- 18 Kasım 2014
- 6.238
- 15.575
- 248
- Konu Sahibi muzurtilki
-
Benim kızım da 9 yaşında ve aynı durumu bizde yaşıyoruz. ama ben bir sorun oldugunu düşünmedim. Anlattığınız gibi odasına ve kendine bukadar dikkat etmez.ama bende masasından bir kitap almaya kalktığımda sinirleniyor bozulunca. Aynı şekilde diziyor. Geçen gün evde yokken masasını temizledim.3 tane kalemlik vardı masasında. Bende güzel bir düzenleme yaptım herşeyi rahatça bulabileceği gibi.fakat eve geldiğinde görünce çok kızdı.aradığını bulamiyormus. İmkansız çünkü önünde ve kategorisine ayrılmış olarak duruyordu herşey. Ve 1 saat sonra baktım ki yine aynı şekilde dizmis kalem ve kitapları. Demekki öyle rahat ediyorlar.başka takıntıları varmı bende dikkat edeyim.biraz merak ettim şimdi.
Mutlaka paylaşırım . Biraz gözlemler sonra tekrar fikir belirtirim burada.siz merak ettiniz ama şu yazdığınızı okuyunca ben biraz rahatladım inanın
belki gerçekten masalarına, konsantrasyonlarına yönelik birşeydir
belki dönemseldir
ben de dikkat edeceğim
siz de dikkatinizi çeken birşey olursa paylaşır mısınız benimle?
Mutlaka paylaşırım . Biraz gözlemler sonra tekrar fikir belirtirim burada.
Takıntı kısmı hakkında bir şey söyleyemem ama lütfen güzel düzenlemeler yapmayın. Orası kızınızın masası ve bırakın kendi düzenini kendi yapsın istediği gibi. Size göre güzel olan ona göre olmayabiliyor.Benim kızım da 9 yaşında ve aynı durumu bizde yaşıyoruz. ama ben bir sorun oldugunu düşünmedim. Anlattığınız gibi odasına ve kendine bukadar dikkat etmez.ama bende masasından bir kitap almaya kalktığımda sinirleniyor bozulunca. Aynı şekilde diziyor. Geçen gün evde yokken masasını temizledim.3 tane kalemlik vardı masasında. Bende güzel bir düzenleme yaptım herşeyi rahatça bulabileceği gibi.fakat eve geldiğinde görünce çok kızdı.aradığını bulamiyormus. İmkansız çünkü önünde ve kategorisine ayrılmış olarak duruyordu herşey. Ve 1 saat sonra baktım ki yine aynı şekilde dizmis kalem ve kitapları. Demekki öyle rahat ediyorlar.başka takıntıları varmı bende dikkat edeyim.biraz merak ettim şimdi.
Kesinlikle odasına ve eşyalarına müdahale etmem.orası ona aittir ve özgürdür. Onun dünyası orası. O ara sınav döneminden sonra masası bayağı bir kirlenmiş eski kalemleri yığınla birikmiş üstesinden gelememiş toparlayamamisti.rahat edemiyordu. Neticede hala küçükler arada yardıma ihtiyaçları oluyor. Bir kez ayda yılda bir.sonra düzen onun zaten.o anlık bir durum yani.herzaman değil.Takıntı kısmı hakkında bir şey söyleyemem ama lütfen güzel düzenlemeler yapmayın. Orası kızınızın masası ve bırakın kendi düzenini kendi yapsın istediği gibi. Size göre güzel olan ona göre olmayabiliyor.
Gerçekten çok sinir bozucu oluyor birinin kendinize göre yaptığı bir şeyi "böyle daha iyi oldu" diyerek bozması çünkü :)
Bu arada benim kızımda çok tertipli düzenli değil daginiktir.arkasını toplamaz,yüzünü bile zorla hadi git yika diye, söylene söylene yikatirim.fakat okulda tam tersi öğretmeni diğer çocuklardan çok daha farklı ve bilinçli olduğunu söylüyor. Zeka testi yaptirmamizi önerdi. Derslerinde başarılı disiplinli ve notları hep 100. Birde sınıf baskanı. Böyle düşününce ev ve okul arasında bizim belki bilmediğimiz farklı bir denge kuruyorlardır kendilerince.onları rahatlatan ve kendilerini iyi hissetmesini sağlayan. Yoksa bu çocuk yatağını toplamayip neden masasını o şekilde takıntı yapar ki?motivasyon için bence.
