arkadaşlar nısanlım samsunlu 9 aydır nısanlıyız. nısanlımın aılesı (annesi) bayram sonrası zıyarete gelecekler bize izmire yani. o ara tayin için nikah yapacağız.dugunu tayınden sonra düşünüyoruz.sorum su kaynanam cok sorumsuz, hıc sormuyor adetınız nedır, nasıl yapalım,hiç umuru değil. ailemde bayramda gelın kıza bır hedıye alınır hem senın nıkahın olacak bır sey takmaları gerekiyor dıyolar. bu nasıl oluyor takılması gerekiyor mu? ben söylemek ıstemıyorum utanıyorum açıkçası. annemde dıyor kaynanan aramıyor ben mı arayıp böyle böyle dıye soyleyeyım onun sorması gerekiyor dıyor. sızce nasıl yapalım ? adet nasıldır ? bayramda gelıne bı hedıye alınır mı ?
Evlenmeden ne takisi yahu? Nisanliyken yuzuk kafi bana gore. Evlenmek icin birini tanimaya calisma asamasinda altin beklentisi biraz komik oluyor.
Herkes bu konuya karsi cikiyor taki onemsiz diyor ama ben oyle dusunmuyorum. Bizim oralardada cok onemlidir. Herkes uzerine dusen gorevi yapar. Bende sizin durumunuzda olsam kayinvalidem ilgilenmese bunu sorun ederim. Aileler cocuklarina geline de damata da takisini takmali bence bunda garip birsey yok. Bizdede bayramlarda bilezik aliniyo geline. Kurban bayramindada koç ve bilezik getiriyorlar.
arkadaşlar ben bı soru sordum bırakın adetlerı demek sıze düşmez. sız adetlere bakmıyor olabılırsınız. soruyu bılıyorsanız cevaplayın bılmıyorsanız da herkesın gorusu kendıne.
orda nıkahım olcak dedım. okumadan yazmak böyle bısey.
Ic anadolunun gelismis kentlerinden biri diyeyim.neredensın acaba ?
Valla bana takmadilar ama esimle cok mutluyum...(maddi durumlari yoktu esim onlar yerine aldi takti)Herkes bu konuya karsi cikiyor taki onemsiz diyor ama ben oyle dusunmuyorum. Bizim oralardada cok onemlidir. Herkes uzerine dusen gorevi yapar. Bende sizin durumunuzda olsam kayinvalidem ilgilenmese bunu sorun ederim. Aileler cocuklarina geline de damata da takisini takmali bence bunda garip birsey yok. Bizdede bayramlarda bilezik aliniyo geline. Kurban bayramindada koç ve bilezik getiriyorlar.
Dugun olmadan ayni evde yasayip kari koca hayati yasamadiginiz surece evli degilsiniz.
evını temızlerım gerekırsede kalırım kanlı carsaf bızım adetımızde yok sızde varsa sen gosterırsın ya da gostermıssındır. ayak yıkama da bı adet deıldır. ok by.Vay be kayananaya karsi hincini alamadin, burdan almaya çalisiyorsun.
Merak ettim, madem adetler bu denli önemli senin için, sende her adete uyuyormusun? Yani sen kv'denin evine gidip evini temizlermesin? Hatta evinde kalirmisin? Gerdegin ertesi günü kanli çarsafi gösterirmisin? "Gelin göstermeye" gidermisin kv'de ile? Kayin babanin ayaklarini yikarmisin?
Yoksa senin için adetler bileziklerden mi ibaret?