• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nişanlımın ailesi destek çıkmıyor.

Tamam kayınvalide eski gelenekleri uygulasın. Her gelmesinde hediye alsın, düğününüzü yapsın, eşya ve altın alsın. Bayramda koçun boynuzuna bilekliği takıp getirsin ama...

Lütfen siz de o eski geleneklere uyun. Kayınvalidenin evine yerleşin. Sabah erkenden kalkın, bütün evi temizleyin, sonra kahvaltıyı hazırlayıp kayın aileyi kahvaltıya çağırın, evin bütün işini üstlenin. Kayınbabanın yanında oturmayın, el pençe kapıda bekleyin kayınbaba bir şey isterse diye...

Oldu mu?
Bunun tam tersi durumu ben yaşadım. Ne eşimin ailesinden ne kendi ailemden birşey beklemedik, istemedik. Ne yaparsak kendimiz yapalım dedik. Evlendikten 2-3 yıl sonra kv dem kendince kaynanalık oynamaya kalktı, yok oğlumun evi giderim kalırım tabi demeler, alttan alta laf sokmaya Çalışmalar. Bende onun akrabalarının olduğu ortamda konu açılınca yok canım X annem hiç kaynanalık yapmaz bana, zaten yapacaksa en başından yapmalıydı, evlenirken taksaydı sıra sıra bilezikleri koluma, yapardı kaynanalığını dedim. Sonra her zamanki yalandan samimiyetsiz gülümsememi oturtup suratıma değil mi ama deyip döndüm kv’ye. Oooo esen soğuk rüzgarları herkes hissetti. Benim adıma çok eğlenceli bir andı.

Yapmak zorunda degiller demis bazilari. Ben buna katilmiyorum. Dogurup buyutup saliveremem ben. Bir anne olarak evladimin mutlulugu icin elimden geleni yaparim. Bana gore atalık budur. Oglumu elimden geldigince desteklerim. Evladim sevmis, o kisiyle yuva kurmak istemisse ben de onlari desteklerim gucumun yettigince. Yuva kurmak kolay degil. Gucu yetmiyorsa bile ufak hediyeler de alamaz? Ben de gelin oldum. Karsi aile tarafindan benimsendigini, onemsendigini, deger verildigini gormek ister insan. Hicbirsey yapmayan insanlarin ciftler evlenince kaynanalik yaptigini da gordum. Kaynana olmaya gelince anne olduklarini hatirlayan bu tipler, evladinin yuva kurmasinda anneligini unutup neden destek olmaz onu anlamis degilim. Simdi elini kolunu sallayip gelini ziyarete gelip evlilik hazirliginda hic yardimci olmayan bu kadin, eminim ki evlenince utanmadan sık sık gelip bir de baş köşeye oturur. Bunu dogru bulmuyorum. Genclere ornek olmak, sevildiklerini, bu evliligi desteklediklerini hissettirmek gerekir. Ancak gencler de bu durumu suistimal etmemeli tabi. Herkes gucunun yettigince elinden ne geliyorsa yapmali. Ata bunun icin var. Dogurup buyutmek degil sadece olay. Evladinin her aninda yaninda olmali insan. Atalık bitmez.