Bu arada benim kızımda çok tertipli düzenli değil daginiktir.arkasını toplamaz,yüzünü bile zorla hadi git yika diye, söylene söylene yikatirim.fakat okulda tam tersi öğretmeni diğer çocuklardan çok daha farklı ve bilinçli olduğunu söylüyor. Zeka testi yaptirmamizi önerdi. Derslerinde başarılı disiplinli ve notları hep 100. Birde sınıf baskanı. Böyle düşününce ev ve okul arasında bizim belki bilmediğimiz farklı bir denge kuruyorlardır kendilerince.onları rahatlatan ve kendilerini iyi hissetmesini sağlayan. Yoksa bu çocuk yatağını toplamayip neden masasını o şekilde takıntı yapar ki?motivasyon için bence.
çok benzerlik var aralarında
bizimki de dağınık, bizimki de oflaya puflaya, bizimki de derslerde başarılı, öğretmeni çok memnun, sporda başarılı vs vs vs
Ben de üstün zekalıyım, okul hayatım hep çok başarılı geçti, hemen bütün hocalarım sevdiği öğrenciydim. Gelgelelim gerçekten dağınık bir insanım, ev yıkılsa beni rahatsız etmez yani. Yatak da toplamam
Bence gerçekten bu ikisi arasında bir bağlantı var.
Okb sayılır mı bılmem ama benımde kucukken takıntılarım vardı mesela el yıkardım durmadan ama bunu sebebı vardı kucukken kedı yavruları vardı annem onları elledgnzde hıc bıryeere dkunmadan gdn elınızı yıkayn derdı snra bu alıskanlık oldu heralde durmadan yıkardım yıkamadan rahat edemezdm hala bı hayvana dkununca ellerımı sankı elıme bısı bulasmıs hıssedıp dgruca yıkamaya gıderım ellerımı yıkamadan kesnlıkle bısı yemem elımı yıkadıktan snra hıc bişiye dkunmadan gıder sfraya otururum durumum byle ama bu sebebden dlayı pskologa gtmedım cok rahatsız etmyr benı gunluk yasantımı aksatmyr snucta ama kızınızda byle bır durum yok bence cunku okb olsaydı oyncklarında dagınık olmasına katlanamazdı emın olun cok da abartmayın gzlemleyın bu durum ılerlemedıkce bı sıkıntı olmz hem aq yuksek demıssınız belkıde dıkkatını daha rahat tplamak ıcın byle yapıyrdur
peki ne zamandır böyle? hiç herhangi bir yönde ilerleme oldu mu? yoksa hep bu kadarla mı kaldı?
Psikolog degilim, psikolojiyle ilgili de pek fikrim yok ama ben de kiziniz gibiydim ve hala oyleyim.Arkadaşlar şimdiden okuyup yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim. Biraz uzun olmuş olabilir, kusura bakmayın lütfen.
Özellikle OKB veya benzeri bir durum yaşamış, yaşayan, bu konuda gerçekten bilgisi veya uzmanlığı olan arkadaşlardan cevap alabilirsem çok sevinirim.
10 yaşında bir kızım var, daha önceki yorumlarımdan belki bilenler vardır, üstün zekalı tanısı var.
Kızımın kendi masası ile ilgili takındığı tavır beni rahatsız ediyor, kafamda soru işaretleri oluşmasına sebep oluyor.
Normalde çok titiz, düzenli bir çocuk değil, hatta hiç düzenli değil :)))
Fakat ne zaman masasında ders çalışacak olsa, kitaplarını üst üste koyuyor silgi, kalemtraş gibi nesneleri yanyana diziyor ve kesinlikle onların düzeninin bozulmasını istemiyor.
Biraz evvel bir problemde yardım istedi yanına gidince altta duran kitabı almak istedim, anne sakın bozulmasınlar dedi ama derken biraz abartılı bulduğum bir tepki verdi. Daha önce de ders çalışırken buna benzer tepkiler vermişti. Kitapların üst üste duruşunun ve dizdiği nesnelerin şeklinin değişmesini istemiyor.
Peki dedim, yerde duran oyuncakları gösterdim, bunlar da dağınık, rahatsız olmuyor musun? hayır dedi
Arkadaşlarıyla ilişkileri iyi, sürekli espriler yapan neşeli bir çocuk, bildiğim bir takıntısı yok. Küçükken 1-2 tiki olmuştu onlar da geçeli çok oldu. Fakat ders çalışırken ki bu durumu beni endişelendiriyor.
