- 18 Ağustos 2016
- 4.807
- 19.796
-
- Konu Sahibi HaslanmisPattis
- #21
Bizim kolejimizde anasınıfı 2 seneydi. 5 ve 6 yaş olarak. Zaten 3-4yas öncesini almiyorlar bile sanki. Ben de bilemedim benim de kafamı karıştırdın
Okul görüşmesinden alnının akıyla çıkan veli belli ediyor kendini. Teşekkürler.Şuanda kolejlerde anaokulu 4 yaşını doldurunca alıyorlar. 2 sene üst üste anaokuluna gönderende oluyor. Yani artık 4 yaşta anaokuluna gidebiliyor.
Bybo yu takip ediyor musunuz?6 yaş sınıfı olarak asla görmedim. Kızımın eski okulunda 2 6 yaş arasıydı mesela. Ama 5 yaş sınıfı bile yoktu çünkü öğrenci yoktu.
Okul görüşmesinden alnının akıyla çıkan veli belli ediyor kendini. Teşekkürler.
Başka bir anaokuluna da gidebilir. Ana okuluna iki sene giden de varBizimkinin Eylül ayında 5 yaşına 3 ay kalmış olacak. Yani mantıken 5 yaş sınıfına gitsin 4 yaş sınıfına gitmesin gibi bir durum oluyor. Ama 5 yaş sınıfı dedikleri anaokulu. Eğer anaokuluna bu sene giderse ilk okula 69 aylık başlamış olacak, anaokuluna seneye giderse 81 aylık başlamış olacak.
Kreş seviyesindeki İngilizceden biraz fazlası şu an zaten var. Derdini cümle kurarak anlatabiliyor. Anaokulunun o yönde artısı İspanyolca eklemek olabilir belki.
2016 Aralık sonu doğumlu bir kızım var. Neredeyse yılbaşı hatta.
2-3,5 yaş arası kreşe gitti. Pandemi başlangıcı itibari ile kreşi bıraktı. O günden beri evdeyiz. Ben zaten evden çalışıyorum, ilgileniyorum da ama kreş ortamı yok haliyle. Yaş oldu 4,5.
Oyun terapisi alıyor bir süredir. (oyun terapisi alma sebebi hasta olma korkusu, pandemi süreci hepten tetikledi.) Psikologuna da bu soruyu sordum ama istediğim cevabı vermedikonuyu açmanın tek sebebi o değil tabi anlatacağım.
Ben bu sene de kreşe gitsin istiyorum, geçen sene kreşe göndermiş olsaydım bu sene anaokuluna gönderirdim belki ama açıkçası hastalık vs derken eve kapandık. Kreşe gönderebiliyor muyum? Evet. Ama muhtemelen kreşin en büyüğü olacak. Zaten fiziksel yapı olarak akranlarından büyük duruyor, bir de işin kötüsü benim kızım kendinden büyüklerle oynamaktan zevk alıyor. Genelde kendinden 1 1,5 yaş büyüklerle arkadaşlık etmeyi tercih ediyor.
Psikologa fikrini sorduğumda kesinlikle anaokuluna gitmeli, seneye de ilk okula başlayabilir dedi. Kendini ezdirecek bir yapısı yok, kavgacı falan da değil yani korkum küçük kalır ezilir değil.
Psikologa neden sorduğuma gelince, kendisi aynı zamanda göndermeyi düşündüğüm kolejlerden birinin psikologu. Denk geldi, sordum. Yani okul yönlendirme yaptığında da o sonucu alacağım. Anaokulu ihtimalinde de sınıfın en küçüğü olacak.
Kreşe giderse eve yakın bir yere göndermeyi düşünüyorum. Kendim alır bırakırım.
Anaokulu olursa servis vs durumları olacak ve açıkçası ilk okul ve orta okulda devam edeceği okulda başlasın istiyorum. Gönderebilirim dediğim 5 6 tane kolej var henüz okul görüşmesi yapmadık.