Yapmak zorunda degiller demis bazilari. Ben buna katilmiyorum. Dogurup buyutup saliveremem ben. Bir anne olarak evladimin mutlulugu icin elimden geleni yaparim. Bana gore atalık budur. Oglumu elimden geldigince desteklerim. Evladim sevmis, o kisiyle yuva kurmak istemisse ben de onlari desteklerim gucumun yettigince. Yuva kurmak kolay degil. Gucu yetmiyorsa bile ufak hediyeler de alamaz? Ben de gelin oldum. Karsi aile tarafindan benimsendigini, onemsendigini, deger verildigini gormek ister insan. Hicbirsey yapmayan insanlarin ciftler evlenince kaynanalik yaptigini da gordum. Kaynana olmaya gelince anne olduklarini hatirlayan bu tipler, evladinin yuva kurmasinda anneligini unutup neden destek olmaz onu anlamis degilim. Simdi elini kolunu sallayip gelini ziyarete gelip evlilik hazirliginda hic yardimci olmayan bu kadin, eminim ki evlenince utanmadan sık sık gelip bir de baş köşeye oturur. Bunu dogru bulmuyorum. Genclere ornek olmak, sevildiklerini, bu evliligi desteklediklerini hissettirmek gerekir. Ancak gencler de bu durumu suistimal etmemeli tabi. Herkes gucunun yettigince elinden ne geliyorsa yapmali. Ata bunun icin var. Dogurup buyutmek degil sadece olay. Evladinin her aninda yaninda olmali insan. Atalık bitmez.

Zaten sorun insanlarin ayarini bilmediginden degil mi bunlarin hepsi. Anne baba elinden geliyorsa destek verir zaten. Ama elde yoksa ne yapacaklar? Senlerce oglunun dügün kredisini ödeyen babayi tanıyorum. Kizlarini okutmak icin para kalmadi ama olsun, beceriksiz ogluna dügün yapildiya. Birde kiz tarafin kendinin yapamayacagi seyleri erkek tarafindan beklediğini de cok görüyoruz. Sunu da eklemek gerekir: Madem yaslilar paralarini birikimlerini böyle durumlarda dökecek ortaya o zaman yarin bakima muhtac kaldiklarinda veya parasiz kaldiklarinda gelin ve ogulda bakmak zorunda. Tek tarafli degil böyle isler. Hem yaslilardan paralarini alip sonra öylece ortada birakanlari da cok gördük. Yani atalik nasil bitmiyorsa evlatlik da bitmiyor.

bende katılıyorum yazdıklarınıza zaten dediğiniz bilinçte ve olgunlukta olan büyükler destek olsalarda belki gelin yalnız kalmak ister evinin tadını çıkarsın vs der sık gidip gelmez bile.
aksine yapmayan kaynanalar oğlumun evi der çıkmak bilmez :D
çevrede gördüklerimde hep bu yöndeydi

bakın ben 15 senedir çalışıyorum bir çocuğu evlendirince anne babalıkta vazgeçilmiyor her şekilde biz nasl kendi keyfimize göre doğuruyorsak her zamanda sahip çkmak zorundayz evlenmeye karar vermiş ne hali vars görsün duygusu bana son derece bencilce geliyor hayatın başında 2 genç evlenmek istiyor yuva kuracak ikiside çalışıyor çalşmak için çaba sarfediyor yetişmeyen şeylerini alma durmum vars tabiki almalıyım bunda garipsenecek hiçbirşey yok çevremde evlnenlere her zaman yardım edilir evleri kurulur sonrası onları ilgilendirir bu hep böyle anne baba olarak almayalm alsnlar halletsinler gaddarca bir düşünce bana göre evlat ölene kadar evlattır evlendi diye el ayak çekmek bencillik
Konudaki 2 genç çalışmıyor yalnız.

Bunun tam tersi durumu ben yaşadım. Ne eşimin ailesinden ne kendi ailemden birşey beklemedik, istemedik. Ne yaparsak kendimiz yapalım dedik. Evlendikten 2-3 yıl sonra kv dem kendince kaynanalık oynamaya kalktı, yok oğlumun evi giderim kalırım tabi demeler, alttan alta laf sokmaya Çalışmalar. Bende onun akrabalarının olduğu ortamda konu açılınca yok canım X annem hiç kaynanalık yapmaz bana, zaten yapacaksa en başından yapmalıydı, evlenirken taksaydı sıra sıra bilezikleri koluma, yapardı kaynanalığını dedim. Sonra her zamanki yalandan samimiyetsiz gülümsememi oturtup suratıma değil mi ama deyip döndüm kv’ye. Oooo esen soğuk rüzgarları herkes hissetti. Benim adıma çok eğlenceli bir andı.
Ağzınıza sağlık 😁

