Ne yapmak, nasıl davranmak lazım?

Şimdi dışarı çıkmam lazım, yazan herkese çok teşekkürler. Konuşmaya çok ihtiyacım var.

oglum 8 yasinda,

kisisel herhangi bir teknolojik aleti yok,
evde o tarz oyun oynamasina da izin yok,

amma gelin gorun ki 1-2 oyun var onun yas grubunda cok yaygin, (ama asil oyunun etiketi +13 sanirim)
her seyini biliyor, sabah aksam ondan konusuyor.

cunku tum arkadaslarinda var ve okulda da muhabbet oyle.

o yuzden bence alirim ama oynama, alirim ama sunu yapma diyip bosuna kendinizi de kizinizi da zorlamayin,
yasi geregi cok olgun olmasi beklenemez zaten.

bence direk alin telefonunu ve sadece sizin yaninizda iken oynamasina izin verin.
baska turlu olgunluk beklemek cok dogru gelmiyor bana.

o kurallari anlayip uygulayacak kafada olsalar zaten mesajlasma kismi da sorun olmaz ki, oradan da olgun bir sekilde mesajlasirlar.
8-9 yaşında herhangi bir sorun yoktu, geçen yıl hem uzaktan eğitim hem okul sistemi genelde tablet üzerinden yürütüyor. Ve çocuklar siz derste zannederken yine zoom üzerinden görüşmeye bu tarz oyunları öğrenmeye devam ediyor. Sizin anlık olmadığınız bir anda arkadaşlarıyla konuşuyor aynıyor. Zaten minecraft dediğimiz bir oyunu okul kodlama dersi adı altında öğretiyor. Bu oyundan ders sırasında başka oyuna geçiş yapıyorlar.

8-9 yaşında herhangi bir sorun yoktu, geçen yıl hem uzaktan eğitim hem okul sistemi genelde tablet üzerinden yürütüyor. Ve çocuklar siz derste zannederken yine zoom üzerinden görüşmeye bu tarz oyunları öğrenmeye devam ediyor. Sizin anlık olmadığınız bir anda arkadaşlarıyla konuşuyor aynıyor. Zaten minecraft dediğimiz bir oyunu okul kodlama dersi adı altında öğretiyor. Bu oyundan ders sırasında başka oyuna geçiş yapıyorlar.

himm,
evet uzaktan egitimde de basinda birisi duracak o zaman.

yani devir cok zor maalesef,
bence cocugunuza cok yuklenmeyin,
dedigim gibi ellerinde degil, ortam oyle.

Geçen yılki sorunumuz zaten bu ders davranışı ders sırasında sergilemiş olması, salonda yanımda derse girdiğinde hiç derse katılmıyor, en ufak örnek çözmüyor, her davranışı bu sefer batmaya başlıyor, birde iki yaşındaki kardeşi ve geçen yıl 5 yaşında kardeşi var. Onların bakımı sırasında çocuk zaten yanı başımda ders çalışamıyor, sorulara cevap vermeyince ben eleştirmek durumunda kalıyorum. Kendi odasının kapısı açıkken sürekli kontrol olayı da hem çocuğu hem beni yıpratan bir olay haline geldi. Yani bildiğim her yolu denemeye çalıştım.
Az bir zaman okula gittiler, onda her gidişinde bir arkadaş sorunu yaşadı. Yine bu internetten konuşmalar yüzüne.
Okulu değiştirmemizi de psikalog müsaade etmedi, aynı sorun tekrar yaşanabilir, okul değişimi çözüm olmaz diye.

Siz acaba fazla mi yüz veriyorsunuz? Cocuk bu yasta oyun bagimlisi olmus. Uzman destegi olmadan cözülmez. Yalnis anlamayin. Niyet sizi suclamak degil, ama otoriteriniz bir yerde de kaybolmus. Bende güvenli baglanma tarafindayim, ama cep telefon, internet gibi konularda cocuklari ciddi egitip ve sınırlı kullandirtmak sart. Cybergrooming gibi bir gercek var. Kendini cocuk olarak tanitip cocuk istismar edenler var. Allah herkesin evladini korusun. Muhakkak destek alin

