• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Oğlumun 4 yaşı bitecek hala konuşmuyor:(

Kusura bakmayın ama siz neden bu zamana kadar rapor çıkartıp özel eğitim aldırmadınız? Benim oğlum da 2016 doğumlu konuşamıyordu 2 yaşını bitirdiği gün kreşe gitti 3 yaşını bitirdiğinde özel eğitin için rapor çıkarttım. Bu sene kreş+ özel eğitim aldı. 3.5 yaşında birden konuştu. Seneye de özel eğitime yollayacağım konuşması her kelimeyi aslına uygun konuşmuyor mesela suya fu diyor. Hemen rapor çıkartın ki çıkartsanız bile RAM dan da rapor alınacak Eylül ü bulur. Devlet ana okulu+ özel eğitimle toparlar kısa zamanda.
Çocuğunuz raporu ne anlamda özürü ne olarak yazıyo sadece konuşamamak sorun teşkıl etmiyo rapor verilmiyo ben çok araştırdım

Ben de 2 5 yaşında konuşamadığı için psikiyatriye götürdüm işte psikolog gördü testler yapıldı sorun çıkmadı genetik olduğu düşünüldü.Onerileri siiznle paylaşmak isterim; tv tablet yok bol bol konuşun,gönderebiliyorsanız hemen yâda 3 yaşında kreşe gönderin denildi.Suan 3 yaşında koronadan dolayı malesef tv izlemeye başladı ama konuşmaya da başladı.Eylul de uygun olsa kreşe göndermek isterdim ama malesef bizim ıçın pek mümkün değil.Bize eğer 4 yaşını geçerse o zaman konuşma terapisine yonlendiririz demişlerdi.

Kusura bakmayın ama siz neden bu zamana kadar rapor çıkartıp özel eğitim aldırmadınız? Benim oğlum da 2016 doğumlu konuşamıyordu 2 yaşını bitirdiği gün kreşe gitti 3 yaşını bitirdiğinde özel eğitin için rapor çıkarttım. Bu sene kreş+ özel eğitim aldı. 3.5 yaşında birden konuştu. Seneye de özel eğitime yollayacağım konuşması her kelimeyi aslına uygun konuşmuyor mesela suya fu diyor. Hemen rapor çıkartın ki çıkartsanız bile RAM dan da rapor alınacak Eylül ü bulur. Devlet ana okulu+ özel eğitimle toparlar kısa zamanda.
Rapor çıkartmak yâda özel eğitime göndermek ailenin elinde olan birşey değil ki.Uzman hatta heyet karar verir.

Merhaba hanımlar,Agustos 2016 dogumlu oğlum bazi kelimeler disinda konusamiyor.Baba,anne,bebek,kek,kokuyo,gel,kaka,popo vb.birkac kelime daha sadece.Psikiyatriye goturdum cocuk gayet normal dendi.Hafizasi,algisi ,zekasi iyi gozukuyor lakin akranlari bulbul gibi konusurken onun bu durumu beni inanilmaz uzuyor.Dili dönmuyor resmen ,cikaramiyor cogu kelimeyi.Su bile diyemiyor iki dudagini one buzerek istiyor.Bu durumu yasayan var mi,neler yaptiniz?
Kreşe gönderin. Ne kadar kalabalık konuşan insan okadar iyi. Ve teknolojiden uzak tutun. Sürekli konuşun kitaplar okuyun.

Merhaba hanımlar,Agustos 2016 dogumlu oğlum bazi kelimeler disinda konusamiyor.Baba,anne,bebek,kek,kokuyo,gel,kaka,popo vb.birkac kelime daha sadece.Psikiyatriye goturdum cocuk gayet normal dendi.Hafizasi,algisi ,zekasi iyi gozukuyor lakin akranlari bulbul gibi konusurken onun bu durumu beni inanilmaz uzuyor.Dili dönmuyor resmen ,cikaramiyor cogu kelimeyi.Su bile diyemiyor iki dudagini one buzerek istiyor.Bu durumu yasayan var mi,neler yaptiniz?

var benim büyük oğlan. en son dil bağı teşhisi koydum doktora götürdüm yok dedi. halbuki son umudum oydu iyi bakın vardır dedim kovaladı beni :KK70:
şimdi de susmuyor mübarek.

