Ne yapmak, nasıl davranmak lazım?

arduino27

Aktif Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
14 Haziran 2021
409
1.077
43
11 yaşında kız çocuğum, bir oyunun bağımlısı oldu ve bunun için tasvip etmediğimiz şeyler yapmaya başladı. nerede hata yaptığımızı bilmiyorum. Geçen yıl uzaktan eğitim herkes gibi bizi de zorladı. okulu büyük çoğunlukla tabletten eğitim veriyor ve bir oyun programından kodlama eğitimi vde alıyor. Bu yaştaki ve daha küçük çocuklar benzer çeşitli oyunlar oynuyorlar. Kendisinin arkadaşından öğrendiği bir oyun görünüşte zararsız ama mesajlaşma programı olduğu için oynamasını pek istemedik 9 yaşından beri sürekli konuştuk, önce ilk pandemi döneminde dersi boşladığında usanır diye belli saatlerde müsaade ettim, geçen yıl mesaj kısımlarına geçince hep uyardık, telefon istiyordu 3 sınıftaki yakın arkadaşının var diye ve babası "kolej bursluluktan sınavından yüzde elli burs alırsan telefon alırım diye " söz verdiği için telefon almak durumunda kaldık. Gerçi zamane çocuğu kendi teli olmazsa bir şekilde farklı yollardan ya benim telimden ya şifresini bir şekilde edindiği tabletten ya bizi müzik dinleyeceğim diye kandırdığı bilgisayardan yine yapacağını yapıyor.
Dersleri boşlayıp ders sırasında telefondan girince defalarca güzellikle konuştuk, babası ilgi eksikliği çekiyor diye daha fazla ilgilendi, sarıldı, öptü, makul istediği her şeyi yerine getirdik, iki kardeşi daha olduğu için ben normal davrandım, eşim daha fazla üstüne düştü. Telefonundan oyun oynamasına mesaj kısmına girmeden daha farklı kullanımına izin vermiştik. Uyumuş numarası yapıp biz uyuyunca telefondan yine girmiş ya da bunun için Pazar sabahı çok erken kalkıp aynı oyunu oynamaya devam etmiş. Babası şüpheli davrandığını görünce "kızım sorumluluklarını yerine getir, biz oyun oynama demiyoruz, mesajlaştığın kimseler iyi niyetli olmayabilir, bilmediğin kişilerle mesajlaşmanı istemiyoruz, oyunun mesaj kısmını kullanma ya da daha farklı oyun oyna' demişti, ve bir gün tüm uyarılara ve tavsiyelere rağmen babası sinirlendi dövmesine hırpalamasına ben müsaade etmeyince hatırı sayılı telefonu kırdı gözünün önünde. Ders alır diye beklerken aynı durumu tekrar tekrar yaşadık... Şimdi durum bu oyun için gizlice para alıp oyuna yatırmaya kadar gelmiş.

Daha anlatacaklarım var, uzun uzun yazmak istiyorum. Çok uzun yazı okumak istemeyen için derdimi şöyle özetletebilirim:

Sonuç olarak, uzman desteğine de başvurduğumuz kızım ders almıyor, yaptığı hatalardan mahcup olmuyor, tavsiyelere dikkat almıyor. Nasıl davranmalıyız, nasıl çözüm bulmalıyız? Bu yaştaki bir çok çocuğun davranışı bu şekil mi, ben mi zamana ayak uyduramıyorum?

