Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) - Takıntı Hastalığı Bilgi Ve Paylaşım Alanı

Ben bunu hastalik oldugunu bilmiyordum neden boyle hep takintili oldugumu anlamiyordum
 
Arkadaşlar herkese selamlar cok gerginim anksiyete yüzünden sürekli idrara cikiyorum, benm panik atakla basladi yıllar önce suan obsesyona döndü aklımda hep sacma sapan seyler suan yeni ise basladim bugün ilk günümdü ve korktukca heyecanlandikca sürekli yeni yeni düsünceler normalde bir ar-ge uzmani olarak ise basladim ama iplikhanede isi ögrenmeye calisirken makineler oldukca korkunc ve tehlikeli sacimin oraya takilip kafamin kopmasindan tutun ya rezil olcak seyler yaparsam diye icim.icimi yedi bu kadar sacma seyler düsünen benden baska birileri yoktur herseyi sorgulayip emin olmaya calisyrm cok Yoruldum artik
 
benimki depresyonla karşık okb artık inthar edecektim tüm gün kapalı ortamdayım diye düşünüyor çıldırıyordum bu nasıl bir histi yarabbim.bozuk plak gibi gün 24 aynı düşünceydi
 
Benim geçmişte yaptığım hatalar var ve bunun korkularıyla yaşıyorum dua etme takıntısı var bende de güzel bir şey ama sokakta giderken bile dua okuyup gıdıyorum arkadaşlarım garipseyerek bakıyor.ama yapmazsam kötü bişiy olacak gibi hissediyorum napıcam bilmiyorum ?
 
Benim geçmişte yaptığım hatalar var ve bunun korkularıyla yaşıyorum dua etme takıntısı var bende de güzel bir şey ama sokakta giderken bile dua okuyup gıdıyorum arkadaşlarım garipseyerek bakıyor.ama yapmazsam kötü bişiy olacak gibi hissediyorum napıcam bilmiyorum ?
merhaba kötü birsey olucak gıbı hıssedıyorum demıssınız bu nasıl bır sey mesela "dua etmezsem anneme bırsey " olur gıbı bır durum mu yoksa genel olarak kotu bır sey olur dusuncesımı
 
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Obsesif Kompulsif Bozukluk, yineleyici, obsesyon (saplantı) veya kompulsiyonların (zorlantı eylem) görüldüğü, kişinin günlük işlevlerini belirgin olarak etkileyen bir bozukluktur.

Obsesyon ve Kompulsiyon nedir?
Obsesyon, kişinin isteği dışında gelen, zihninden uzaklaştıramadığı, belirgin bir kaygıya neden olan, tekrarlayan ve kişiye rahatsızlık veren düşüncelerdir. Kompulsiyonlar ise, bu düşünceleri zihinden uzaklaştırmak ve neden olduğu kaygıyı azaltmak için yapılan yineleyici davranışlar ya da zihinsel eylemlerdir.

Obsesyon ve kompulsiyonlar, genelde birlikte görülürken nadirende olsa obsesyonlar tek başına görülebilir.Bazı durumlarda ise obsesyonların meydana getirdiği kaygıyı gidermek için kişi, belirli bir davranışta bulunmaz, sayı saymak, belirli bir kelimeyi söylememeye çalışmak gibi zihinsel eylemlerle kaygısını gidermeye çalışır.

Sık rastlanan obsesyon ve kompulsiyonlar şunlardır:
Bulaşma Obsesyonu ve Temizlik Kompulsiyonu

Kişinin mikrop, pislik vb. etkenlerle kirleneceğine dair zorlayıcı bir inancı içerir. Bulaşma obsesyonuna sahip kişiler aşırı temizlik yapma gibi kompulsif davranışlar veya kirleneceğini düşündüğü ortamlardan uzaklaşma gibi kaçınma davranışları sergileyebilirler.

Kuşku Obsesyonu ve Kontrol Kompulsiyonu

Bir işin yapılıp yapılmadığından emin olmama düşüncesini içerir. Kişi, kendisi ve yakınlarının güvenliği için gerekli durumların tam olup olmadığından sürekli şüphe duyar ve bu endişesini gidermeye yönelik yaptığı her işi kontrol eder. Örneğin kapı, pencere, ütü ve doğal gazın tekrar tekrar kontrol edilmesi gibi.

