nişanlı geline bayramda bilezik takılır mı ?

arkadaşlar ben bı soru sordum bırakın adetlerı demek sıze düşmez. sız adetlere bakmıyor olabılırsınız. soruyu bılıyorsanız cevaplayın bılmıyorsanız da herkesın gorusu kendıne.
Bir dogulu olarak soyluyorum.gonulden geciyorsa eger ufak bir hediye belki bi ceyrek goturulur..bilezik nedir yahu...karsi tarafi yolunacak kaz gozuyle baktiginiz surece mutsuz olacaksiniz hep

Valla bana takmadilar ama esimle cok mutluyum...(maddi durumlari yoktu esim onlar yerine aldi takti)
Hepsini gectim esimi dunyanin hicbir ailesine servetine degismem.cok sukur..
Yakin zamanda esimin bi arkadasi evlendi.a dan z ye kiza herbiseyi alan takan aile kiza cektirmediklerini birakmadilar.simdi bosanma asamasindalar.
Daha 1 yillik evli.

Siz bence biraz farkli dusunun.altinmis bilezikmis yok takmislar yok takmamislar....esimle hep mutlulugumuza baktik biz
Maddi durumu olmayana birsey diyemem esiniz elinden geleni yapmis size takinizi takmis. Bu topraklarinda boyle bir gelenegi var. Bizim etrafimizda takmasalar kinarlar kayinvalide kayinbaba taki takmamis derler. Benim icinde onemli herkes herkese takisini goturuyor. Ailelerde dugunden aylar once taki almaya basliyor. Bir cesit birikim olarak dusunuyorlar.

Bizde bayramlarda geline bayramlık alınır kurbanda da kurbanlık hediye edilir takı var mı işin içinde ayrıca onu bilmiyorum ama tek bildiğim asla boş geçmez, ayıplanır..
Alinan kurbanligi kurdeleyle nazar boncuguyla susluyorlar mi sizdede?

Bana göre takılmıyor.
Böyle her fırsatı maddi çıkara dönüştüren kız aileleri yüzünden sormuyordur adet filan. Ben olsam ben de sormam. Dertsiz başa dert. Nişanlı kıza altın takılırsa annen taksın kızına altın. Kaynananın böyle adeti yok demek ki.

Maddi durumu olmayana birsey diyemem esiniz elinden geleni yapmis size takinizi takmis. Bu topraklarinda boyle bir gelenegi var. Bizim etrafimizda takmasalar kinarlar kayinvalide kayinbaba taki takmamis derler. Benim icinde onemli herkes herkese takisini goturuyor. Ailelerde dugunden aylar once taki almaya basliyor. Bir cesit birikim olarak dusunuyorlar.
O kinayanlarin hepsinin dort dortlukmu olmus herseyleri...elalem ne der diye dusunen genc zihniyete cidden uzuluyorum ve ne yazikki bu dusuncede olan hickimse mutlu degil etrafimda.

Demek istedigim geline dugunde taki takilir evet.ama nisanliyken yok kurbanda bilezik yok bayramda elbise..karsiyim ve acizlik olarak goruyorum.boyle beklentiler insani yorar sadece

evını temızlerım gerekırsede kalırım kanlı carsaf bızım adetımızde yok sızde varsa sen gosterırsın ya da gostermıssındır. ayak yıkama da bı adet deıldır. ok by.

Ha temizlemdin mi daha? Aa olur mu hiç, bir gelin kv'desine daima hizmet etmek zorundadir. Kanli çarsaf çok gerici bir adet degil mi? :KK51: Bak zaman ile kizlarimiz buna hakli olarak karsi gelip ve çogu yerlerden kaldirildi. Ama bilezik tabiki öyle degil, bilezik gerici olur mu hiç? çikar oldugu yerde gericilikten söz konusu olur mi hiç? Aaa :KK20:

Bayramda geline bir hediye goturulur ama bu bilezik mi olur baska bir sey mi olur bilemem. Bu insanlarin maddi durumuna göre degisir.