İşaret le istediği her şeyi anlatabiliyorsa konuşmaya gerek duymuyor olabilir. Kreşe gönderebilirsiniz. İletişim kurabilmek için mecbur konuşmak zorunda kalacak. Şarkı söyletin sarkı dinletin bol bol. Zamanla şarkıya eşlik etmeye başlayacaktır.

Uzman bir doktora götürdünüz mü?
Tablet telefon veriyorsanız kısıtlayıp bol bol konuşmalı kitap okumalısınız. Benim oğlum da 2016 aralık doğumlu, bol bol hikaye kitabı okuyorum ve farkı hissediyorum. Mesela aman tanrım diyordu bir ara, bizim kullandığımız bir kelime değildi. Tavşancan ve faresu kitabından dinleye dinleye kullanmaya başlamış. Aynı şekilde anne babasının ona masal hikaye anlatması, sonra hikayede ona sorular sorarak dahil etmesi de işe yarıyor. Ben bir kaç kez anlattıktan sonra tavşan kapıyı çalmış köstebek ne demiş diyorum mesela cevap veriyor. Bu şekilde de teşvik edebilirsiniz. Siz geveze olursanız, ona da sorular sorarsanız, kitap okursanız bol bol açılacaktır. Ama yine de doktora da götürün salgın bitiminde
Farkli kelimeler kullanmasi ile konusamamasi bambaska seyler. Soylediklerinizin cok daha fazlasini yaptim sonuc oglum gec konustu. Cunku cocugun fiziksel olarak dili dönmüyordu. Dil terapistine gittim artükülasyon bozuklugu dediler. Koronadan dolayi terapiye baslayamadik ama artükülasyon bozuklugu icin bir set buldum aldim internetten. Simdi ordaki egzersizleri yapiyoruz ve faydayi ancak oyle buldum.

Sadece sizin icin soylemiyorum genel olarak konusamayan cocugun evebeynine ilgisiz, kitap okumayan, cocugu tv karsisina oturtan aile muamelesi yapiliyor ama boyle bisey yok arkadaslar. Bazen cocuklarin dil kaslari hizli gelisemiyor egzersizlerle desteklemek gerekiyor. Lutfen her evebenyne ilgisiz muamelesi yapmayin. Cok uzucu oluyor.

m.beauty m.beauty artukulasyon bozuklugu konusunu bir arastirin. En azindan su salgin bitene kadar evde egzersizler vs. yaparsiniz. Musait olan ilk zamandada dil terapistine goturun. Onlarin standart kelimeleri var o kelimeleri cocuga sorup nasil telaffuz ettigine bakiyorlar ve ona gore teshis, tedaviye yonlendiriyorlar.

Farkli kelimeler kullanmasi ile konusamamasi bambaska seyler. Soylediklerinizin cok daha fazlasini yaptim sonuc oglum gec konustu. Cunku cocugun fiziksel olarak dili dönmüyordu. Dil terapistine gittim artükülasyon bozuklugu dediler. Koronadan dolayi terapiye baslayamadik ama artükülasyon bozuklugu icin bir set buldum aldim internetten. Simdi ordaki egzersizleri yapiyoruz ve faydayi ancak oyle buldum.

Sadece sizin icin soylemiyorum genel olarak konusamayan cocugun evebeynine ilgisiz, kitap okumayan, cocugu tv karsisina oturtan aile muamelesi yapiliyor ama boyle bisey yok arkadaslar. Bazen cocuklarin dil kaslari hizli gelisemiyor egzersizlerle desteklemek gerekiyor. Lutfen her evebenyne ilgisiz muamelesi yapmayin. Cok uzucu oluyor.

m.beauty m.beauty artukulasyon bozuklugu konusunu bir arastirin. En azindan su salgin bitene kadar evde egzersizler vs. yaparsiniz. Musait olan ilk zamandada dil terapistine goturun. Onlarin standart kelimeleri var o kelimeleri cocuga sorup nasil telaffuz ettigine bakiyorlar ve ona gore teshis, tedaviye yonlendiriyorlar.
İlgisiz demedim zaten.
Öncesinde salgından sonra doktora götürmelerini de yazdım.
Mutlaka çocuğun yapısıyla da alakalıdır. Ama 2 yaş 2,5 yaştan bahsedilmiyor. Üstelik tam akran çocuklarımız. Elbette kendi çocuğumda gözlemlediğim örneği vereceğim.
Ben tv ve tablet vermiyorum kitapların da etkisini gözlemledim. Bu hakaret değil. Suçlama değil. Gözlemim