Evet ailelerin bir sorumluluğu bence de evlendirmek ama artık destek olmuyorlar, bir kısmı dediğin gibi içinden gelip bir hediye bile almıyor. Burada olumlu kısmı bulup saygısızlık etmek değil asla ileride minnet etmeyeceğinizin göstergesi. Sırtınızı birbirinize yasayın boşverin kalanını. Tek yapacağınız düğünden sonraya borç bıraktırmayın.

bak başka seçenek sunmş onların karakteri değişikmişki kabul etmemişler en pahalısında diretmişler.. bahsettiğim bu zaten bütçeme ne uygunsa onu alabilirim onbin kere yazdım bütçeme uygun olanı alabilirim almalıyım.. evlendirdiğim cocuguma evlendikten 5 sene sonra koltuk almayacagım sonuçta bir kere alacagım. fakat ne yazıkki bir çok kişide hayır evleniyosa kendi yapsn yada evlenmesin kafasnda çok enteresan evlendirince evlat evlat olmuyor sanki herşey düğüne kadar gibi
sizin bakış açınızla bizimki uymaz

"evlendirdiğim çocuğuma 5 sene sonra koltuk almayacağım 1 kere alacağım" diye bir konu varsa asıl o zaman "evlat olmuyor sanki herşey düğüne kadar gibi" bakış açısı olur. yani düğünde ne yaptım yaptım, 1 kere yaptım bitti.

bana kalırsa
hayır "evlat olmuyor sanki herşey düğüne kadar "gibi diye bir şey yok 60 yaşına da gelse evlat evlattır, yardım da edilir.
Ama
evleniyorsa o artık yetişkindir.
nasıl evlenince evinin içine karışılmaması gerekiyorsa, evleniyorum diyorsa o zaman bir zahmet düğününü de yapacak kadar yetişkin olabilmelidir. (ha illa evlenince yetişkin olmuş olmuyor tabii ki okuttum büyüttüm ,meslek sahibi ettim 22-23 yaşına geldi yetişkin o artık, yetişkin gibi davranmasını beklerim, isterse hiç evlenmesin ben evli değilim mesela yetişkin değil miyim?)

eskisi gibi 14 yaşında köyün içinde münasip bir dayıkızı amcakızı "almıyoruz" ki çocuklara onlar kendileri yetişkin olarak evleniyor.

hatta ve hatta çok imkanım da olsa önüne sermem bi ölçerim bakarım çocuğum ne kadar beceriyor,
ki bunun için de zaten o çocuğun evlenmeden önce bi kendi kendine yaşam ve geçim deneyimi olmalı

anne-babalık asıl budur, o çocuğun öyle bir deneyimi yoksa (ki neden yok?) o zaman evladı kenara çekmeli "evladım bak sen 5 bin maaş alıyorsun 4ünü gezmeye yeme içemeye veriyorsun , evlilik öyle olmaz, emin misin" demeli..bence o icralar filan asıl bu hesabını kitabını bilmemezlikten oluyor. oksa aile yardım etmiyorsa ona göre evlenir. düğün yapmaz nikah yapar. (zaten korona zamanı ne düğünü). Atıyorum der ki "gelinlik" ve "balayı" önemli benim için gerisini sonra alırım. (herkesin kendi öncelik meselesi). Ama belli ki hepsi birden olmaz, olmayıversin.

siz kendiniz diyorsunuz 2800 maaş alan gençler 1500ünü yemesine içmesine harcar diye

sebep?

harcamasın o zaman efendim...(evlenecem diyorsa yani, yoksa bana ne?). ya da harcıyorsa 1 sene daha yesin içsin gezsin sonra evlensin.

dönelim koltuk meselesine

neden evlenirken illa o koltuğu alıyoruz?
gençlerin zaten bir ev ve geçim deneyimi varsa bir koltukları zaten vardır...otursun herkes koltuğunda.

