Bana da normal geldi oğlunuz, gelişim sürecinde. Her çocuk farklı bence otizmle alakası yok. Çocuk doktorunuz ne diyor?
Bu konuda çok bilgim yok. Ama göz teması kürüyor mu? Karşılıklı konuşuyor mu soru cevap şeklinde? Şarkı şiir biliyor mu? Bilmiyorsa ezberletmeye çalışın. Eşim 2.5 yaşında konuşmuş ilk defa. Bunu bilince sizinki normal geliyor. Bol bol ortamlara sokun, evde televizyon açmayın, şarkılar şiirler okuyun, öğretmeye çalışın. Renkli kitaplar gösterin. Bol bol dokunun ona. Uyaran eksikliği teşhisi konduysa ilacı budur. Otistik değilse bile iletişim kabiliyeti gelişir
Açıkçası gelişim.bazinda eksik gibi geldi bana ama otizm olduğunu sanmıyorum .
Söylediklerinizi tekrar edebiliyor mu ?
Işte otizimde rehabilite edilmeden bunları yapması çok güç .Evet tekrar ediyor. Basit komutlari aliyor. Ayrica Sayilari, renkleri biliyor ve taniyor.
Arkadaslar merhaba. Biraz uzun olacak ama lutfen konuyu okuyunMune senden de konumu bir sure tasimamani rica ediyorum, cok tedirginim. Yardima ihtiyacim var...
Bundan 1 sene once oglumun hareketlerine dair suphelerimle alakali bir konu acmistim. Aradan gecen sure zarfinda oglumda net iyilesmeler oldu, ancak anlamlandiramadigim detaylar malesef ki yeniden ortaya cikmaya basladi...
Oglum iki ay sonra 3 yaşına basacak. Konusmasi belli belirsiz. Ailedeki herkese nasil hitap etmesi gerektigini biliyor. Anne, baba, dede, banne, teze, annene, abi, eda... Bircok nesnenin ismini biliyor, olaylari nasil tanimlamasi gerektigini biliyor ancak cekimi beceremiyor... Mesela "kapatmak" fiiline yerine gore "kapat" yerine gore "kapandi" ya da "kapaniyor" demesi gerekiyor ya; oğlum her durumu "kapatti" olarak tanimliyor. "Kapi kapatti", "telefon kapatti"... Fiilleri genelde boyle basmakalip kullaniyor.
Cumle genelde kurmuyor. Zaman zaman "baba tefon şaliyo", , "anne nama napalim", "anne kapi şaliyo" "dede gitti" gibi silik cumleler kurabiliyor...
Goz temasi onceden iyiydi, maalesef su siralar insanlardan gozlerini kacirdigini fark ediyorum. Seslendiginde bakmama ve umursamama yeniden basladi((
Onun disinda bazen beni trolluyor gibi geliyor... Mesela surekli banyoya girip sifonla suyla oynamak istiyor. Benim geldigimi gorunce banyodaki kopege yonelip "hav hav kopek" diyor. Yani aklinca "ben kopekle oynuyorum, suyla alakam yok. Lutfen bana mudahalede bulunma" diyor. Beni kandiriyor. Otizmli bir cocuk bunu hesap edebilir mi arkadaslar? Lutfen bir sey soyleyin. Ya da mesela yapmasini istemedigim bir davranista bulunacaksa bulundugum odanin kapisini kapatiyor ve yapacagini oyle yapiyor. Yani benimle akil oyunlari oynuyor...
Bu kadar hesapli kitapli hareket edebilen bir cocukta otizm dusunmeli miyim? Dusunmemem gerekiyorsa neden bu kadar basina buyruk davraniyor? Neden benim telkinlerime kulak asmiyor? Bir sey ogretmek istedigimde neden benden uzak duruyor?