Diyeceksiniz ki psikoloğa gidin. Bir kere, acaba dikkat eksiliği mi var diye gittik. O zaman psikolog dikkat eksikliği olmadığını, zeka seviyesi ile ilişkili olduğunu, bazı konularda ilgisinin eksik olabileceğini oysa sevdiği konularda full konsantre olabildiğini, bunun dikkat dağınıklığı olmadığını söyledi. Ve bana, ciddi problemler ve şüpheler olmadığı sürece kızımı psikoloğa götürmemin doğru olmayacağını anlattı. Çünkü çocuklar etkileniyorlarmış.
Bir de ailemizdeki doktor akrabalar, çocuk psikolojisi alanının çok dikkat edilmesi gereken bir alan olduğu, doktor seçiminin çok dikkatli yapılması gerektiği vs vs konularında uyarmışlardı beni daha yukarıda yazdığım psikoloğa gitmeden önce. O yüzden pireyi deve yapıp çocuğu olumsuz etkilemekten de korkuyorum açıkçası. Şu anda istediğim şey, kızımı biraz gözlemleyebilmek. Fakat neyi gözlemlemem gerektiğini bilmiyorum. Nelere dikkat etmeliyim? İpucu olabilecek birşey var mı? (OKB gibi durumların çocuklarda ortaya çıkma yaş ortalaması 9-12 yaşmış.) Yoksa hiç umursamamalı mıyım? Bu yazdığım çok basit bir şey mi?
Not: Sizlere hemen cevap yazamayabilirim, fakat her yorumu okuyacağımdan ve fırsat buldukça cevaplayacağımdan emin olabilirsiniz.
Canım OKB nin kitabını yazarım, çocukken saçlarıma dokunan oldumu kıyamet koparırdım 6-7 yaşlarında, lise de çalışma panomda birşey ellenirse delirirdim, üniversite de ellerim yıkamaktan kanardı ha bu arada odam hep dağınıktı :) , evlendim ev işi yaparken 3 kere banyoya girdiğim günleri hatırlıyorum artık dayanamadım doktora gittim ve ilaç tedavisi oldum 18 kilo aldım hastalığım tamamen iyileşti hayatımın en mutlu 2 senesini yaşadım ya sonra ?! Hoooop şimdi yine aynıyım eskisi kadar kötü değilim ama taktığım şeyler var yine dayanamıyorum şimdi bir doktor buldum 3 seansta ilaçsız tedavi ederim diyor ona gideceğim 1000-2000 tl param gidecek ama bıktım usandım yani kızın büyük olasılık OKB ve sakın ilaçlı tedavi yaptırmaArkadaşlar şimdiden okuyup yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim. Biraz uzun olmuş olabilir, kusura bakmayın lütfen.
Özellikle OKB veya benzeri bir durum yaşamış, yaşayan, bu konuda gerçekten bilgisi veya uzmanlığı olan arkadaşlardan cevap alabilirsem çok sevinirim.
10 yaşında bir kızım var, daha önceki yorumlarımdan belki bilenler vardır, üstün zekalı tanısı var.
Kızımın kendi masası ile ilgili takındığı tavır beni rahatsız ediyor, kafamda soru işaretleri oluşmasına sebep oluyor.
Normalde çok titiz, düzenli bir çocuk değil, hatta hiç düzenli değil :)))
Fakat ne zaman masasında ders çalışacak olsa, kitaplarını üst üste koyuyor silgi, kalemtraş gibi nesneleri yanyana diziyor ve kesinlikle onların düzeninin bozulmasını istemiyor.
Biraz evvel bir problemde yardım istedi yanına gidince altta duran kitabı almak istedim, anne sakın bozulmasınlar dedi ama derken biraz abartılı bulduğum bir tepki verdi. Daha önce de ders çalışırken buna benzer tepkiler vermişti. Kitapların üst üste duruşunun ve dizdiği nesnelerin şeklinin değişmesini istemiyor.
Peki dedim, yerde duran oyuncakları gösterdim, bunlar da dağınık, rahatsız olmuyor musun? hayır dedi
Arkadaşlarıyla ilişkileri iyi, sürekli espriler yapan neşeli bir çocuk, bildiğim bir takıntısı yok. Küçükken 1-2 tiki olmuştu onlar da geçeli çok oldu. Fakat ders çalışırken ki bu durumu beni endişelendiriyor.
Diyeceksiniz ki psikoloğa gidin. Bir kere, acaba dikkat eksiliği mi var diye gittik. O zaman psikolog dikkat eksikliği olmadığını, zeka seviyesi ile ilişkili olduğunu, bazı konularda ilgisinin eksik olabileceğini oysa sevdiği konularda full konsantre olabildiğini, bunun dikkat dağınıklığı olmadığını söyledi. Ve bana, ciddi problemler ve şüpheler olmadığı sürece kızımı psikoloğa götürmemin doğru olmayacağını anlattı. Çünkü çocuklar etkileniyorlarmış.
