- 9 Temmuz 2023
- 162
- 119
- 25
başında ters düşen seyler varsa ayrılın. çünkü aile eş kadar çok önemliKızlar ana hatlarıyla konu şöyle: Çok uzun bir birlikteliğin ardından yıl başında nişanlandık. Öncesinde ikimizde ailelerle tanışmadık. Aile genel olarak laubali olmak isteyen ancak ben ve ailemse daha mutaassıp davranan, temkinli ve daha seviyeli insanlarız. Ne zaman bir araya gelinse nişanlım bana surat asıyorsun diyor, dürtüyor. Benim mizacim bu. Sadece duruyorum o an. Bir de inanın kendimi biraz açsam karşı tarafa sanki enseye şaplak olacak gibi geliyor. Akrabalar arasında küfür falan da var. Normal bı konuşmanın içinde kadınlar ya da erkekler fark etmeksizin abuk subuk konuşabiliyorlar. Ben de hem yapım gereği hem de bunu bildiğimden gevşeyemiyorum. Mesela dün dayısı, eşi, anneannesi kayınvalideme gelmişti. Ben ilk kez gördüm dayısını ve eşini. Bir süre sonra küçük kardeşi bile herkesin içinde yenge niye suratın asık bir şey mi oldu deme cesaretini gösteriyor sağ olsun. O an herkes kendi muhabbetinde. Ben de durmuş dinliyorum yani. Olay bu. Bir diğeri ise yeme içme mevzusu. Biz yemek olarak hepimiz salata dahil her şeyi kendi tabağımızda yeriz. Kayınvalidem mesela beş kişiysek dört tabağa koyuyor salatayı da ortaya. Senin için sorun olmaz di mi kızım biz bizeyiz diye sordu ama hani sofra kurulmuş ben nasıl yiyemem diyim ki? Ne bilim ya vallahi küçük şeyler gibi görünüyor ama her fırsatta eşimin amcasının gelinini örnek gösteriyor herkes. O çok içtenmiş. Kayınpederi soytarı diye seviyor. Elini atar kayın babasının cebinden para alırmış. Girişkenmiş. Severken soytarı diyen ters düşünce neler demez. Bilmiyorum beni de nişanlımın hatırına kabul etsinler böyle diyorum. Kayınvalidem dedi ki baban ve amcan senin yanında konuşmalarına dikkat ediyorlar. E etsinler tabi. Sonuçta benim ailemi de gördüler. Argo, küfür aile içinde konuşulmaz ne gerek var? Bir de her birinde dinleme sorunu var. Hep kendileri konuşsun sorun yok. Mesela bir şey için güzel bir teşekkür edeyim onu bile algıladıklarını düşünmüyorum. Kötü insanlar değiller. Onların da beni kazanmaya çalıştıklarını biliyorum görüyorum. Ama uyuşamıyorum. Bunu her zerremde hissediyorum. Nişanlım da her şeye tamam diyen, sen haklısın diyen biri oldu çıktı. O da köprüyü geçene kadar ayıya dayı mı diyor napıyor korkuyorum kararimdan.
Bence doğuluBu aile yuzde90 karadenizli
Elbette onları düzeltemezsin bu saatten sonra. Ya sallayıp sırtına Alcan hepsini, gördüğün tüm eksiklikleri kalkıp kendin halletcen ve karşılığında takdir görmiycen ve bir yerde canına tak edip yolları ayircan/ayıramiycan bilemem artık orasını. Ya da en baştan şartları eşine belirtip oldukça mesafeli ilerliycen ailesiyle.Kızlar eklemek istediğim bir şey daha var. Oda özensiz davranıyorlar. Nişanlım ister ailesiyle ister tek gelsin ben ve ailem envai çeşit yemeğini mezesini tatlısını tuzlusunu her şeyi dört döneriz. Ben tek gittim ilk kez yemeğe. Akşam yemeğinde mercimek köftesi. Çok mu ince düşünüyorum şimdi ben? İnsan karşıya neyi veriyorsa onu görmek istemez mi? Çayın yanına kayınvalidem bir şeyler yok mu diye eşine sordu o da artık yabancı değil gelinimiz kusura bakmaz dedi. Vallahi benim için önemli değil. İsterse hiçbir şey olmasın. Ekmeğe peynir koyup yiyelim. Allah şahit önemli değil. Önemli olan özen gösterilmemesi. Belki bilmiyorlar, anlamıyorlar böyle şeylerden. Ama hiç mi bize gelince görmüyorlar anlamıyorum. Bizden gördüklerini hayatlarına uygulamak zorunda da değiller. Hal böyle olunca diyorum ki koca koca insanların konuşmasını, oturmasını kalkmasını, yeme içmesini mi düzelticem? Düzelmez çünkü ve benim buna haddimde yok. Çok yoruldum.