11 yaşında kız çocuğum, bir oyunun bağımlısı oldu ve bunun için tasvip etmediğimiz şeyler yapmaya başladı. nerede hata yaptığımızı bilmiyorum. Geçen yıl uzaktan eğitim herkes gibi bizi de zorladı. okulu büyük çoğunlukla tabletten eğitim veriyor ve bir oyun programından kodlama eğitimi vde alıyor. Bu yaştaki ve daha küçük çocuklar benzer çeşitli oyunlar oynuyorlar. Kendisinin arkadaşından öğrendiği bir oyun görünüşte zararsız ama mesajlaşma programı olduğu için oynamasını pek istemedik 9 yaşından beri sürekli konuştuk, önce ilk pandemi döneminde dersi boşladığında usanır diye belli saatlerde müsaade ettim, geçen yıl mesaj kısımlarına geçince hep uyardık, telefon istiyordu 3 sınıftaki yakın arkadaşının var diye ve babası "kolej bursluluktan sınavından yüzde elli burs alırsan telefon alırım diye " söz verdiği için telefon almak durumunda kaldık. Gerçi zamane çocuğu kendi teli olmazsa bir şekilde farklı yollardan ya benim telimden ya şifresini bir şekilde edindiği tabletten ya bizi müzik dinleyeceğim diye kandırdığı bilgisayardan yine yapacağını yapıyor.
Dersleri boşlayıp ders sırasında telefondan girince defalarca güzellikle konuştuk, babası ilgi eksikliği çekiyor diye daha fazla ilgilendi, sarıldı, öptü, makul istediği her şeyi yerine getirdik, iki kardeşi daha olduğu için ben normal davrandım, eşim daha fazla üstüne düştü. Telefonundan oyun oynamasına mesaj kısmına girmeden daha farklı kullanımına izin vermiştik. Uyumuş numarası yapıp biz uyuyunca telefondan yine girmiş ya da bunun için Pazar sabahı çok erken kalkıp aynı oyunu oynamaya devam etmiş. Babası şüpheli davrandığını görünce "kızım sorumluluklarını yerine getir, biz oyun oynama demiyoruz, mesajlaştığın kimseler iyi niyetli olmayabilir, bilmediğin kişilerle mesajlaşmanı istemiyoruz, oyunun mesaj kısmını kullanma ya da daha farklı oyun oyna' demişti, ve bir gün tüm uyarılara ve tavsiyelere rağmen babası sinirlendi dövmesine hırpalamasına ben müsaade etmeyince hatırı sayılı telefonu kırdı gözünün önünde. Ders alır diye beklerken aynı durumu tekrar tekrar yaşadık... Şimdi durum bu oyun için gizlice para alıp oyuna yatırmaya kadar gelmiş.

Daha anlatacaklarım var, uzun uzun yazmak istiyorum. Çok uzun yazı okumak istemeyen için derdimi şöyle özetletebilirim:

Sonuç olarak, uzman desteğine de başvurduğumuz kızım ders almıyor, yaptığı hatalardan mahcup olmuyor, tavsiyelere dikkat almıyor. Nasıl davranmalıyız, nasıl çözüm bulmalıyız? Bu yaştaki bir çok çocuğun davranışı bu şekil mi, ben mi zamana ayak uyduramıyorum?
11 yaş için telefon erken değil mi? en yanlış yaklaşımınız "kolej bursluluktan sınavından yüzde elli burs alırsan telefon alırım diye " demeniz olmuş. Uzman desteği ile birlikte telefonu tamamen çocuğun hayatından çıkarmalısınız

11 yaş için telefon erken değil mi? en yanlış yaklaşımınız "kolej bursluluktan sınavından yüzde elli burs alırsan telefon alırım diye " demeniz olmuş. Uzman desteği ile birlikte telefonu tamamen çocuğun hayatından çıkarmalısınız
Ben de hep bunu merak etmişimdir.
Kaç yaşındayken çocuğa telefon alınmalı diye...
Malum biz 20 li yaşlardaydık,ilk telefonumuz olduğunda. Ben 19 muydum acaba?

Biri bana bir eşya verip ‘öyle kullanma, şunu yapma’ vs derse, emin olun kızınızdan büyük tepki verirdim.
Dolayısıyla tutumunuz yanlış.
Hem de telefonu ‘ödül’ niyetine almışsınız, çocuk başarılı olduğu anda her istediğine kavuşabileceğini kodlamış oldu.
Şuan çok vakıf olduğum bir konu değil ama sınırlı internet, ebeveyn kontrolü vs gibi şeylerle uzaktan sınırlarını çizebilirdiniz.

