2. Abdülhamid Han'ın hazırlattığı petrol haritasında gösterilen yerlerde sondaj yapan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Türkiye'nin en verimli petrolüne ulaştı.
Türkiye'nin en kaliteli petrolünün Batman'da çıkması gözleri Abdülhamid Han'ın bir asır önce hazırlattığı petrol haritasına çevirdi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Batman'ın Kozluk ilçesinde yaptığı sondaj çalışmalarında TPAO tarihinde en verimli petrollere ulaştığı belirtilirken, Abdülhamid Han'ın Alman maden mühendisine hazırlattığı haritada Batman'ın da aralarında bulunduğu 65 noktadaki petrol yatakları bulunuyor.
34'üncü Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid, 1800'lerin son çeyreğinde petrolün stratejik bir maden olduğunu görmüş, şahsi mal varlığından ödenek çıkartarak, geniş çaplı bir petrol rezervi tespit çalışması başlatmıştı. Bu çalışma neticesinde, yabancı ve yerli mühendisler eşliğinde Musul ve Bağdat bölgesinde, Dicle ve Fırat havzasında petrol taraması yapıldı. Alman maden mühendisi Paul Groskoph ve Habib Necib Efendi yönetimindeki araştırma ekibi, çalışmalarını 1901'de Sultan Abdülhamid'e sundular.Sultan'ın petrol haritası, sadece Kuzey Irak'ta değil, Hakkâri ve Bitlis'te de petrol bulunabileceğini gösteriyor. Haritayı hazırlayan heyet, Bitlis Suyu denilen çayın kıyısı boyunca önemli petrol rezervleri tespit etmiş. Bugün TPAO'nun arama yaptığı bölgeler de haritada gösteriliyor.
Petrol havzasını dolaşan Groskoph, Siirt tarafında ve Dicle Nehri kıyısında zengin petrol rezervlerinin bulunduğunu belirtiyor.Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da çalışmalarını tamamlayan heyet daha sonra, bugün Irak sınırları içinde kalan merkezlerde petrol taramasına devam etmiş. Kerkük, Zaho, Süleymaniye, Bağdat, Musul ve Altınköprü'deki petrol noktaları, kilometre ve yerleşim yerlerine göre yön tayini yapılarak kayıt altına alınmış.
Harita Türkiye Cumhuriyeti'nin yakın tarihine de damgasını vurdu. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal haritanın doğru olup olmadığını tespit etmek için akademisyenleri görevlendirmişti. Hatta Özal'ın Körfez Savaşı sırasında Musul ve Kerküt'e girme isteğinin arkasında petrol haritasının olduğu iddia ediliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da haritanın gerçek olduğu belirterek, bilimsel gerçeklerle örtüştüğünü açıklamıştı.