• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ne olur ÇOK GEÇ OLMADAN UYAN TÜRKİYE!!!

Milletvekillerinin e-mail adresleri:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

Hangi ildenseniz partidenseniz vekillerinize yazın...

Onlara cumhurbaşkanına çıkmalarını söyleyin...

Onlara bu vatanın en büyük doğal zenginliğine sahip çıkmalarını söyleyin...

İçlerinde helal süt emmiş olanları da vardır elbet...

Vardır değil mi...

İnşallah...

onlarca unluye siyasetçi gazateci direni$çi sanatçi bende ekli olanlara defalrca ayri ayri yazdim turkiye petrol kanunu
arama yapijca bile bi$ey ççikmiyor ki teweet de hiç payla$ilmami$..

ilk defa okuyorum bu konuyu, bilmyordum boyle bi kanunu:(
elimden gelen sadece unlulere tweet atmak
ba$ka napabilirim, bi$eyler soyleyin elimden geleni yapmaya ahzirim ..

Mesajınızı görmeden vekillerin e-maillerini yazmıştım zaten..

Bu da cumhurbaşkanına yazabileceğiniz link...

T.C. Cumhurbaşkanlığı : Cumhurbaşkanına Yazın

Evet toplumunun %99 u bilmiyor muhalefette sessiz çünkü...

Bilen de inanın bana bu geçen kanunun 20 sene sonra ülkemize getireceği yıkımı bilmiyor...

Zaten vatana bu boyuttaki bir kazığı herkesin gözüne soka soka atamıyorlar maalesef...

bu tasariyi geçirenler susanlar olayi çarptiranlar bu vekilller deilmi zaten
onlardan bi$ey çikmaz gibime geliyor :(

ama yinede yazicam, çikmadik candan umut kesilmez ..
inanin çok uzuldum yazdiklarinizi okuyunca .. :((

onlarca unluye siyasetçi gazateci direni$çi sanatçi bende ekli olanlara defalrca ayri ayri yazdim turkiye petrol kanunu
arama yapijca bile bi$ey ççikmiyor ki teweet de hiç payla$ilmami$..

Keşke şaşırabilseydim bu söylediğinize...

Ama kaç gündür şaşırdıklarım o kadar birikti ki...

Ve ben kendi adıma 31.05.2013 te okuduğum yazılara bile ulaşamıyorum

SAYFA BULUNAMIYOR...

DNS değiştiriyorum bir ihtimal diye ama maalesef...

Ya yazılar kaldırılmış yada sayfa komple yok...

Bakınız kanunun tam metni

http://web.tbmm.gov.tr/gelenkagitlar/metinler/166788.pdf

Ve kanunun kabul bilgileri

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

iki linkte farklı bir yerlere değil TBMM ye ait...

ama yinede yazicam, çikmadik candan umut kesilmez ..
inanin çok uzuldum yazdiklarinizi okuyunca .. :((

Kesinlikle katılıyorum...

Ama dediğiniz gibi bir umut...

Asıl umudum sosyal medyadaydı...

Ama tweeter da #direngezi ye ara ara tweet atılıyor petrol yasasıyla ilgili ne ilgilenen var ne gören...

Bense kızım bana sorduğunda verecek bir cevabım olsun diye azimle çabalamaya devam ediyorum...

direnpetrolkanunu mu desek napsak :)
sinirden guluyorum yeminle

pes etmiycem
bi kere sesimizi duyursak geriisi gelir, bi unlu yazsa yuzbinlerce okur ..

of ya pazara denk geldi kimse yokki tweterde:(
diger yazilanalrla araya kaynayaack boyle giderse :43:

of ya pazara denk geldi kimse yokki tweterde:(
diger yazilanalrla araya kaynayaack boyle giderse :43:

Aktif bir internet kullanıcısı olmakla birlikte sosyal medyaya uzaktım hep...
tweeter hesabım yoktu bu konu sebebiyle bir hesap oluşturdum ancak ne yalan söyleyeyim kullanmakta zorlanıyorum :17:

Facebook hesabım vardı ama orada da kişi sayısı 2 elin parmaklarını geçmiyor maalesef...

Sözlüklerden sesimi duyurmaya çalışıyorum orada da üyelik yeni olduğu için hemen yayınlamıyorlar mesajları...

Gazetelerin konuyla ilgili haberlerine yorum yazmaya çalışıyorum diğer taraftan...