Benim kizim da aralik 2016 , on kelimesi var sadece , doktorlar , padogoglar , dil terapisti , kres öğretmenleri hepsi sorun yok diyor
Ben de kafayi yemek üzereyim, bu yaz insallah konusur diye bekliyorum
Bizimki hic tv falan da izlemiyor , sadece aksamlari yarim saat tabler izler uyku vaktinden once

Kuzenim ilk okula basladiginda hala agzindan cikan kelimeleri kimse anlamiyordu. Her cocugun gelisimi farkli. Simdi evlendi çocugu bile oldu. Ozamanlar imkanlar kısıtliydi ama siz çocugunuzu konuşma terapistine götürebilirsiniz. Birde bebeklikten fazla tv izleyen cocuklarin bir kısminda yasanabiliyormus. Tabi bunlar vesile. Rabbim evladini sana bagislasin bülbül olur konusur yakinda merak etme.

Ekranla çok mu içli dışlı.. Ya da siz hemen hareketlerinde anlayıp veriyor musunuz bir şeyi?
Doktora götürmüşseniz bu kadar panik yapmayın. Ekranın bu kadar çok olmadığı bir çocuklukta 27 yıl evvel 3,5 yaşında yavaş yavaş konuşan bir çocukmuşum ama hareketlerimle kendi işlerimi yaparmışım alır koyarmışım koşarmışım 11 aylıktan itibaren.. Konuşmaya başladıktan sonra da hiç susadığım için annem keşke erken konuşsaydon da az konuşsaydın derdi.
Bence her çocukta farklıdır bu gelişim süreçleri karakter yapısına göre değişkenlik gösterir. Ekranı biraz hayatımdan çıkarıp bol kitap okuyun eğitici kartlarla eşleşme yapmasını ve onları seslendirmesi sağlayabilirsiniz.

Her şeyi bırakıp çocuğun üzerine düşmeniz gerekiyor. Resimli kitaplar alıp sürekli beraber okumanız, sürekli papağan gibi erişkinle konuşur gibi soru sorup cevap verip nesneleri sorup, elinizle sayı sayıp, resim yapıp, oynayıp... Televizyon, tablet, cep telefonu kesinlikle olmamalı. Siz de izlemeyeceksiniz, etraf düzelince tekrar konuşma terapistleri var götürün, normal denilse zeka vs normal olabilir ama uyarı eksikliğinden çocuklarda geriden gelme olabiliyor. Biraz zor bir süreç gibi görünebilir ama uğraşarak üstesinden kolayca gelirsiniz.

Ekranla çok mu içli dışlı.. Ya da siz hemen hareketlerinde anlayıp veriyor musunuz bir şeyi?
Doktora götürmüşseniz bu kadar panik yapmayın. Ekranın bu kadar çok olmadığı bir çocuklukta 27 yıl evvel 3,5 yaşında yavaş yavaş konuşan bir çocukmuşum ama hareketlerimle kendi işlerimi yaparmışım alır koyarmışım koşarmışım 11 aylıktan itibaren.. Konuşmaya başladıktan sonra da hiç susadığım için annem keşke erken konuşsaydon da az konuşsaydın derdi.
Bence her çocukta farklıdır bu gelişim süreçleri karakter yapısına göre değişkenlik gösterir. Ekranı biraz hayatımdan çıkarıp bol kitap okuyun eğitici kartlarla eşleşme yapmasını ve onları seslendirmesi sağlayabilirsiniz.

