- 8 Mart 2011
- 10.737
- 18.139
- 298
Katılıyorum.
Aynı durumu kendim yaşadım. Kayınvalidem kendi bir çöp getirmediği gibi, bir de şaka yollu, bizde halı ve perde hariç tüm evi kız tarafı döşer dedi. Nerede görüldüyse böyle adet...
Bizden sonra bir oğlu daha evlendi. Ev yaptı, mutfak eşyası hariç tüm eşyalarıdöşedi. Çeyizler, altınlar, hediyeler, saatler alındı. Cep telefonu alındı, bizde adet böyle dedi. Ben evlenince adetleri değişti besbelli...
Ama şimdi ben birşey talep etmediğim için içim içimi yese, kendimi enayi gibi görsem de eşimin gözünde değerliyim. Ne istesem yapar, alır.
Eltim ise onu isterim bunu isterim kaprisleriyle kaynımı daha düğünden önce bezdirdi. Daha 1 aylık gelinken kocası bu bayramı arkadaşlarıyla geçirdi, o evde kaynanasının misafirlerine hizmet etti. Müstehak mı? Evet, sonuna kadar!
düğünümde takılacak altına gram müdahale etmedik kaynanam eski topraktır bana bolca patik ve lif verebildi Eskişehir'den Konya'ya yaşları büyük olmasına rağmen iki kere geldiler inandırıcı değil sizin için bu hareketleri sebebiyle gözümde çok ama çok değerliler..evet size inandırıcı gelmedi ama bizzat yaşadım ,gördüm ve notumu verdim.Konu sahibini tenzih ederim ama son cümleniz o kadar da gerçekçi değil malesef. Artık günümüzde güler yüze altından daha çok değer veren kalmamış. Geçmişte veriliyor muydu onu da bilmiyorum. Düğünde kaç altın, ev alacaklar mı, bohça yapılacak mı, evin mobilyaları istediğimiz gibi alınacak mıi kayınvalidenin evimde bir çöpü var mı, doğumda bilezik alınacak mı...
olmuş bir olay yakinen bildiğim.kız nişanlandı ramazan bayramı geldi.kız tarafı ankaralı benim ex in kardeşi olur kendisi.oğlan tarafı izmirli.neyse ramazan bayramı gelir kızın annesi bayramda kıza bilezik getirilir der.kız bunu direk oğlana söyler.oğlan anasına.anası alır bileziği oğluyla gelir kapıdan girer girmez ve yüksek bir ses tonuyla al bileziği der kıza verir.sonra giderler.gidiş o gidiş ne oğlan arar kızı ne anası.kıza türlü türlü bahaneler hiç ilgi kesilir.tez yazıyorum meşgulum der.sonra 3-5 ay böyle geçer kız artık bu ilgisizliğe dayanamaz ve yüzüğü götürür verir.oğlan dur ne yapıyorsun bile demez.
yorum sizin........
Bakın ne güzel anlatmışsınız. Sizin ve eltinizin tavırlarını. Bu hayatta cazgır olucan, istediğini kağıda yazıp vericen önerilerine de en güzel cevap olur. İkisinin de eşleri gözündeki değeri ortada.
Çocuk biraz abartmış sanki...
Kuzum annesi trabzonlu her türlü adeti biliyor bence işlerine gelmiyor
Hanımefendi geçmişten gelen adetler bunlar ne yapalım yani karşı mı çıkalım?evet Türküm ne olacak .Nişanlıya kurbanlık koç göndermeyi saçma buldum diye bu kurban kesmediğim manasına mı geliyor ?Nişanlıya koç göndermek ne bana bunu bir açıklayın.Evlendikten sonra neden gönderilmeye devam etmiyor bunu da bir açıklayın bir zahmet o zaman .Bunun mantığı nedir yani .
oğlan tek çocuktu anası iyi doldurmuş ama KV gelecek bilezik getirecek demek de bana o derece abartı geliyor.gerçekten tam bir cahillik
Hanımefendi geçmişten gelen adetler bunlar ne yapalım yani karşı mı çıkalım?