neden illa evlenirken alınıyor o koltuk?
önce alınmış olabilir
değilse 5 sene sonra da alınabilir. anne baba 5 sene sonra alırsa evladına almış olmuyor mu? (bakın illa kendileri de alsın demiyorum hadi anne baba alsın ama 5 sene sonra alsın, ne olur ki?)

asıl "herşey evlenene kadar " diye düşünen sizsiniz bence. hayat evlilikten öncesiyle sonrasıyla uzun bir yol..neden herşey illa düğünde ve düğüne endeskli oluyor ki?

bu arada evli değilim ama kaç ülkede kaç kere ev kurdum...ben mesela herşeyi birden almayı sevmiyorum yaşadıkça ihtiyaca göre almak bana daha mantıklı geliyor. kaç kere de koltuk aldım yani ama alayım mağazadan hoop gelsin kurulsun ben sevmiyorum, ben bazı eşyaları kendim yapmayı boyamayı örmeyi vs. seviyorum, eşimle de öyle olsun isterim mesela...ama hiçbir güç bana kaynanamla mağaza gezdirip koltuk aldıramaz, param yoksa da olan koltuğumla otururum, şimdiye kadar nasıl oturdum? nedir bu illa evlenirken 0 eşya olacak, perde olacak, halı olacak kuralı?

Zaten sorun insanlarin ayarini bilmediginden degil mi bunlarin hepsi. Anne baba elinden geliyorsa destek verir zaten. Ama elde yoksa ne yapacaklar? Senlerce oglunun dügün kredisini ödeyen babayi tanıyorum. Kizlarini okutmak icin para kalmadi ama olsun, beceriksiz ogluna dügün yapildiya. Birde kiz tarafin kendinin yapamayacagi seyleri erkek tarafindan beklediğini de cok görüyoruz. Sunu da eklemek gerekir: Madem yaslilar paralarini birikimlerini böyle durumlarda dökecek ortaya o zaman yarin bakima muhtac kaldiklarinda veya parasiz kaldiklarinda gelin ve ogulda bakmak zorunda. Tek tarafli degil böyle isler. Hem yaslilardan paralarini alip sonra öylece ortada birakanlari da cok gördük. Yani atalik nasil bitmiyorsa evlatlik da bitmiyor.
Ben soylediginin tersini savinmadim ki. Suistimal edilmedikce dedim. Iki taraf da (ata ve evlat) maddi gucu yoksa manevi destek olmali. Aile olmak budur. Ancak geline bir yabanci ya da el gibi davraniliyorsa, bunun anlami bana gore o gelini ailelerine istemiyorlar denektir.
Komsuya bile ben caya giderken pasta alip ya da elimden ne geliyorsa bir kek yapip gidiyorum. Maddi gucu insanin neye yetiyorsa yapmali. Yetmiyorsa da manevi olarak yanlarinda oldugunu gostermeli. Ata ataligini, evlat da evlatligini yapmali. Iyi niyet onemli burada. Buyuklerden bilmem kac metre zincir almalarini beklemek de suistimaldir, gorgusuzluk, kotu niyettir bana gore. Bunu da soyledim zaten.

Nişanlımla 4 yıldır birlikteyiz 5 ay önce nişanlandık. Ama nişanlımın ailesi hiç destek çıkmıyor. Nişanı takılan altınları bütün her şeyi nişanlım yaptı. Bana ve alime karşı çok iyiler ama hiç ilgi göstermiyorlar kensi çeplerinden hiç hediye almıyorlar kendi ailemde vöyle olmadığı içim tıhafıma gidiyor çok arkadaşım var nişanlı bakıyorum kayınvalidesi her gelmesine bir şey almış ama benimkinde yok ailenin bu zor durumda taşın aştine elini sokması gerektiğini düşünüyorum ne yapabilrim.
durumları yoktur belki

Evinin herseyini yapıpta gelini köle gibi kullanır bizim insanımız.Bu hep böyledir.Oğlumun evini ben yaptım istediğim gibi gelip giderim benim evim dese ne olacak peki??Ne olmuş yani bi halın eksik olsa ya da parasızlıktan alabildiğin en düşük model buzdolabın olsa?? Kafanın rahatlığından daha mı önemli???