Geçen yılki sorunumuz zaten bu ders davranışı ders sırasında sergilemiş olması, salonda yanımda derse girdiğinde hiç derse katılmıyor, en ufak örnek çözmüyor, her davranışı bu sefer batmaya başlıyor, birde iki yaşındaki kardeşi ve geçen yıl 5 yaşında kardeşi var. Onların bakımı sırasında çocuk zaten yanı başımda ders çalışamıyor, sorulara cevap vermeyince ben eleştirmek durumunda kalıyorum. Kendi odasının kapısı açıkken sürekli kontrol olayı da hem çocuğu hem beni yıpratan bir olay haline geldi. Yani bildiğim her yolu denemeye çalıştım.
Az bir zaman okula gittiler, onda her gidişinde bir arkadaş sorunu yaşadı. Yine bu internetten konuşmalar yüzüne.
Okulu değiştirmemizi de psikalog müsaade etmedi, aynı sorun tekrar yaşanabilir, okul değişimi çözüm olmaz diye.

uzuldum cok,

valla ayni gemideyiz, benim cocuk da o yolda, ve yapilacak ne var ben de bilmiyorum.

evde yok bizde mesela ama okulda hep o konusuluyor o yas grubunda.

spora yonlendir demisler,
ama o da tam cozum degil. Benim cocugun arkadaslari 2-3 sosyal aktiviteye gidiyor haftada, ben sadece yuzmeye goturuyorum calistigim icin. Ama hepsinin eline versen bir saat oynayayim da birakayim demezler yani.

okullar kapanmasin diye dua edelim bari. Okulda da eger yasina uygun olmayan oyunlara giriliyorsa ama orada okulun ihmali soz konusu olabilir. Evde de ebeveyn kontrolunu iyice arastirin, bazi uygulamalari belirli sartlarda yukleyebilirsiniz, bu oyunlari bilmiyorum ama bir cozumu vardir eminim ki.

Biri bana bir eşya verip ‘öyle kullanma, şunu yapma’ vs derse, emin olun kızınızdan büyük tepki verirdim.
Dolayısıyla tutumunuz yanlış.
Hem de telefonu ‘ödül’ niyetine almışsınız, çocuk başarılı olduğu anda her istediğine kavuşabileceğini kodlamış oldu.
Şuan çok vakıf olduğum bir konu değil ama sınırlı internet, ebeveyn kontrolü vs gibi şeylerle uzaktan sınırlarını çizebilirdiniz.

Ergenlikte olan bir çocukla kavga edilmez, edilmemeli.
Sert tutumlar çocuğunuzu daha da agresif hale getirir, istediği şeyi yapmanın başka yollarını bulur.
O, farkında olmadan takip etmelisiniz ve istekleri makul olduğunda da yerine getirmelisiniz bana kalırsa.
Ödül ve ceza yöntemi ile büyütmek istemedim ama bizi çok zorluyor, saatlerce konuşmak durumu anlatmak çözüm olmuyor. Çizdiğimiz sınırları çok akılcı zamanlarda çaktırmadan deliyor. Siz unutuyorsunuz ve müsaade de ediyorsunuz, şu kadar zaman süren var ama şunlar şunlar dolayı mesajlaşma oyunları istemiyoruz diye, farklı hesaplar üzerinden ve farklı kaynaklar üzerinden devam ediyor. iki tane daha çocuğumuz var, bütün zamanımızı ona ayıramıyoruz ki, Bir de eğrisiyle doğrusuyla her şeyi konuşuyorduk, gerekçelerimizi anlatıyorduk.
Kandırılmayı hiç hak ermiyorduk yani, çok zoruma gidiyor arkamı dönünce iş çevirmesi.

Siz acaba fazla mi yüz veriyorsunuz? Cocuk bu yasta oyun bagimlisi olmus. Uzman destegi olmadan cözülmez. Yalnis anlamayin. Niyet sizi suclamak degil, ama otoriteriniz bir yerde de kaybolmus. Bende güvenli baglanma tarafindayim, ama cep telefon, internet gibi konularda cocuklari ciddi egitip ve sınırlı kullandirtmak sart. Cybergrooming gibi bir gercek var. Kendini cocuk olarak tanitip cocuk istismar edenler var. Allah herkesin evladini korusun. Muhakkak destek alin
Olabilir çok kıymet veriyoruz ama bunları biz de anlattık, bütün iletişim araçlarını da kaldıramıyoruz. ergen psiyatırı şimdinin teknolojisi bu şekil, tümüyle elinden alınırsa size daha çok sinirlenir ve öfke duyar. Sizin gözetiminizde belli saatlerde izin verin dedi. Günde yarım saat hakkı var. Bu saati aşmak için kardeşini de bir oyuna alıştırdı.
Hiç izin verilmezse akla hayale girmeyecek konularda inatlaşma yaşıyoruz.