İnanmıyorum ya kendimi gördüm. Sizin yaşadıklarınızı inanın ne eksik ne fazla şu an ben yaşıyorum. Kibirli miyim diye sorgular olmuştum kendimi. Geçen gün nişanlımın babası, küçük torunu(6 yaşında) el hareketi çektiği için güldü bi daha yap bakayım dedi yine güldü ve vay şer...siz neler biliyor dedi... ben şok oldum ve çok şiddetli bir şekilde buna tepki gösterdiğimde sorun çıkarıyormuş gibi göründüm. Nişanlımın babası kızım sen her şeyi çok büyütüyorsun dedi bir kere daha şok oldum. Bizim ailede derin sohbetler yapılır siyasi dini veya başka herhangi bir konuda. Çevremiz nispeten görmüş geçirmiş insanlarla doludur ama nişanlımın tarafı hiç böyle değil hep bir dadaş, gardaş muhabbeti var. Nişanlanmadan önce nişanlımın 17 yaşındaki erkek kardeşi bana "yenge" dedi?! Ne münasebet falan oldum ama içimden... Benim ailem de mesafelidir, bir tık daha resmidir ben de öyleyim. Samimiyeti kurana kadar kim olursa olsun "siz" diye hitap ederim ancak tanıştığım ilk günde bile sen olarak hitap ettiler. Erkek kardeşi yenge diyor, teyzesinin kızı bile yenge diyor. Ne alaka? Beni sevmiş olabilirler, sahiplenmiş olabilirler bilmiyorum ama sevgi göstermenin yolu bu değil ki.. Yemek konusu mesela birkaç sefer nişanlımın ailesi benim evime geldi. Yemeklerini hep yarım bıraktılar çok sinirlendim. Bu bir görgü kuralıdır yahu eğer yiyemeyeceğini düşünüyorsan eeen başta kaşık batırmadan bu yemek bana çok fazla deyip tencereye koyarsın. Yemekler yarım, yoğurt yarım her şeyi çöpe gitti. Ben böyle bir ortamda nasıl mutlu olabilirim ki?Kızlar ana hatlarıyla konu şöyle: Çok uzun bir birlikteliğin ardından yıl başında nişanlandık. Öncesinde ikimizde ailelerle tanışmadık. Aile genel olarak laubali olmak isteyen ancak ben ve ailemse daha mutaassıp davranan, temkinli ve daha seviyeli insanlarız. Ne zaman bir araya gelinse nişanlım bana surat asıyorsun diyor, dürtüyor. Benim mizacim bu. Sadece duruyorum o an. Bir de inanın kendimi biraz açsam karşı tarafa sanki enseye şaplak olacak gibi geliyor. Akrabalar arasında küfür falan da var. Normal bı konuşmanın içinde kadınlar ya da erkekler fark etmeksizin abuk subuk konuşabiliyorlar. Ben de hem yapım gereği hem de bunu bildiğimden gevşeyemiyorum. Mesela dün dayısı, eşi, anneannesi kayınvalideme gelmişti. Ben ilk kez gördüm dayısını ve eşini. Bir süre sonra küçük kardeşi bile herkesin içinde yenge niye suratın asık bir şey mi oldu deme cesaretini gösteriyor sağ olsun. O an herkes kendi muhabbetinde. Ben de durmuş dinliyorum yani. Olay bu. Bir diğeri ise yeme içme mevzusu. Biz yemek olarak hepimiz salata dahil her şeyi kendi tabağımızda yeriz. Kayınvalidem mesela beş kişiysek dört tabağa koyuyor salatayı da ortaya. Senin için sorun olmaz di mi kızım biz bizeyiz diye sordu ama hani sofra kurulmuş ben nasıl yiyemem diyim ki? Ne bilim ya vallahi küçük şeyler gibi görünüyor ama her fırsatta eşimin amcasının gelinini örnek gösteriyor herkes. O çok içtenmiş. Kayınpederi soytarı diye seviyor. Elini atar kayın babasının cebinden para alırmış. Girişkenmiş. Severken soytarı diyen