Okul öncesi problemimiz

Benimki 57 ay bu sene, kreş düşünüyorum.
Seneye 69 ay, anaokulu düşünüyorum.
Sonraki sene 71 ay, ilk okula başlasın istiyorum.

Belki 57 ay anaokulu, 69 ay ilk okul olabilir derken onun ikilemindeyim.

Anasınıfı çıkmış e devletten baktım. :') gideyim şu beğendiğim okulla görüşeyim bakalım ne olacak?
Her çocuk için en iyisini annesi bilir 🙏🏻 Mutlu güzel bir eğitim hayatı diliyorum.

2016 Aralık sonu doğumlu bir kızım var. Neredeyse yılbaşı hatta.

2-3,5 yaş arası kreşe gitti. Pandemi başlangıcı itibari ile kreşi bıraktı. O günden beri evdeyiz. Ben zaten evden çalışıyorum, ilgileniyorum da ama kreş ortamı yok haliyle. Yaş oldu 4,5.

Oyun terapisi alıyor bir süredir. (oyun terapisi alma sebebi hasta olma korkusu, pandemi süreci hepten tetikledi.) Psikologuna da bu soruyu sordum ama istediğim cevabı vermedi :KK70: konuyu açmanın tek sebebi o değil tabi anlatacağım.

Ben bu sene de kreşe gitsin istiyorum, geçen sene kreşe göndermiş olsaydım bu sene anaokuluna gönderirdim belki ama açıkçası hastalık vs derken eve kapandık. Kreşe gönderebiliyor muyum? Evet. Ama muhtemelen kreşin en büyüğü olacak. Zaten fiziksel yapı olarak akranlarından büyük duruyor, bir de işin kötüsü benim kızım kendinden büyüklerle oynamaktan zevk alıyor. Genelde kendinden 1 1,5 yaş büyüklerle arkadaşlık etmeyi tercih ediyor.

Psikologa fikrini sorduğumda kesinlikle anaokuluna gitmeli, seneye de ilk okula başlayabilir dedi. Kendini ezdirecek bir yapısı yok, kavgacı falan da değil yani korkum küçük kalır ezilir değil.

Psikologa neden sorduğuma gelince, kendisi aynı zamanda göndermeyi düşündüğüm kolejlerden birinin psikologu. Denk geldi, sordum. Yani okul yönlendirme yaptığında da o sonucu alacağım. Anaokulu ihtimalinde de sınıfın en küçüğü olacak.

Kreşe giderse eve yakın bir yere göndermeyi düşünüyorum. Kendim alır bırakırım.

Anaokulu olursa servis vs durumları olacak ve açıkçası ilk okul ve orta okulda devam edeceği okulda başlasın istiyorum. Gönderebilirim dediğim 5 6 tane kolej var henüz okul görüşmesi yapmadık.

Kocam kreşe gitsin aceleye gerek yok seneye bakarız diyor. Hatta hastalık pik yaparsa ya yine alırız ya az gider diyor. Ama diğer yanda da çift yabancı dil, eğitim vs seçeneği var. Yabancı dile çok ilgili olduğu için önem veriyorum. İngilizce konuşuyor. Çift dilli falan yetişmedi. Kreşte İngilizce eğitim aldı, üstüne çizgi film, biraz ben vs derken oldu. Onun dışında çizgi çizmek, rakam yazmak, yazı yazmak vs öyle bayıldığı ettiği şeyler değil, elinin ucuyla yapıyor o çizgi birleştirmeleri falan. Klasik oyun çocuğu yani. Fiziksel olarak büyük duruyor sadece. Anaokulunda ucundan da olsa okuma yazma öğretiyorlar sanırım. Arkadaşın çocuğu öğrendi çünkü.

Bana ne önerebilirsiniz? Yerimde olsanız ne yapardınız? Bu çocuğu el birliği ile bir okula kaydettirsek de işime gücüme rahatça baksam artık.