Bir de ailemizdeki doktor akrabalar, çocuk psikolojisi alanının çok dikkat edilmesi gereken bir alan olduğu, doktor seçiminin çok dikkatli yapılması gerektiği vs vs konularında uyarmışlardı beni daha yukarıda yazdığım psikoloğa gitmeden önce. O yüzden pireyi deve yapıp çocuğu olumsuz etkilemekten de korkuyorum açıkçası. Şu anda istediğim şey, kızımı biraz gözlemleyebilmek. Fakat neyi gözlemlemem gerektiğini bilmiyorum. Nelere dikkat etmeliyim? İpucu olabilecek birşey var mı? (OKB gibi durumların çocuklarda ortaya çıkma yaş ortalaması 9-12 yaşmış.) Yoksa hiç umursamamalı mıyım? Bu yazdığım çok basit bir şey mi?
Not: Sizlere hemen cevap yazamayabilirim, fakat her yorumu okuyacağımdan ve fırsat buldukça cevaplayacağımdan emin olabilirsiniz.
Yanı cocuk yaşalrımkendımı bıldım bılekı dıyebılırım yedı sekız yaslarımdan berı byle ılerleme syle oldu bı ara cok tıtız oldum tıtız derken yatagıma yrganıma komse dkunöasın kımse benım battanıyemle yatmasın camasrlarımı yıkarken makınaya tek benım camasırlarım atılsın hatta kendı camasrlarımda ıc camasrlarımla dgerlerı ayrı yıkansında :) (annecıgıme kıyamam ne cekmıs) ama bu durum kısa surdu unverstede yurtta kaldım mecburen alıstım arkadaslarım yatagıma otryrdu kırılmasnlar dye bısı dıyemedım derken alıstım bu saydıklarımın hepsı gıttı gerıye su el yıkama olaym kaldı ve artık alıstgmdan mıdır bılmem benı rahatsz etmyr
Kızın başak burcumuaklıma ilk o geldi nedense eşimde başak burcuda 10 yıldırda bir arada olduğumuzdan benzettim hareketlerini.
Düzen takıntıları var herşeyde olmasada genel olarak temiz titiz ve düzenlidirler.
Mesela eşim kalem biriktirir onları itinayla kutusunda saklar düzenli düzenlibide yanında taşıdığı şarj aletini kullanır sonra tekrar itinayla lastikler cebine koyar beni çok sinir eder bu bende o tarz şeyleri hiç sevmem aldığım gibi çantama atarım hemen der hatta one öyle bak benimkine bende şarjının lastiğini koparırım
Psikolog degilim, psikolojiyle ilgili de pek fikrim yok ama ben de kiziniz gibiydim ve hala oyleyim.
Yasitlarima gore daha zeki bir cocuktum, sinifta her zaman sivrilirdim, derslerim de hep basarili olmustur ama bazi seylere asiri takintiliyimdir.
Mesela gece yarisi uyanip begenmedigim bir odevi bastan yapardim ya da ertesi gun icin okul cantami hazirlarken kitaplari buyukten kucuge dogru dizerdim cantama, butun kalemlerimi tek tek acardim filan..
O zamanlar oyuncaklarin daginik olmasi pek umrumda degildi ama sonra yasim ilerledikce baska takintilarim da olustu; kiyafetleri asarken hepsinin bir yone bakmasi, renk sirasina gore duzenlemek, katlamaya cok dikkat etmek, bulasik mak bardak ve tabaklari buyukten kucuge yerlestirmek, arabayi parkederken tam ortalamak gibi gibi..
Simdi 28 yasindayim, asiri duzenli bir insanim, asiri planci bir insanim, uykuya gecerken bile kafamda dvmli planlar var. Bu hayati kolaylastiran ama beni cok yoran bir ozellik. Artik yapmicam diyorum ama yok, olmuyor, elimde degil!
Kimsenin yaptigi isi de kolay kolay begenmem, o yuzden esime de ve calistigim zamanlar is hayatimda insanlara da bazen hayati zindan ediyorum.
Ben de okb yi cok arastirdim, acikcasi psikologa da gitmeyi dusunuyorum. Kizinizi simdilik gozlemleyin, ders yaparken duzenli bir masayla rahat etmesi illa okb demek degil ama dedigim gibi ilerde artarsa o zaman bir uzmanla gorusursunuz bence.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?