Yeri geldiginde cok kivrak dusunebiliyor ama ayni zamanda tutuk bir cocuk. Doktor gorusmelerimiz devam ediyor. Bir tani almadik hala, uyaran eksikligi deniyor. Bu konuyu dusununce ciddi anlamda kendimi kaybettigim icin uzun suredir kaygilarimi gormezden geliyordum. Amcasi baska bir alanda uzman doktor, bir sorunu olmadigini dusunuyor, ben de sozde kendimi ona inandiriyordum. Ancak korkularim her gun artiyor. Gec kalmaktan cok korkuyorum. Lutfen yardimci olun bana([/QUOT
Çocuğunuzla bol bol konusun mutlaka bu çok onemli. Karşınıza alıp sohbet edin birlikte konuşarak oyunlar oynayın şarkılar söyleyin TV ve telefondan uzak tutun. Çok anormal gelmedi bana sanki yaşıtlarına göre çok hafif geriden geliyor gibi. Konuşmasinin iyi olmaması tek başına otizm belirtisi olarak kabul edilmez. Dönen ve hareketli şeylere ilgisi var mi mesela çamaşır makinesinin karşısına geçip dakikalarca izliyor mu? Sürekli aynı hareketleri tekrarlıyor mu bunlara dikkat edin yani anlattığınız şeyleri normal çocuklar da yapıyor bence korkmayın.
Uc yaş erkek çocuk için gayet sıradan hareketler. Dil gelişimi çocuktan çocuğa değişmekle birlikte erkek çocuklarda daha geç olur. Ayrıca bazen çocuk sadece konuşmak istemediği için bea altı yaşına kadar konuşmaz. Ama nihayetinde anne sizsiniz. Gariplik olduğunu düşünüyorsanız hemen kontrole gidin. Benim doktorum baba hiç bir uzman en ufak bir garipliği bir anneden önce sezemez. Çocuğunu en iyi sen tanırsın demişti.Arkadaslar merhaba. Biraz uzun olacak ama lutfen konuyu okuyunMune senden de konumu bir sure tasimamani rica ediyorum, cok tedirginim. Yardima ihtiyacim var...
Bundan 1 sene once oglumun hareketlerine dair suphelerimle alakali bir konu acmistim. Aradan gecen sure zarfinda oglumda net iyilesmeler oldu, ancak anlamlandiramadigim detaylar malesef ki yeniden ortaya cikmaya basladi...
Oglum iki ay sonra 3 yaşına basacak. Konusmasi belli belirsiz. Ailedeki herkese nasil hitap etmesi gerektigini biliyor. Anne, baba, dede, banne, teze, annene, abi, eda... Bircok nesnenin ismini biliyor, olaylari nasil tanimlamasi gerektigini biliyor ancak cekimi beceremiyor... Mesela "kapatmak" fiiline yerine gore "kapat" yerine gore "kapandi" ya da "kapaniyor" demesi gerekiyor ya; oğlum her durumu "kapatti" olarak tanimliyor. "Kapi kapatti", "telefon kapatti"... Fiilleri genelde boyle basmakalip kullaniyor.
Cumle genelde kurmuyor. Zaman zaman "baba tefon şaliyo", , "anne nama napalim", "anne kapi şaliyo" "dede gitti" gibi silik cumleler kurabiliyor...
Goz temasi onceden iyiydi, maalesef su siralar insanlardan gozlerini kacirdigini fark ediyorum. Seslendiginde bakmama ve umursamama yeniden basladi((
Onun disinda bazen beni trolluyor gibi geliyor... Mesela surekli banyoya girip sifonla suyla oynamak istiyor. Benim geldigimi gorunce banyodaki kopege yonelip "hav hav kopek" diyor. Yani aklinca "ben kopekle oynuyorum, suyla alakam yok. Lutfen bana mudahalede bulunma" diyor. Beni kandiriyor. Otizmli bir cocuk bunu hesap edebilir mi arkadaslar? Lutfen bir sey soyleyin. Ya da mesela yapmasini istemedigim bir davranista bulunacaksa bulundugum odanin kapisini kapatiyor ve yapacagini oyle yapiyor. Yani benimle akil oyunlari oynuyor...
