Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Yapılışı; Un hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırın. Unu azar, azar ilave ederek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Hamurdan parçalar koparıp sarımsak ezicinin içine koyup yağlı kağıt serili fırın tepsisine sıkın. (Sarımsak ezici küçük olduğu için ben her yuvaya üst üste iki tane sıktım) Şekillendirdiğiniz yuvaların ortasına su şişesinin kapağını koyup parmağınız la bastırın. Önceden ısıtılmış 180 C de fırında 15 dk pişirin. Soğuyan kuş yuvalarının ortasına dilediğiniz şekerleme, pasta süsleri koyarak servis edin.
2 yemek kaşığı biber salçası (acı olursa çok yakışıyor)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Pul biber (salçanız acı ise gerek yoktur)
Tuz
Yapılışı; Kuru patlıcanları yarım saat kadar tuzlu ılık suda bekletin. Daha sonra suyunu süzerek tekrar su ekleyip patlıcanlar yumuşayana kadar haşlayın.
Bu arada soğan ve biberleri küçük küçük doğrayın. Patlıcanlar piştikten sonra suyunu süzüp patlıcanları da küçük doğrayın. Soğanı sıvı yağ ile kavurun. Hafif pembeleşince biberleri ilave edin, aslında bu salatayı biber yerine kuru domates ile de yapabilirsiniz. Tercih sizin. Soğan ve biberler kavrulunca salçayı ilave edip kavurmaya devam edin. Patlıcanları, pul biber ve tuzu ekleyerek karıştırın. Yarım su bardağı kadar sıcak su ekleyip suyu çekene kadar 2dk kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra servis tabağına alın, soğuduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Not: fotoğrafta salata görünsün diye az yoğurt kullandık, fakat yerken üzerine ekledik, siz dilediğiniz kadar bol yoğurtlu yapabilirsiniz.
Aldığı kadar un – kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur olmalı
2 tatlı kaşığı Tuz
içi;
çörekotlu tulum loru
Yapılışı; Tüm malzemelerle hamurumuzu yoğuruyoruz 2 saat kadar mayalandırıyoruz. Daha sonra içine istediğimiz harcı koyup istediğimiz şekli verdikten sonra tepside de 30 dk bekletelim 180 derecede önceden ısınmış fırınımızda pişirelim.
Yapılışı; Susam hariç tüm malzemeyi bir kapta karıştırın yoğun bir karışım hazırlayın. ( Bu karışımı gözünüzle 3′ e bölün, karışım 3 yufkaya da eşit yayılacak )
1 yufka serin ve karışımı kepçe ile dökerek yufkanın her yerine yayın. 2 yufkayı 1 yufkanın üzerine yayın ve aynı soslama işlemini tekrarlayın. 3 yufkayı 2 yufkanın üstüne serin ve yine sosu yufkanın her yerine yayın.
İşlem tamam şimdi 3 yufkayı da rulo yaparak sarın.
Rulo böreği buzdolabına girecek bir tepsiye alın ve dolaba koyun.
Böreği buzdolabından çıkartın istediğiniz kalınlıkta kesin. Bir torbaya geçirin ve böreği 1-2 saat bekletin (hatta geceden yapın sabah yada misafir gelmeden 1 saat önce pişirin) Börek içinde ki yağ donsun, kolay kesin. Ekmek dilimler gibi 1! er parmak kalınlığında dilimleyin. İnce, kalın size kalmış ama kanımca bu börek çok ince olmuyor çok ince olursa sert oluyor.
Börekleri tepsiye dizin, üzerlerine yumurta sarısı sürün isterseniz susam ekin. Böreklerinizi kızdırılmış sıcak fırına verin. 180-200 derece arası ısılar olabilir.
