Ne yapmak, nasıl davranmak lazım?

kardesim 13 yasina girecek. annesiyle babam ayrildilar o babamla kaliyor ve maalesef babam ona vakit ayiramiyor. her istedigi yapilan bir cocuk. yani babami parmaginda oynatmayi cok iyi biliyor. babam yasli mesela buna ragmen odasina kapaniyor, gunlerce cikmiyor. 3 gun boyunca yemek yemedigi zamanlar oldu. babam gunlerce odasinin kapisina yemek goturdu, birlikte yiyelim diye israr etti ama inadindan asla yemedi. ne zaman babam hadi getir oyuna beraber bakalim dedi o zaman oturdu yemek masasina. babama anlatti oyunu, karakterlerini falan gosterdi. tabi babam anlamadi. parayla ne aliniyor falan diye sordu ama anlayamiyor tabi ki. ama cok cakal bir cocuk yani chat kismini gostermedi, chati de ac dedim diye tableti kafama atacakti neredeyse.

ben bilgisayar muhendisiyim, bu oyunlarin grafiklerini vs iyi biliyorum. tamamen bagimlilik icin uretilmis oyunlar. hatta oyun disinda butun hayatlarini ele geciriyor. kardesimin sirf bu robloxu icin instagram ve tiktoku var kendi sayfalari haric. karakterini yasatiyor orada. benim bile anlamadigim seyler yaziyorlar resmen yeni bir dil cozer gibi cozuyorum.

normalde pedagoguyla sadece babamin istegi uzerine ayda bir gorusurdu, genel bir degerlendirme yapip babama bilgi verirlerdi ama buyuk ihtimalle kardesim artik terapiye baslayacak duzenli olarak. tabi ki terapide oldugunu bilmeyecek yoksa asla gitmez. zaten bizimle artik hic konusmuyor sonu oyun mevzusuna baglaniyor diye.
Dediğin gibi oyun dışındaki hayatlarını da ele geçirmiş durumda, geçen sene günlüğün de çeşitli anime karakterlerine benzer resimler yapıp onları oyundaki kişiler gibi konuşturup sayfalar dolusu çizim yapmış, derste olduğu vakitlerde neredeyse bir romanlık çizimler yazıp karikatür şeklinde konuşturmuş, okulundaki rehberlik hocası bunun iyi bir şey olduğunu söylediği için üzerinde durmadık, çizimleri çok güzeldi. tabi ben yine derslerini çok aksattığı için müsaade etmedim,
resmi bu kadar iyi iken resim hocasına tek bir çalışmasını göstermedi, kendisinin katıldığı gruplardaki afiş yarışmalarına katılmadı, biz çok hatırlatınca sağdan soldan copy paste afiş hazırladı. bu konuda kızım hadi kendi çizimini yap deyince de ortada bir şey yok, yani kendi oyun oynamak isteyip oynayamadığı için kendi oyununun karakterini senaryosunu hazılamış derslerini bırakıp yada benim görmediğim tenefüs saatlerinde.
Kızım erasmus grubuna katıldı (hocası ısrarla whatsapdan sorup hatırlatınca) bunda da bilirsiniz sürekli ingilizce konuşulup pratik geliştireceklerdi (gerçi randımanlı gitmedi), mecbur kendi telefonu olması gerekiyordu. Kendi işimizi bırakıp sürekli ona hadi bunu yazmışlar, sende şu duruma cevap yaz diyemiyorsunuz, ne zaman kimin ne yazdığı belli değil.
Hani bazıları telefon ya da tableti vermeyi erken bulmuş bu yaş için ama şu an ki okulu bizi mecbur bıraktı telefon edinmeye. Tablet ve pc den uzak tutamıyorsunuz, çünkü ödevlerde sisteme yükleniyor, kendileri ya çıktı alıyor ya da nadiren sisteme yükleniyor. Çocuklarında tonla farklı dersi var. istiyoruz ki kendi sorumluğunu alıp her ödevi yapsın, bilmediğini sorsun. oyun oynadığında sistemin belirlediği oyunu oynasın, minecraft ta kodlama öğretilecek, bu yıl ardunio dersi görecekler ve pyhton programlama dili öğretiliyor.
Babası tabletlei işyerine götüreyim diyor ve peki bu derslerde okulda yanında olmazsa çocuk mahcup olmaz mı olur?
Ama benim kız ne yapar okulda ders sırasında yada tenefüste kaldığı yerden devam eder mi eder!