Ergenlikte olan bir çocukla kavga edilmez, edilmemeli.
Sert tutumlar çocuğunuzu daha da agresif hale getirir, istediği şeyi yapmanın başka yollarını bulur.
O, farkında olmadan takip etmelisiniz ve istekleri makul olduğunda da yerine getirmelisiniz bana kalırsa.

Yoo, ben gayet 12 yaşındaydım.
Ailemin gizlice günlüğümü okuduğunu bilir, oraya istediğim her şeyi acındırarak yazardım.
Her gün ‘o kadar mutsuzum ki telefonum yok, ailem beni hiç sevmiyor, ben de kendimi ve bu dünyayı hiç sevmiyorum, yaşamak istemiyorum artık’ yazardım.

Evlatlarımdan çıkmaz inş😂

Ben 22 yaşında almıştım 🙄
Bence şu zamanda telefon alınmalı ama akıllı telefon değil. Çünkü 11 yaşındaki çocuk telefonu iletişim için kullanmaz oyun oynar sosyal medyada gezer. Derslerine odaklanamaz. Bu örnekte olduğu gibi.

Ailemin gizlice günlüğümü okuduğunu bilir, oraya istediğim her şeyi acındırarak yazardım.
Her gün ‘o kadar mutsuzum ki telefonum yok, ailem beni hiç sevmiyor, ben de kendimi ve bu dünyayı hiç sevmiyorum, yaşamak istemiyorum artık’ yazardım.

Bizim yaşımız büyük baya :D :D

ilk telefon vakamızdan sonra yine kıymadık, tatlı dilli ve istemesini çok iyi bilen bir çocuk ve biz evladımıza güvenmeyi çok istiyorduk, Anne rahmine düştüğünden beri beni her konuda ama öyle basit konularda zorlayan bir çocuk oldu ki, şimdi çok üzgün ve kaygılıyım. Her neyse benim telefonum yenilenince eski telefonumu kendisine verdik, çünkü en küçük kardeşini hastane götürdüğümüzde ya da hafta sonu deneyap kursuna gidince çıkışta lazım oluyordu. Ve babası aynı sorumsuzluk ve davranışlar devam ederse 20 yaşına yaşına kadar telefı-on almam demişti. o da tamam demişti, Kendinin isteği üzerine güzel bir hafta sonu geçirdiğimiz haftasına ve kaldı ki anneme gittiğimde kuzenleriyle uzun zamandır görüşmüyor diye izin verdim, öğretmenine bildirdik. Yani güzel üç gün geçirmesinin üzerine defalarca derse girmeyip oyun oynama devam etmişti.

Ben 22 yaşında almıştım 🙄
Bence şu zamanda telefon alınmalı ama akıllı telefon değil. Çünkü 11 yaşındaki çocuk telefonu iletişim için kullanmaz oyun oynar sosyal medyada gezer. Derslerine odaklanamaz. Bu örnekte olduğu gibi.
telefon olmazsa zaten ders sırasında tabletten oynuyordu

O zaman ders yaparken vermeyeceksiniz 🤷‍♀️ Çocuğunuz sizi parmağında oynatıyor farkında mısınız? Sizin yumuşak tarafınızı keşfetmiş ve kullanıyor
Uzaktan eğitimde sürekli tablet elinde ve belli bir saat serbest kullanma izni verilmesine rağmen, çocuk derse girmeyip, ders sırasında oyun oynuyor. teneffüs saatinde oynuyor. Onu fark edersek Pazar sabahı altı da kalkıp oynamış misal, şifreyi bir şekil çözüküyor bu konuda sabırlı, ya kombinasyonla ya da uzaktan gözlemle şifreyi çözüyor.