Siz konuştuğuna emin misiniz ? Konuşuyor da ne konuşuyor? Ayrıca hangi oyun bu biz de kaçınalım?

uzuldum cok,

valla ayni gemideyiz, benim cocuk da o yolda, ve yapilacak ne var ben de bilmiyorum.

evde yok bizde mesela ama okulda hep o konusuluyor o yas grubunda.

spora yonlendir demisler,
ama o da tam cozum degil. Benim cocugun arkadaslari 2-3 sosyal aktiviteye gidiyor haftada, ben sadece yuzmeye goturuyorum calistigim icin. Ama hepsinin eline versen bir saat oynayayim da birakayim demezler yani.

okullar kapanmasin diye dua edelim bari. Okulda da eger yasina uygun olmayan oyunlara giriliyorsa ama orada okulun ihmali soz konusu olabilir. Evde de ebeveyn kontrolunu iyice arastirin, bazi uygulamalari belirli sartlarda yukleyebilirsiniz, bu oyunlari bilmiyorum ama bir cozumu vardir eminim ki.
evet okul bir sistem yüklüyor çocuk başka bir program sisteme eklemiyordu, geçen dönem zoom programına geçince sistemleri tökezledi.

Şimdiki çocuklar çabuk gelişiyor konuşmak falan tabiki güzel telefonu ödül olarak almanız da güzel ama biraz da ceza yöntemine geçmenin vakti gelmiş bence. Dövmek kesinlikle yanlış ama ben 4 yaşındaki çocuğumu bile çizgi filmi almamakla tehdit ederek oyuncaklarını toplatıyorum. Belki yanlış belki doğru bilmiyorum ama güzellik ile uslanmayanin hakkı kötektir diye boşa demiyorlar

Ben de uzun yıllardır oyun oynamıyorum unutmuşum doğru var mesajlaşma. Erkek profili yapıp giriyordum oyuna. Çünkü seni davet ediyorlar düello falan için illa konuşuluyor yani.

Geçen haber okumuştum bir anne Konya'da çocuğunun adına karşı taraf ile konuşup istismarı ifşa etmişti

Yüzme ve basketbola gidiyordu yazın, üstüne benimle gelip pilates kursunda arkadaşın kızıyla vakit geçiriyor, haftada bir gün uzun yürüyüşe katılıyordu. Arkadaş yoksunluğu çekmediği b zamanda bu oyun için kendine kart çıkartıp oyun ödemesi yapmış, halen durumu çözmüş değilim. Şu an şok içindeyim ve ne yapacağımı bilmiyorum.
Uzmana da akran zorbalığı yaptığı için götürdüm, ergen psikiatri test yaptı herhangi bir davranış bozukluğu görmediği için psilologa yönlendirdi, onunlada 3 seans görüştü. Biz arkadaş yoksunluğu çekiyor derken çocuğumuz sessiz sedasız farklı yollara geçmiş.
Bence kızınız sizin henüz fark edemediğiniz bir şeye tepki gösteriyor. İsyan edip baş kaldırarak protesto ediyor.

yani bence siz de bir uzmandan yardım alın. Acaba kızınızı üzen, kızdıran bir davranışınız mı oldu , sizden intikam mı almaya çalışıyor acaba?

veya etrafından, arkadaşlarından bir kötülük bir darbe mi aldı?

yani bence kızınızın içinde bir öfke var ve sebebinin bulunması gerekiyor..

Benimde iki kızım var malesef istediğimiz kadar uzak tutmaya çalışalım, teknolojiden kaçış yok. Bu konularda bizden çok çok iyiler. Çözümü malesef bende bilmiyorum. Okullar açılınca odevdi dersti azalıyor girmeleri ama diğer zamanlar giriyorlar. Benim en çok korktuğum birilerinin fotoğraf falan istemesi. Ama nasıl engel olurum, nasıl kontrol edebilirim bilemiyorum. Tepkilerin ters tepmesinden korkuyorum.

Bence kızınız sizin henüz fark edemediğiniz bir şeye tepki gösteriyor. İsyan edip baş kaldırarak protesto ediyor.

yani bence siz de bir uzmandan yardım alın. Acaba kızınızı üzen, kızdıran bir davranışınız mı oldu , sizden intikam mı almaya çalışıyor acaba?

veya etrafından, arkadaşlarından bir kötülük bir darbe mi aldı?

