Anket ocuunuza domuz gribi as yaptracak msnz?

çocuğunuza domuz gribi aşısı yaptıracakmısınız??

• Ankete Katılan
    79
  • Anket Kapalı .
Mehmet Tezkan Aslında NE OLDU?
Islak imzamı neden geri çektim..

Doktor değilim.. Domuz gribi konusunda siz ne biliyorsanız ben de onu biliyorum.. Uzmanları okuyorum, dinliyorum..
Ekrana çıkıp kesinlikle yaptırmayın diyen yok.. Kimi mutlaka yaptırın diyor kimi ortadan konuşuyor..
Doktorlarla özel sohbet ederseniz karnıyarık gibi ortadan ikiye ayrılmış haldeler..
Kimi ‘oluncu’, kimi ‘olmayıncı’..
Kafamız karıştı vesselam..
* * *
Gazetelerde ilk okunan haber domuz gribinden ölenler.. Televizyon haberlerinde domuz gribinin ‘d’si geçince herkes kulak kesiliyor.. Merak had safhada.. Ölen kaç yaşındaymış, hastalığı var mıymış?.. Tek muhabbet bu..
Herkes kendiyle, ailesiyle karşılaştırıyor..
Konuşmalar şöyle.. 30 yaşında ama ciğerinden rahatsızmış.. Daha altı aylıkmış dayanamadı gariban..
Sizin evde de durum farklı değildir.. Aylardır domuz gribiyle yatar domuz gribiyle kalkar olduk..
* * *
Kafalar karışık dedik.. Nasıl karışmasın ki.. Sağlık Bakanı ilk aşıyı vurdurarak kampanyayı başlattığı gün, Başbakan ‘Ben olmayacağım’ dedi..
Resmen dinamitledi.. Kafalar karışıktı arapsaçına döndü.. Koskoca Başbakan, bir bildiği vardır herhalde!.
Öteki de koskoca Bakan, onun da bir bildiği vardır..
Ama biri doktor..
Öteki değil..
* * *
Bölünmeye meraklı toplumuz anında ikiye ayrıldık.. Bir yanda ‘Başbakan aşı olmuyor ben de olmayacağım’ diyenler..
Başbakan’ın izinden gidenler..
Öte yanda ‘Sağlık Bakanı olun diyor olacağım’ diyenler..
Küçük çocukları, hasta yakınları, yaşlı büyükleri olanlar telaşlandı..
Aşı yaptırsınlar mı yaptırmasınlar mı?
Kırk katır mı kırk satır mı misali.. Herkes tek başına karar verecekmiş.. Tamam da doktor muyuz? Aşı nedir ne değildir nereden bilelim!..
* * *
Başbakan’ın karşı çıkışına rağmen Sağlık Bakanı kampanyayı sürdürdü..
ış öyle bir noktaya geldi ki, Bakan direnci kırmak için; ‘Salgının başındayız, tepe noktasını görmedik, risk grubuna girenler aşı yaptırsın’ diye neredeyse yalvaracaktı..
Söyledikleri mantıklıydı.. Daha kışa yeni giriyoruz.. Aralık var, ocak var, şubat var.. Sağlık Bakanı, tane tane anlattıkça, ibre aşı yaptırma yönüne doğru ağır ağır kaymaya başladı..
Başbakan’ın yeni demecine kadar:
‘Amerika’daki aşılar bizden farklı’
Haydaa!..
Şu ‘adjuvan’lı, ‘adjuvan’sız meselesi..
* * *
Geçenlerde televizyonda izledim.. ıki profesör konuşuyor.. Biri ‘adjuvan’ın sakıncasını anlatıyor, aşıya temkinli yaklaşıyor..
Diğeri; “ıki aşı da önümde olsa ‘adjuvan’lıyı tercih ederim, daha etkili” diyor..
Pür dikkat dinliyoruz..
Ne yapalım.. Biliyoruz ki karar anı yakın..
* * *
Geçen akşam eve gittim.. Karar anı bizim eve gelmiş.. Herkes gergin.. Oğluma okuldan form vermişler.. Evet veya hayır diyeceğiz..
Gel de çık işin işinden..
Oğlana aşı yaptırsak mı, yaptırmasak mı?
Gerginlik had safhada..
Eşim kararsız, hatta yaptırmamaktan yana..
Sen bilirsin dedi, topu attı!
Aldım sazı elime...
‘Sağlık Bakanı’na güveniyorum, inanıyorum dedim.. Sadece onlara değil hasta olmakla, aşı olmanın taşıdığı riskleri açık yüreklilikle sıralayan uzmanları da dinledim, kararımı verdim dedim.’
Ve aşı olsun bölümünü işaretleyerek bastım imzayı..
Hayırlı uğurlu olsun diyerek formu oğluma verdim; götür okula teslim et!
* * *
Önceki akşam eve gittim.. Ortalık yine gergin.. Bu meseleyi hallettik zannediyordum konu yine domuz gribi..
Ne oldu dedim..
Sınıf 23 kişi.. Sadece 3 kişinin ailesi aşıya evet demiş..
Aşı skoru şu..
Başbakan 20
Sağlık Bakanı 3..
Oğlan aşı olma yanlısıydı, hâlâ da öyle ama etkilenmiş, hafiften söyleniyor.. ‘Gazetecisin, bu işlerden anlarsın falan zannetmiştik. Sayende kobay olduk. Bak kimse yaptırmıyor.’
Vıdır da vıdır..
* * *
Eşim haberi görmedin mi dedi.. Başbakan, ‘ben de kendime göre araştırma yaptım. Ben olmayacağım ailemde de domuz gribi aşısı olan yok’ demiş..
Dedi valla..
Ailem derken torunlarını da kastetti..
* * *
Bir yandan okuldan gelen aşı skoru, bir yandan Başbakan’ın ailemden aşı olan yok demeci..
ımza attığım için kendimi suçlu gibi hissettim.. Bütün geceki muhabbet şuydu: ımzalamakla iyi mi yaptık.. Koca sınıfta üç kişi..
* * *
Sabah kalktık kaldığı yerden devam.. Eşim inandığımız doktorlara bir kez daha soralım mı dedi..
Sor dedim.. Birkaç konuşma daha.. Çok küçük değil 12 yaşında, sarsılır ama üç beş günde atlatır diyenler çoğunlukta.. Madem içiniz rahat değil yaptırmayın diyenler de..
Okuldaki aşı yaptırma skoruna..
Başbakan’ın son demecine..
Telefon raporu da eklenince..
Bunaldım.. Yeter artık dedim.. Pes ettim.. Aradım okulu ıslak imzamı geri çektim..

