giyilmesi gerektiğini düşünüyorum,şu an büyük şehirlere göç çok fazla bu insanlar bir işçi maaşıyla 3-4 çocuk bakıyor en az..kılık kıyafet olayınada bütçe ayıramıyorlar bir hafta yatıp klkarken ve sokakta aynı kıyafet giyen çocuklar biliyorum böyle ailelere devletimiz forma yardımı yaparken,böyle bir karar nesıl verildi bilmiyorum..forma çocukları eşit gösterir,kimi çocuklar tertemiz parlak ütülü giyinirken kimi diğer türlü olduğunda çocuklar derslerine konsantre olamazlar diye düşünüyorum..

6 - 13 yaş arası ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin yönetmeliğinde : "vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek giyilmeyecek" gibi bir ifadenin olması garip geldi bana.
ilkokuldaki kız çocuk etek giyse ne olur, tayt giyse ne olur, çocuk işte ya.. liselerde olabilir bu tarz kısıtlama, ama küçücük çocuklara ne gözle bakılmış ki bu eklenmiş..
biraz hastalıklı buldum

işte tam bu konunun özü 13 yaşındaki kıza yetişkin gibi bakmak herkesi kendileri gibi sapık sanıyo bunlar 6 yaşındaki çocuğun vicudu neki hatlarını belli edecek etek tayt diyorlar yazık bu fikri düşünenlerede yazık milleti böyle sapık gibi gösteriyorlar sonrada konuştukları kürsüden milleti gördünüzmü onlar türban düşmanı deyip cahil kesimin önüne atıyolar asıl siyasetine sapık düşünceleri alet eden onlar hastalıklı değil bunlar bildiğin sapık bizide sapık sanıyolar

Ben de MEB'de çalışan bir Rehber öğretmen/Psikolojik danışmanım. Esas olarak özgürlüğü savunan bir insanım; ama ergenlik ülkemizde maalesef çok sert yaşanıyor. Çocuklar, gençler marka üzerinden kendilerini yükselttiklerini düşünüyorlar. Bu ben küçükken de böyleydi, şimdi de böyle. Maddi durumu iyi olanlar çok fakir biriyle zeki ve çalışkan biri de olsa zaman geçirmiyorlar. Hele ki kıyafet yönetmeliği de değişince bu durum daha da keskinleşecek. Zaten araştırmalarda ülkenin genel maddi durumu artmış gibi gösterilse de zengin daha zengin, fakir daha da fakir hale gelmekte... Okullar bile getto mahalleleri gibi kutuplaşmış durumda. Zengin okulu, özel okul, Kürt okulu, Roman okulu vs... Her şey bu kadar keskinken, insanlar birbirinin düşüncesine yetişkinken bile tahammül edemezken bir de böyle bir şey yapmak çok büyük bir hata olur...

Tüm bunlar bir yana ilköğretimde öğrencinin askılı gelmesi mini şort giymesi de mantıksız. Ama çorap giyip şort etek giyilebilir, çok da tatlı durur. Kapanma meselesi zaten saçma. Üniversitede tamam istediğini giysin, istediği gibi yaşasın ve kendini ifade etsin. Ama ilköğretim ve lisede öğretmenler nasıl bi kural içindeyse öğrenciler de öyle olmalı :KK66:

Son düzenleme:
Miniklerimiz bu dünyadaki eşitsizliği bu yaşlarında hissedip üzülmeselerdi bari.
Daha şimdiden keşke benimde şöyle kıyafetim olsa hayalleri kurmak yerine ben büyüyünce polis olacağım,doktor olacağım hayallerini kurabilselerdi.
Kendinden daha iyi giyinen arkadaşlarına baktığında ki eksikliği ve hüznünü iliklerimde hissediyorum.

Türk milleti zaten hiçbir$eyden memnun kalmazki, üniforma mecburiyken, herkes söyleniyordu, $imdi kiyafet serbest oldu yine herkes söyleniyor, bu durumda devlet ne yapsin?

devlet şunu yapsın serbestmi oldu kıyafet adı üstünde serbest yasak kalktı yeni yasak koymasın askılı giymesin etke giymesin tayt giymesin başörtü isterse takabilir bunun altında çok şey yatıyor başörtü takmayanları milletin önüne atmak bu aslında siz anlamıyosunuz yada bizi salak sanıyosunuz kuran dersini seçmiş çocuk annesi soruyo ne yaptın okulda parmak kaldırdım falan yaptım hoca aferim dedi kuran dersine girdik ayşe başörtütakmadı annesi sen tak kızım onlar günahkar yanıcak onlar dicek çocuk ayrımcılığı görmicekmi asıl yapılmak istenen bu mümkinse bu devlet bana içbişey yapmasın ne şamın şekeri nede bunların yüzü