Cinsel İçerikli Obsesyonlar

Kişinin kendisine ya da başkalarına yönelik cinsel içerikli düşüncelerini içerir. Obsesyonlar, utanç verici ve kabul edilemez olarak nitelenen cinsel temalarla ilişkili olabilir. Genellikle kişinin hemcinsiyle ya da çocuklarıyla ilgili cinsel içerikli düşünceler ortaya çıkar. Sonuç olarak bu obsesyonlara kontrol ve yıkanma kompulsiyonları eşlik eder.

Dini İçerikli Obsesyonlar

Kişinin dini ve ahlaki değerlere karşı kabul edilemez olarak algılanan düşüncelerini içerir. Kültüre göre değişkenlik gösterebilir. Özellikle dini inançları yoğun yaşayan toplum kesimlerinde sık görülebilir.

Simetri/Düzen Obsesyon ve Kompulsiyonları

Kişinin herşeyin düzenli ve simetrik olması gerektiğiyle ilgili düşüncelerini içerir. Bu obsesyona sahip kişiler çok zaman kaybetmelerine neden olacak şekilde düzenleme gibi kompulsif davranışlar sergilerler.

Bunların yanı sıra, agresyon veya zarar verme obsesyonları, dokunma, sayma, biriktirme ve saklama kompulsiyonları da görülmektedir.

*Birçok kişi hastalık olarak değerlendirilemeyecek düzeyde düzenlilik, temizlik, dini ve ahlaki değerler, doğruluk, güvenlik gibi konularla ilgilenir. Ancak bu kişilerde obsesif kompulsif bozukluk var diyebilmemiz için belirtiler kişinin insanlar arası ilişkilerinde ve mesleki işlevselliğinde bozulmaya yol açması gerekir.

Obsesif Kompulsif Bozukluğun nedenleri nelerdir?
Obsesif Kompulsif bozukluğun nedeni tam olarak kesinlik kazanmamasına karşın, genetik nedenler, çevresel etkenler, beyin işlevlerindeki bozulma, çocukluk çağı travmaları, kişilik özellikleri üzerinde durulmaktadır.

Genetik nedenler: Yapılan araştırmalar sonucunda obsesif kompulsif bozukluğa sahip hastaların, birinci ya da ikinci derece akrabalarında sık olarak rastlandığından obsesif kompulsif bozukluğun genetik geçişli olduğu düşünülmektedir.

Çevresel etkenler: Strese sebep olan bazı çevresel olaylar (Kayıplar, sosyal hayatta yaşanan zorluklar, yakın ilişkilerdeki problemler) kişide obsesif kompulsif bozukluk gelişmesine sebep olurken, bazıları ise hastalığın seyrinin daha kötüye gitmesini etkiler.

Nörobiyolojik nedenler: Beyinde sinirler arası iletimi sağlayan nörotransmiter diye adlandırılan kimyasallardan serotonin seviyesinin düşmesi ile OKB gelişimi arasında bir bağlantı saptanmıştır. Ayrıca, obsesif kompulsif bozukluk ile epileptik nöbet, kafa travması, beyin tümörleri, gelişimsel bozukluklar ve multipl skleroz gibi nörolojik bozukluklar arasında ilişki olduğu düşünülmektedir.

Çocukluk çağı travmaları: Çocukluk çağı travmalarına maruz kalan bireylerin, ileriki yaşamlarında stres yaşantısı ardından obsesif kompulsif bozukluğun ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Kişilik özellikleri: Kişilik yapısı titiz, ayrıntıcı, kuralcı, mükemmelliyetçi olan kişilerde obsesif kompulsif bozukluk gelişmesinin daha yatkın olduğu konusunda yapılan araştırmalar mevcuttur.

Hangi sıklıkta ve kimlerde görülür?
Yapılan araştırmalara göre, obsesif kompulsif bozukluğun yaşam boyu yaygınlığı %2-3 olarak bulunmuştur. Ergenlik ve gençlik dönemi en riskli dönemlerdir; fakat okul öncesi çağındaki çocuklar da dahil herhangi bir yaşta görülebilir. Erkeklerde daha erken yaşlarda başlamasına karşın kadınlarda daha çok görülmektedir.