Dediğin gibi oyun dışındaki hayatlarını da ele geçirmiş durumda, geçen sene günlüğün de çeşitli anime karakterlerine benzer resimler yapıp onları oyundaki kişiler gibi konuşturup sayfalar dolusu çizim yapmış, derste olduğu vakitlerde neredeyse bir romanlık çizimler yazıp karikatür şeklinde konuşturmuş, okulundaki rehberlik hocası bunun iyi bir şey olduğunu söylediği için üzerinde durmadık, çizimleri çok güzeldi. tabi ben yine derslerini çok aksattığı için müsaade etmedim,
resmi bu kadar iyi iken resim hocasına tek bir çalışmasını göstermedi, kendisinin katıldığı gruplardaki afiş yarışmalarına katılmadı, biz çok hatırlatınca sağdan soldan copy paste afiş hazırladı. bu konuda kızım hadi kendi çizimini yap deyince de ortada bir şey yok, yani kendi oyun oynamak isteyip oynayamadığı için kendi oyununun karakterini senaryosunu hazılamış derslerini bırakıp yada benim görmediğim tenefüs saatlerinde.
Kızım erasmus grubuna katıldı (hocası ısrarla whatsapdan sorup hatırlatınca) bunda da bilirsiniz sürekli ingilizce konuşulup pratik geliştireceklerdi (gerçi randımanlı gitmedi), mecbur kendi telefonu olması gerekiyordu. Kendi işimizi bırakıp sürekli ona hadi bunu yazmışlar, sende şu duruma cevap yaz diyemiyorsunuz, ne zaman kimin ne yazdığı belli değil.
Hani bazıları telefon ya da tableti vermeyi erken bulmuş bu yaş için ama şu an ki okulu bizi mecbur bıraktı telefon edinmeye. Tablet ve pc den uzak tutamıyorsunuz, çünkü ödevlerde sisteme yükleniyor, kendileri ya çıktı alıyor ya da nadiren sisteme yükleniyor. Çocuklarında tonla farklı dersi var. istiyoruz ki kendi sorumluğunu alıp her ödevi yapsın, bilmediğini sorsun. oyun oynadığında sistemin belirlediği oyunu oynasın, minecraft ta kodlama öğretilecek, bu yıl ardunio dersi görecekler ve pyhton programlama dili öğretiliyor.
Babası tabletlei işyerine götüreyim diyor ve peki bu derslerde okulda yanında olmazsa çocuk mahcup olmaz mı olur?
Ama benim kız ne yapar okulda ders sırasında yada tenefüste kaldığı yerden devam eder mi eder!
O zaman mahcup olsun. Ben modern anne olamayacağım hiç valla. Sizden gördüğüm kadarıyla bazı çocuklarda ise de yaramıyor.

A
11 yaşında kız çocuğum, bir oyunun bağımlısı oldu ve bunun için tasvip etmediğimiz şeyler yapmaya başladı. nerede hata yaptığımızı bilmiyorum. Geçen yıl uzaktan eğitim herkes gibi bizi de zorladı. okulu büyük çoğunlukla tabletten eğitim veriyor ve bir oyun programından kodlama eğitimi vde alıyor. Bu yaştaki ve daha küçük çocuklar benzer çeşitli oyunlar oynuyorlar. Kendisinin arkadaşından öğrendiği bir oyun görünüşte zararsız ama mesajlaşma programı olduğu için oynamasını pek istemedik 9 yaşından beri sürekli konuştuk, önce ilk pandemi döneminde dersi boşladığında usanır diye belli saatlerde müsaade ettim, geçen yıl mesaj kısımlarına geçince hep uyardık, telefon istiyordu 3 sınıftaki yakın arkadaşının var diye ve babası "kolej bursluluktan sınavından yüzde elli burs alırsan telefon alırım diye " söz verdiği için telefon almak durumunda kaldık. Gerçi zamane çocuğu kendi teli olmazsa bir şekilde farklı yollardan ya benim telimden ya şifresini bir şekilde edindiği tabletten ya bizi müzik dinleyeceğim diye kandırdığı bilgisayardan yine yapacağını yapıyor.
Dersleri boşlayıp ders sırasında telefondan girince defalarca güzellikle konuştuk, babası ilgi eksikliği çekiyor diye daha fazla ilgilendi, sarıldı, öptü, makul istediği her şeyi yerine getirdik, iki kardeşi daha olduğu için ben normal davrandım, eşim daha fazla üstüne düştü. Telefonundan oyun oynamasına mesaj kısmına girmeden daha farklı kullanımına izin vermiştik. Uyumuş numarası yapıp biz uyuyunca telefondan yine girmiş ya da bunun için Pazar sabahı çok erken kalkıp aynı oyunu oynamaya devam etmiş. Babası şüpheli davrandığını görünce "kızım sorumluluklarını yerine getir, biz oyun oynama demiyoruz, mesajlaştığın kimseler iyi niyetli olmayabilir, bilmediğin kişilerle mesajlaşmanı istemiyoruz, oyunun mesaj kısmını kullanma ya da daha farklı oyun oyna' demişti, ve bir gün tüm uyarılara ve tavsiyelere rağmen babası sinirlendi dövmesine hırpalamasına ben müsaade etmeyince hatırı sayılı telefonu kırdı gözünün önünde. Ders alır diye beklerken aynı durumu tekrar tekrar yaşadık... Şimdi durum bu oyun için gizlice para alıp oyuna yatırmaya kadar gelmiş.