Pamukannesi83 Pamukannesi83 dedigin gibi evet hersey ayari bilmekle ilgili.
Bilerek, maddi gucu oldugu halde, evladina hic yardimda bulunmamak, bana ne o evleniyor diye geri cekilmek de dogru degil. Bu gencler bunu hic unutmaz ki. Hadi evlat unutsa da gelin unutmaz ki... Bu tip seyler de sonra evliliklerde catirdamalara neden oluyor. Her tartismada, senin ailen benim ailem meselesi acildiginda bunlar evlilik boyunca ısıtilip isitilip gundeme gelir. Herkes mutlu olmak icin evlenir. Iki taraf da hic tanimadigi bir ailenin icine giriyor. Evlilik hakikaten kolay degil . Ve gencler buyukler kadar tecrubeli degil, onlara yol gostermek yardim etmek gerek. Geride durmak bana ne deyip herseyi genclere birakmak bence biraz da bencillik. Sen karsindakine saygi duymazsan o gelin sana evlenince neden saygi gostersin ki, degil mi?

Pamukannesi83 Pamukannesi83 dedigin gibi evet hersey ayari bilmekle ilgili.
Bilerek, maddi gucu oldugu halde, evladina hic yardimda bulunmamak, bana ne o evleniyor diye geri cekilmek de dogru degil. Bu gencler bunu hic unutmaz ki. Hadi evlat unutsa da gelin unutmaz ki... Bu tip seyler de sonra evliliklerde catirdamalara neden oluyor. Her tartismada, senin ailen benim ailem meselesi acildiginda bunlar evlilik boyunca ısıtilip isitilip gundeme gelir. Herkes mutlu olmak icin evlenir. Iki taraf da hic tanimadigi bir ailenin icine giriyor. Evlilik hakikaten kolay degil . Ve gencler buyukler kadar tecrubeli degil, onlara yol gostermek yardim etmek gerek. Geride durmak bana ne deyip herseyi genclere birakmak bence biraz da bencillik. Sen karsindakine saygi duymazsan o gelin sana evlenince neden saygi gostersin ki, degil mi?
Çok şükür 1 kişide türkiye insanı gibi cevap vermiş

Evet ailelerin bir sorumluluğu bence de evlendirmek ama artık destek olmuyorlar, bir kısmı dediğin gibi içinden gelip bir hediye bile almıyor. Burada olumlu kısmı bulup saygısızlık etmek değil asla ileride minnet etmeyeceğinizin göstergesi. Sırtınızı birbirinize yasayın boşverin kalanını. Tek yapacağınız düğünden sonraya borç bıraktırmayın.

Yani gençlere düğünden sonraya borç kalmasın ama 60 yaş üstü ana babalar borç ödesin

Konudaki babalar fabrikada işçiymiş mesela gelirleri kaç liradır 3000 diyelim

Hem kendi evlerini geçindirecek hem de oğluna kızına eşya alacak düğün yapacak

Gelin damat evlendikten sonra borç ödemesin ama ana baba aldığı koltuk takımının ya da yatak odasının taksidini ödesin

Gelin damat genç, isterse önünde yıllar var, hersey alır ama ana baba yaşlı, yıllardır çocukları büyütmüş hala borç mu ödesin

Bir de ben merak ediyorum bu çocuklar evlenirken ana babalar kaç yaşında

Ben evlenirken annem 50 kv kp ve babam 60 idi

Kv zaten ev hanımı, babam ve kp emekliydi annem çalışıyordu sadece hatta ben evlendiğimde babam 10 yıllık emekliydi