Yapılışı; Tarifime başlamadan önce ovaleks nedir onu açıklamak istiyorum. Ovaleks pastacıların kullandığı bir katkı maddesi. Keklerin aynı oranda garantili kabarmasını ve daha uzun süre taze kalmasını sağlıyormuş. Pastahane kekinin tadının daha farklı ve süngerimsi olmasının nedeni buymuş. Evde yaptığımız keklerde ortası daha kabarır kenarlar daha çökük kalır. Ovaleks kullanınca her tarafı eşit kabarmış kek elde ediyorsunuz. Yaptığım kekin altı da üstü de dümdüz oldu. Gerçekten de ağızda dağılan süngerimsi bir tat. Bana kalırsa ben bunu pandispanyalarda kullanırım. Çünkü tam da marketlerde satılanlar gibi oluyor. İnternette araştırmalarımda bitkisel olduğu yazıyor. Nasıl temin edileceğine gelince çok ucuz bir hammadde. Ben buradaki bir pastaneden istedim hemen verdiler, ücret bile almadılar. İnternette 150 gr 2 lira civarında. Artık tarife geçelim;
3 yumurta ve şekeri 5 dakika mikserde çırpalım. Süt, portakal suyu ve yağını ekleyip 1 dakika daha çırpmaya devam edelim. 1 çay kaşığı ovaleksi ekleyip ardından un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip homojen bir hamur olana kadar çırpalım. Kek kalıbımızı yağlayıp her tarafına hindistan cevizi serpelim. Hazırladığınız kek hamurunu kalıba döküp önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirelim. Benim kekim 50 dakika pişti. Siz mutlaka kürdan batırarak kontrolünü yapın.
Yapılışı; Tereyağı ve şekeri tam olarak karışana kadar çırpın. Yumurtaları ekleyip 2 dk daha çırpın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip yeniden çırpın. Kek hamurundan çok daha kıvamlı olacak. Tepsinizi yağlayıp unlayın ve kek hamurunu döküp yayın. çilekleri ikiye bölüp hamurun üzerine aralıklı olarak dizin ve hafifçe bastırın. önceden ısıtılmış 180 derece fırına koyun ve kabarmaya başlayınca ısıyı 160 dereceye düşürün. Kızarınca fırından alıp üzerine pudra şekeri serpin.
Aldığı kadar un yada buğday unu (kulak memesi kıvamında olacak)
Yapılışı; 1 yumurtanın beyazı (sarısı üstüne sürülecek), yoğurt, yağ, dereotu, mayonez, kabartma tozu, tuz ve karbonatı 1-2 damla limonla köpürtün ve sıvıları karıştırın. Sonra unu ilave edin. Kulak memesi kıvamında olduğu zaman istediğiniz şekli verebilirsiniz. Ayrıca içine lor peyniri de ilave edebilirsiniz.
Yapılışı; Tavuğu ve patatesi küp küp doğruyoruz.Küçük bir kaseye yoğurdu alıyoruz üzerine soğan ve sarımsağı rendeliyoruz salçayı,tuzu, sıvı yağı ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz bu sosu patates ve tavuğa ekleyip iyice harmanlıyoruz. Çöp şişlere tavuk patates olmak üzere sırayla geçiriyoruz. (Arpacık soğan ilave ettim aynı sosla soslayıp tavukların üzerine koydum ayrıca domatesi de aynı işlemden geçirip şişledim. ) 200 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Yapılışı; Eti küçük parçalar şeklinde doğrayalım. Sarımsakları ve dereotunu çok ince kıyalım. Tüm malzemeleri geniş bir kaba alalım ve güzelce karıştıralım. Üzerini streç filimle kapatalım ve oda sıcaklığında 40-60 dakika bekletelim, (buzdolabında 2 saat bekletebilirsiniz). Kızgın yağın içine servis kaşığı ile dökerek orta ateşte önce bir tarafı sonra diğer tarafı kızartalım.
Yapılışı; Yoğurma kabına şeker, margarin ve un alınarak, hamur ele yapışmayacak yumuşak bir kıvam alana kadar yoğurulur. Sonra ceviz de ilave edilip tekrar yoğurulur. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparılarak elde yuvarlanır. Fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizilip önceden ısıtılmış 175 derece normal fırın, 150 derece havalandırmalı fırın için 20-25 dakika arası pişirilir. (Kurabiyeler fazla kızarmamalı, beyaz kalmalıdır. Benim kurabiyelerim 22 dakikada pişti) Kurabiyeler sıcakken, bir kabın içinde karıştırılan pudra şekeri ve tarçın karışımına bulanır. Ilık veya soğuk servis edilir.