Şunu da belirtmek istiyorum, yoğun bir kardeş isteği var. Yani kısmet olursa tekrar bir bebek planlama ihtimalimiz var. Okul sürecinde bu etkili olur mu bilmiyorum ama etkilenecekse diye onu da yazmak istedim.
6 yaşına kadar kreşe gidebiliyor çocuklar. Kreşin en büyüğü olmayacak yani.
Anaokuluna sakın göndermeyin. Pandemi dolayısıyla insanlar çocuklarını anaokuluna 1.sınıfa yazdırmadılar. Benim kızım 1.sınıfta bu yıl 8 yaşında çocuk var sınıflarında.

Hayatta yaptığım ennn büyük hata kızımın zeka yaşı ve cüssesi büyük diye 6 yaşında 1.sınıfa başlatmaktır. Belki geçmişte böyle olup memnun olanlar vardır ama bence bu devirde çocuğa yapcağınız çok büyük bir haksızlık. Yaşayıp gördüm malesef keşke zamanı geriye alma şansım olsa keşke

En erken başlama tarihi ilkokulda mevcut Eylül ayı baz alınarak (Veli dilekçesi ile) 66-68 aydır. Onun dışında 69 aydan kayıt alınmaya başlar. 72 ay zorunlu başlama tarihi. 1 ay öncesine kadar ilkokulda çalışıyordum (şu an ortaokul) ve güncel olarak eğitim öğretim yılında 68 aydan istek doğrultusunda kayıtlar yapıldı bizzat benim öğrencim vardı. Teyit için araştırabilirsiniz.
Tamam işte zorunlu başlama yaşı dediğiniz şey zaten önerilen ortalama ay. 72 ay normal başlama yaşı, sene sonu doğumluların da isterse 69a kadar gitme hakkı var. Ama 69 öncesi erken gönderenler. Bizimkinin kreşi mesela evet gelişimi güzel, zeki ince motor gelişimi de yeterli ama 70 ay erken diyorlar en erken 72 olmalı diyorlar. Benim oğlum da 80 aylık başlayacak anaokuluna. Kendim de öğretmenim zaten

Hayır kesinlikle Aralık 2013
Pandemi olunca zaten anaokulu Yrm kaldı okul da acımıyor ben bu haliyle 1e gönderemiyorum diyerek erteledi. Benim kızım 2014 martlı. Bu 6.5 yas olarak 1 e gitti. O çocuk bizimkinden büyük ve de gitmedi.
Bunyıl uzaktan eğitim ve de salgın nedeniyle yas sartı kalktı. Çogu 1. Sınıfta mevcut cok az. Seneye 1 e baslayan bu yıl baslayanın yaklasık 1.5 katı olur
E çocuk şimdi 90 aylık. O yaştaki bir çocuğu 1. sınıfta düşünemiyorum. Yaş şartının kalktığını duymamıştım.

Kızım 2013 eylül doğumlu. 2 yıl üstüste anaokuluna göndereceğim. Oğlumu da 2 yıl göndermiştim. Anaokulu ilkokula adapte olma konusunda çok faydalı.
Kreşler daha çok bakım evi gibi.
Anaokulunda da oyun oynuyorlar, eğleniyor ama aynı zamanda okul disiplinini, sorumluluk bilincini öğreniyor çocuklar.
Herkes kendi çocuğunun ihtiyacını en iyi kendi bilir elbette. Ama bana göre kreş 3 yıldızlı otelse anaokulu 5 yıldızdır.

Çocuğu okula erken göndermenin bir faydasi oldugunu düşünmüyorum. Sınıfın kucuklerinden oldugunda o bilişsel fark her sene git gide açılıyor, ortaokulda çok bocaliyorlar. Eğer 1 sene daha okula gidecekse önce kreşe sonra anaokuluna sonra da 1. Sinifa başlatın.

E çocuk şimdi 90 aylık. O yaştaki bir çocuğu 1. sınıfta düşünemiyorum. Yaş şartının kalktığını duymamıştım.
Evet pandemi olunca gectiğimiz yaz yas sartı kalktı (sonucta evdeki aile bireyleri ve veya cocuk rahatsız veya alerjik olabilir)
Su durumda 90 aylık olur ama yapacak bisey yok. Bir tercih

X