Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) - Takıntı Hastalığı Bilgi Ve Paylaşım Alanı

Keşke temizlik OKB m olsaydı benimkiler zır saçmalık ne duysam ne görsem ya benim de başıma gelirse diye korkuyorum.Mesela intihar etmekten mesela delirmekten kontrolü kaybetmek falan korkuyorum.İlac kullanıyorum 6 aydır böyle takintilari olan var mı nasıl yendiniz
 
Dünyanın en zor psikolojik hastalıklarından birisi olabilir. Beynim asla susmuyor. 3 yıl ilaç tedavisi gördüm asla hiçbir işe yaramadı. Bende hiçbir gelişme olmayınca ilaçları bıraktım. Ha ilaç içmişim ha içmemişim pek bir farkı olmadı. Şuan ritüellerimi yapmayı reddediyorum. İçimde çok büyük bir sıkıntı oluşuyor yapmadığım için ama eminim zamanla geçecek. Ritüelleri bırakmakta benim için çok büyük bir adım. Şuan 25 yaşındayım, yaklaşık 18 yaşından beri ritüel yapıyordum. 25 yaşında ritüelleri bıraktım ve OKB'me karşı çıktım. Bakalım zamanla neler olacak. Bunu okuyan OKB'li kim varsa ritüelleri yapmayı bıraksın çünkü bu bir OKB döngüsü. Ne kadar ritüel yaparsanız o kadar döngüye girersiniz. Ritüelleri yapmayı bırakınca ilk başta hem zihinsel hem fiziksel boyutta büyük bir rahatsızlık hissedeceksiniz ama dayanabilirseniz zamanla o rahatsızlık hissi gidecek.
 
OKB'nin en ilginç ve zorlu çeşitlerini yaşamış ve atlatmış olarak benzer problemleri olan kişilere destek olmaktan mutluluk duyarım. Uyku takıntısı, hastalık hastalığı, kötü düşünceler, bitmeyen panik ataklar, delirdiğimi düşünmem ve bunlara bağlı stres, geçici işitme kaybı, huzursuz bacak sendorumu ve kaybolup giden günler :) geriye baktığımda ne kadar komik olduğunu anlıyorum. Herşey sadece ve sadece bizim kuruntumuz. Hayatımızda küçük dokunuşlar, hekimimiz ve hekimin vereceği ilaç takviyeleri ile çok kolay üstesinden gelebileceğimiz birşey. Yardıma ihtiyacı olana destek olmaktan mutlu olurum :)
Benim yardıma ihtiyacım var yardımcı olur musunuz
 
Ben prozac, lustral, paxera, ripazol, rizperdal, xanax, trankobuskas, zedprex, ricus hepsinden kullandim gram fayda etmedi 7 yaşımdan 19 yaşıma kadar cektim ve bı gun sadece kafamda bitirmeyi denedim gerçekten bir seyi kafanda bitirerek iylesebiliyorsun sanırım bir yıldır hiçbir belirtim yok
 
Ben prozac, lustral, paxera, ripazol, rizperdal, xanax, trankobuskas, zedprex, ricus hepsinden kullandim gram fayda etmedi 7 yaşımdan 19 yaşıma kadar cektim ve bı gun sadece kafamda bitirmeyi denedim gerçekten bir seyi kafanda bitirerek iylesebiliyorsun sanırım bir yıldır hiçbir belirtim yok
İlaçların hiçbiri iyi gelmedi mi
 
Doğru ilacı bulamamış olabilirler mi ? Çünkü ilaç fayda sağlıyor ama tek başına yeterli değil
 
Ben prozac, lustral, paxera, ripazol, rizperdal, xanax, trankobuskas, zedprex, ricus hepsinden kullandim gram fayda etmedi 7 yaşımdan 19 yaşıma kadar cektim ve bı gun sadece kafamda bitirmeyi denedim gerçekten bir seyi kafanda bitirerek iylesebiliyorsun sanırım bir yıldır hiçbir belirtim yo
Nasil basardiniz anlatirmisiniz?
 
Eki Görüntüle 1799901

Anksiyete türü bir rahatsızlık olan obsesif-kompülsif bozukluk (OKB), insanları tekrarlanan düşünce ve davranışlar döngüsüne hapsederek kısıtlayan bir hastalıktır. Obsesif-kompülsif bozukluğu olan kişiler, kontrol edemedikleri yinelenen ve stres yaratan düşünceler, korkular veya görüntüler (obsesyonlar) nedeniyle huzursuz olurlar. Bu düşüncelerin yarattığı anksiyete bazı ritüelleri ya da rutinleri acil olarak gerçekleştirme ihtiyacına (kompülsiyonlar) neden olur. Ritüeller takıntılı düşünceleri önleme veya akıldan uzaklaştırma girişimiyle yapılır.

