Oğlumun 4 yaşı bitecek hala konuşmuyor:(

Cok tesekkur ederim arastiracagim.Bir cekingenlik oluyor cocukta hadi oglum diyorum oyuna vurarak alkislayarak tekrar ettiroyorum bazen kelimeleri.Bu ne diyor bazen cevap veriyorum.Hadi beraber diyorum.Cekiniyor hadi hadi diyorum.Soylemeye calisiyor cikaramiyor sesi ,dili donmuyor ,cabaliyor,olmayinca da vazgeciyor,uzuluyor

Yenodogan unitesinde isitme testi yapilmisti.Sesleri duyuyor,tepkileri yerinde

Göz teması var mı? Komut alıyor mu ?Bu çok onemli , otizimli yiğeni olan biri olarak diyorum çocukla sürekli konuşun, eline tablet telefon vermeyin. Bir de imkanınız varsa kreşe gönderin. Gerçi bu günlerde olmaz. Not: konuşamama otizim belirtisi değil tek başına, yanlış anlaşılmasın.

Çisini pipisini gostererek ifade ediyor.Aksam yatarken bez takiyorum kaka yapiyor hemen beze
Tuvaletini tutmayı öğrenmiş olarak anlıyorum bahsettiğiniz şeyi..kaka yapma saatini kaçırmayın sürekli lazimligi-tuvaleti teklif edin ..çok aşırı kati da olmayın çocuğun edindiği kazanımı görmezden gelecek kadar rahat da olmayın derim..anladığım kadarıyla 2.5 yaşında bir kardeşi olmuş...şimdi kardeş 1.5 o 4 olmak üzere ..ikisinin de ayrı ayrı bireysel ilgiye ihtiyaç duydukları dönemler bunlar...eğer çocuklarla ilgilenen tek ebeveyn de sizseniz (aile desteği görmüyorsaniz - çocuklarla çok ilgilenen bir eşiniz yoksa) büyük olasılıkla çocuk kendini oyalamak zorunda kaldı,kendi dünyasını kurdu ve içe döndü ..

Kakasini tutuyor .Bezi takana kadar yapmiyor.Evet esim su an bile uyukluyor,basi dustu onune.10 aylikken isime donmustum,kismi zamanli olarak.Haftada uc gun gittim.8 ay kv.bakti,tum gun hint dizisi izler,baba tlf.na gomuk,ben uc gun is,dort gun yemek,temizlik ,ilgilenemedim cocugumla .Ikinci cocugumu dogurunca bir yil gitmedim.Ilgilenmeye basladim ama gec kaldim sanirim.

O konulari coktan gectik,otizmden hic suphe dahi duymadim.Psikiyatri Dr.u da normal dedi . Konusamama disinda herseyi normal.

Görümcemin oğlunda vardı hatta söyledi kelimeleri çoğu zaman anlamazdık . Çocuğun kulakları meğer duymuyomuş tam anlamıyla .ufak bir ameliyat geçirdi . Şimdi çok iyi durumda . Önceden konuştuğumuzda bakar tepki vermezdi hatta cool’uktan derdik ama o yüzden değilmiş. ameliyat sonrası dil terapistinede gitti hala devam ediyor şuan çok iyi .Tavsiye ederim kulak ölçümü ve dil terapisti. Onlarda çok doktora götürdü hep normal dediler ölçümü yanlış yapmışlar . Son götürdüğü doktorameliyat dedi ve şuan gerçekten çok güzel konuşuyor . Kelimeleri tane tane söyliye biliyor

Sadece psikiyatriye goturebildim.2.5 yasinda iken ikinci kardesi oldu.Ben cok konusuyorum babasi suskun .Oyunlar oynuyorum konusuyorum onunla.Tablet gunde birkac saat izliyor.

Tablet kesinlikle kısıtlanmalı. Birkaç saat çok. Günde 45 dakika, o da en fazla. Tablet zaten çocuğun iletişim sorunu çekmesine yol açar. Çocuk size "ıhh" diye parmakla gösterdiğinde ya da "gel" diye işaret ettiğinde anlayıp dediğini yapıyorsanız çocuk konuşmaya ihtiyaç duymayacaktır. Onun yerine kelimeyi söylemeye teşvik etmelisiniz. "Anlamadım, ne istiyorsun? Gel mi diyorsun? Gelmemi mi istiyorsun?" gibi çocuğu o kelimeyi söylemeye zorlamalısınız. Konuştuğu zaman anlaşıldığını anlaması lazım. Ama çok da soru sorup darlamadan, basitten zora doğru giderek. Birlikte oyun oynarken nesnelerin adlarını söyleyin, bu top, bu kalem. Neymiş, kalem gibi. Yaptığınız şeyler hakkında konuşun. Birlikte yemek yapın, "Şu anda unu buraya döküyoruz, sonra tuz koyuyoruz. Karıştırıyoruz" gibi sıralamaya dikkat ederek. Günde 10 dakika da olsa birlikte resimli kitap okumanızın da faydası olacaktır. Okurken kitaptaki resimleri gösterip isimleriyle tekrar edin. Bir de mutlaka bir dil ve konuşma terapisti de görsün oğlunuzu.

