Nişan organizasyonu?

agresifkiz

Güzelbirşeylerolsun
Kayıtlı Üye
17 Şubat 2013
3.153
1.776
333
İstanbul
Merhaba kızlar. Dert mi bilmiyorum ama çıkamadım işin içinden. 1-2 ay sonra nişan yapacağım ev mi dışarısı mı diye gidip gelirken eve karar kıldık. 30 civarı kişi olacak. Şimdi derdim şu ailem yemek işini ccatering ile anlaş hallet o kargaşada yemek yapmakla mı uğraşacağız diyor ama ben kendi yaptığımız bizim yemeklerimiz olsun istiyordum. Tamam dedim biraz araştırınca çok uçuk geldi fiyatlar örneğin 4-5 çeşit gün menüsü gibi düşünün 10-15 bin civarı paraya geliyor en ucuzuna kaçsam bile 7-8 bin gözden çıkarmam lazım. Parasını da geçtim ben açıkçası en güzeli en lezzetlisi olsun kendimiz yapalım kendi yaptığın gibi olmaz diye düşünüyordum ama annem pek oralı değil. Şimdi ilk kez bu olay başımıza geliyor nişan zamanı evde yemek hazırlama süreci sizce zor mu olmaz mı mesela 1 gün önceden iki çeşit kurabiye Amerikan salatası mercimek köftesi gibi şeyler yapılsa nişan günü de börek poğaça fırınlansa saçma mı olur. Ev süslemeye bir hün önceden organizasyon da gelecek o kargaşada uğraşılır mı? Bilmiyorum çok tecrübesiz kaldım sizlerin tecrübesi neydi ne tavsiye edersiniz?

Valla çok istiyosan kendin gir mutfağa kolaysa yap derim eve 30 kişi doluşturup nişan telaşesine girip bir de o kadar kişiyi doyurmakla uğraşmam annemi teyzemi vs de uğraştırmam. Altından kalkılmaz zaten kaç bin lira evde yapmanın da masrafı çıkacak. Bir de üstüne alet edevat sunum aman tatları oldu mu, yorgunluğu evdeki ekipmanlar bilmemne. Ver parasını hazır al temiz temiz.
Evden yapıp satan kadınlar oluyor eğer hijyenine güvenebilirsen cateringden ucuza çıkar. Veya catering yerine git bir pastaneye sarma için anlaş, börekçiye git 2 tepsi börek için anlaş. Böyle birkaç mekandan parça parça al yiyeceklerini bu da şirketten ucuza gelir

Evde yapan ev hanımları var bu menüleri genelde makarna salatası börek kurabiye sarma mini pide oluyor.
Evet bir hanımefendiyle konuştum 5 çeşit 30 kişiye nerden baksanız 6-7 bin etti ben biraz daha kendimiz hazırlasak süslesek tarafındayım ama yetişir mi o kargaşada mantıklı mı mantıksız mı bilemedim

Biz de 20-25 kişi civarı evde yaptık. Kız tarafından herkes bir şeyler getirdi. Biri kek yaptı öbürü kurabiye gibi bu alternatif olabilir ama çok kargaşa oluyor. Benim şimdiki aklım olsa catering hizmeti alırdım.

Allah başka dert vermesin şaka bir yana biz pide ayran yaptırmıştık nişanda. Herkes bayılarak yedi.

Evde yapildigi zaman cogunu es dost akraba arkadas yapiyor ya, bizim evde yaptiklarimizda birinde tamamini teyzemler baska evde yapmisti + yine Eli dolu gelen akrabalar olmustu birinde evde 3 yapildiysa 5 tane supriz gelmisti dolup tasmisti eger bu sekilde olmazsa zor o gun pismesi gerekenler var / bayat tabak cok kotu oluyor.

Mantıksız bence çünkü o gün her şey yolunda gitse bile manasız bir stres oluyor. Her şey gözünüze batıyor. Elbette son karar sizin.