Daha anlatacaklarım var, uzun uzun yazmak istiyorum. Çok uzun yazı okumak istemeyen için derdimi şöyle özetletebilirim:

Sonuç olarak, uzman desteğine de başvurduğumuz kızım ders almıyor, yaptığı hatalardan mahcup olmuyor, tavsiyelere dikkat almıyor. Nasıl davranmalıyız, nasıl çözüm bulmalıyız? Bu yaştaki bir çok çocuğun davranışı bu şekil mi, ben mi zamana ayak uyduramıyorum?
Allah yardımcın olsun çok zor isler gercekten. Benim tavsiyem öncelikle kurallarinizi iyi secin. Sizin icin olmazsa olmaz nedir. Ve ondan asla taviz vermeyin, diger seylerde konuşarak sinir koyun. Her ailenin kuralları farklı olur. Mesela benim icin chat yapabildiği her hangi bir oyun/platform asla kabul edilemez. Bunun onunla konusun ve sert durun (kavga etmeden). Daha sonra alternatif olarak neler yapılabilir, hangi oyunu oynamak ister onu arastirin ve onu oynasın. şimdilik aklıma gelen tavsiye bu.

Terapi de bize söylenen daha çok vakit geçirin, tabi biz oyun bağımlılığından ziyade akran zorbalığı üzerinde durmuştuk, arkadaş yoksunluğu çekiyor o yüzden sanalda çok takılıyor diyordum. Ama benim kız en mutlu olduğumuz ve çokça vakit geçirdiğimiz bir dönemde iki sefer gittiği marketten kredi kartı almış, sonra ilk hesap telefonu ve hattı gidince benim adıma ikinci kartı almış, karta giriş yapılırken benim telefonuma pin kodu gelmiş, ben şifresini bilmiyor derken o mesajları okuyup silmiş.
Kendi giremediğinde kart bilgisini instagramdan arkadaşına ulaşıp ona aldırmış, bu akşam benim konuşturduklarım bu, daha bilmediğim çok şey var sanırım.
peki ben vakit kaybetmeyip özelde bir uzmana mı gideyim, ona da güvenip her şey anlatmaz ki hemen? En son gittiği psikolog arkadaş olmaya çalışıyor, güvenini sağlamaya çalışıyordu. Ama ayda bir çağırdı, bu da uzun bir süre değil mi?
Teşekkürler ilgilendiğiniz için, dediğiniz gibi biz ana mail hesabında peşine düşelim, tekrar açılmayacak yol yordam arayayım.
Girme etme demek zaten girmesi için daha cazip geliyor ona şu an.. Okul hayatını da etkilemesi bağımlılık boyutunun arttığını gösterir.. Psikologlar yalnız bırakmayın etkinliklere yollayın diyor bu da bir çözüm. O ara ana hesabı bulup yok edebilirsiniz..Zira yine en küçük boşluğunda o hesaba girme telaşına girecek.. Sırf bu bağımlılık üzerine tedavi veren psikolog da araştırılabilinir.. Allah yardımcınız olsun ergenlik gerçekten zor umarım başa çıkabilirsiniz..

Kızınızı okurken kendi kızımın bir üst versiyonunu okumuş gibi oldum. Benimki 9 yaşında, hemen hemen aynı zorluklar, huysuzluk, aksilik, o kadar sabirliyim ki inanazsiniz. Mesela geçen gün deftere tükenmez kalemle yazmış, silinmiyordu ağladı, onu sil diye tutturdu, silinmeyecegini anlattım, o zaman bu sayfayı koparalim yeni sayfaya yaz dedim. Kopardım, kiristirdim çöpe atacaktım, neden kiristirdin eski haline getir diye ağladı ama öyle böyle ağlama değil, sinir krizi gibi ve 1 saat sürdü. Sürekli böyle krizler yaşıyoruz. Mesela neden bugün Perşembe değil carşamba gibi... zor bir bebeklik hala aynı zorluk. Okulda başarısızlık, evde dinlememe, psikyatri ilaç verdi, gözle gorulur faydası yok. Çaresizlik ne yapacağını bilememzlik çok zor.