Çok şükür 1 kişide türkiye insanı gibi cevap vermiş
Değişmesi gereken şeyler bunlar. Biz de evladımız üniversiteyi bitirince evlenmesin hemen önce çalışsın hayati görsün. Kazandığından nasıl birikiyormus anlasin. Ev geçindirmek neymiş, evlenmek ne demekmiş anlasin istiyoruz. Önceden kadın pek çalışmazmış. Erkene evlenilirmis. Hatta mümkünse yakında oturtulmaya çalışılirmis. Evin içine müdahale edilirmiş. Torun da torun daha çok denirmiş. Gelin aldık diye kendisine bakacak birini aldık sanilirmis falan. Şimdi bunlar değişti, değişiyor. Ayağı sağlam bassın nasıl oluyormuş görsün, sonrasında biz de yardım ederiz zaten. Gidip evin eksiğini avizesine kadar almıyorsa tabii.

Eskiden 16-17 yaşlarinda evlendirmeye başliyorlarmiş cocuklari. O yaşta evlenen çocuklarin herşeyini tabi ki aile yapmak zorundaydi ve yapiliyordu. Ama oyle ayri eve cikartip X markasinin bilmem kaç bin liralik koltuğu alinmiyordu herhalde. Herşeyi aile karşiliyordu ve bunun karsiliginda gelin de aileyle birlikte oturup, birlikte iş yapiyordu, hizmet ediyordu. Kendi içinde bir mantiği var yani durumun.

Gunumuze gelirsek 25-30 yaşlarinda evlenen insanlarin herseyini aile yapsin, ayri eve cikartsin, herseye karişmasin, devamli hizmet beklemesin hatta parasini ödedigi eşyalar hakkinda yorum bile yapmasin kendi oturacak degil ya deniliyor. Ustune biraz ucuza kaçsalar yine problem oluyor. Ben bunda bir mantik göremiyorum. 🙄

Kusura bakmada aptal nişanlının ailesi sen evleneceksin diye sana destekçi olmak zorunda değil madem evleneceksin elin ayağın tutıyor git çalış istediğin herşeyi al ondan sonra evlen. Doğurdular diye yapmak zorunda değiller.
Zorundalar, ne kadar yanlış düşünüyorsun. Onlar onun ailesi yapmak zorundalar. Benim ailem maddi manevi yanımda duruyorsa karşı tarafın da elini taşın altına sokmak zorunda. Zorla minnetle evlenmiyoruz sonuçta. O ne öyle hiç bir şeye karışma otur öyle izle. Ondan sonra da şişerek bizim düğünümüz de yok öyle. Sen bu kafayla çok ezilirsin Allah kolaylık versin

Kusura bakmada aptal nişanlının ailesi sen evleneceksin diye sana destekçi olmak zorunda değil madem evleneceksin elin ayağın tutıyor git çalış istediğin herşeyi al ondan sonra evlen. Doğurdular diye yapmak zorunda değiller.
Hem benim bir mesleğim zaten var istediğim her şeyi alacak paraya sahibim. Her şey para değil bunu bil olur mu
Önemli olan düşünce ve iyi niyet

Zorundalar, ne kadar yanlış düşünüyorsun. Onlar onun ailesi yapmak zorundalar. Benim ailem maddi manevi yanımda duruyorsa karşı tarafın da elini taşın altına sokmak zorunda. Zorla minnetle evlenmiyoruz sonuçta. O ne öyle hiç bir şeye karışma otur öyle izle. Ondan sonra da şişerek bizim düğünümüz de yok öyle. Sen bu kafayla çok ezilirsin Allah kolaylık versin
Siz ne işe yarıyorsunuz peki?

Hem benim bir mesleğim zaten var istediğim her şeyi alacak paraya sahibim. Her şey para değil bunu bil olur mu
Önemli olan düşünce ve iyi niyet
Varsa alın o zaman
Para harcanarak değer sahibi olunmaz
Hala bunu öğrenemediyseniz asıl bence siz ezilirsiniz bu hayatta

Back