Tam olarak annemin de derdi bu aslında o kargaşada telaşede uğraşmak istemiyor bende tabi ki uğraş demiyorum kendim yapsam diye düşündüm ama riskli geldi hijyen takıntım var biraz catering de pahalı geldi haddinden ama planlama nasıl yapılır uğraşılır mı sıkıntıy sokar mı beni bilemedim

30 kisi çok kalabalık değil ki. Ne var ikram çıkarmakta. Yani arkadaşların akrabalarin varsa iş bölümüyle kolayca halledilir ikram isi. Biz de düğün yemekleri de öyle yapılır. Ne bileyim sarmayı mesela 2 gun önce de sarıp 1 gun önce pisirebilirsiniz. Kurabiyeler yapılıp buzluga atılıp pisirilebilir börekler öyle gibi gibi. O gun olmak zorunda değil ki. Ama annenin gönlü yoksa yardım edecek es dost yoksa zor olur

Yani tek olmaz bence. Ben direkt nişanı da dışarda yapma taraftarıyım. Benim nişanımda böyle aperatif yoktu 7 sene önce. Pide ayran salata tatlı tartolet ve kuru tuzlu pasta vardı.

Kuzum benim nişanım salonda olmuştu yemekliydi hiç öyle bir derdim olmadı. Lakin yakın arkadaşım nişanlanırken kendisi de sen gibi cekimserdi. Bilmiyordu ne yapacağını. Annesi de pek anlamazdı. Ben 4-5 gun önceden evine temizliğe gittim. Dip köşe kızla beraber hallettim. Nişandan 1 gun önce patatesli börekler sardık hazır yufkadan. Nişan masasını kurduk. Tabure vs getirdim koltuğa sığmazlar vs diye. Evin düzenini ayarladım. Kız ordan maniküre, son eksiklerine falan gitti. Ben evde 2 tepsi tatlı yaptım. Gece de annemi, kuzenlerimi falan cagırdım. Sarma sardık. Bir kuzenimden rica ettim. Mercimek köftesi yaptı. Bir başka kuzenimden rica ettim 2 tepsi poğaça yaptı. Birinden daha rica ettim o da kurabiye yaptı. Herkes kendi evinde pişirdi etti. Ben 1 saat öncesinde yemekleri topladım kızın evine gittim. Sert plastik bardak, catal, kaşık falan almıştım 1 gun öncesinde de. Onlara koyduk. En son da büyük çöp poşetleriyle toplandı atıldı… varsa etrafında birileri, 1 çeşit birine, 1 çeşit birine olarak pasla. Cok kolaylık oluyor. Sert plastik al tabak canağı da. Hiçbir sey olmuyor. Arkadaşımın nişanı gayet güzel geçmişti. Gelenler de tok gittiler. Herkes memnun ayrılmıştı… bence hiç korkma. 1-2 varsa arkadasın, kuzenin, teyzen, halan falan rica et. Ayıp değil bir şey değil. Hiçbir şey olmaz

Ben istemeyi evde yaptım, 20 kişiydik toplam.
Börekleri 2 yengem yaptı evlerinde pişirdi getirdi bizim evde 1 fırın var garibim fırın neyi pişirsin
Sarmayı pastaneden aldık
Teyzem poğaça yaptı evinden getirdi
Pastayı hazır aldık
Annem sakallı dedikleri atıştırmalıktan yaptı ve kek yaptı
İçecekler hazır
Yengemler kendi kahve makinelerini fincanlarını getirdiler destek kuvvet olarak.
Bu şekilde bölünme yapabileceksen ev yapımı şeyler olur. Ama nişan günü ve öncesi gün falan evde hurra bir şey pişecek ortam olmuyor. Yorgunluk çok fazla olacak. Ortalık ana baba günü ve curcuna olacak.