Yoo, ben gayet 12 yaşındaydım.
Ailemin gizlice günlüğümü okuduğunu bilir, oraya istediğim her şeyi acındırarak yazardım.
Her gün ‘o kadar mutsuzum ki telefonum yok, ailem beni hiç sevmiyor, ben de kendimi ve bu dünyayı hiç sevmiyorum, yaşamak istemiyorum artık’ yazardım.

Evlatlarımdan çıkmaz inş😂
Ahahahaha ay çok tatlısınız 😅

Yüzme ve basketbola gidiyordu yazın, üstüne benimle gelip pilates kursunda arkadaşın kızıyla vakit geçiriyor, haftada bir gün uzun yürüyüşe katılıyordu. Arkadaş yoksunluğu çekmediği b zamanda bu oyun için kendine kart çıkartıp oyun ödemesi yapmış, halen durumu çözmüş değilim. Şu an şok içindeyim ve ne yapacağımı bilmiyorum.
Uzmana da akran zorbalığı yaptığı için götürdüm, ergen psikiatri test yaptı herhangi bir davranış bozukluğu görmediği için psilologa yönlendirdi, onunlada 3 seans görüştü. Biz arkadaş yoksunluğu çekiyor derken çocuğumuz sessiz sedasız farklı yollara geçmiş.
Çok erken tanışmış telefonla, 10 yaşında çocuğum benden izinsiz ders dışı hiçbirşey için telefonumu alamaz. Çocuklarımın ikiside asla alamaz telefonumu. Bakıyorum 3 yaşında çocukların elinde telefon hayret ediyorum.
Annelerinin babalarının whatsapp yazışmalarını okuyanlar vs. Kullanmasına izin verilmezse bunları yapamaz çocuklar.
Siz yumuşak davranıyorsunuz bence, kendiniz de yazmışsınız kıyamıyoruz diye. O da bunu kullanmayı öğrenmiş.
Ders sırasında giriyor demişsiniz odasının kapısı açık durabilirdi sürekli denetleyebilirdiniz.
Gizli giriyor demişsiniz internet şifresini değiştirip sizin deneteminizde ders için kullandırabilirdiniz mesela.
Bu yaşta kendi kendine kart çıkarmak çok büyük hareketler.
Uzman desteği de alıyormuşsunuz, o öneriler de bulunmadı mı?

Uzaktan eğitimde sürekli tablet elinde ve belli bir saat serbest kullanma izni verilmesine rağmen, çocuk derse girmeyip, ders sırasında oyun oynuyor. teneffüs saatinde oynuyor. Onu fark edersek Pazar sabahı altı da kalkıp oynamış misal, şifreyi bir şekil çözüküyor bu konuda sabırlı, ya kombinasyonla ya da uzaktan gözlemle şifreyi çözüyor.
wifi şifresini değiştirseniz?

tüm mesajlarınızı okudum ve inanılmaz üzüldüm. bu çocuklar bunca cin fikirleri nerden öğreniyor böyle, nasıl gözünü bile kırpmadan annesini babasını kandırıyor :(

O zaman mahcup olsun. Ben modern anne olamayacağım hiç valla. Sizden gördüğüm kadarıyla bazı çocuklarda ise de yaramıyor.
Keşke ders alsa, yaşantımdan gördüklerimden okuduklarımdan anladığım, insanoğlu bir hata yaparsa pişman olur ders alır, biz kızımla doğduğundan bu yana çok küçük meselelerde bile sorun yaşıyoruz, bu ufak sorunlar sürekli tekrarlanıyor. Asla ders almıyor.
Mesela geçen sene kışın elleri nasır bağlamış gibi soğuktan çatlamıştı, bir iki krem verdim bir türlü geçmiyor ben de sebebini çözemiyordum. Sonrasında fark ettim ki ellerini hep musluğun soğuk tarafıyla yıkıyor. Oğlum, ben ve babaları lavaboyu çok kullanıyoruz, musluk sıcak tarafında ve zaten el yıkanan kadar ısınmıyor bile. Uyardım, bundan dolayıdır diye, ikinci günü, üçüncü günü çünkü musluk kısmından anlıyorduk ki soğuk kısma çeviriyor, Beşinci altıncı uyarıda da halen ellerim geçmiyor diye gelirse ne yaparsınız, ne halin varsa gör dersiniz.. ben bıraktım babası başladı kızım sıcak tarafında musluk kalsın diye. neyse kış bitti yaz geldi hanım şimdi de sıcak tarafıyla ellerini yıkıyor, o eller iyileşemeden yazın bile soğuktan çatlamış gibi. ben karışmıyorum, babası her fark ettiğinde bağırmaya başlıyor haliyle. Bir kış soğuk suyla yıkamadın neden şimdi sıcağa çeviriyorsun diye. İnatlaşma durumu değil, umursamadığı için yapıyor. Bense benim dediğime itibar etmiyor, bana güvenmiyor diye algılıyorum.