Ritüel anksiyeteyi geçici olarak durdurur, obsesif düşünceler tekrar oluştuğunda kişinin ritüeli hemen tekrar etmesi gerekir. Bu OKB döngüsü kişinin gününden saatler çalarak normal günlük işlerini yapmasını engelleyebilir.

Obsesif-kompülsif bozukluğu olan kişiler saplantılarının ve takıntılarının gerçek dışı veya manasız olduğunun farkında olabilirler, fakat kendilerini durduramazlar.

OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) belirtileri nelerdir?
Yaygın obsesyon belirtileri:
  • Pislik veya mikrop bulaşmasından korkma
  • Başkasına zarar vermekten korkma
  • Hata yapmaktan korkma
  • Rezil olmaktan veya sosyal açıdan kabul edilemez bir şekilde davranmaktan korkma
  • Şeytanca veya günahkar düşünmekten korkma
  • Düzen, simetri, kusursuzluk ihtiyacı
  • Aşırı kuşku ve sürekli güvence ihtiyacı

Eki Görüntüle 1799904


Yaygın kompülsiyon belirtileri:
  • Tekrar tekrar yıkanma, duş alma veya ellerini yıkama
  • El sıkışmayı veya kapı tokmağına dokunmayı reddetme
  • Kilit, ocak gibi şeyleri sürekli kontrol etme
  • Rutin işleri yaparken içinden veya yüksek sesle sürekli sayı sayma
  • Sürekli bir şeyleri belli bir biçimde düzenleme
  • Belirli bir sıraya göre yemek yeme
  • Genellikle rahatsız edici olan, akıldan çıkmayan ve uykuyu bölen kelimelere, görüntülere veya düşüncelere takılıp kalma
  • Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlama
  • İşleri belirli bir sayıda yapma ihtiyacı
  • Değeri olmayan şeyleri toplama veya biriktirme
Obsesif-kompülsif bozukluğa ne neden olur?
Nedeni tam olarak anlaşılmamış olsa da, araştırmalar biyolojik ve çevresel faktörlerin OKB ile ilişkili olabileceğini göstermiştir.

Biyolojik faktörler: Beyin karmaşık bir yapıdır. Bedenin normal işleyişi için ihtiyaç duyulan, nöron adı verilen milyarlarca sinir hücresi vardır. Nöronlar elektrik sinyalleri yoluyla iletişim kurar. Nörotransmiter adı verilen kimyasallar bu sinyallerin nörondan nörona iletilmesine yardım eder. Araştırmalar serotonin adı verilen nörotransmiterin seviyesinin düşmesi ile OKB gelişimi arasında bir bağlantı saptamıştır. Serotonin dengesizliğinin ebeveynden çocuğa geçtiğine dair kanıt da vardır. Bu da obsesif-kompülsif bozukluğun genetik olabileceğinin göstergesidir. Ayrıca beynin belirli bölgeleri serotonin dengesizliğinden etkilenir, bu da OKB’ye yol açar. Bu problemin, beynin sağduyu ve planlama ile ilgili bölgeleri ve bedensel hareketleri içeren mesajları süzen bölgeleriyle bağlantılı olan beyin yolaklarıyla alakalı olduğu görülür.

Araştırmalar Streptokok bakterisinin neden olduğu belli bir tür enfeksiyon ile OKB arasında bir ilişki de saptamıştır. Eğer bu enfeksiyon nükseder ve tedavi edilmezse, OKB gelişimine ve çocuklarda diğer bozukluklara sebep olabilir.

Eki Görüntüle 1799902


Çevresel faktörler: Bazı çevresel stres yaratıcı faktörler OKB’yi tetikleyebilir. Belirli çevresel faktörler ise kişide var olan bu rahatsızlığı kötüleştirebilir. Bunlar;

  • Taciz
  • Yaşamsal değişiklikler
  • Hastalık
  • Sevilen birinin ölmesi
  • İş veya okulla ilgili değişiklikler veya problemler
  • İlişkiyle ilgili kaygılar

OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) ne kadar yaygındır?
OKB ABD’ de 3.3 milyon yetişkini ve 1 milyon çocuk ve genci etkilemektedir. Rahatsızlık ilk olarak çocuklukta, gençlikte ve yetişkinliğin ilk yıllarında ortaya çıkar. Irk ve sosyoekonomik alt yapı fark etmeden tüm kadın ve erkeklerde eşit oranda görülür.

OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) teşhisi nasıl konur?
OKB için laboratuvar testi yapılmaz. Doktor hastanın ritüellere ayırdığı zaman da dahil olmak üzere hastanın belirtilerini değerlendirerek teşhisini koyar.

OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) nasıl tedavi edilir?
OKB kendi kendine geçmez, bu yüzden tedavi edilmesi önemlidir. En iyi tedavi yöntemi ilaç ve bilişsel davranış terapisidir.

Bilişsel davranış terapisi: Bilişsel davranış terapisinin hedefi, obsesif-kompülsif bozukluğu olanların ritüellerini gerçekleştirmeden korkularıyla yüz yüze gelmelerini ve anksiyetenin azaltılmasını sağlamaktır. Bu terapi obsesif-kompülsif bozukluğu olanlarda sıkça görülen abartılmış veya felaketler içeren düşünceleri azaltmaya da odaklanılır.

İlaç tedavisi: Trisiklik antidepresanlar, selektif serotonin geri alım inhibitörleri OKB tedavisinde yardımcı olabilir. Hastaların ilaç ve bilişsel davranış terapisine cevap vermedikleri şiddetli vakalarda Eloktrokonvulsif Terapi (EKT) veya beyin cerrahisi kullanılabilir. EKT esnasında hastanın başına elektrotlar takılır ve beyne nöbete sebep olan bir dizi elektrik şoku verilir, bu nöbetler beyinde nörotransmitterlerin salınmasına sebep olur.

Sürekli tedavi sonucunda hastalar normal veya normale yakın yaşam sürerler. Erken teşhis her zaman tedavi süresini azaltır.


ALINTIDIR...
Ben de rahatsızımdım evden çıkamıyordum .Kapı kitlimi,ocak kapalı mı,ütü yaptımsa ütüden fişi çektim mi.vb.ilk foto çekerek yolda bulunduğum yerde foto bakarak geçirirdim .Çalışma hayatımda da aynısıydı.Dükkanın kepeğini indirdim mi alarm kurdum mu sorularla dükkandan ayrılamazdım,uzaklaşsam geri dönüp tekrar kontrol etme dürtüsü içimi yerdi.Evden arabaya binip saklı gizli çaktırmadan kontrole gelirdim.Artık şu çözümle olayı bitirdim,yanarsa yansın,hırsız girerse girsin,dünyanın sonumu ki diyerek birşey olmadığını görünce bitti.Tabi OKB si farklı olanlar için durum farklı oğlumda farklı durum var.dinsel takıntılar var.terapi ve ilaçla inşallah çözülecek.
 
Ben de rahatsızımdım evden çıkamıyordum .Kapı kitlimi,ocak kapalı mı,ütü yaptımsa ütüden fişi çektim mi.vb.ilk foto çekerek yolda bulunduğum yerde foto bakarak geçirirdim .Çalışma hayatımda da aynısıydı.Dükkanın kepeğini indirdim mi alarm kurdum mu sorularla dükkandan ayrılamazdım,uzaklaşsam geri dönüp tekrar kontrol etme dürtüsü içimi yerdi.Evden arabaya binip saklı gizli çaktırmadan kontrole gelirdim.Artık şu çözümle olayı bitirdim,yanarsa yansın,hırsız girerse girsin,dünyanın sonumu ki diyerek birşey olmadığını görünce bitti.Tabi OKB si farklı olanlar için durum farklı oğlumda farklı durum var.dinsel takıntılar var.terapi ve ilaçla inşallah çözülecek.
Nasil birden biraktiniz? Ilk gunler cok zor olmadimi
 
Tabi ki zor oldu,birilerin seni anlamasını istiyorsun anlamıyorlar tabi,doğal olarak gizliyorsun yaşadığın içsel sıkıntıyı,ya içine kapanıp evde hayatı yaşayacaksın,yada hayata karışacaksın.Her iki seçenekte zor ama ikinci seçeneğe yoğunlaştım.Çünkü başarırsam onun sonu ferah,diğer seçenekte dipsiz kuyu depresyondu.Tamamen beynin sana oyun yapıyor,ya bişey olursa diye,bende ona olursa olur o mekanda ben yokum.Canım yanında yanan yanar,çalınan çalınır diyerek çıktığımda,döndüğümde korkulanın olmadığını görünce olay kanıtlanmış oluryor.Çünkü OKB sürekli şüphe ve ısararla besleniyor.Bunlar kesmeyi öğrendim.Bir nevi yüzleşme.
 
Back
X