Aklınıza farklı bir fikir geliyorsa lütfen söyleyin

Aktif bir internet kullanıcısı olmakla birlikte sosyal medyaya uzaktım hep...
tweeter hesabım yoktu bu konu sebebiyle bir hesap oluşturdum ancak ne yalan söyleyeyim kullanmakta zorlanıyorum :17:

Facebook hesabım vardı ama orada da kişi sayısı 2 elin parmaklarını geçmiyor maalesef...

Sözlüklerden sesimi duyurmaya çalışıyorum orada da üyelik yeni olduğu için hemen yayınlamıyorlar mesajları...

Gazetelerin konuyla ilgili haberlerine yorum yazmaya çalışıyorum diğer taraftan...

Aklınıza farklı bir fikir geliyorsa lütfen söyleyin

tweterde ben kimsede ekli deilim ama takip etmesini seviyorum, bende baya ki$iler ekli
en çok takipçisi olan, okan bayulgen, erol kose maalesef
can dundar, yigut bulut ,Meryem gazeri

erol kose online ama beni kâle almiyor $imdilik, digerleri pazar keyfi yapip uyyor herhalde
futbol gruplarina bile yaziyorum

direnpetrolkanunu yaz yukardaki pêncereye çikar yazilar ..

Bir avuç toprak #geziparkı için bu kadar direnen vatandaşlar buyurun 783.562km² için de bekleriz.#6491SayılıTÜRKPETROLKANUNU #direngeziparkı

bunu payla$abilir isteyenler

Yeni Petrol Kanunu Millî Menfaatlere Aykırı
2023- Dünya enerji ihtiyacının içerisinde petrolün, daha doğrusu fosil yakıtların yeri nedir? Önümüzdeki zaman dilimi içerisinde ehemmiyetini devam ettirecek mi?
M. Öztaşkın- Petrol dünyadaki en önemli enerji kaynaklarından bir tanesidir. Fosil yakıtlar diye tabir edilir. Petrol ve doğalgazı birlikte düşünmemiz gerekir. Şu anda dünyada üretilen toplam enerjinin yüzde 40’ı petrolden elde edilmektedir ve 2020 projeksiyonlarına baktığımız zaman petrolün bu anlamdaki önemi azalmıyor. Yüzde 40’lar civarındaki oran korunuyor, hatta yüzde 41-42’lere çıkma ihtimalleri yüksek olarak öngörülüyor. Dolayısıyla daha uzun yıllar dünyanın en önemli enerji kaynağı petrol ve petrol ürünleri olmaya devam edecek.

2023- Peki Türkiye’deki durum nedir? Türkiye enerji ihtiyacını nasıl karşılıyor?

M. Öztaşkın- Şimdi Türkiye’nin 2006 sonu itibariyle yıllık ham petrol ihtiyacı 30 milyon tondur. Bu 30 milyon tonun 1.5 milyon tonu kendi öz kaynaklarımızdan karşılanmaktadır. Yine yaklaşık 1.5 milyon ton civarında da TPAO, yâni ulusal petrol şirketimiz, Azerbaycan ve Kazakistan’dan elde ettiği üretimlerle Türkiye’ye bir kaynak sağlamıştır. Bunun dışında kalan miktar tamamen ithal edilmektedir. Yüzdesine baktığımız zamanda Türkiye’nin ham petrol ihtiyacının yüzde 92 ithalat yoluyla, yüzde 8 civarında da yerli üretimle karşılanmaktadır. Ve 2006 yılında ham petrol ithalatına ödediğimiz para 13 milyar dolardır. Yine Türkiye’nin yıllık yaklaşık 30 milyar metreküplük doğalgaza ihtiyacı vardır. Bu doğalgazın da yüzde 97’si ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Yüzde 3’lük bir miktar kendi kaynaklarımızdan elde edilmektedir.

Türkiye Yeterince Aranmadı
2023- Türkiye’de petrol var mı? İki tane görüş var, birincisi Türkiye’de petrol olmadığı yönünde, ikincisi ise Türkiye’nin petrol denizinin üzerinde yüzdüğü şeklinde.

M. Öztaşkın- Öncelikle şunu söyleyelim; Türkiye’de petrolle ilgili yeterli araştırma yapılmamıştır, bu çok nettir. Çünkü Türkiye’nin kara sahalarının yüzde 80’i deniz sahalarının ise yüzde 99’u henüz aranmamıştır. Dolayısıyla Türkiye’de petrol vardır demek de doğru değil, yoktur demek de. Bu konuda spekülatif açıklamaları biz doğru bulmuyoruz.