Keşke ders alsa, yaşantımdan gördüklerimden okuduklarımdan anladığım, insanoğlu bir hata yaparsa pişman olur ders alır, biz kızımla doğduğundan bu yana çok küçük meselelerde bile sorun yaşıyoruz, bu ufak sorunlar sürekli tekrarlanıyor. Asla ders almıyor.
Mesela geçen sene kışın elleri nasır bağlamış gibi soğuktan çatlamıştı, bir iki krem verdim bir türlü geçmiyor ben de sebebini çözemiyordum. Sonrasında fark ettim ki ellerini hep musluğun soğuk tarafıyla yıkıyor. Oğlum, ben ve babaları lavaboyu çok kullanıyoruz, musluk sıcak tarafında ve zaten el yıkanan kadar ısınmıyor bile. Uyardım, bundan dolayıdır diye, ikinci günü, üçüncü günü çünkü musluk kısmından anlıyorduk ki soğuk kısma çeviriyor, Beşinci altıncı uyarıda da halen ellerim geçmiyor diye gelirse ne yaparsınız, ne halin varsa gör dersiniz.. ben bıraktım babası başladı kızım sıcak tarafında musluk kalsın diye. neyse kış bitti yaz geldi hanım şimdi de sıcak tarafıyla ellerini yıkıyor, o eller iyileşemeden yazın bile soğuktan çatlamış gibi. ben karışmıyorum, babası her fark ettiğinde bağırmaya başlıyor haliyle. Bir kış soğuk suyla yıkamadın neden şimdi sıcağa çeviriyorsun diye. İnatlaşma durumu değil, umursamadığı için yapıyor. Bense benim dediğime itibar etmiyor, bana güvenmiyor diye algılıyorum.
Bu kızın derin bi kini var Allah sabır versin size

A

Allah yardımcın olsun çok zor isler gercekten. Benim tavsiyem öncelikle kurallarinizi iyi secin. Sizin icin olmazsa olmaz nedir. Ve ondan asla taviz vermeyin, diger seylerde konuşarak sinir koyun. Her ailenin kuralları farklı olur. Mesela benim icin chat yapabildiği her hangi bir oyun/platform asla kabul edilemez. Bunun onunla konusun ve sert durun (kavga etmeden). Daha sonra alternatif olarak neler yapılabilir, hangi oyunu oynamak ister onu arastirin ve onu oynasın. şimdilik aklıma gelen tavsiye bu.
Milyon kere konuştuk, durumu anlattık, gerekçelerini zararlarını söyledik; bir saat boyunca sizi dinliyor yapacakmış, duruyor ama 20 gün sonra eline geçtiği ilk fırsatta kaldığı yerden devam ediyor. Kavga da ettik, babası telefonunu kırdı bir daha chatli oyun oynamayacaksın, benim belirlediğim saatte belli sürede yanımda kullanacaksın dedi. Bir kaç gün bu şekil devam ediyor, sonra yine başka hesaplardan devam ediyor. Zaten bu işi ders esnasında yapıyor. siz der sırasında zannediyorsunuz o kardeşinin bir şekilde tabletini alıp ders sırasında devam ediyor, sizin hiç beklemediğimiz aramamızda sorun yok durumunda yapıyor, ya da biz uyuduktan sonra bir iki kez yatağına tableri saklayıp bir şeyler yaparken görüyoruz. Programı oynadıktan hemen sonra siliyor.