yaptırmıcam, bişey olacağınada inanmıyorum açıkcası, domuz gribi olursada diğer gripleri gibi atlatır, başta sağlık bakanı, başbakan ve medya yüzünden bu kadar popüler oldu bu konu bence, deli gibi korkulcak bi durum olduğunu düşünmüyorum artık, artık diyorum çünkü sağlık bakanının bi kaç ay önce 5000 kişi ölcek açıklamasıyla bayagı bi kafayı yemiştim, ama artık böyle düşünüyorum

Dikkatli okuyun; ağzınız açık kalacak!

Dünyanın en ünlü tıp fakültelerinden ve uzmanlarından gelen bilgileri derlediğiniz zaman, H1N1 ya da Domuz gribiyle ilgili çok çarpıcı gerçeklerle karşılaşıyorsunuz:
Önce domuz gribinden dünyada kaç kişi ölmüş bu güne değin bi göz atalım: Tam tamına 160 ülkede 1154 kişi.
Avrupa'da 16 bin 556 kişi domuz gribine yakalanmış, ama 34 kişi ölmüş.(Artık domuz gribiyle ilgili istatistikler tutulmadığından, bu sayı artmış olabilir. Ama 2009 yılı ortalarında sayı böyleydi.)
Efendim, yaşamınız süresince:
1. Saldırıdan ölme ihtimaliniz: 331/1
2. Düşerek ölme ihtimaliniz: 250/1
3. Silahla vurularak ölme ihtimaliniz : 325/1
4. Zehirlenerek ölme ihtimaliniz: 1400/1
5. Araba kazasında ölme ihtimaliniz: 5000/1
6. Boğazınıza bi şey takılarak ölme: 5000/1
7. Suda boğularak ölme ihtimali: 9000/1
8. Şimşek çarpması sonucu ölme: 71.000 /1
9. Köpek tarafından öldürülme: 137.000/1
10. Küvette ölme ihtimaliniz: 807.000/1
11. Sele kapılıp ölme ihtimali: 713.000/1
12. Yataktan düşüp ölme ihtimaliniz: 2 milyonda bir.
Domuz Gribinden ölme ihtimalinizse: 8 milyonda bir. (Dünyada bin 154 kişinin öldüğünü temel alırsak)
Yani küvette boğularak ölme ihtimaliniz daha fazla!
Gelelim ortalığı velveleye veren diğer müthiş salgın hastalıklara:
Kuş gribi: Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) verilerine göre, 1 Haziran 2009 tarihine kadar kuş gribinmden ölen sayısı 436. Ama 1981'den 7 Temmuz 2009'a kadar 25 milyon kişi AIDS'den öldü.
Dahası da var; 2005'den bu yana Veremden 1.6 milyon kişi öldü.
Hani SARS hastalığı vardı ya? Yetişkinlerde görülen üst solunum yolları enfeksiyonu? Hani milyonları yok edecekti? Ölü sayısı 167!

Domuz gribine yakalanırsanız bi tek ilacı var: Tamiflu
Bu ilacın sahibi GILEAD SCIENCES AŞ. Bu lisansla, ilacı Roche 2016 yılına kadar üretiyor.
Tamiflu'ya bi göz atalım:
1. ABD 25 milyon adet ısmarlamış: Toplam 2 milyar dolar ödemiş.
2. Bugüne kadar 65 devlet de ısmarlamış.
3. Toplam 300 milyon adet
4. Fiyatı 70 dolar. Çarpın 200 milyonla.
Bu Firmanın yani Gilead Sciences AŞ'nin en büyük hissedarı ve Yönetim Kurulu Başkanı kim?

ABD ESKİ SAVUNMA BAKANI DONALD RUMSFELD!

Özetleyelim: Her ay Güney Afrika'da 50 bin kişi AIDS'den ölüyor. Dünyada her gün bin 600 kişi gene AIDS'den yaşamını yitiriyor. Her yıl on binlerce kişi araba kazalarında can veriyor.
Her yıl sadece ABD'de 25 bin kişi cinayete kurban gidiyor. Her yıl 80 bin kişi veremden hayatını kaybediyor.
Ama biz kafayı neye takmışız? H1N1 Domuz Gribine!
Niye? Çünkü ilaç şirketleri ve onların beslemeleri, AIDS, Verem, ne bileyim ben kızamık, kabakulak ya da açlıktan para kazanmıyorlar!
Aşı olun olmayın... Ama önce gerçekleri araştırın, öğrenin.

(Başta Sayın Bilger Duruman olmak üzere bir çok profesör ve doktora teşekkürler, saygılar)

AZİZ ÜSTEL-STAR

06.11.2009 14:52:23

--alıntıdır--

geçenlerde tv de izledim.bir profesör diyor ki türkiyede şu ana kadar domuz gribinden ölenlerin sayısı 250,ama kanserden ölenlerin sayısı günlük 250.
bunu duyunca çok şaşırdım.

Dikkatli okuyun; ağzınız açık kalacak!