2023- Evet, Rumlar anlaşmalar yapmaya yelteninceye kadar Akdeniz’de petrol olduğunu bilmiyorduk. Karadeniz’le ilgili de bu tür haberler yasıyor. Karadeniz’de petrol olma ihtimali var mı?
M. Öztaşkın- Karadeniz’deki tüm petrol sahaları TPAO’ya âittir. Aslında TPAO zaman zaman ortaklıklar şeklinde bazı şirketlerle aramalar yapmıştır, bununla ilgili bütün veriler TPAO’nun elindedir. Tabiî petrol gibi stratejik bir ürünün bilgileri de gizli olduğu için biz de sağlıklı verilere sâhip. Ancak bize intikal eden bir takım veriler üzerinden burada konuşabiliriz. Karadeniz’de ciddî şekilde hidrokarbon yakıtlarına rastlanmıştır. Örneğin işte kamuoyuna da yansıdı, Akçakoca açıklarında doğalgaz bulunmuştur. 5 kuyu açılmak suretiyle buralardan doğalgaz üretimine başlanmıştır. Burada Brezilyalı Petrobras şirketiyle TPAO yüzde 50 ortaklık anlaşması imzalamıştır ve sondaj çalışmaları da devam etmektedir. Doğu Karadeniz’de ise yine ciddî petrol kaynaklarının olduğu tahmin edilmekte, hatta 2015 yılında Türkiye’nin yıllık tüketimini karşılayacak ham petrol ve doğalgazın olduğu tahmin edilmektedir. Ama evvelki değerlendirmemi dikkate alırsanız bu tahminin gerçekliğe dönüştürülmesi ancak sondajla olabilir.
BP ile TPAO ortaklık anlaşması yapmıştır ve BP Sinop açıklarında dünyanın en büyük platformlarından birini getirerek sondaj yapmıştır. 1500 derinliğe 3.5 kilometre boyunda bir sondaj gerçekleştirmiş ve yaklaşık 150 milyon dolarlık bir harcama yapmıştır. Ancak BP, “petrol bulamadım” deyip çekilmiştir. Bu son derece düşündürücüdür. Hakikatten petrol bulunamadı mı? BP gibi bir şirket 150 milyon doları boşa atabilecek bir şirket midir? Değildir. Bir kere az evvel söylediğimiz gibi burada kesin sonucu ulaşmak için en az 10 kuyu açmanız gerekirdi. Neden diğer kuyular açılmadı? Bunun, yeni petrol kanunuyla da bağlantıları var diye düşünüyoruz. Çünkü yeni petrol kanununda şirketlere olağanüstü imtiyazlar tanınıyor. Ayrıca da şu anda Karadeniz’de petrol arama ve işletme ruhsatının tamamı TPAO’nun elindedir ve bu ruhsatların süresi yanılmıyorsam 2014 yılında dolacaktır. Acaba bu ruhsatların süresinin dolmasını beklemek gibi stratejik bir karar mı verdi BP?

Çünkü petrolle ilgili projeler 1 yıllık, 2 yıllık olmaz. 10 yıl, 30 yıl, 50 yıl sonrasını hedefleyen projeler geliştirilir ve onlar üzerine bu şirketler veya devletler politikalarını düzenler. Şahsî kanaatim, BP’nin burada ciddî rezervler olmasını bilmesine rağmen hem Karadeniz’deki işletme ruhsatlarının üzerinde söz sâhibi olabilmek, hem de yeni petrol kanunuyla tanınacak imtiyazları dikkate alaraktan buradaki arama faaliyetlerine son verdiği şeklindedir.

2023- Yeni petrol kanunun TPAO’nun özelleştirilmesine zemin hazırladığı ifâde edilmişti görünen buna gerek kalmayacak.

M. Öztaşkın- Evet, özelleştirilmeye bile gerek kalmayacaktır. TPAO güçsüz bir yapıya itilecek, güçsüzleştirilecektir ve yok olacaktır bence.

Millî Enerji Stratejisi Oluşturulmalı

2023- Dünyada bizim yaptığımızın tam tersi uygulamalar söz konusu. Örneğin bir devlet şirketi olarak hızla Gazprom hızla entegrasyona gidiyor hatta Avrupa pazarlarına kendileri dahi girmeye çalışıyorlar. Buradan çıkış noktası nedir? Türkiye bir onarıcı bir tavırla tekrar sektörde entegrasyona gidebilir mi?