Bu kızın derin bi kini var Allah sabır versin size
Doğduğundan beri çözemedim babasına benziyor fiziksek ve karakter olarak, onun her yaptığı hata da ben babasına da kızıyorum. Babası kılıklı diye. Babası bir hata yaptığında kızında bu şekil haber anlamıyor asla diye tartışıyorum. Onlar umursamıyorlar ama gün sonunda ben söylediklerim yüzünden kendimi çok suçlu hissediyorum. Çünkü eleştiri ve kıyaslama yapmak istemiyorum ama beni her konuda çok zorluyorlar. eşim biraz kendini değiştirmeye daha uyum sağlamaya çalışıyor ama kızım niye bunları yapıyor bilmiyorum. Ben annemle arkadaş gibiydim, herşeyimi anlatır, sözünden çıkmazdım. Demek ki diyorum hatırlamadığım bir yerde annemin bedduasını aldım. Bilmiyorum... birde kardeşleri anlatınca halden anlıyor, bu hiç halden anlamadığı için daha da göze batıyor.

Muhtemelen oğlum, büyüdüğünde kızınız gibi olacak.
Benim aldığım tek teşhis yüksek duyarlı çocuktu.
Bu türler nazlıdır, istedikleri olmadığında amaca giden yolda her şeyi yapabilirler, en ufak bir değişkene büyük tepkilet verebilirler, kuralları kendileri belirlemek isterler vs vs.
Ha duvara konuşmuşsunuz ha onlara, cevap bile verme zahmetine girmiyorlar.

Ben 5 yaşla kafayı yemek üzereyim, kızınız artık bir ergen ve bununla başa çıkabilmenin bir yolu olduğunu inanın düşünmüyorum.
Kendi haline bırakıp, oldukça sınırlı bir çerçeve çizip, o sınırın aşılmasına asla müsade etmemelisiniz bana kalırsa.
Örneğin, ‘bugün tatil, bugün yüksek not aldın’ vs gibi normalde izin vermediğiniz şeylere müsama göstermemelisiniz.

Onlar hep daha fazlasını istemeye programlı, bunu unutmayın.
3 verseniz 5 diye diretecek, 5 olsa niye 7 değil diye.
O sebeple baştan 2 ye anlaşıp, daima 2 de kalmasını sağlamalısınız.

Çok erken tanışmış telefonla, 10 yaşında çocuğum benden izinsiz ders dışı hiçbirşey için telefonumu alamaz. Çocuklarımın ikiside asla alamaz telefonumu. Bakıyorum 3 yaşında çocukların elinde telefon hayret ediyorum.
Annelerinin babalarının whatsapp yazışmalarını okuyanlar vs. Kullanmasına izin verilmezse bunları yapamaz çocuklar.
Siz yumuşak davranıyorsunuz bence, kendiniz de yazmışsınız kıyamıyoruz diye. O da bunu kullanmayı öğrenmiş.
Ders sırasında giriyor demişsiniz odasının kapısı açık durabilirdi sürekli denetleyebilirdiniz.
Gizli giriyor demişsiniz internet şifresini değiştirip sizin deneteminizde ders için kullandırabilirdiniz mesela.
Bu yaşta kendi kendine kart çıkarmak çok büyük hareketler.
Uzman desteği de alıyormuşsunuz, o öneriler de bulunmadı mı?
ders sırasında kapısı açık, sürekli denetliyordum. Başka bir odaya geçtiğimde önümden geçtiğinde çok korkuyor, birden ürtktüğü zamanlar olunca uzaktan takip ediyordum ama, tenefüste yapıyor ya da misal beden eğitimi dersine girmiyor o sırada oyun oynuyor. Biz bir şeyle meşgulken o sırada süresini kullanıyordu, ya da odamda müzük dinleyebilir miyim deyip, denetlediğinizde hakikaten dinliyor ama siz başka bir şeyle meşgulken kaldığı yerden devam ediyormuş. Sabırla beklemiş misal iki ay koruma şifreleri koyup oyun yükleyememesini sağladık, bizden habersiz program kuramayacak şekilde interneti ayarladık, bu sefer bizler evden çalışıyoruz, her istediğimiz işi yapamıyorduk, ona rağmen gidip kredi kartı çıkartmış kendine.
Birden bana güvenmiyorsunuz deyip yakınımızda petrol var oradan dondurma almaya gitmek istedi, Babası müsade etti ama o daha şüphelendi, birine bir şey mi verecek, diye çaktırmadan takip etti. Ben çok kötü oldum, yapmaz benim evladım herşeyi anlatıyoruz diyorduk, baktık çocuğun derdi hakikaten abur cubur, hatta eşime çok kızdım nerden çıkartıyorsun en önemli özelliği kızımın dürüstlük diyordum. Sonraki gün şok markete gitmek istedi. Babası yoktu, bir tatlı dilli ki sormayın, anne çok dikkat ederim, canım çok cips çekti, dedi kardeşleriyle çok güzel oynamıştı, oğlum da ne olur anne dedi, daha önce annemde "küçük şeylerden çocuğu kırmayın" demişti. Benim verdiğim 100 lira (bozuk yoktu) 60 lirasını harcamış, ama bir yandan sürekli para bulundurduğumuz yerden 300 lira alıp karta yükletmiş. Daha önce anlattığım gibi haftanın üç günü kursa gidiyordu arkadaşıma da götüreceğim diyordu. O sırada bu olaylar olmuş, "tekrar benim yüzeme nasıl baktın dedim" dün, "hem yalan hem hırsızlık peki ne fayda sağladı sana deimé yine pişman ve üzgün bir ifadeyle bakıp anlamış numarasına yattı. Artık güvenemiyorum da benim hiç beklemediğim, çocukluğumda da görmediğim şeyler bunlar. Biz para kaybolduğunu anladık, eşim şüphelendi. Ben asla şüphe etmedim çıkar bir yerden demiştim. Ben ekmeği nereden bulamadan büyümüş bir insanım, hiç ne annemin ne babamın cüzdanına elim gitmedi, elimdeki avcumdaki anneme verdim daha öğrenciyken.