Kocam kreşe gitsin aceleye gerek yok seneye bakarız diyor. Hatta hastalık pik yaparsa ya yine alırız ya az gider diyor. Ama diğer yanda da çift yabancı dil, eğitim vs seçeneği var. Yabancı dile çok ilgili olduğu için önem veriyorum. İngilizce konuşuyor. Çift dilli falan yetişmedi. Kreşte İngilizce eğitim aldı, üstüne çizgi film, biraz ben vs derken oldu. Onun dışında çizgi çizmek, rakam yazmak, yazı yazmak vs öyle bayıldığı ettiği şeyler değil, elinin ucuyla yapıyor o çizgi birleştirmeleri falan. Klasik oyun çocuğu yani. Fiziksel olarak büyük duruyor sadece. Anaokulunda ucundan da olsa okuma yazma öğretiyorlar sanırım. Arkadaşın çocuğu öğrendi çünkü.
Bana ne önerebilirsiniz? Yerimde olsanız ne yapardınız? Bu çocuğu el birliği ile bir okula kaydettirsek de işime gücüme rahatça baksam artık.
Şunu da belirtmek istiyorum, yoğun bir kardeş isteği var. Yani kısmet olursa tekrar bir bebek planlama ihtimalimiz var. Okul sürecinde bu etkili olur mu bilmiyorum ama etkilenecekse diye onu da yazmak istedim.
Bybo yu takip ediyor musunuz?
Byboda bu konu çok tartışıldı. İsterseniz grupta aratıp okuyun. Genel görüş orada da ne kadar geç o kadar iyi. Oyun oynadıkları kadar oynasınlar, dersler sorumluluk ödev zaten hayatlarına girdi mi çıkmayacak gibi geliyor bana. Geç kalmıyorlar
2016 Aralık doğumlu oğlum var
33 aylıktan beri bağımsız anaokuluna gidiyor. 3 yaş grubundan başladı.
Bu sene ilkokula hazırlık olan normal okulla bünyesinde anasınıfı diye tabir ettiğimiz ilkokul öncesi son sınıfta olacak.
Öğretmenim ve genel olarak çocukların okula çok erken başlaması taraftarı değilim. Siz kendi çocuğunuzu daha iyi bilirsiniz her çocuğun okula alışması sosyalliği fiziksel durumu bir değil. Yaşı küçüktür ama algı yaşı yüksektir fiziksel olarak gelişmiştir bu durumda ilkokula başlaması sıkıntı oluşturmaz.
Benim oğlum erken gitmesi taraftarı olmamama rağmen 69 aylık başlayacak nasipse.
Çünkü şu an daha 1 sene anaokuluna gidecek olmasına rağmen okuma yazma basit toplama çıkarma 1000 e kadar sayma ve yazma yapabiliyor. Onun üzerine 1 yıl daha anaokulu(toplamda 4 yıl) çocuğa zulüm olur. Benim de endişem fiziksel durumu çünkü tam anlamıyla çiroz bir çocuk ve zaten sınıfın en küçüğü olacak.
Bu yıl yine ilkokula hazırbulunuşluğu ile ilgili görüşmeler yapacağız ama şu an hazır görünüyor.
Okul psikologlarıyla iletişim halinde olun.
Bütün anaokulları 3-6 yaş arası alıyor, neden ikilemde kaldığınızı anlamadım.
Ama ilkokul için ben oğlumu 83 aylık göndereceğim, öncesinde psikologa gitmemiz gerekecek bizim, hazır dese bile göndermek istemem.
Geç gitsin.
aralık doğumlu çocukların bir sonraki sene gibi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum ben
yani sınıfın en büyüğü olmak en küçüğü olmaktan daha verimli
oğlum ağustos doğumlu ve onun sınıfındaki aynı yıl ocak şubat doğumlular ile cidden farklı idi
bu geri kalmak vs olarak değil ama farklılardı birinci sınıfta
sonra yavaşça o ayrım kapanıyor ama somut soyut düşünme ayrımında yine biraz kopuyor
örneğin aynı sınıfta bir 2009 Ekim bir de 2010 Aralık doğumlu çocuk vardı aralarında 14 ay vardı
2009 aralık doğumlu bir çocuk daha vardı Ekim 2010 doğumlu da
geç gönderenlerden hiç pişmanlık sözü duymadım ama erken gönderenler bekleseydik daha iyi olur muydu bilemedik dediler
bu arada oğlum 4 yıl kreşe gitti kreşin bir sınırı yok ki
seneye de verirsiniz anasınıfına
virüs ortamında büyük bir okulun anasınıfı korkuları tetikleyebilir zira okullar da çekinip sürekli maskenizi takın, oraya ellemeyin buraya şunu yapmayın modunda
yerinizde olsam daha butik bir kuruma gönderirdim önümüzdeki yıl
4.5 yaş sınıfı farklı anaokullarında. Oğlum iki yıl Devlet anaokuluna gitti. Her iki okulda da örneğin oğlum 2015 li. 2015 ve 2016 lı öğrencilerin ayrı sınıfları vardı.5 yaş sınıfı zaten anaokulu diye biliyorum ben. Ama hiç birebir görüşmem yok yanlış mı biliyorum acaba?