İlahi :) Valla bizimki de günlüğünü yanında taşıyor, o şekil mektup yazıp okumamızı sağlıyor. Siz yazınca fark ettim.
ne yamalıyım, hayat sürekli mücadele ile geçmiyor ki? Sürekli onu kontrol edemem, ben evladıma güvenmek istiyorum.

Mesajlaşmali oyunlar cok tehlikeli. Kuzenim de 10-11 yaşindayken giysi giydirmeli bir kiz oyunu oynuyordu ama oyunda mesajlasma vardi. O oyunlarda erkekler de oluyor, yaşı buyukler de oluyor ustelik. Ben mesajlarini kontrol ettigimde abuk sabuk yazilar gormustum acikcasi.
Uzak tutmak lazim.

Benim çocuğum olsa, fiziksel aktiviteye yönlendiririm. Bir basketbol takımına filan yazıdırırım. Her gün gitsin antrenman yapsın.

Sürekli evde olan çocuğa ne derseniz diyin hakim olamazsınız.
Yüzme ve basketbola gidiyordu yazın, üstüne benimle gelip pilates kursunda arkadaşın kızıyla vakit geçiriyor, haftada bir gün uzun yürüyüşe katılıyordu. Arkadaş yoksunluğu çekmediği b zamanda bu oyun için kendine kart çıkartıp oyun ödemesi yapmış, halen durumu çözmüş değilim. Şu an şok içindeyim ve ne yapacağımı bilmiyorum.
Uzmana da akran zorbalığı yaptığı için götürdüm, ergen psikiatri test yaptı herhangi bir davranış bozukluğu görmediği için psilologa yönlendirdi, onunlada 3 seans görüştü. Biz arkadaş yoksunluğu çekiyor derken çocuğumuz sessiz sedasız farklı yollara geçmiş.

Mesajlaşmali oyunlar cok tehlikeli. Kuzenim de 10-11 yaşindayken giysi giydirmeli bir kiz oyunu oynuyordu ama oyunda mesajlasma vardi. O oyunlarda erkekler de oluyor, yaşı buyukler de oluyor ustelik. Ben mesajlarini kontrol ettigimde abuk sabuk yazilar gormustum acikcasi.
Uzak tutmak lazim.
işte tutamıyoruz, zekasını farklı yolları kullanmaya yöneltiyor.
Sabırla bekleyip misal ayda bir anneme gidiyorum, orada sıkıldım deyip telefonumu istiyordu, o sırada misal giriyor sanırım, daha çözemediğim çok şey var.
normalde çok dürüst ve merhametli bir çocuktur. Aşırı bir zekası yok, hareketli yavaş, herşeyi elli kere ben söylemeliyim, yani umursamaz tavrı var. Hırslı azimlide değil ki, bu ıyun için bütün çabasını kullanmış, ders için günü geçiştirmiş. Halen şaşkınım.

oglum 8 yasinda,

kisisel herhangi bir teknolojik aleti yok,
evde o tarz oyun oynamasina da izin yok,

amma gelin gorun ki 1-2 oyun var onun yas grubunda cok yaygin, (ama asil oyunun etiketi +13 sanirim)
her seyini biliyor, sabah aksam ondan konusuyor.

cunku tum arkadaslarinda var ve okulda da muhabbet oyle.

o yuzden bence alirim ama oynama, alirim ama sunu yapma diyip bosuna kendinizi de kizinizi da zorlamayin,
yasi geregi cok olgun olmasi beklenemez zaten.

bence direk alin telefonunu ve sadece sizin yaninizda iken oynamasina izin verin.
baska turlu olgunluk beklemek cok dogru gelmiyor bana.

o kurallari anlayip uygulayacak kafada olsalar zaten mesajlasma kismi da sorun olmaz ki, oradan da olgun bir sekilde mesajlasirlar.

Back
X