Tedavi
Kişinin aklına gelen her takıntılı düşünce ve tekrarlayarak yaptığı her davranış obsesesif kompulsif bozukluk belirtisi olmayabilir. Bu düşünce ve eylemler kişinin aile, meslek ve sosyal yaşamında önemli işlev kayıplarına yol açıp yaşam kalitesini etkilediği zaman uzmandan yardım alması gerekir. Obsesif Kompulsif bozukluk, profesyonel yardım almadan düzelmenin nadir olduğu, artış ve azalmalarla devam edebilen bir hastalık olmasına rağmen, tedavi oranları diğer birçok hastalığa göre oldukça iyidir. Tedavisi uzun zaman alır ancak tedaviye erken başlanması, kararlı bir şekilde devam edilip takibinin sağlanması tedavinin verimini arttıracaktır. Tedavide hastalığın seyrine, şiddetine ve süresine bağlı olarak ilaç ve psikoterapi birlikte veya ayrı ayrı kullanılmaktadır.Moodist hastanesi olarak her türlü psikolojik soru ve sorunlarınızda daima yanınızdayız. İletişim bilgileri ve daha fazla yazı için mood. ist sitemizi ziyaret ediniz. Özellikle serotonin geri alım inhibitörleri adı verilen antidepresan ilaçlar obsesif kompulsif bozukluk tedavisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. İlaca başlarken ilk günlerde bazı kişilerde hafif bulantı, baş ağrısı, uyku hali gibi yan etkiler görülse de, ilacın tedaviye katkı sağlaması için kullanımına devam edilmesi gerekir. Ayrıca, obsesif kompulsif bozukluk belirtilerinin tekrarlamaması için iyileşme sürecine girilse bile doktorla görüşmeden ilaç kullanımı bırakılmamalıdır.

Obsesif kompulsif boukluğun, psikoterapi ile tedavisinde bilişsel davranışçı terapi önemli yer tutmaktadır. Temel amaç, kişide kaygı uyandıran obsesyonlarla, kaygıyı azaltmak için geliştirdiği kompulsiyonları ortadan kaldırmaktır. Bunun için kişide obsesyonlara neden olan kalıplaşmış, çarpıtılmış, otomatik düşünceler (temel düşünce ve inançlar) yerine işlevsel düşünceler geliştirmesine yardımcı olarak, kompulsiyonlarla başa çıkması sağlanır. Terapide düşünce, duygu ve davranışlar arasındaki ilişkiler konuşulur.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Okb si olanlar ne durumdasınız hangi ilaçları kullanıyosunuz?bende olay takıntısı var..Takılı kalıyorum yaşadıklarıma..sürekli aynı şeyleri düşünüyorum.Yoruyo beni.bide taktımmı takıyo derler ya..örn bişey satın almak istediğimde bile illa o gün alcam taktım ya..6 aydır ilaç kullanıyorum doktor kontrolünde.Baya azaldı.Ama tekrarlamaması için 2 yıl en az kullanıcam.
 
Merhaba. Yıllardır net te ne arasam kadınlar kulübünde buldum .su an da zor günler geçiriyorum. Ağır okb hastasıyım.sabahtan beri yazmaya calisiyorum yaşamadım. Hayatımi çekilmez yapıyor. Eşim olmadan bir yere çıkamıyorum eviminden tiksiniyorum her yerde peceteler kapı kolları vs. Eskiden kullandigim ne varsa artık dokunamiyorum hepsinin bir nedeni var. Eşim çok pasaklı bu daha da etkiliyor. Evde olduğum için yilladir ev de olmadığım için ne ailem ne eşimin yaptıklarını farkedememisim. Hamilelik ve sonrasında gözüme gözüme soktular. Daha detaylı anlatırım. Suan hastalık ltelan ziyade.BBirşey danisacagim kriz anindayin inanın evimde yemek yiyecek son iki tabagim. Bir tanesi gitti gidecek. Diyelim ki bir misafiriniz dışarıda umumi tuvalet kullandi Ve eve gelincede kullanıp elini yikamadi . Yemek hazırladınız tüm tabak çanak kaşık onun kullandigi ne varsa dokundugu nasıl temizlersiniz. Sadece bulasik makinasına koymak yeterli mi. Diğer bulasiklarla koyan adım. Önce san ünlü camasir sulu seferle yok adım azıcık. Bulasik makinasını 2 3 ay da bir boş yikarim. Zamanı da gelmişti azicikta camasir suyu koyup duslama yaptırdım şimdi de tek başına bir tabak bir kase bir kaşık tek başına yikanacak deterjan da koyacağım. Siz ce temiz olur mu. Yoksa atmalimiyim
 