Yani 3 4 yaş sınıfı kreş, 5 yaş sınıfı anaokulu gibi görünüyor araştırmalarım yönünde. Ana sınıfı dediğimiz şey ilkokul öncesi son sene olmuyor mu?
Amma cahil kalmışım ya. Bu kadar boşlukta okul görüşmesi yaptığımda çat diye girecekler aklıma da.
Benim kızımda 15 Aralik doğumlu aynı sorunu bende yaşadım çocuğunuzun gelişimine fiziksel açıdan bakın önce çünkü sınıfta en büyük en uzun olmakta bazen sıkıntı olur özellikle kizlar için anaokuluna 5 yaş grubuna gidebilir kendinden küçükler olduğunda sıkılabilir ve geriye götürebilir çocuğu kendinden çok küçükler varsa, ilkokul sürecinde de yine siz tabi gözlemleyin anneler bu konuda inannin çocuğunu herkesten çok daha iyi tanıyıp anlıyor bu çocuğa göre değişiyor benim kızım ikinci sınıfı bitirdi ben şimdi iyi ki göndermişim diyorum boyu uzun algısında da bir sorun yoktu şimdi hiç birinci sınıf çocuğu gibi değil bakınca ,sizde anaokuluna gönderebilirsiniz.
Kızım 25 aylık , 15 aylıktan beri kreşe gidiyor. Türkiye’dekine göre sistem biraz daha farklı fakat kendi yaşadığım yere göre örnek verebilirim. 1-2 yaş arası krippe bölümü diyorlar Türkçe karşılığı ‘beşik’ gibi bişey demek sanırım Türkiye’de ‘kreş’ oluyor. 2’yaştan sonra ise okula başlayana kadar devam edecekleri gruba gidiyorlar ve orası karış grup 2-6 yaş arası. Bunu da özellikle yapıyorlar, oradaki büyük çocuklardan da vs. Daha çok şey öğrendiklerini ifade ediyorlar. Yuvalarda pedagoglar ve öğretmenler birlikte çalışıyor. Sonuçta bizlerden daha tecrübeli ve bilgililer bu konuda.
ben onlara güvenme taraftarıyım.
yani danıştığınız doktor-terapist ya da danışmanlar büyük gruba gitmesinde sakınca görmüyorsa onları dinleyin.
Çünkü küçüklerin arasında öğreneceği şeyler sınırlı bence. Amaç zaman geçirmek değil, çocuğa bir şeyler katabilmek ise bence size önerileni yapın :)
Pattis bu arada anasınıfı anaokulu farkında çok takılma
Çünkü MEB'ten gelen katı bir müfredat yok
Yani bugün üçgeni öğret, yarın kırmızıyı öğret şeklinde
MEB'ten kazanım ve göstergeler gelir, öğretmen o kazanım ve göstergeleri kazandırmak için tema seçer
Yani trafik işaretlerini öğretirken asıl amacımız mesela 1'den 3'e kadar saymak olabilir.
Burada temalar her zaman amacımız değil, aracımız
36-72 aylık çocuklar için okul öncesi eğitim programı yazarsan sen de ulaşabilirsin
Burada önemli olan öğretmen
Anasınıfında sadece boyama yaptıran ve ilkokula çok hazırlamayan öğretmene denk gelebileceği gibi (örneklerini gördüm), başka bir okulda tüm müfredatı hakkıyla uygulayan öğretmene de denk gelebilir.
Aaa demek sistem böyle.
Bunu öğrendiğim çok iyi oldu. Mutlaka araştıracağım.
Yani boyama yapsın tabi ki istiyorum ama sadece boyama yapsın istemiyorum tahmin etmişsindir zaten.
Biz butik okullara baktık daha çok, bu yüzden farklı belki de.3-6 grup okullarında genelde 5 yaş sınıfı bile yok aslında. Yani teorik olarak 6 yaş da var deniyor ama genelde bu yaş itibari ile çok tercih edilmiyor o okullar en azından benim çevremde.