Muhtemelen oğlum, büyüdüğünde kızınız gibi olacak.
Benim aldığım tek teşhis yüksek duyarlı çocuktu.
Bu türler nazlıdır, istedikleri olmadığında amaca giden yolda her şeyi yapabilirler, en ufak bir değişkene büyük tepkilet verebilirler, kuralları kendileri belirlemek isterler vs vs.
Ha duvara konuşmuşsunuz ha onlara, cevap bile verme zahmetine girmiyorlar.

Ben 5 yaşla kafayı yemek üzereyim, kızınız artık bir ergen ve bununla başa çıkabilmenin bir yolu olduğunu inanın düşünmüyorum.
Kendi haline bırakıp, oldukça sınırlı bir çerçeve çizip, o sınırın aşılmasına asla müsade etmemelisiniz bana kalırsa.
Örneğin, ‘bugün tatil, bugün yüksek not aldın’ vs gibi normalde izin vermediğiniz şeylere müsama göstermemelisiniz.

Onlar hep daha fazlasını istemeye programlı, bunu unutmayın.
3 verseniz 5 diye diretecek, 5 olsa niye 7 değil diye.
O sebeple baştan 2 ye anlaşıp, daima 2 de kalmasını sağlamalısınız.
Evet davranış şekli ilk parağrafta yazdığınız gibi, küçüklüğünden beri beni çok zorlayan bir çocuk oldu. Oğlum 6 yaşında o halden anlıyor, o yüzden de kızımın halden anlamaması çok daha gözüme batıyor ve kendisinden soğutuyor.
Ben ona bakmaya kıyamıyorum, görseniz zayif, narin çok kibar. Hoş sohbettir ilk gören herkes tatlı diline bayılır, ama ergenlikle de de bazı takıntıları da ortaya çıkmaya başladı. geçen yıl ders esnasında ne hocaları ne ben kamerasını açtıramadık, zorlama olmadığı için okul diretemedi, beni de babasını asla dinletemedi. Sadece kitabına yansıtarak koskoca bir seneyi bitirdik, sebepse kendini güzel bulmaması.