Bu kadar hesapli kitapli hareket edebilen bir cocukta otizm dusunmeli miyim? Dusunmemem gerekiyorsa neden bu kadar basina buyruk davraniyor? Neden benim telkinlerime kulak asmiyor? Bir sey ogretmek istedigimde neden benden uzak duruyor?
Yeri geldiginde cok kivrak dusunebiliyor ama ayni zamanda tutuk bir cocuk. Doktor gorusmelerimiz devam ediyor. Bir tani almadik hala, uyaran eksikligi deniyor. Bu konuyu dusununce ciddi anlamda kendimi kaybettigim icin uzun suredir kaygilarimi gormezden geliyordum. Amcasi baska bir alanda uzman doktor, bir sorunu olmadigini dusunuyor, ben de sozde kendimi ona inandiriyordum. Ancak korkularim her gun artiyor. Gec kalmaktan cok korkuyorum. Lutfen yardimci olun bana(
Otizm olan cocuklar ayleniz de var mi yoksa neden bu kadar korkuyorsunuz? Cocugunuz yeterli kadar baska cocuklarla oynuyor mu? Siz her gün yeterli kadar zaman ayirabiliyormusunuz oyun oynamaya felan?
Işte otizimde rehabilite edilmeden bunları yapması çok güç .
Otizimli bir çocuk derecesine göre
Adıyla seslenince bakmaz
Rutin ev eşyası değişiklikleri bile aşırı tepkisel yaklaşır
Alakasız yerlerd3 alakasız şeyler söyler .
Göz teması vs biliyorsunuz zaten .
Otizim tanısına çok uymuyor net bir şey söyleyemem ama şunu hic yaptınız mı .
Sizinle göz teması kurmaması vs psikolojik bir tepki olabilir , doktorunuzun bu konuda fikri nedir ?
Hayir, cevremde otizmli biri yok. Cok zayif psikolojide biriyim. Gecen sene bu meseleyi o kadar buyuk takinti yapmistim ki; sabahlara kadar kalp sıkışmasindan uyuyamaz, aglardim. Simdi de oglumda bir sey fark edecegim diye odum kopuyor. Dunmemeye calisiyorum. Fobi oldu artik bu mesele bendetabi ki her sey biz insanlar icin. Ancak hepimiz olaylara sogukkanlilikla yaklasabilecek kabiliyette olamayabiliyoruz maalesef...
Sanirim konuya yetkin birisiniz. Doktorumuz onun goz seviyesine inip temas kurarak iletisim kurmamiz gerektigini soyluyor. Yeterli olmadigimizi dusunuyor ki hakli da (Ben hem calisiyorum, hem okuyorum)
Oglumda su var; o istemeden biz onun dunyasina giremiyoruz gibi geliyor. Mesela sabahlari ben uyurken uyanirsa kosup "annemmm" diye sarilarak beni uyandirmaya calisiyor, o asamada benimle iletisim kuruyor. Ancak ben ona kitap okumaya kalkissam ya da beraber puzzle yapmak istesem kitabi yirtiyor, puzzle'i dagitiyor. Boyle bir cocuk.
Siz sürekli elinizde kitap vs evde ders çalışıyor musunuz ? Çocuğunuz bunu görüyor mu ?
Odaklanma problemi olabilir bence ama ek olarak tepkisel olarakta yapıyor bence . işlerinizi bi sene askıya alma fikrine bakış acınız ne ?
Tamamen net bir ilgi ile yol alınabilir gibi geldi ..
Bu arada sizi tebrik ederim hemen doktora götürmüşsünüz vs öyle bir şey olmaz 6 yaşında konuştu 10 yaşında konustilarla olmaz bu iş hic dinlemeyin onlari.
Bir sorun varsa hatta sanmıyorum ama otizm bile varsa bu yaslarda iyi bir rehabilite ile çok çok iyi seviyelere gelebilir .
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?