Nişan arefesi dertler..

Muallime1622

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
6 Şubat 2019
1
0
1
29
Merhaba hanımlar. Bu yazıda sizden özellikle deneyimi olanlardan yardım istiyorum. Ben Karadenizli bi ailenin kızıyım. Sözlümün ailesi ise Antepli. Çok mütavazi iyi insanlar yalnız daha önce iki gelin almışlar bu yüzden mi bilmiyorum biraz ilgisizler.. yani biz 4 yıldır beraberiz sözlüm ile Allaha şükür çok ciddi problemler yaşamadık ta ki son iki güne kadar.. bizim çevremiz biraz gösterişe meraklı ve maddi durumlarıda iyi. Bende ailemin tek kızıyım. Hasır takımı istedik. Sözlüm ailesinin adalet gereği diğer gelinlere yaptığı kadar altın yapabileceklerini (ki bu 100 gr kadar bişey ) ama bana hasırı kendisi yapabileceği hakkında 2 yıl önce söz verdi ve parasını biriktirdi. Yani bu yapılmasa bizim aile kızı ziyan ettiniz vs diyecek insanlar annemin morali cidden bozulacak. Fakat şimdi bana bu sözü verdiğini ailesi duyunca diğer gelinlerin dert edeceklerini vs söyleyip ailesi hasıra karşı çıktı. Ki bana sözlüm tarafından alınan tek taşi bile gelinler dert etmiş durumdalar. Her neyse çok şükür altın konusunda orta yolu sözlüm buldu kendisiniden Allah razı olsun bu konuda bizi ezdirmedi. Fakat şimdi başka bi derdimiz var burada nişan bohçası denilen bi adet var. Onlar bana bi miktar para yolladılar istediğini al diye. Yalnız biz bohçaya sadece iç çamaşırı vs değil nevresim seccade havlu da koyuyoruz. Ve bunu onlar düğüne yakın yapıyorlarmış. Ne gerek var nereye koyacaklar ev yok bişey yok demiş kayınvalidem. Yani bu kadar ilgisizlik beni incitiyor. Sizce bu üstünkörü olan şeyler normal mi bana mı anormal geliyor. Böyle şeyler oldukca evlilik beni çok korkutuyor. Eşiim olacak insanla çok iyiyiz Allaha hamdolsun. Beni mutlu edeceğine inanıyorım ama insanın bunu şimdi anlamama ihtimalide çok yüksek.. özellikle sözlüm arayı bulmak için çok çabalıyor ve ben bu konuyu ona yansıtmadan çözmek istiyorum bunu nasıl başarabilirim? Yada yansıtmalı mıyım? Bu arada iki tarafada uzak oturacağız iş gereği. Ve onların aksine annem çok ilgili hevesli o bunu hissettikçe çok üzülüyor ben napmalıyım

Adetler yüzünden gençler evlilik öncesi bir dolu stres, arada kalma hatta ayrılığa bile gidebiliyor. Sizin ailenizin kırılmaması adına orta yol bulunabilir ancak su adet bu adet diye en güzel dönemlerinizi mahvetmeyin. Mutluluğa odaklanin

Kac yaşındasınız bilmiyorum ama evlenirken insanları sıkıntıya koyan adetleleri bir kenara bırakın gençler olarak, sözlünüzle aranız iyiymis takılmayın bohcaya bilmem neye, sonradan o kadar anlamsız gelecek ki şuan dert ettikleriniz.

2 kültürün 2 farklı adeti varsa hangisi zora sokmayacaksa o yapılır. Sırf sizin tarafınızdan hadsizce sizi mal gibi görüpte “ziyan ettiniz” demesinler diye adamlar hasır takamazlar. Ve evet, 2 geline ne yapıldıysa 3.süne de onu yapmaları çok normal.

Evlilikten beklentiniz hesap, kitap, sıkı yönetim, savaş ilanı ise bu olayların üstüne gidin. Değilse, “ben sevdim, evleniyorum” diyorsanız nişanlınızın başını ağrıtmayın ve ailenizi ikna edip makul ortak noktalarda buluşun. Yoksa inanın düğüne haftalar kala ayrılan çiftlerle dolu etraf.