Adı ustunde "hediye".Dusunceliyse,imce ruhluysa icinden geliyorsa alir.Ona bakilirsa erkek te evleniyor.En azindan bir saatte siz takmalisiniz.Yani, siz de erkege bayramda bisey almayin olsun bitsin.Almamak ayip degil ama alin diye hatirlatmak buyuk ayip.

ramazan bayraminda bayramlik, kurban bayraminda kurbanlik alinir adet budur. diger takilan, alinan hediyeler karsi tarafin bonkörlügüne ve anlayisina göre degisir. nikahta ekstradan hediye takilmaz. adet degildir yani.

dügün olmadan kari koca degilsiniz yazilmis, arkadasi yanlis anladin bence demek istedigi hani nikah genelde önceden olur ama gelin damat tam olarak dügünden sonra kari koca hayatina baslarlar

Diyelimki erkek tarafinda boyle bir adet yok, sen annenin telefon acip boyle bir istekte bulunmasini normal mi karsiliyorsun? Cok mu hosuna gidecek isteyerek bir bilezik aldirmak? Hediye gelmis gibi sunulacak ama sen dahil herkes aslinda hediye olmadigini bilecek. Cok samimiyetsiz, adina bari hediye demeyin. Telefon acip boyle bir sey talep etmek ya da isteme imasinda bulunmak ayip bence.

Dilerim boyle sacma sapan adetler de kalkar bigun. Hediye almak isteyen her turlu alabilir, adete falan gerek duymaz.

ramazan bayraminda bayramlik, kurban bayraminda kurbanlik alinir adet budur. diger takilan, alinan hediyeler karsi tarafin bonkörlügüne ve anlayisina göre degisir. nikahta ekstradan hediye takilmaz. adet degildir yani.

dügün olmadan kari koca degilsiniz yazilmis, arkadasi yanlis anladin bence demek istedigi hani nikah genelde önceden olur ama gelin damat tam olarak dügünden sonra kari koca hayatina baslarlar
ama ben orda açıklıyorum tayın ıcın nıkah vs. memurum ve bunu yapmam gerekiyor hemde ıstıyorum. okumadan yazıyorlar

Normalde nisanli kiza bayramda giyecek biseyler alinir ama sizde nikahta olacakmis. Bilezik olmasa bile biseyler takilmasi gerekir bencede.
Bu arada birakin bu adetleri diyenleri anlamiyorum.
Abartildiginda bende kiziyorum ama boylesi adetlerde guzel seyler.
Zaten hep birakin yahu diyerek eski geleneklerimizi unutuyoruz. Bari bir kac adet kalsin ..

Bir de azcik adetlere baktim da adet deyip erkek tarafina istekler sunmak ta guzelmis valla.Ben memleketten kaybediyorum..Izmirliyiz..Adet madet yok bizde.Bedavaya gidicem :KK43: Dur ama evlenirken birkac adet sallayayim erkek tarafina.Boynuzlarina tam tur resat altin dolanmis düve,15 trabzon hasiri,her biri ayak bilegim kalinliginda 4 burma bilezik.Ya yutarsa??

Hayati zorlastiran, seven iki insanin ve ailelerinin arasina soğukluk sokan adetleri neden hala devam ettirirler anlamiyorum.

Arkadaşıma bayramlik alinmisti bayramda nisanliyken. Erkek arkadasimin tarafinda da kurbanda kurbanlik alinirmis. Altinla ilgili bişey duymadim hic bayram icin. Hem niye alinsin ki?

Bayramda altın bilezik takılır die bişey duymadım ben..He gönlünde geçer bi elbise bişey almak ister orası ayrı...benim eşim de dogulu kaynanam hep sordu adetiniz nedir nedir die annemde hep bizde adet falan yok Sizde nasılsa öyle yapın dedi...sürekli erkek tarafindan bişeyler talep etmek çok saygisizca onlar kız aliyosa sizde onların oglunu aliyosunuz ozaman sizde onlara sorun adetiniz nedir die sizde altin takin bayramda seyranda damada ne saçma şeyler yahu bunlar.herkesin evladı kendine kıymetli...Ayrıca nikah içinde kayinvaliden veya kayinbaban sana bisey takmak durumunda değil sonuçta düğün olacak ozaman yaparlar durumları elverdiğince gerekiyorsa esin sana ufak bi küpe kolye falan hediye edebilir...bukadar basit:KK14:

siz aramayın ayıp olur, anneniz arasın... desin ki, "bana bak kadııın, gül gibi kızımı senin kıçı kırık oğluna veriyorum, bayramda 2 tane adana burması takma da göreyim. yüzüğü suratınıza fırlattırırım."

aynen böyle desin. bak bakalım o zaman o kayınvalide nasıl da tutuşuyor. adetlerimiz önemlidir.

X