Hala devam ettiren onlarca insan var.
Herkesin değer anlayışı farklı.
Siz saçma bulursunuz bi başkası için yapılması zorunlu bir adettir.
Kendi kültürünüze göre saçma buldum diyip değerlendiremezsiniz.
Bu arada mesajınızı yeni gördüm gel cevap verebildim, kusura bakmayın.
ben demedim bir tane bile takmadılarÖteki bayramı göremeyeceğiz kuzum evli olacağım dediğin gibi geçti artıkın.
Şimdi nişanlım soruyor düğünde kaç bilezik takacağz diye çingen gibi onumu söyleyeyim ya hem ahatsız oluyorum hem dmeye utanıyorum valla demedim diye sırf 1 tane takarlarsa rezil olurum :)
Ama her eşte öyle olmuyor canım örneğin ben istemedikçe üzgünüm ama onların gözünde değerli bir hal almıyorum maalesef
ben demedim bir tane bile takmadılar
evimi, arabamı çalışarak kendim aldım
ihtiyacı yoktur dediler heralde
Bayramın son günü benim tarafım bi aile yemeği verdi akrabalarımızdan 3 kız nişanlı hepsi gözüme soka soka kaynanamın bayram hediyesi falan dediler.
Nişanlım adına çok utandım, hatta o gün kızlarla konuşmadım.
Nişanlıma kendsinin ve ailesinin eksik olduğunu düşüncesini verdiklerini düşündüm rahatsız oldum.
Bu konuda kıyamıyorum hiç ona ama resmen çocuğun gözüne soka soka gösterdiler anlamış olması egrkti
Yani şahsen ben söyleyemem utanırım ama bu adetlere yoğun şekilde bağlı olan insanlar var cahillik diye nitelendirmemeliyiz.
Valla benim nişanlımda tek çocuk benim sözümden çok annesini dinle iğrenç bir durum bu
Onların gözünde demedim, eşlerinin gözünde dedim. Onların gözünde değeriniz vardır ya da yoktur. Bu değeri daha fazla altın isteyerek ya da istemeyerek çok etkileyemeyeiblirsiniz.
koçun halini görünce güldüm resmen.Selam kızlar
birçok yerde adettir nişanlı geline nişan koçu gönderir erkek tarafı, kız tarafı da kesince ya yemek verir yada erkek evine gönderir bir parçasını hatta türk filmlerinde bile var :) Ben malesef nişanlı olarak bayram geçirmedim ama geçirseydim eminim yapardı eşimin tarafı çünkü kv hala bayramlarda ufak da olsa bir hediye alır bana kazak olsun hırka olsun boş geçmez.
Bayram ziyaretlerine gelince nişanlı iken ilk erkek tarafı gelir gelinin hediyelerini getirir düğünden sona ise kim küçükse o gider. Yani bizde böyle oluyor bayramlar.
nişan koçunu bilmeyenler için http://10marifet.org/yazi/nisan-kocu/ bu sitede var çok da güzel süslemişler :)
Mesela nişanlımın kendi evi var orayı tadilata verecektik ve tadilat 25000 tutacaktı bizde nişanlımla karar aldık satıp o parayı üstüne koyup 0 bir daire alırız diye neyse çocuk ailesinin yanına gitti geldi tüm fikirlerii biranda değişti.
Bide benim sülalem çok geniş olduğu için nişanlım düğün burada olsun benim memleketmde olmasın dedi hatta düğün yeri bakmaya dahi gittik.Ailesi geldi olmaz falan demiş oda öyle gitti.
Ve daha çok şey var bu gibi kararlar canım
aramaları lazımdı aslında.Telefonla bi annesi aradı annemin kutladı, babası tenezzül bile etmedi
Benim ailem ki hiç onlara masraf yapacak şeyler yapmadılar hep kaçındılar.
Ama yapmak gerekiyormuş değer görebilmek için.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?