ters düşünce neler demez. Bilmiyorum beni de nişanlımın hatırına kabul etsinler böyle diyorum. Kayınvalidem dedi ki baban ve amcan senin yanında konuşmalarına dikkat ediyorlar. E etsinler tabi. Sonuçta benim ailemi de gördüler. Argo, küfür aile içinde konuşulmaz ne gerek var? Bir de her birinde dinleme sorunu var. Hep kendileri konuşsun sorun yok. Mesela bir şey için güzel bir teşekkür edeyim onu bile algıladıklarını düşünmüyorum. Kötü insanlar değiller. Onların da beni kazanmaya çalıştıklarını biliyorum görüyorum. Ama uyuşamıyorum. Bunu her zerremde hissediyorum. Nişanlım da her şeye tamam diyen, sen haklısın diyen biri oldu çıktı. O da köprüyü geçene kadar ayıya dayı mı diyor napıyor korkuyorum kararimdan.
ortadan herkes çatalıyla yiyor ben yemiyorum öyle olunca mesela , herkesin çatalının değdiği salata ne kadar hijyen olabilir ?Her şeyi anladım da salatayı ortaya koymakta ne var onu anlamadımSiz bu aile ile orta yolu bulamazsınız onların samimiyet anlayışı ile sizinki çok ayrı. Siz onları hep fazla cıvık bulacaksınız onlar da size kendi aralarında buzdolabı, Nemrut gibi lakaplar takıp eğlenecek. Bu da evlilik hayatı boyunca sizin onları, onların sizi görmek istemeyeceği ve aile içi huzursuzluklara yol açacağı bir hayata çekecek. Beni burda en çok rahatsız eden nişanlınızın size karşı özensizleşmeye başlaması. Yoksa o aile kendi içinde nasıl yemek yer ne yapar önemi yok sizle aynı evi paylaşan nişanlınız önemli olan. Özensizlik beni de çok soğutur
yok , mesela eve birini yemeğe alıyorsanız mercimek köftesi yapılmaz sadece , dışarı kafeye bile çıkarken üzerimize başımıza dikkat ediyorsak bence sofrada da dikkat edilmeli , bu misafire verdiğin önemi gösterir , pahalı yemekler olmasına gerek yok illa ama en azından özenilmiş bir sofra olsa daha iyi olmaz mı ?Şu yeme içmenin önemsiz olması ama sofraya özen gösterme nasıl oluyor? Mesela zeytin peynir olsun ama peynirler kuğu gibi kesilsin ve zeytinin de kabukları soyulup şekil mi verilsin?
Çok üzüldüm durumunuza ve aşırı hak verdim. Bence çok gün görmemiş bir aile ve çok kültürsüzler. Ziyan olursunuz.Kızlar eklemek istediğim bir şey daha var. Oda özensiz davranıyorlar. Nişanlım ister ailesiyle ister tek gelsin ben ve ailem envai çeşit yemeğini mezesini tatlısını tuzlusunu her şeyi dört döneriz. Ben tek gittim ilk kez yemeğe. Akşam yemeğinde mercimek köftesi. Çok mu ince düşünüyorum şimdi ben? İnsan karşıya neyi veriyorsa onu görmek istemez mi? Çayın yanına kayınvalidem bir şeyler yok mu diye eşine sordu o da artık yabancı değil gelinimiz kusura bakmaz dedi. Vallahi benim için önemli değil. İsterse hiçbir şey olmasın. Ekmeğe peynir koyup yiyelim. Allah şahit önemli değil. Önemli olan özen gösterilmemesi. Belki bilmiyorlar, anlamıyorlar böyle şeylerden. Ama hiç mi bize gelince görmüyorlar anlamıyorum. Bizden gördüklerini hayatlarına uygulamak zorunda da değiller. Hal böyle olunca diyorum ki koca koca insanların konuşmasını, oturmasını kalkmasını, yeme içmesini mi düzelticem? Düzelmez çünkü ve benim buna haddimde yok. Çok yoruldum.