1 paket instant toz maya (yaş maya da kullanılabilir)
1, yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (yaklaşık 4, 5-5 su bardağı kadar)
Yapılışı; Yoğurma kabına yumurta, süt, su, sıvı yağ, maya, şeker ve tuzu koyup karıştırın. Unu azar, azar ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini kapatıp 35-40 dk mayalandırın. Mayalanan hamuru 17-18 bezelere ayırın. Bezelerden birini alıp ister elinizle ister merdaneyle açın ve kenar kısmına dilediğiniz iç malzemesi koyup yarıya kadar rulo yapın ve açık kalan kısma şeritler kesin. Aynı yönlere tek sefer kıvırıp rulonun üzerine koyun ve simit şeklinde uçlarını birleştirin. (Resimlerde daha detaylı anlattım) bütün bezeler bitene kadar devam edin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı yerleştirin. Tepside 15 dk kadar bekletin. Yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dk pişirin.
Yapılışı; Hamur yoğurma kabına süt, su ve mayayı koyup karıştırın ve 15 dakika bekletin. Un, tuz ve şekeri ekleyip yumuşak bir hamur elde edin. 20 dk ağzı kapalı şekilde bekletin. Beklettiğiniz hamuru 8 eşit bezeye ayırın ve ince uzun rulo yapıp yanyana getirin. Birbirine dolayıp uç kısımlarını birleştirin. Pekmez ve su karışımına şekillendirdiğiniz simitleri batırıp fazla pekmezini iyice süzün ve susama bulayın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 30 dk pişirin.
Canım tanımammı ya hoşgeldin tekrar aramıza çok sevindim bir ömür boyu mutluluklar dilerimHer zaman beklerim denemek istediğin merak ettiğin ne varsa sorabilirsin
Ben bir çok topikteyim canım şuanda 2014-2015 evlenecekler topiği, 2015 Haziran gelinleri, 2015 Mayıs gelinleri dolaşıyorum öyle nasipse evlenince artık nerede olurum bilmem Görüşmüyoruz arada karşılaşırsak canım herkes evlenince terk etti bizi
Mayalanan hamuru 3 eşit parçaya bölüp tezgahın üzerinde bastırarak uzatın. Her bageti bir kaç kez burkarak pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizin. Pişirme kağıdını ekmeklerin sığacağı şekilde belli aralıklarla yukarı doğru katlayıp oluklar oluşturun. Her oluğa bir bageti yerleştirin.
15 dakika kadar tepside mayalanan hamuru fırına sürün. Tam mayalanmışsa kızgın fırına sürebilirsiniz. Mayalanması tamamlanmamış hamurları soğuk fırına sürmeniz daha doğru olur.
200 derecelik fırında ekmeklerin üzeri orta derecede kızarınca fırından alın. Tırtıklı bir ekmek bıçağıyla tercihen verevine 1,5 veya 2 cm genişliğinde dilimlere kesin. Ekmeğin tabanının kesilmemesine dikkat edin. Ağzı düz bıçaklarla düzgün kesemezsiniz, ekmek kesilirken hamurlaşır. Bu yüzden mutlaka tırtıklı bıçak kullanın.
Ekmek fırındayken sarımsaklı sosu hazırlamış olmanız lazım. Bunun için, ezilmiş sarımsağın içine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı, zeytinyağı, ince doğranmış maydanoz, kekik, ve baharatları ekleyip karıştırın. Tereyağı bıcağıyla küçük parçalar alıp, her dilimin arasına sürün.
Dilimlenmiş kaşar veya eriyebilen başka bir peyniri de dilimlerin arasına yerleştirin ve yeniden sıcak fırına sürün.
Ekmekler nar gibi kızarınca fırından alıp hiç bekletmeden servis edin.
Yapılışı; Krema ve kremşantiyi katılaşana kadar çırpın buzdolabında en az 15 dakika dinlendirin. Kahveyi, şekeri ve suyu karıştırın kedi dilinin şekerli tarafını tatlı kaşığıyla ıslatın üzerine kremşantiyi sıkın. Muzun iki kısmını hafif kesip kremşantinin üzerine yerleştirin, ( Vaktiniz varsa buzdolabında biraz dinlendirin ) Çikolatayı benmari usulü eritin. 2 tatlı kaşığı sıvıyağ ile karıştırın. Muzlu kedi dili pastalarını telin üzerine koyun üzerine çikolatayı dökün ve donduktan sonra isteğe göre beyaz çikolatayı da benmari usulü eritip sıkma poşetine koyun. Çok küçük kesip üzerine ekler pastaların üzerine ince şeritler sıkın ve donduktan sonra servis yapın.