Dünyanın en ünlü tıp fakültelerinden ve uzmanlarından gelen bilgileri derlediğiniz zaman, H1N1 ya da Domuz gribiyle ilgili çok çarpıcı gerçeklerle karşılaşıyorsunuz:
Önce domuz gribinden dünyada kaç kişi ölmüş bu güne değin bi göz atalım: Tam tamına 160 ülkede 1154 kişi.
Avrupa'da 16 bin 556 kişi domuz gribine yakalanmış, ama 34 kişi ölmüş.(Artık domuz gribiyle ilgili istatistikler tutulmadığından, bu sayı artmış olabilir. Ama 2009 yılı ortalarında sayı böyleydi.)
Efendim, yaşamınız süresince:
1. Saldırıdan ölme ihtimaliniz: 331/1
2. Düşerek ölme ihtimaliniz: 250/1
3. Silahla vurularak ölme ihtimaliniz : 325/1
4. Zehirlenerek ölme ihtimaliniz: 1400/1
5. Araba kazasında ölme ihtimaliniz: 5000/1
6. Boğazınıza bi şey takılarak ölme: 5000/1
7. Suda boğularak ölme ihtimali: 9000/1
8. Şimşek çarpması sonucu ölme: 71.000 /1
9. Köpek tarafından öldürülme: 137.000/1
10. Küvette ölme ihtimaliniz: 807.000/1
11. Sele kapılıp ölme ihtimali: 713.000/1
12. Yataktan düşüp ölme ihtimaliniz: 2 milyonda bir.
Domuz Gribinden ölme ihtimalinizse: 8 milyonda bir. (Dünyada bin 154 kişinin öldüğünü temel alırsak)
Yani küvette boğularak ölme ihtimaliniz daha fazla!
Gelelim ortalığı velveleye veren diğer müthiş salgın hastalıklara:
Kuş gribi: Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) verilerine göre, 1 Haziran 2009 tarihine kadar kuş gribinmden ölen sayısı 436. Ama 1981'den 7 Temmuz 2009'a kadar 25 milyon kişi AIDS'den öldü.
Dahası da var; 2005'den bu yana Veremden 1.6 milyon kişi öldü.
Hani SARS hastalığı vardı ya? Yetişkinlerde görülen üst solunum yolları enfeksiyonu? Hani milyonları yok edecekti? Ölü sayısı 167!

Domuz gribine yakalanırsanız bi tek ilacı var: Tamiflu
Bu ilacın sahibi GILEAD SCIENCES AŞ. Bu lisansla, ilacı Roche 2016 yılına kadar üretiyor.
Tamiflu'ya bi göz atalım:
1. ABD 25 milyon adet ısmarlamış: Toplam 2 milyar dolar ödemiş.
2. Bugüne kadar 65 devlet de ısmarlamış.
3. Toplam 300 milyon adet
4. Fiyatı 70 dolar. Çarpın 200 milyonla.
Bu Firmanın yani Gilead Sciences AŞ'nin en büyük hissedarı ve Yönetim Kurulu Başkanı kim?

ABD ESKİ SAVUNMA BAKANI DONALD RUMSFELD!

Özetleyelim: Her ay Güney Afrika'da 50 bin kişi AIDS'den ölüyor. Dünyada her gün bin 600 kişi gene AIDS'den yaşamını yitiriyor. Her yıl on binlerce kişi araba kazalarında can veriyor.
Her yıl sadece ABD'de 25 bin kişi cinayete kurban gidiyor. Her yıl 80 bin kişi veremden hayatını kaybediyor.
Ama biz kafayı neye takmışız? H1N1 Domuz Gribine!
Niye? Çünkü ilaç şirketleri ve onların beslemeleri, AIDS, Verem, ne bileyim ben kızamık, kabakulak ya da açlıktan para kazanmıyorlar!
Aşı olun olmayın... Ama önce gerçekleri araştırın, öğrenin.

(Başta Sayın Bilger Duruman olmak üzere bir çok profesör ve doktora teşekkürler, saygılar)

AZİZ ÜSTEL-STAR

06.11.2009 14:52:23

--alıntıdır--

kesinlikle çok doğru ve harika bir paylaşım cnm..teşekkürler..opuyorumnanaktan

Aşı yaptırmak mı risklidir yoksa yaptırmamak mı?
Biz bu ikilemi aştık,eşimde kızımda domuz gribi oldu,gribi atlatanların aşı olmasına gerek yokmuş :delphin:

Ben mi?Domuz gribi nasıl birşeydir birebir yaşayarak tecrübe ettim,başlarda korkuyordum, mevsimsel gribe göre ağır bir seyri olsa da hastalığa yakalandıktan sonra başka komplikasyonlar oluşmazsa ve kronik bir hastalığınız yoksa eğer dengeli beslenme ve istirahatle atlatılacağını düşünüyorum.
Otomatikman aşı olmayacaklardanıza.s

insan hasta olduğuna ancak bu durumda sevinebilir herhalde değilmi..hepimiz karmakarışık duygular içerisindeyiz bu gerçek..neyseki atlatmışsınız cnm çok sevindim adınıza..

Back