Hala para, pul, bohça davası ki kaldı.
Huzur versin yeter.
He istediklerim olsun diyorsan huzura hasret kalirsin.
Burnundan getirirler.
Çok gereksiz bir dava.

Siz ziyan edilecek bir eşya mısınız? Sizde kızlara değer görülen yalnızca hasır mı? Değeri hasırla mı ölçüyorsunuz? Ondan fazla değeriniz yok mu?

Ne kadar saçma sapan adetler yahu. İki gönül bir olunca samanlık seyran olur olmaya da.. işte aralara o ne der bu ne der diye akrabaları koyunca samanlık yanar biter kül olur...

Konunun özeti; bizim adetlerimiz, gösteriş, elalem ne der, ille de hasır altın isterim.

Çok ayıp şu yazdıklarınız. Maddi durumu kötü olsaydı ne diyecektiniz, ne yapacaktınız?
Karşı tarafın da kendine göre adetleri varmış ama işinize gelmediği için kabul etmiyorsunuz.

Böyle boş mevzularda nişanlınızı arada bırakıyorsunuz ya adama acıdım. Allah onun yardımcısı olsun.

Afedersin de seccade havlu kaç para yani siz alsanız ne olur? Ya da yapılmasa ne olur? Nevresim konulmasa ne olur? Hayat böyle bir şey degil yaa sürekli kız tarafının istediği olacak, kız tarafı laf edecek diye her şey olmaz. Nedir yani olmayıversin. İki ayrı kültür iki ayrı dünya aynı eve girecek idare edin. Soran olursa onların adeti değil deyin. Biz de iki ayrı kültürden evlendik . Bizde nişan ayrı yapılır, nişandan sonra sürekli erkek tarafı kız tarafına gelir gider eli dolu şekilde. Her gelişlerinde gelin kıza harçlık verirler vs. Nişan yapmadık, söz nikah yaptık. Düğüne kadar geçen sürede de bir kez geldiler onda da bindallı filan almaya. Hiç kimseye de lafını ettirmedim edilmez de zaten ayıp.. .

Gerçekten üniversite öğrencisi bir öğretmen adayı mısınız?

Gerçekten o hasırı takacak mısınız?

Gerçekten kendinize alınan altın kadar mı değer biçiyorsunuz?

Gerçekten adetler dert edecek kadar önemli mi?

Gerçekten evliliğe hazır olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Aslında sözlünün ailesi evlat ayırmadan yapacağı kadarını size söylemiş. Sözlün de sırf sen istiyorsun diye çok pahalı olduğunu bildiğim hasır seti almaya niyetlenmiş. Bohça işinde de siz onlara uyun madem. Ha aileniz çok ısrarcıysa siz 1000değil 2000tl göndermişler diyin gerekirse üstünü tamamlayın.

Bende karadenizli biriyle evliyim hic duymadim hasir adetini.ayrica bohca falan bunlar bos isler gercekten boyle seyler icin uzüldügünüze degmez.

Anlamak çok güç. Kimse kimseye iç çamaşırı filan da almasın yani ne münasebet.. Milletin donundan millete ne? Saçma sapan şeyler . Nickine bakılırsa okumuş etmiş insansın az mantıklı ol seni seven adamı düşün.

Evet adet olmazsa olmaz onemli dimi
Fakat evlendikten sonra sizde once esinizin ailesine gitmelisiniz kv ile akraba ziyaretleri yapmali evini temizlemeli surekli aramali misafirini agirlamalisiniz. Hep size adet olmaz. Madem hasir istediniz o zmn 100 gr yapmayin onlarin butcesi ile hasir alin asil o zmn orta yol bulunur.
O kdr basit seyleri dert etmissiniz ki.. bugunler gecicek ama yasananlar degismez.. brz dikkatli olmalisiniz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…