nişanlı geline bayramda bilezik takılır mı ?

elcin35

Guru
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2013
898
193
arkadaşlar nısanlım samsunlu 9 aydır nısanlıyız. nısanlımın aılesı (annesi) bayram sonrası zıyarete gelecekler bize izmire yani. o ara tayin için nikah yapacağız.dugunu tayınden sonra düşünüyoruz.sorum su kaynanam cok sorumsuz, hıc sormuyor adetınız nedır, nasıl yapalım,hiç umuru değil. ailemde bayramda gelın kıza bır hedıye alınır hem senın nıkahın olacak bır sey takmaları gerekiyor dıyolar. bu nasıl oluyor takılması gerekiyor mu? ben söylemek ıstemıyorum utanıyorum açıkçası. annemde dıyor kaynanan aramıyor ben mı arayıp böyle böyle dıye soyleyeyım onun sorması gerekiyor dıyor. sızce nasıl yapalım ? adet nasıldır ? bayramda gelıne bı hedıye alınır mı ?

valla eğer takı falan derseniz çok itici olabilir, artık bırakın şu adetleri gerçekten, bu adetler yüzünden ileride evlilikler soğuk oluyor ve sorunlu oluyor, illa hediye istiyorsanız içlerinden ne geliyorsa onu alsınlar,gömlek olur başka bişey olur farketmez

Herkes bu konuya karsi cikiyor taki onemsiz diyor ama ben oyle dusunmuyorum. Bizim oralardada cok onemlidir. Herkes uzerine dusen gorevi yapar. Bende sizin durumunuzda olsam kayinvalidem ilgilenmese bunu sorun ederim. Aileler cocuklarina geline de damata da takisini takmali bence bunda garip birsey yok. Bizdede bayramlarda bilezik aliniyo geline. Kurban bayramindada koç ve bilezik getiriyorlar.

Bizde oyle mesela bayramin 2 gunu akrabalar falan gelirler gelinin evine herkes altin takar yoreye gore degisiyo

bizim adetlere gore ( sivasliyiz) ve yengem gilin adetlerinede aynisymis (kayserili kendisi) bayrama yakin, erkek tarafi gelin kizi alir ve bayramlik alisverisine cikarlar.
Mesela yengem ayakkabi almisti bayramlik elbise felan almisti.
Ama altini ilk kez duydum ben.

Ama adette varsa bence nisanlina soyle.
Annen annemi arasinda adetleri konussunlar de.

neredensın acaba ?

Benim kaynanam da hiç aramazdı sağolsun, onun yüzünden ailemden yemediğim laf kalmadı. Sorumsuz insanlarla geçim zordur. Düğünden sonra annemleri bile aramadı bir kez. 2 buçuk senedir görüşmüyorlar. Şimdi benle de görüşmüyor, bu tür ilişkiler bi zaman sonra kopuyor..
Bilezik meselesine gelince ben hiç duymadım bayramda bilezik verildiğini. Bana nikahımda takıldı. (babamın zoruyla, bana kalsa düğünde takılır.)

arkadaşlar ben bı soru sordum bırakın adetlerı demek sıze düşmez. sız adetlere bakmıyor olabılırsınız. soruyu bılıyorsanız cevaplayın bılmıyorsanız da herkesın gorusu kendıne.

Vay be kayananaya karsi hincini alamadin, burdan almaya çalisiyorsun.

Merak ettim, madem adetler bu denli önemli senin için, sende her adete uyuyormusun? Yani sen kv'denin evine gidip evini temizlermesin? Hatta evinde kalirmisin? Gerdegin ertesi günü kanli çarsafi gösterirmisin? "Gelin göstermeye" gidermisin kv'de ile? Kayin babanin ayaklarini yikarmisin?

Yoksa senin için adetler bileziklerden mi ibaret?

Valla bana takmadilar ama esimle cok mutluyum...(maddi durumlari yoktu esim onlar yerine aldi takti)
Hepsini gectim esimi dunyanin hicbir ailesine servetine degismem.cok sukur..
Yakin zamanda esimin bi arkadasi evlendi.a dan z ye kiza herbiseyi alan takan aile kiza cektirmediklerini birakmadilar.simdi bosanma asamasindalar.
Daha 1 yillik evli.

Siz bence biraz farkli dusunun.altinmis bilezikmis yok takmislar yok takmamislar....esimle hep mutlulugumuza baktik biz

Bisey daha..kurbanda koc ve bilezik getirmeyince olmuyormu
O sacma adetler bizdede var...eskiden alim gucu yoktu herkes et yiyemiyordu..kadinin guvencesi sadece altindi.
Bu yuzden boyle gelenekler vardi.
Ama simdi herkes et yiyebiliyor.cogu kadin calisiyor.gonullerinden gelen yapsin ama yapmayanada tuhaf gozle bakilmasin.evlenmek bu degil.

Bizde bayramlarda geline bayramlık alınır kurbanda da kurbanlık hediye edilir takı var mı işin içinde ayrıca onu bilmiyorum ama tek bildiğim asla boş geçmez, ayıplanır..

zaten nişanda takılmadımı bilezik,bayrmadada taklırmı tekrar bilmem. benimkiler bayramlık almıştı bana. elbise almıştım, bu elbise her zaman giyilmez diye bide günlük bişey al dediler bide onu aldım :)

evını temızlerım gerekırsede kalırım kanlı carsaf bızım adetımızde yok sızde varsa sen gosterırsın ya da gostermıssındır. ayak yıkama da bı adet deıldır. ok by.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…