Annen uğraşamam diyorsa öyledir 7/8 bin çok bir para değil şu devirde ödenir yani ev hanımları yapıyorlar evlerinde paket paket yolluyorlar öyle birisini bulursan daha iyi olabilir kurumsal yerler daha pahalı olur haliyle

Daha 1-2 ayınız varmış, dolmalarınızı sarın ailenizle şimdiden varsa arkadaşlarınızı akrabağlarınızı çağırın imece sarın biter bikaç saate kalmadan zaten atın difrize nişandan önceki gece pişirirsiniz. börekler için de bi börekçiyle anlaşın kaç kişiyseniz ona göre 2 tepsi yaptırın, 1 tepsi de baklava tatlı yaptırın. Zaten nişan pastanız da olur 4 çeşit şu haliyle ok zaten. 1 çeşit de kanepe gibi bir şey hazırlayın çok vakit almaz, istiyosanız kurabiye de yaparsınız 30 kişi zaten minik minik toplardan yapsanız lokmalık o bile göz doyurur bitti gitti. Böyle şeyleri son zamanlara bırakmayın dünya kadar zamanınız var şu anda hazırlıklarınıza başlarsanız stresiniz azalır. Son ana bırakırsanız hiçbirini yetiştiremezsiniz. Maddi manevi çökersiniz.

daha önce hayatınızda 30 kişiye yemek/ikram çıkardınız mı?

biz kardeşimin nişanında isteme-nişan bir arada oldu
hem yemek hem ikram çıkardık

öğlen yemek verdik akşam ikram verdik, ama biz alışığız. 3 kızdık o zaman evde, kardeşim daha çok süsle müsle, kıyafetle makyajla vs. uğraştı biz 2 kız + annem hem evin işini hem yemek hem ikramı yaptık. yemek de çeşidi salatası tatlısıyla verildi.

o kadar kişinin kahvesini çayını da ben tek yaptım

ama ben de alışığım. mesele o yani, önceden idmanlıysanız, eliniz alışıksa yapılır. değilse hiç uğraşmayın. biz normalde de tepsi tepsi yapıyorduk o zamanlar. aile kabalık bizim zaten. gelen giden hep olurdu vs.

mesela şimdi ben evde nişan yapacak olsam, baba evimde şu anda sadece annem var hazırlık yapabilecek olan, diğer kızlar gelmezler, annemin öyle yardım edecek komşusu filan da yok, annem de 65ini geçti artık. yaptırtmam. diğer kardeşim zaten evde yapmaz mekan tutar.

Tabiki de 30 kisiye yemek ikramlik hazirlanmaz uzerine annenizin de telasesi olacak yok orasi dagildi topla temizle birde kadin da hazirlanicak ust bas kiyafet o gun nasil börekler corekler firinlasin. 30 kisilik gun menusu icin aldiginiz fiyatlar gayet makul bu arada

İşin büyük kısmı annenize kalacak ve 30 kişilik ikram hazırlamak hiç kolay değil.
Ev çok büyük değilse o kadar kişiyi eve doldurmak da dogru değil bence ama madem onda evi seçtiniz yemekleri dışarıdan halledin.
Bizim akrabalar kalabalık mesela böyle günlerde herkes bir şey yapar, evde ancak o şekilde olur, diğeri anneye eziyet sadece.

Aslında anneniz net tavrını koymuş kendini zora sokmak istememiş olabilir. Maddi durumunuz nedir bilemem 15 k bence çok illaki insanlar guzelce doysun diye dusunmeyin zaten sıkıntı kaos ortamı kimse ona bakmaz ne varsa ne gelirse onu yer yani ben olsaydım tuzlu ve tatlı kurabiye cesitlerimi yapardım,makarna salatasi vs.yapardim sarma börek baklava vs de tepsiyle satın alır geçerdim 15k asla tutmaz çünkü. Neye yetebilirseniz artık evdekiler yapmam derse yine sarma fln da zor tabi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…