Neden 1 ev'de salon ve oturma odasi ?

Alyafrom

Guru
Kayıtlı Üye
13 Şubat 2011
205
1
32
Merhaba arkadaslar ben Belçikada yasiyorum dolayisiyla Turkiyede ve Belcikada farkli farkli aliskanliklar var ama benim en çok kafama takilan sey neden orada 2tane salon olmasi :44:

Turkiyeye gittigim zamanlar komsulardan falan goruyorum 2tane salon var hep herkeste, baya bi aklima takildi sordum bir komsuya, bizde oyle olur dedi neden dedim cevap alamadim soruyorum turkiyedeki arkadaslarima oyle olur oyle olur diyip duruyolar ama neden?..

Belcikada çok fazla turk var bilirsiniz belki ama bizde 1tane salon var kimsede 2 salon goremezsiniz, bugunde KK'de gezinirken, bu basliga dustum, herkez evini paylasmis yine bakiyorum 2tane salon var iyice kafam karisti

Kisaca size sorum salon ne? oturma odasi ne? Fark nedir ?

Salon her daim temiz ve pak durur. Akşam oturmasına veya yemeğe misafir geldiğinde salonda ağırlarsın.
Oturma odası gündeliktir, yatarsın, uzanırsın, yayılırsın..
Aradaki fark bu.
Salonu temizlersin, kapısını çekersin. Aniden bi misafir geldiğinde 'amanın etraf dağınık mıydı, yerde bişey var mıydı' diye düşünmezsin.

türk kültürüne göre salon ve oturma odası olarak 2 oda düzenlenir ,birinde arkadaşın dediği gibi ,tv izler yayılırız ,yaşam alanı gibi günümüzün çoğu orda geçer ,fakat ani bir misafir gelince dağınık olmayan ve her daim temiz tuttuğumuz salona alırız orada ağırlarız ,haliyle günlük dağınıklığımızı misafir görmemiş olur ..

fakat ben buna da karşıyım ,hiçbir zaman salon ve oturma odası diye ayırmadım odalarımı ,eşim maç izlediğinde yada kardeşi veya kuzeniyle play station filan oynadığında ben diğer odada kızımla oynar yada dizilerimi izlerim ,2 ayrı oda olması benim açımdan güzel oluyor ,orada maç izlemeye yada sevmediğim bir şey izlemeye mecbur kalmıyorum.diğer odada istediğim gibi yine yayılarak oturup elimde çayımla çerezimle tv izleyip vakit geçirebiliyorum ..

fakat eskiler yani annelerimiz veya anneannelerimiz salonu tamamen kapatır ,ne kendileri nede kocaları yada çocuklar o odaya giremezdi ,hep temiz tutulmalıydı ,hatta koltuklara örtü örten komşularımız vardı ,misafir geldimi hemen, aman efendim hoşgeldiniz der oraya alınırdı .yada bazen kalabalık misafir var ise erkekler hemen oturma odasında oturtulur ,kadınlar salona alınır böylece muhabbetler karışmamış olurdu ,bende her iki odaya çay servisi yapmak zorunda kalırdım

misal benim 2*5 yaşında oğlum odada tv izler oyuncaklarını getirir oynar döker saçar elinde bişeyler yer kırıntılar olur ister istemez daha neler neler yapar da aklıma gelenler bunlareee şimdi böyle olunca ne kadar arkasını toplasan da devamlı bi misafirin geldi mi etraf o şelikle olunca hadiii derleme toplama telaşına düşersin ama salon ya da illaki salon da değil diyelimki salonda oturursun da başka bi döşeli odan daha varsa orası misafirini buyur etmek için hemencecik hazırda olur bence yabancılarda olmamasının nedeni d ki amerika ve almanyada abilerim oturyo her ikisinde de gittiğim gördügüm adamlar çok rahatlar oyuncak kırıntı ne olursa olsun biri gelmiş falan pek umursamıyorlar gelen de tabi aynı olduğu için bakıyoki adamın bebesi var kusur falan da yazmıyo ama bizde öyle mi amaaan bi gittik de evini ........ götürüyodu pek pis anam şeklinde gıybet ve çekiştirmelerin bini bir para olduğundan korkuyoz işte benim kendimce açıklamam böyle canımcım

banada bu durum saçma geldiğinden evlendiğimde oturma odası yapmadım salonda oturuup kalkıyoruz amaaa ne zamanki kızım doğdu büyüdü oyuncakları.. etrafa döküp saçtığı yemekleri.. canımm mobilyalarıma acımazsızca vurup cizdiği günlere kadar saçma geliyordu kısmetse yakında yeni evime taşınıyorum ilk işim bir odayı oturma odası yapmak oldu çocuklu evin en büyük ihtiyacı oturma odası bence misafirler için temiz derli toplu bir oda bulunmalı

Merci kizlar, anladigim kadariyla oturma odasi sizin odaniz salonda misafir odasi denebilir

Rkyogn aslinda hakli burada çok takilmazlar pis evi konusurlar ama daginik oldugunda zaten önlerinde topluyoruz eger davetsiz misafirse bu kotu karsilanmaz hani, ama genelde haber verilir gelen olursa ona gore toplanir temizlenir.

