• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Öğretmen Mutsuz Ve Umutsuz

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Öğretmen mutsuz ve umutsuz
Gamze KOLCU/ANKARA
19 Kasım 2015 - 23:00:00
564e3bd0c03c0e366050e575.jpg

9
  • inPaylaşın
    • -
    • A
    • +
    • yorumyaz.png
Eğitim-İş Sendikası’nın yaptığı araştırmanın sonuçları vahim. Araştırmaya göre öğretmenlerin yüzde 82’si çocuklarının gıda, yüzde 84’ü kıyafet, yüzde 88’i eğitim ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Yüzde 62’si psikolojik sorun yaşıyor.

EĞİTİMCİLER, 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne mutsuz ve umutsuz giriyor. Eğitim-İş’in 24 ilde 833 öğretmen ile yüz yüze görüşerek yapılan anketinde çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Raporda, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 1379 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarının ise (yoksulluk sınırı) 4492 lira olduğu vurgulandı.

Raporda, 15 yıllık deneyimli bir öğretmenin yoksulluk sınırının neredeyse yarısı kadar olan 2478 TL maaş aldığı anımsatıldı.

Araştırmada dikkat çeken bazı sonuçlar şöyle:

MESLEKİ VERİMİ DÜŞÜYOR

“Öğretmenlerin yüzde 89’u mesleğinden elde ettiği geliri, yüzde 86’sı yılda bir kez verilen eğitim öğretime hazırlık ödeneğini yetersiz buluyor. Öğretmenlerin yüzde 83’ü maaşının düşük olması nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını düşünürken, yüzde 79’u gelirindeki yetersizliğin mesleki verimini düşürdüğünü belirtiyor. Eğitimcilerin yüzde 89’u 20.77 liralık çocuk yardımının ve 9.21 lira olan ek ders ücretinin de yetersizliğinden dert yanıyor. Yüzde 86’sı gelişmiş ülkelerdeki öğretmenlerle benzer çalışma koşullarına sahip olmadıklarını kaydediyor.

ÇOCUĞUNA BİLE BAKAMIYOR

Öğretmenlerin yüzde 82’si kazandığı parayla çocuklarının gıda, yüzde 84’ü kılık-kıyafet, yüzde 88’i ise eğitim ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadığını bildirdi. Eğitimcilerin, yüzde 79’u çocuklarının tam olarak dengeli beslenemediğini belirtti.

PSİKOLOJİK SORUN YAŞIYOR

Gelirindeki yetersizlik nedeniyle 100 öğretmenden 62’si psikolojik sorunlar yaşıyor, 18’i ise ‘az da olsa psikolojik sorunlar yaşıyorum’ diyor. Öğretmenlerin yüzde 61’i daha çok para kazanacağı bir iş bulması halinde mesleğini bırakabileceğini belirtirken, yüzde 85’i son 10 yılda alım gücünün düştüğünü vurguluyor. Öğretmenlerin yüzde 75’i öğrencilerine örnek olabilecek şekilde giyinemediğini düşünürken, yüzde 89’u ise yine son 10 yılda okullardaki eğitimin niteliğinin düştüğünü belirtiyor.”

‘24 KASIM'DA İKRAMİYE OLSU’

ARAŞTIRMADA, öğretmenlerin durumlarının iyileştirilmesi için önerilerde de bulunuldu: “Öğretmenlerin maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Ek ders ücretleri en az 25 TL olmalı. Öğretmenler Günü’nde bir maaş ikramiye verilmeli. Öğretmenlere toplu taşıma araçları ücretsiz olmalı. Temsil tazminatı ödenmeli ve çocuk yardımları artırılmalı.”

http://www.hurriyet.com.tr/ogretmen-mutsuz-ve-umutsuz-40016309

bu haberi izledimde nasipse eşim şubatta atanırsa 4/1 olarak devam etcek 10 senelik görevli ve netten bi hesaplama yaptık 28oo falan çıkıyor şubat maaşı ek derssiz 15 senelik öğretmen hala nasıl 2447 alıyor anlam veremedim

Açlık sınırı denen hesaplamayı bir nebze mantığa yaktın bulurum da , bu yoksulluk sınırı rakamlarının parametresi ne ?

Aylık 4500 tl gelir ve yoksulluk sınırı bana fakiriz biz edebiyatı dışında ekonomik gerçek bir veri gelmiyor.