Okb yi yasadiklarniz tetikler. Eşim tam bir pislik.. tuvalet yapıp temizliğini yapınca elinin suyunu yere damlatirdi . Derdim bu damlalar ne sonradan anladim.cok uyardim. Tuvalet tikandi su doktugu siseyi portmantoya koymuştu. Şok olmuştum.camasir makinasından dolayı banyo lavabosu taştı altına leğen koymuştuk 2 aydır atmadı çok kavga ettik sinek bastı nihayet attı büyük poset aldı. Diyeceksiniz sen niye atmadım ağır okb yim evden bile tek çıkamıyorum o pis legeni poseti atarken eldiven tak dedim her yerine dokundu posetin asansörü öyle acıyor eve geri gelip o elle tekrar eldiven aldı. Mutfaktan! Poset almaya gitmeden ben banyo o çöpler vs uğrattığım için üstün başım pisti. Dedim ki ya uyur ya yatağa köy. Ama yok bıraktı dirseğimi kadar batiktim. Bebeği almak zorunda kaldim Ama elimi bilegime kadar yikayabildim. Yani üst tarafı pis tek elimle elinden tutup aldım 2 yaşlarında bebeğim yatak odasında yatağına koydum ama o bilegime tutundu sonrada heryere tabii.krize girdim.. o geldi kızdım bağırdım copu attı geldi. Durumu anlattım çocuğu yatağa koymadığını kızdım. Tabii ben girdim bantlyotmizle tuvalet temizle banyo yap kiz heryere dokudugu içerdi bardaklar vs.ne yapmalıyım.
 
Ben hergeçen gün daha kötü oluyorum .Mesela hergün namaz kılmazsam başıma çok kötü bir şey gelecek düşüncesine kapılıyorum hergün aynı duaları etmem gerekiyor yoksa herşey berbat olacak gibi düşünüyorum . İçim içimi kemiriyor geceleri uyuyamıyorum, küçücük bir olayı senaryolarla büyütüp uykusuz kalıyorum . Sürekli ocağı , fişleri kontrol ediyorum evde olsam bile . Evden çıkınca tekrar eve çıkıp kapıya bakıyorum vs . Nasıl düzeleceğim bilmem avuç avuç ilaçlar içtim bana mısın demedi ....artık bebek düşünüyorum ilaçta içemiyorum .
 
Ben hergeçen gün daha kötü oluyorum .Mesela hergün namaz kılmazsam başıma çok kötü bir şey gelecek düşüncesine kapılıyorum hergün aynı duaları etmem gerekiyor yoksa herşey berbat olacak gibi düşünüyorum . İçim içimi kemiriyor geceleri uyuyamıyorum, küçücük bir olayı senaryolarla büyütüp uykusuz kalıyorum . Sürekli ocağı , fişleri kontrol ediyorum evde olsam bile . Evden çıkınca tekrar eve çıkıp kapıya bakıyorum vs . Nasıl düzeleceğim bilmem avuç avuç ilaçlar içtim bana mısın demedi ....artık bebek düşünüyorum ilaçta içemiyorum .

Şimdiye kadar hangi ilaçları kullandınız bu sorun için? Bir de olaylara takılıyor musunuz hiç, şu bana şunu mu yapmak istedi, şu bana şunu mu demek istedi gibi? İnsanlarla yaşadığınız olaylara takılıp kaldığınız oluyor mu?
 
X