El işareti ok kötü ama yenge demeyip ne diyecek ?İnanmıyorum ya kendimi gördüm. Sizin yaşadıklarınızı inanın ne eksik ne fazla şu an ben yaşıyorum. Kibirli miyim diye sorgular olmuştum kendimi. Geçen gün nişanlımın babası, küçük torunu(6 yaşında) el hareketi çektiği için güldü bi daha yap bakayım dedi yine güldü ve vay şer...siz neler biliyor dedi... ben şok oldum ve çok şiddetli bir şekilde buna tepki gösterdiğimde sorun çıkarıyormuş gibi göründüm. Nişanlımın babası kızım sen her şeyi çok büyütüyorsun dedi bir kere daha şok oldum. Bizim ailede derin sohbetler yapılır siyasi dini veya başka herhangi bir konuda. Çevremiz nispeten görmüş geçirmiş insanlarla doludur ama nişanlımın tarafı hiç böyle değil hep bir dadaş, gardaş muhabbeti var. Nişanlanmadan önce nişanlımın 17 yaşındaki erkek kardeşi bana "yenge" dedi?! Ne münasebet falan oldum ama içimden... Benim ailem de mesafelidir, bir tık daha resmidir ben de öyleyim. Samimiyeti kurana kadar kim olursa olsun "siz" diye hitap ederim ancak tanıştığım ilk günde bile sen olarak hitap ettiler. Erkek kardeşi yenge diyor, teyzesinin kızı bile yenge diyor. Ne alaka? Beni sevmiş olabilirler, sahiplenmiş olabilirler bilmiyorum ama sevgi göstermenin yolu bu değil ki.. Yemek konusu mesela birkaç sefer nişanlımın ailesi benim evime geldi. Yemeklerini hep yarım bıraktılar çok sinirlendim. Bu bir görgü kuralıdır yahu eğer yiyemeyeceğini düşünüyorsan eeen başta kaşık batırmadan bu yemek bana çok fazla deyip tencereye koyarsın. Yemekler yarım, yoğurt yarım her şeyi çöpe gitti. Ben böyle bir ortamda nasıl mutlu olabilirim ki?
Direk ordan mı yiyorlar yaaaortadan herkes çatalıyla yiyor ben yemiyorum öyle olunca mesela , herkesin çatalının değdiği salata ne kadar hijyen olabilir ?
evet çoğu yerde böyle yapılıyor ,hatta bi iftar davetinde, davet sahibi kadın çatalıyla salata kasesine daldırdı yemeye başladı , sonra da tuzu azmış dedi , tuz atıp bütün salatayı kendi çatalıyla karıştırdı ,bu da eğitimli toplum görmüş bir insan yani şok oldum ya ,insanlara hijyen eğitimi verilmeli ilkokuldan beriDirek ordan mı yiyorlar yaaasalata ortada herkes tabağına yiyeceği kadar alsın diye durur
Yeme içmeye önem veriyorsunuz demek istemiştim. Duyar kasayım diye uğraşmadım. Mercimek köftesinin servisine değil, varlığına laf etmişsiniz. Başka yazanlar da vardı. Lafım size tek değildi.yok , mesela eve birini yemeğe alıyorsanız mercimek köftesi yapılmaz sadece , dışarı kafeye bile çıkarken üzerimize başımıza dikkat ediyorsak bence sofrada da dikkat edilmeli , bu misafire verdiğin önemi gösterir , pahalı yemekler olmasına gerek yok illa ama en azından özenilmiş bir sofra olsa daha iyi olmaz mı ?
Ben birini ilk defa evime çağırıyorsan elimden geleni yaparım , siz yemeğe çağırdınız birine sadece mercimek köftesi yapar mısınız , yani olayın neyini anlamadınız mesela , boş yere duyar kasmışsınız gayet açık ve anlaşılır bişey az düşününce
Bana yenge dedi,sonrası işte gözümü hastanede açtım .El işareti ok kötü ama yenge demeyip ne diyecek ?
Yani anlamıyorum ki paşa torunu musunuz