Kusura bakmasinlar da o kadar da değil be kardeşim e yuh , sukursuzluktendir o :)

gerçi artık çoğunluk karı koca çalışıyor ben direk öyle düşündüm aksi aklıma bile gelmedi, eğer aile, tek öğretmen maaşıyla geçiniyorsa o zaman tamam, çocukların beslenmesi sorun olur

Öğretmenler bence bu ülkede ağlamaması gereken gruptan.

Maaşları çok yüksek değil amenna da yarım gün çalışıyorlar ve senelik 15 tatil dahil 2,5 aya yakın tatilleri var. Kar tatili bilmem ne tatili oldumu 3 ay.

Özelde tüm gün hatta haftasonu çalışan bir mühendis 1250 ila 2500 arasında alıyor (bu %80lik kısım, 1250 ile başlatıyorlar garipleri), %20 side 2500'i ancak geçiyor.

Memur mühendislerde 3500 falan ancak alıyor onlarda tüm gün çalışan ve 3 ay tatili olmayan grup.

Kıyası mühendis açısından yaptım başka mesleklerde olabilir tabi..

Seçim vaatlerinde bile öğretmenlere değinildi.Öğretmen sayısı 800bin küsür.Adliyede çalışan memur sayısı 11bin küsür.Tabii ki öğretmenlerle ilgili haber yapılır.Öğretmenlik çok kutsal bir meslek.Memur zihniyeti ile yapılmaması gereken bir meslek ancak çalışma saatleri tatiller vs düşünüldüğünde aldıkları paranın hiç de az olmadığını düşünüyorum .

Ağlanan öğretmenleri anlayamıyorum. Ağlanacak bir maaşımız yok. Evet emeğimizin karşılığını alamıyoruz, bu bir gerçek.. Ağlanacak kadar da değil.
öğretmenlerin hakkı asla değil gerçekten haklısın bu maaş canım gerçketen zor bi meslek herkes öğretmen olur ama vizyonunu geliştirecek o çocukları geleceğe hazırlayacak vicdanlı onları kendi evladı gibi kabul edecek öğretmen zor

Öğretmenler bence bu ülkede ağlamaması gereken gruptan.

Maaşları çok yüksek değil amenna da yarım gün çalışıyorlar ve senelik 15 tatil dahil 2,5 aya yakın tatilleri var. Kar tatili bilmem ne tatili oldumu 3 ay.

Özelde tüm gün hatta haftasonu çalışan bir mühendis 1250 ila 2500 arasında alıyor (bu %80lik kısım, 1250 ile başlatıyorlar garipleri), %20 side 2500'i ancak geçiyor.

Memur mühendislerde 3500 falan ancak alıyor onlarda tüm gün çalışan ve 3 ay tatili olmayan grup.

Kıyası mühendis açısından yaptım başka mesleklerde olabilir tabi..

evet yüksek değil ama fakiriz diye ağlayacakları kadarda değil

ancak tatillerine takılmanız ilginç bir öğretmenin işi okuldan çıkınca bitmiyor ne yazıkki

doldurulması gereken formlar vs. vs. vs.

saatlerce e okul ile uğraş :KK34:

öğretmenlerin hakkı asla değil gerçekten haklısın bu maaş canım gerçketen zor bi meslek herkes öğretmen olur ama vizyonunu geliştirecek o çocukları geleceğe hazırlayacak vicdanlı onları kendi evladı gibi kabul edecek öğretmen zor

evet yüksek değil ama fakiriz diye ağlayacakları kadarda değil

ancak tatillerine takılmanız ilginç bir öğretmenin işi okuldan çıkınca bitmiyor ne yazıkki

doldurulması gereken formlar vs. vs. vs.

saatlerce e okul ile uğraş :KK34:
Aynen, eve geliyorsun yine iş yine iş..

mesele maaş değil öğretmenlik mesleğinin saygınlığı.tatilin eleştirilmesi bence saçma.çünkü öğretmenin sınıfa hazırlıklı girmesi için o tatil günlerinde de çalışması gerekir.diğer ülkelerin de çalışma günlerine bakınca pek fark yok.
bir de gerçekten tek maaşlı öğretmen olsun başka bir memur olsun yaşam zor zaten.
bilmiyorum tek bizim ülkemizde mi böyle ,hep öğretmenlerin özlük hakları,maaşları tartışılır?evlatlarımızı teslim ettiğimiz öğretmenlerimiz saygıyı hak etmiyor mu da hep eleştiriliyor.

bu haberi izledimde nasipse eşim şubatta atanırsa 4/1 olarak devam etcek 10 senelik görevli ve netten bi hesaplama yaptık 28oo falan çıkıyor şubat maaşı ek derssiz 15 senelik öğretmen hala nasıl 2447 alıyor anlam veremedim
eş ve çocuk yardımı da içindedir. 13.senem son maaşım:2480.

Tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum. Öğretmen maaşlarının yüksek olduğunu düşünmüyorum. Gerekli saygınlığının olmadığını düşünüyorum. Maaşlarına zam ve itibar iadesi diliyorum. Yeni öğretim dönemi daha iyi olur inşallah. Sağlık ve eğitim olması gerektiği gibi değil:(

Dağın başinda tek basina bir ofiste sadece ogrenci kesimi icin calissalardi belki ozaman ogretmenlik disindaki meslek gruplari da bu kadar uzun sure tatil yapabilirlerdi..Her meslek grubunun kendine has zor sartlari vardir ama polis,asker,ogretmenlik gibi mesleklerin ekstradan belirli senelerde yasam kosullarinin,cevrenin digerlerine gore yipranma payi olusturabilecek kadar kotu oldugun zamanlar vardir.
Arkadasim o karisiklikta eylulde cizreye gitti.Kizin yasi daha 22.Yasitlari h.sonu o mekab senin bu avm benim gezerken o evinden disari cikamiyor..Ben,Izmirin merkezinde dogdum buyudum.Yayla rakımının biraz asagisi bir yerde 5 yil dag koyunde kaldim.
Lutfen artik ogretmenligi 3 ay tatil yapiyorlar ile sinirlandirmayalim.

Once baş ogretmen Mustafa Kemal Ataturk'un sonrasinda gozumde branşında zirvede olan babamin ve meslegini layikiyla yapan tum ogretmenlerin gunu kutlu olsun.

psikolojik sıkıntı konusunda habere hak verdim ama geri kalan kısmı abartı olmuş. psikolojik tarafı da artık ne öğrenciler öğrenci gibi ne veliler veli gibi davranıyor. herkes öğretmene yükleniyor. çocuk iyiyse zeki kötüyse öğretmen ilgilenmiyor oluyor :)

öğretmenlerimizin günü kutlu olsun bu arada :)

Öğretmenlerin iş gerçekten çok zor. 30-35 belki 40 kişilik sınıflarda ( ki bu çocuklar evde durduğu gibi durmuyolar okulda, bir araya gelince bambaşka bir ruh haline bürünüyorlar)eğitim vermeye çalışmak çok yıpratıcı bir süreç. Ayrıca ülkenin her bölgesi aynı şartlarda değil. Öğretmen olunca her türlü insan ile muhatap oluyorsun. Her psikolojiye ayak uydurmaya çalışmak gerçekten çok zor. Daha sayamadığım pek çok olumsuz etkenden ötürü öğretmenlerin deşarj olma gereksinimleri var. Bahsettiğiniz o bol tatil günlerinde tek maaşlı öğretmenler genelde ek iş yapıyorlar.
Hobi vesair edinemiyor öğretmenler . Çünkü bu tür fiiller para isteyen şeyler. Halbuki bakanlığın öğretmenler bu yönde desteklemeleri gerekiyor. Eğitim sürecinde öğretmende öğrenci gibi gelişmeye devam ediyor.Ama maalesef bu bazen olumsuz anlamda oluyor. Her anlamda donanımlı olmasını istediğimiz öğretmenleri sosyal bakımdan desteklemediğimiz sürece tek yönlü olumsuz gelişmenin önüne geçemeyiz.

Ben doktorum, bizim de yaptığımız is kutsal. Çalışma saatlerini maaşla oranlayınca öğretmenler bizden daha çok maaş alıyor. Üstelik biz de eve is getirmek zorundayız, hem sürekli ders çalışmaya devam etmek zorundayız hem de mesai saati dışında hastaneden sürekli -gece dahil- arıyorlar... acillerde, polikliniklerde, servislerde sürekli darp edilme riskimiz var; insanlar hastaneye girerken üst araması yapılmıyor, silah-bıçak herşeyle içeri giriyorlar. İşimiz insan hayatı olduğu için, bir hasta tüm müdahalelere rağmen 80 yaşında bile ölse, insanımızda kadere iman eksikliği olduğu için, sürekli doktor suçlanıyor...

Back