Anlamadigim daha cok sey var her 2 odadami tv, tv unitesi koltuk süs falan olur? öyleyse nasil yapiyorsunuz yaaaa iyice karisiyor olay 2 kati msraf :26:

Oyle yapacaginiza temiz tutsaniz daha mantikli olmazmi :26:

Hayır arkadaşım; yemek odası takımı salonda olur ama oturma odasında olmaz.
tv ünitesi isteğe bağlı birşey zaten ama genelde salonda tv ünitesi olur diğer odada tv sehpası gibi daha uygun birşey.Tabı bu tercihe göre değişir.
Süs eşyası daha çok salon için özenilir ancak oturma odasına da yıne ıstege gore alanlar olabılır.

Ben de iki oda aldım ama bana şimdi sorsan sadece salon yapardım evimde. Ama sadece çocuk olana kadar tek salon kullanabılırdım. Dediğin gibi yemek takımı tv ünitesi süsü koltugu herşey tek odada olur ve orada sadece eşinle rahat vakit geçirirsin misafirine de yeter artar. Anca çocuk olunca gerçekten çok zor olur bence de o zaman işte oturma odası yapardım ve çocuğumla o odada vakıt geçirirdim.

Hersey salonda diyosun, salonda misafir odasi olduguna gore sadece misafir geldiginde kullanacagin bi odayi neden susleyesinki? Ailenizin ve sizin oturdugunuz bölumun daha onemli daha guzel olmasi gerekmezmi? Millet icinmi susluyorsunuz anlamadim

Amann bosver bosuna mi cocuklara yatak odasi yapiyoruz,eger orada oynamicaksa ne geregi var gonder odasina salonda hic kirlenmez zaten

Tercih meselesi canımcım bunlar:)) Sen kendi tercihini yap biz de kendi tercihimizi yapalım:)

Misafirperver insanlar oldugumuz için sadece kendımıze değil onlar için de özeniyoruz biz yanı aman misafir için süslemeyeyım gerek yok demıyoruz özenmektir bunun aslında anlamı. Tabi bu demek değil ki kendımıze özenmıyoruz... Sonuçta salon da biziiim oturma odası da biziim yani hepsi kendimiz için ama en güzel özel odamızda misafirimizi de ağırlarız yani:)

Ayrıca çocuklara yatak odası boşuna yapmıyoruz evet yatması için yapıyoruz:) Yani ailece de vakıt geçirmeye ihtiyacı var çocugun gonder odasına kapat rahat edeyım anlayısı yok mesela bızde. Ailece vakıt geçirmek onemlıdır bunun için de en rahat edecegım oda olan oturma odasını kullanırız...

Salut Balcanic,

5 sene bir Belge ile aynı evde yaşadım -elle est de Afyon/Emirdağ :)- dolayısıyla ne demek istediğini anlıyorum..

Sana basitçe açıklayayım: Türklerde misafir kavramı çok önemli biliyorsun..dolayısıyla misafiri ağırlayacakları alan temiz ve kusursuz olmalı..çünkü ne yazık ki bazı insanlar o kişinin kendisine değil, evine giderler..o yüzden ev sahiplerini de anlıyorum ben..

Benim evimde oturma odası yok, salonda yaşıyoruz.
Evimde ekstra bir oda var ancak orası hobi odası gibi; tv, DVDler, kütüphane falan var..ileride bir de yazı/çalışma masası almayı planlıyorum o odaya, çünkü bazen blogumu yazmak için sessizliğe ihtiyacım oluyor..sonra eşim bazen film izlemek ister, ben kitap okumak, o zaman o odaya çekiliriz birimizden biri..sonra oradaki kanape aynı zamanda yataklı olduğu için yatılı misafir de ağırlayabiliyorum orada..çok amaçlı anlayacağın..

Yanlis anladin beni sanirim cnm ben gonder cocugu kalsin orada demedimki, sakaydi o cumle ama dogru soyleyecek olursam oyuncaklar vs vs odasinda oldugunu varsayarsak cocugun herseyi salona getirmesi yerine velilerin cocuk odasina gitmesi ve orada vakit gecirmesi daha mantikli geldi, anladigim kadariyla sende o is salonda oluyor ve bu yuzden ikinci bi salon'a ihtiyac duyuyorsun Aslinda senin durum digerlerinden biraz farkli...