Mesela benim oğlum hic emeklemedi . Ozamanlar emeklemiyor diye herkes birsey söylerdi bende üzülürdüm. Sonra 1 yaşına 15 gün kala ayağa kalkti ve direkt yürümeye basladi

Kuzenimin oğluda çok geç konuştu bir problem olsaydı doktorlar illa ki anlardı

Mesela benim oğlum hic emeklemedi . Ozamanlar emeklemiyor diye herkes birsey söylerdi bende üzülürdüm. Sonra 1 yaşına 15 gün kala ayağa kalkti ve direkt yürümeye basladi
Ayyy banada kızımın bebekliğini hatırlattınız 16 yaşımda anne oldum kendim çocuğum yani çocuk ne emekliyo ne durabiliyo ayakta çuval gibi yığılıyodu herkes sakat bu çocuk diyodu bende çok korktum ozaman haseki hastanesine götürmüştüm kemik yapısı incelendi testler vs. Derken 1 yaşındaki kızımın kemik yapısı 2 yaş çocuğa denkmiş o derece sağlıklı sonra doktorda benı karşısına alıp nasihat verdi her çocuk farklıdır vs kimsenin sözlerine aldırış etme dedi ;) ve bigün birden kalktı yürüdü şuan 24 yaşında ... Çok şükür sağlık olsun elbet konuşacakda yürüyecekde canları sağolsun

Ben de emeklememişim annem yürümüyordun bile 11 aylıkken öyle ayakta bırakmış misafir gelecekmiş ben bir anda koşa koşa odayı turlamaya başlamışım. Ablam mesela asla hareket etmeyi sevmez 8 aylıkken konuşmaya başlamış. Bence tamamen yapı. Kız kardeşim de ben gibi 4 yaşında konuştu. İlkokula geçen yıl başladı bazı kelimeleri söyleyemiyordu bile. Erkek kardeşim ise ne yürüdü ne konuştu. Üşengeçlikte 20 yaşında bile 1 numara.
Sözün özü Bir elin parmakları bile bir değil. başkaları ile kıyaslamayın. Eğer kendini ifade edebiliyor ise otizm benzeri davranışları da doktor görmediyse hiç sorun etmeyin.
Renk kartları, şekil kartları, kalemler gibi şeyler ile eğitimini desteklerseniz eminim etkisi olacaktır.

ailesinde gec konusan varmi anne baba dayi vs.
kuzenikin oglu 5 yasinda konustu o anne baba bile demiyordu
bir sabah uyandi bulbul gibi şakiyor resmen
belki boyle biseydir

Benim oğlumda 3,5 yaşındaydı çok az kelime kullanıyordu. Kesinlikle konuşması için çocuğu zorlamak gerekiyor. Zorlamak derken şöyleki öncelikle işaret diliyle anlaşmayın söyleyince iatediğini verin. Bu yaş grubuna çok faydalı etkinlik kitapları var onları yaptırırken bir taraftan nesleri öğretip isimlerini söyletmeye çalışın. Hikaye ve masalı ihmal etmeyin çocuğunuza da anlattırın.
Ben kendimden de ayrıca örnek vereyim tabi çocuğunuz böyle olmayabilir bir misal olarak bahsetmiş olayım. Benim oğlum 4.5 yaşına kadar 13-14 sessiz harfi çıkaramıyor atıyorum f yerine b; b yerine d, s yerine t gibi birkaç sessiz harfi kullanıyordu o da çok az konuşuyordu. Konuştuklarını anlamak annesi olarak benim için bile zor oluyordu bazen. Yabancılar hiç anlamıyordu. Önce doktora götürdüm ağız be çene yapısıyla ilgilş bir sorun var mı diye? sorun yoktu. Sonra konuşma terapisine götürdüm. Terapisi çok kelime ve nesneyi tanıdığını ama harfleri çıkaramadığını söyledi. Geçmişte ortakulak iltihabı çok geçirdi mi diye sordu bende evet dedim çünkü aynı zamanda alerjik astımı var oğlumun. Harfleri yanlış kodladığını söyledi 8-9 aydır terapi alıyoruz. Korona ile ara verdik ama diyebilirimki şimdi söyleyemediği harflerin yarısını kolaylıkla çıkarıyor ve gayet anlaşılır konuşmaya başladı. Muhtemelen bi 6-7 ay daha götüreceğiz ama öğreniyor. Yani demem o ki konuşma terapistine götürmekte fayda var.

Alakasız Ama aklıma Sosyal medya fenomeni geldi .anne baba genetik hastalıkları var annesi kabullenmiyor ama, çocuklarına çok üzülüyorum .

Back