yani bence kızınızın içinde bir öfke var ve sebebinin bulunması gerekiyor..
Bilmiyorum, şu an öfke duyacağı bir olay yaşamadık, üç sene önce 3. çocuğumuz prematüre doğdu, ben biraz ihmal ettim, ders konusunda geri kalmıştı, ama babası daha çok ilgilenmişti, sonrasında pandeminin önce ve sonrasında bir iki ay ben ders çalıştırınca deneyap atölyesini kazanıp, iyi bir kolejin bursunu kazandı.
Arkadaşından evet darbe yedi (doğru tespit) ama onun hesaplaşmasını da geçen sene okul açılınca başka biri üzerinden yapmıştı.
3,5 senelik arkadaşı ile kanki diye çok vakit geçiriyordu, benim kız çok duygusaldır arkadaşı bazı konularda ezmeye çalıştı ve aynı özeni göstermedi, bizde yeni okuluna başladığında (ortaokul da ayrıldılar, kız hep geçişte kızıma yalan söyledi) 'eski arkadaşını örnek gösterip hemen samimi olmamasını zamanla yakın arkadaşlıklar kurulacağını söyledik, okul öncesi online derslerde kendi gibi birini yeni okulundan arkadaş bulmuş ama şuan kendisinin de bağımlı olduğu oyunu çok oynuyorlar, okul açıldığında bu kız her teneffüs kendisiyle görüşmeyip istediği davranmayınca önceki arkadaşın öfkesini o da sende onun gibi yaptın deyip zorbalık yaptı, okul çok üstüne düşmedi, rehberlikle çok görüştük, sonra arasını düzeltiler ama yine kız ile net üzerinden bir arkadaş bir küs uğraşma durumu oldu. Kız yaşına göre daha olgun ve hem deri hem oyunu götürüyordu, benim kızım çok bocaladı.
Sonra bir uzun ara uzaktan eğitime geçildi, tekrar kısa süreli bir yüz yüze eğitime geçilince de önce ders arası takıştığı bir erkek sınıf arkadaşıyla okulda da kavga etmişler, aramız iyi olmasına rağmen bize anlatmadı. Ben herşeyden habersiz mentor öğretmenine "kızım okulda mutsuz arkadaş yoksunluğu çekiyor, daha çok ekip çalışmasına katar mısınız" derken bu olayların sebebini soruyorlarmış, diğer çocuklarda çok masum değil ama benim kız olayları başlattığı için okulun bir talebi olamasa da bir uzmana götürdük.
Ergen psikiyatri servisinde bayan doktor test yaptırdı herhangi bir davranış bozukluğu görmeyince psikolğa yönlendirdi, onunla da ayda biz zorlayınca 2 hafta da bir 3 kez görüştü, tabi ne konuştukları bize anlatılmıyor. sadece sizinle daha çok vakit geçirmek istiyor dedi. vakiti de geçirdik, çünkü anne babası olarak evden çalıştığımız için sürekli evdeyiz.
iki kursa yazdırdım, yüzme ve basketbol, tail de yaptık 3 günlük.
Kedi beslemesine izin vermediğimiz çok kızgın bize ama gerekçelerini biliyor hatta bir kediyi bir günlük baktık zorluğunu görsün diye. Dışarda bir kaç kedi var, onu beslemesine izin verdik.

Yani bu öfkesini bırakıp başka duruma yönlendirdi.

Benimde iki kızım var malesef istediğimiz kadar uzak tutmaya çalışalım, teknolojiden kaçış yok. Bu konularda bizden çok çok iyiler. Çözümü malesef bende bilmiyorum. Okullar açılınca odevdi dersti azalıyor girmeleri ama diğer zamanlar giriyorlar. Benim en çok korktuğum birilerinin fotoğraf falan istemesi. Ama nasıl engel olurum, nasıl kontrol edebilirim bilemiyorum. Tepkilerin ters tepmesinden korkuyorum.
Evet maalesef, şimdi konuştuğu arkadaşlarının hesaplarını da inceledim. Çeşitli youtuberları takip edip güvenip aynı yola başvuruyorlar. Kendisine kart çıkartıp oyun için çeşitli eşyalar satın almış, benim kimlik ve telefonumu kullanmış, Telefonuma gelen şifreleri silmiş, kaldıki telefonum şifreli çok nadir durumlarda el altında kalır. Neler neler yapmış, konuştukça ortaya çıkıyor. Her an yanındayken ve aile olarak çok güzel vakit geçirirken yapmış. Günde sadece yarım saatlik hakkı var ve yanı başımızda oyun sitesine girerken bunları yapmış, bir iki kendisine güvenip şok markete yolladım diye. Ki bazı isteklerinde babası yanına gidip aldı, annem küçük şeyler için çocuğu kırma demişti, benim verdiğim parayla abur cubur alırken tırtıKladığı parayla kendine kredi çıkartabilmiş. Asla aklıma gelmez. Ne yapacağımı bilmiyorum. Yarın işbirlik yaptığı eski okulundan arkadaşının annesini arayacağım, eminim o daha da şok geçirecek. Onun annesi de bir şeyler sezmiş ama bu kadarını o da beklemiyordur.

Back
X