Wouhuuuu Salutt symrne, Enfin quelqu'un qui me parle gentillement !! Nerede yasadin canim? Anlattt herseyi merak ettim

Acikcasi simdi anladimda farki, sanki mecbur biseymis gibi hissettirdiler, yapmayan ters goruluyor sanki gibime geldi Ama senin durumun dahada farkli sen misafir odasi degilde Salle de détente yapmissin cok iyide fikirmis aslinda

Öyle bir lüksluk evimde mumkun olsaydi, asla iki salon olarak kulsnmazdim. Ya birini sinema, spor, oyun odasi ysda kendim icin kardolop odasi yapardım

Iki sakon hem gereksiz hemde, masraf. Ayrica biraz tedbirli olmaya ali§mi§ olurdum..
ßenim bir tane salonum var, keşke iki olsaydi, ozaman ikinci salona neler yapardim neler

SZSSZS canim kizma bana gercekten kotu anlamda soylemedim ben tabiki tercih meselesi ben sadece anlamaya çalisiyorum kotulemek ne haddime

Hahaha yagmur perisi haklisin aslinda bizde simdi erkek arkadasimla konustuk o turkiyede yasiyor ve o mesela diyor misafir odasi olucak illa, neden dedim, diyor daginik olursa vs vs, diyorum bizde sadece salon oldugu icin orasi hep derli toplu olur zaten falan biz oyle gorduk daginik olamaz salon, yok anacim israr ediyor oysaki ben o odayla ilgili ne hayaller kurmustum makyaj odasi veya camasirhane olarak

Insallah ole bir imkanin olur canim 2 degil 3,4 bos odan olur

Ben bu durumun tek sebebinin dedikodu ve giybet oldugunu düsünüyorum.
Ben de yurtdisinda yasiyorum.
Oda yok degil, 6 tane oda var evimde.
Ama ben o odalari salon, oturma odasi falan diye ayirmadim.
Bir tane oda var, oturma odasida orasi, salonda.
Mesela bir odayi cocuklarim icin oyun odasi yaptim.
Kocaman bir oda, istesem oturma odasi yapabilirdim ama gerek yok.
Bir misafir gelecekse zaten önceden haber verir, ona göre toparlanir ev.
Cat kapi gelen misafir olsa zaten asiri bir daginiklik olmaz, olsada gelen misafir kusura bakamaz zaten, biz insanin ve herkes gibi YASIYORUZ!! yani yasanilian bir ev nasilsa öyle olur.
Kimse de tutup " ayyy evine gittim söyle pis, yok böyle daginik" gibi abuk subuk seyler konusmaz, konusmak isteyen olsa zaten karsisinda ki onu susturur " ayip, evine gitmis cayini icmissin, arkasindan konusmak olmaz" der.
Türkiye de cogu insanlar dedikoduyu, giybeti cok seviyor, onun icinde insanlar disarda ki insanlara karsi kendi gibi yani rahat olamiyor.
Bence tüm bunlarin sebebi bu.

Benimde ta bekarken hayal etigim, sira sira, boy boya dizilmiş elbiseler ve ayakkabilarim, takilar fallan. Sonunda mutlu bir kümes nasip oldu bu kadar büyük düşünursek, sonumuz ancak böyle ola bilirdi.

Ya kuzum, benim salon hic dağınık degil,
Neden bu kadar korkuyorlarki? Sanki kendileri toplayacaklar
Bence sen ikinci salonu yap kendin icin

Toplu olmaya ali§igim dersin

Son düzenleyen: Moderatör:
ben 3 yıl kayınvalidemle kaldım onun 2 odası benim 2 odam vardı biri yatak odası diğeri salon-oturma odası ne dersen artık ben o odada oturuyordum kv nakış yapıyordu çok ses oluyor.bende rahat oturup kalkmak için kendi odamda oturdum ve çocuk oldu odama soba kurmak zorunda kaldım ve mobilyam(yemek odası takımı bilseydim almazdım) zarar gördü birde oğlum açmasın diye bütün kapakları bantlandı be oğlum oyuncaklarıyla çizdi vs vs. böle olunca illallah ettim ve 2 aydır kendi evimdeyim kendi evimin projesini kendim çizdim ve günlük oturma odası yaptım sadece köşe koltuk takımı ve tv başka birşey yok oğlumda rahat oynuyor odasıda var ama kuyruğundan ayrılmayan bir tosban varsa günlük oda şart.salonumda koltuk takımı masa konsol var bu kadar benden saygılar

Helal olsun beehhhh olayi cozmussunn canimm, biz bilemeyiz tabi ama sanirsam oradaki durum bu, benimde anlatmaya calistigim buydu tercumanim oldun, özeniyolar tamam, biz özenmiyomuyuz gibi önyargi seziyorum biz sanki pisiz gibi aksine bizim tek salonumuz oldugu icin o hep temiz tutulur Aslinda durum baya vahim,cunku neredeyse herkeste 1 salon 1 oturma odasi var demekki turkiyenin heryerinde boyle insanlar cok Korktumm yahuuu

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…