1 yemek kaşığı şeker (eğer çöreklerde tatlı tadı sevmiyorsanız şekeri ilave etmeyebilirsiniz)
Yapılışı; Öncelikle haşhaşlı ezmemiz için haşhaşı şekeri ve sıvı yağı bir kaba alıp iyice ezip pürüzsüz bir kıvam haline getirip içine sürmek için hazır hale getiriyoruz. Ve sonra hamurumuzu hazırlıyoruz bunun için ılık sütün içine maya, şeker, tuz, yumurta akı, ve sıvı yağı ilave edip hafif karıştırıp unu eleyerek ilave ediyoruz. Ve hafif ele yapışan yumuşak bir hamur yoğurup mayalanması içini kapağını kapatıp yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp hamuru açmak için küçük bir tabağa koyduğumuz sıvı yağa elimizi çok az batırıp hamuru küçük bir tabak büyüklüğünde açıyoruz. Ve hazırlamış olduğumuz haşhaştan 1 tatlı kaşığı ilave edip her yerine yayıp bir yandan elimizle hamuru inceltiyoruz. İyice incelen hamuru rulo yapıp kıvırıp tepsiye diziyoruz ve mayalanması için ılık bir yere koyup yaklaşık yarım saat mayalandırıp üzerine yumurta sarısını sürüyoruz(not:yumurta sarısının içine mutlaka bir cimcik pudra şekeri ve bir çay kaşığı su ilave ediyoruz) ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
3 tane domates (veya yazın hazırladığın domates konserve)
2 tane yesil sivri biber
1 yemek kaşığı acı biber salçası ( veya tatlı)
zeytinyağı
tuz
karabiber
kimyon
pulbiber
Yapılışı; Etleri kuşbaşı doğrayıp düdüklü tencerede 10 kaynatıyoruz. Bir tencerede zeytinyağda doğramış olduğunuz soğanı ve sivri biberleri arada bir karıştırarak kavurun. Tencerenin kapağını kapatın ki yanmasın.
Kavrulan soğanların içine kabuğu soyulmuş ve küp küp kesilmiş domatesleri ilave edin ve domateslerin özünü verene kadar pişirin. Salçayı, soyulmuş ve küp küp kesilmiş patatesleri ve baharatları, tuzu ilave edin yine karıştırın.
En son haşlanmış olan etleri ilave edin ve kaynar su ekleyin. Üstünü geçene kadar. Ve orta ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Etler piştiyse tamamdır.
Yapılışı; Yoğurdu ve sıvı yağı bir kaba alıyoruz 1 su bardağı un mahlep tuz ve kabartma tozlarını ekliyoruz ve yoğurmaya başlıyoruz yavaş yavaş un ilavesiyle yumuşacık bir hamur elde ediyoruz elinize hafif yapışabilir daha yumuşak olacaktır elinizi yağlayarak şekil verirseniz sorun çözülür. Hamurdan küçük 2 parça alıyoruz uzatıyoruz ve birbirinin etrafında çevirip uçlarını altına sokup yağlı kağıt koyduğumuz fırın tepsisine sıralıyoruz. Kalan hamurla da aynı işlemleri yapıyoruz. Açmaların üzerine suyla karıştırdığımız pekmezi fırçayla sürüyoruz ve sürdüğümüz tarafı susama batırıyoruz 180 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz. pekmez su karışımı yerine yumurta sarısı da kullanabilirsiniz.
Yapılışı; Hem hafif hem de lezzetli pratik bir tarif. öncelikle vanilyalı pudingi 3 su bardağı portakal suyu ile pişirelim. Krem şantiyi 1 su bardağı süt ile çırpalım içerisine labne peyniri ekleyip 2 dakika daha çırpalım ve buzdolabına gönderelim. Orta boy borcama petibör bisküvilerimizden bir sıra dizelim üzerine ılıyan portakallı pudingin yarısını gezdirelim sonra bir kat daha petibör bisküvi dizelim üzerine labneli krem şantiyi sürelim. Sonra puding sürelim. Bu aşamada pudingi dikkatli sürmek gerekiyor ki krema ile karışmasın sonra kalan pudingi gezdirip kalan krem şantiyi sürelim. Buzdolabında iki saat bekletip dilimleyip servis edelim.