Ben oğlumdan sonra çocukları ikiye ayırdım. Birincisi grup halden anlayan, ikinci grup halden anlamayanlar olarak.
Oğlumda da bakalım neler göreceğiz ama gerekçeleriyle anlatıldığı zaman tamam diyebiliyor, arada nefes aldırıyor, kabul etmediğinde diretiyor ama durumu anladığında daha iradeli davranıyor. Misal ona da oyunu öğretmiş, çocuğa allem etmiş gullem etmiş yüklemiş zararsız kısımlarından oyun oynuyorlar. Abla gel evinden eşyalar gitti, yok eve şunu aldık, yok uzaya çıktım, gülüyor eğleniyorlar. Ama oğluma süreniz doldu dediğim anda bırakıyor oyunu, onda sürekli sorun yaşıyoruz, hep fazlasını istiyor dediğiniz gibi, asla yetinmiyor. Birde elde ettiğinin kıymeti olmuyor, yani daha küçükkende böyleydi.
Babası tabletleri iş yerine götürdü, bakalım.
Deminde okuldan rehberlik hocası aradı, kızımı üzgün görmüş, evde bir şey mi oldu deyince gözünden yaşlar gelmiş. Hoca da bu yıl yeni başladı, öğrencileri tanımıyor daha, durumu olduğu gibi anlattım, kızımla görüşüp sonrasında değerlendirme yapacağız. Geçen yılki rehberlik hocası bizi iyi yönlendiremedi ve durumun vahametini okul olarak anlamadılar. Benim kızımdan daha bağımlı çocuklar var, hem dersi hem bu mecraları yürütebiliyorlar.
Oyun ve chat programları genel bir sorun olduğunu bir çalışma başlatacaklarını, öğrencilere eğitim vereceklerini söylediler ama bakalım, inşallah topluca çözüm olur, çünkü arkadaşları birbirini çok etkiliyor. Ben benimkine kota koysam bile okulda diğeri o kotayı nasıl delebileceğini gösteriyor. Ailenden gizli kart çıkar kısmını netten bir arkadşından öğrenmiş, yoksa aklına gelebilecek bir şey değilmiş, dünkü konuşmadan onu anladım.
rehberlik hocasıyla bir çok aile teknolojiden anlamadığı için durumdan tam anlamıyla farkında değil olarak konuştuk.

merhabalar, ne yaptınız var mı bir gelişme?
Evet davranış şekli ilk parağrafta yazdığınız gibi, küçüklüğünden beri beni çok zorlayan bir çocuk oldu. Oğlum 6 yaşında o halden anlıyor, o yüzden de kızımın halden anlamaması çok daha gözüme batıyor ve kendisinden soğutuyor.
Ben ona bakmaya kıyamıyorum, görseniz zayif, narin çok kibar. Hoş sohbettir ilk gören herkes tatlı diline bayılır, ama ergenlikle de de bazı takıntıları da ortaya çıkmaya başladı. geçen yıl ders esnasında ne hocaları ne ben kamerasını açtıramadık, zorlama olmadığı için okul diretemedi, beni de babasını asla dinletemedi. Sadece kitabına yansıtarak koskoca bir seneyi bitirdik, sebepse kendini güzel bulmaması.

Ben oğlumdan sonra çocukları ikiye ayırdım. Birincisi grup halden anlayan, ikinci grup halden anlamayanlar olarak.
Oğlumda da bakalım neler göreceğiz ama gerekçeleriyle anlatıldığı zaman tamam diyebiliyor, arada nefes aldırıyor, kabul etmediğinde diretiyor ama durumu anladığında daha iradeli davranıyor. Misal ona da oyunu öğretmiş, çocuğa allem etmiş gullem etmiş yüklemiş zararsız kısımlarından oyun oynuyorlar. Abla gel evinden eşyalar gitti, yok eve şunu aldık, yok uzaya çıktım, gülüyor eğleniyorlar. Ama oğluma süreniz doldu dediğim anda bırakıyor oyunu, onda sürekli sorun yaşıyoruz, hep fazlasını istiyor dediğiniz gibi, asla yetinmiyor. Birde elde ettiğinin kıymeti olmuyor, yani daha küçükkende böyleydi.
Babası tabletleri iş yerine götürdü, bakalım.
Deminde okuldan rehberlik hocası aradı, kızımı üzgün görmüş, evde bir şey mi oldu deyince gözünden yaşlar gelmiş. Hoca da bu yıl yeni başladı, öğrencileri tanımıyor daha, durumu olduğu gibi anlattım, kızımla görüşüp sonrasında değerlendirme yapacağız. Geçen yılki rehberlik hocası bizi iyi yönlendiremedi ve durumun vahametini okul olarak anlamadılar. Benim kızımdan daha bağımlı çocuklar var, hem dersi hem bu mecraları yürütebiliyorlar.
Oyun ve chat programları genel bir sorun olduğunu bir çalışma başlatacaklarını, öğrencilere eğitim vereceklerini söylediler ama bakalım, inşallah topluca çözüm olur, çünkü arkadaşları birbirini çok etkiliyor. Ben benimkine kota koysam bile okulda diğeri o kotayı nasıl delebileceğini gösteriyor. Ailenden gizli kart çıkar kısmını netten bir arkadşından öğrenmiş, yoksa aklına gelebilecek bir şey değilmiş, dünkü konuşmadan onu anladım.
rehberlik hocasıyla bir çok aile teknolojiden anlamadığı için durumdan tam anlamıyla farkında değil olarak konuştuk.
merhabalar, ne yaptınız var mı bir gelişme?

Back
X