Konuyu ben çarpıtmadım zaten çarpıtanlanlara sinirlendim ayrıca dediğiniz şeye ben de karşıyım ama bir genç kız kendi isteğiyle kapandıysa da saygı duymak gerekir.Çarşılarda pazarlarda uygun fiyatlı birçok şey satılıyor fiyatı da kendimden bildiğim için söyledim şahsen ben kıyafetlerimi hep uygun fiyatlı alırım şimdiye kadar da beğenmeyen olmadı giydiğim şeyleri.Bizim okulumuzda giydiği şey marka olmadığı için dalga geçilen birini de henüz görmedim bilinçli bir öğrenci de zaten arkadaşıyla böyle saçma bişey için dalga geçmez.

Genç kızdan kastınız 18se eğer liseyi bitiren kızlar 18inde oluyor,lise döneminde türban takılması bence uygun değil.Hangi insan lise yıllarıyla 20li yaşlarındaki fikirleriyle aynı doğrultuda ki?Benim dediğimde her şehirdeki pazarlar aynı fiyatta değil.Siz nerede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama...Bilinçli öğrenci demişsiniz ortaokul ve lise yıllarında kaçımız bilinçliydi?

Aslında sorun yokmuş. bakanın son demeci.:KK6:
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okullarda öğrencilerin kılık kıyafetlerinin serbest olmasına ilişkin, "Forma ciddi anlamda fakir aileler için bir maliyet getirmekte külfet oluşturmaktadır. Okullarımızda aslında çok zengin olanlar çok fakir olanın aynı okula gittiğini mi düşünüyorsunuz?" diye sordu.

birde şu öğretmenlerin ergenlerden yakınmalarındanda gına geldi , her mesleğin kendine has zorluğu vardır , oh ne güzel kimse seni üzmeyecek , para kazanacaksın nerede görünmüş BU?, BİR TEMİZLİKÇİ Kadın neler çekiyor kimlerin kaprislerine boyun eğiyor ,bir muhasebeci desen bir bir dert gelen muhaseben para almak ister o ise patronun ağız kokusunu ,müşterilerinin kaprisleri, başka bir meslek ise dişçi, milleti memnun etme çabasında kusura bakma öğretmen hanım sende bilerek isteyerek seçtiysen bu mesleği zorluklara katlanacaksın , her genç aynı değil arada arsızlarda olacak ,onlarıda yolla getireceksin , tek tip gençlik olmaz zaten , disiplin manyağı olmayın , dengeli olun , dengeyi bulmak zor , bunu başarın !!!!!!

birde şu öğretmenlerin ergenlerden yakınmalarındanda gına geldi , her mesleğin kendine has zorluğu vardır , oh ne güzel kimse seni üzmeyecek , para kazanacaksın nerede görünmüş BU?, BİR TEMİZLİKÇİ Kadın neler çekiyor kimlerin kaprislerine boyun eğiyor ,bir muhasebeci desen bir bir dert gelen muhaseben para almak ister o ise patronun ağız kokusunu ,müşterilerinin kaprisleri, başka bir meslek ise dişçi, milleti memnun etme çabasında kusura bakma öğretmen hanım sende bilerek isteyerek seçtiysen bu mesleği zorluklara katlanacaksın , her genç aynı değil arada arsızlarda olacak ,onlarıda yolla getireceksin , tek tip gençlik olmaz zaten , disiplin manyağı olmayın , dengeli olun , dengeyi bulmak zor , bunu başarın !!!!!!

sizin öğretmenlerle kişisel bir probleminiz var, belli

her neyse, herkes kendi işine

Size çok katılıyorum. Türkiye'de eğitimle ilgili o kadar çok değiştirilmesi gereken şey varken kıyafet serbestliği mi? Ne kadar yanlış. Bir kere Türkiye'de o kadar sınıf farkı varki... Alan var alamayan var.

O ergenlerin yakınmaları ya onların intihar etmesi ,ya başka birini bıcaklaması yada dövmesiyle yada geleceğini karartmasıyla sonuçlanıyor.

Velilerin ben söz geçiremiyorum soz geçirin..Benden cok size emanet sözleri yuunden yakınmalar..

Hatalı öğretmen yok mu var ..

O hatalı öğretmenlerın devamıda ilgisiz veliler yüzünden devam ediyor eğitimi ve öğretimi aksatıyor..

Söz konusu gençlerimiz yani geleceğimiz...

Öğretmenler bu memleketin geleceğini yetiştiriyor...

Bir temizlikçi cam az silse sorun olmaz ama eğitimdeki aksaklıklar geleceğimizi etkiliyor..

X