--- kesin sekilde kulaklarinin duydundan emin olun. (arkadasimin konusamayan cocugunda 3. kkb uzmani ancak teshis koyabildi, önce ki iki doktora göre cocuk duyabiliyordu; ancak 3. doktorda kulaklarina ameliyat olduktan sonra konusmaya basladi)
---- Cocuk zeka seviyesine dikkat edin bazi cocuklar yaslarinda önde düsünüyorlar ancak sözcüklere ceviremiyorlar.
----Televizyon, Telefon vs ekten cocuklarin konusmasini geciktiriyor.
--- Yasitlariyla oynama imkani sunun, cocuk, cocuktan daha kolay ögreniyor.
--- eger dil dönmüyorsa konusma terapistleri hangi harfleri nasil cikarmalari gerektigini ögretiyorlar, ancak sizinde evde devam etmeniz gerekli.

Kayinvalideye sordum bunu.Gec konustu dedi hatirlamiyor tabi ki yasini
Bak eşim de geç konuşmuş. Büyük oğlum da çok geç konuştu. Hatta 1 yıl kekeledi sonra da. Sonra r keri y dedi senelerce. Şimdi süpersonik bişey. 16 yaşında. 5.5 yaşındaydı kimse anlamazdı dediğini. Üzme kendini. Masal okuma saatleri yapın istemese de oku. Ortalık düzelince parka çok çıkın. İnternetten okumalar yapıp sıkma canını

Bir akrabanın çocuğu 7 yaşına kadar konuşmadı. Gerek duymuyormuş meğerse. Anne baba köyde, çiftçi, hayvanlar falan ilgilenmiyorlar çocukla, çocukta konuşmuyor. Okula bir başladı,ne laflar ne cümleler. Bence sizde kreş yada oyun grubuna başlayın mutlaka

benim sipalar da kreste cozduler konusma isini.

Hatta kresinde ingilizce dersi vardi, iste istege bagli, dedim benim sipa daha Turkceyi konusamiyor, bir de ingilizce karistirmayalim kafasini almasin o dersi, ogretmeni sasirarak bakti, X cok guzel konusuyor dedi diger velilerin icinde, haha rezalet

Bir kaç saat çok.
Yapmayın bunu.
Çok zararı var.
Şimdi konuşmayı öğrenir ama ileride derslere odaklanamayabilir. Hiperaktiviteye sebep olabilir. Zekasını, beyninin kapasitesini arttırmak varken köreltmeyin ekranlaa

Zamanı gelince konuşur babası da geç konusmustu gibi seylerle lütfen kendini rahatlatma özel terapide aldirabilirsin raporla uğraşamaz san birkez yazmistim yine yazıyorum 1. Sınıfa gelmeden bunu çoktan aşmış olman hem senin için hemde evladın için çok önemli

Bide kulak dok götürün benim yigenim konuşamiyordu yani konuşuyordu ama kelimeleri anlaşilmiyordu megerse kula duymuyormuşmuş sonra ufak bi amaliyat oldu maşallah şimdi bülbül gibi

Bence pedagog a götürüp oyun terapisi konuşma terapisine başlayın çok etkiliymis

Cok tesekkur ederim ilgilendiniz uzun uzun yazdiniz.Inanin hepsini yapiyorum.Ve artik iyice farkettim ki harfleri cikaramiyor.Bugunki tekrarlarimizda nesneleri kendince soyledi ama hep yanlis harflerle.Tablet ve tv olayi bitmistir bugun itibari ile.Hic acilmadilar bugun.Virus yasaklari kalkinca iyi bir dil ve konusma terapistine gidecegiz.

Harfleri cikaramiyor,iyice farkettim.Beceremeyecegini dusunup denemiyordu.Iki gundur deniyoruz ,soyluyor fakat tamamen yanlis harflerle soyluyor.Birkac yerde okudum kres anaokulu hatta ilkokulda ogretmenler konusamadigi icin dil terapistine yonlendirmisler cocuklari hep.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…