M. Öztaşkın- Buradan çıkış noktası tabiî ki TPAO’nun yeniden bu entegre yapısına kavuşturulmasıdır. Tabiî bundan evvelde Türkiye’nin millî bir petrol stratejisi, sâdece petrol değil enerji politikası oluşturması gerekir. Ve bu stratejinin gelen her hükümet tarafından yapboz tahtasına çevrilmemesi lâzımdır. Çünkü zaten petrolün ömrü 40 yıl, bunu da dikkate alaraktan sizin bir politika oluşturmanız ve bu doğrultuda hareket etmeniz gerekiyor. Örneğin bugün dünyanın en büyük petrol şirketleri Amerika’dadır ve bunlar dünya petrolüne hâkimdirler. Bunlar özel şirkettir, fakat özel şirket olmalarına rağmen bu şirketler ABD’nin belirlediği ulusal petrol stratejisi doğrultusunda hareket etmektedirler. Bakın bu çok önemli. Bunlar özel şirket olmalarına rağmen, yabancılara satılmasına Amerika tavır koymaktadır. ABD, Unocal isimli küçük bir petrol şirketinin Çin devlet firması CNOOC’un almasına müsaade etmeyerek, 2 milyar dolar daha düşük bir fiyatla yerli bir şirkete satılmasını temin etmiştir. Dolayısıyla petrol konusunda devletin belirlediği strateji bu şirketler aracılığıyla hayata geçiriliyor. Biz ise tam tersini yapıyoruz Türkiye’de. Kamu aracılığıyla yine bu politikaların izlenmesi gerekir. Dolayısıyla ulusal bizim millî şirketimiz olan TPAO’nun güçsüzleştirilmesi değil, yeniden entegre yapıya kavuşturularak güçlü hâle getirilmesi ve kendi bölgesinde en azından küresel bir oyuncu hâline gelmesi gerekir.

2023- Bu nasıl olabilir, reçeteniz var mı?

M. Öztaşkın- Şimdi örneğin Türkiye’de şu an rafinaj açığı vardır, çeşitli ruhsat taleplerinde bulunulmaktadır. Örneğin bir rafineri kurulacaksa bunu TPAO kurmalıdır. Petrokimyada yüzde 70 oranında pazar açığı vardır ve Türkiye’nin şu anda PETKİM gibi en az 3 tane petrokimya tesisine ihtiyacı vardır. Dolayısıyla her alanda pazar açıkları var, bu pazar açıkları TPAO aracılığıyla doldurulmalıdır. Entegre yapı bu şeklide yeniden sağlanabilir. Bunun için bir program ortaya koymanız gerekir, bu akşamdan sabaha olacak bir şey değildir. Örneğin 10 yıllık bir zaman öngörürsünüz ve bu 10 yıl içerisinde bu entegre yapıyı yavaş yavaş sağlarsınız. Kendi rafinaj rafinerinizi kurduğunuz zaman kendi dağıtım şirketinizi kurarsınız, o dağıtım şirketinin altyapısını oluşturacak istasyonları kurarsınız bu yeni kurma şeklinde de olabilir şirket satın alma şeklinde de olabilir. Bu yeni yapı pekâla bunlar mümkündür, yeter ki istensin.

Yeni Petrol Kanunu Yabancı Şirketlerin Talepleri Doğrultusunda Çıkartılmıştır

2023- Yeni petrol kanuna gelelim isterseniz. Türkiye’deki petrol kanunlarının tarihsel seyri nedir? Bu kanunlar ne getirdi ve yeni petrol kanunu ne getiriyor? Daha doğrusu ne götürüyor?

M. Öztaşkın- Şimdi Türkiye’de ilk petrol kanunu 1926 yılında 792 sayılı yasa şeklinde çıkmıştır ve bu kanun tamamen devletçidir. Bütün petrol faaliyetlerinin A’dan Z’ye devlet eliyle yapılmasını içermektedir. Bu kanun 1954 yılında değiştirildi, 6326 sayılı Türk Petrol Kanunu çıkarıldı. Bu kanun Türkiye’de liberal rüzgârların estiği bir dönemde çıkarılmıştır ve içerik olarak da liberaldir. Kanunun hazırlanmasında Amerikalı uzmanlar başrolü oynamışlardır. Ve o günlerde de bize petrol kanunun biran önce çıkarılması Amerika tarafından dayatılmıştır. Bu kanun çıkar çıkmazda o günün cumhurbaşkanı, “biz kanunu çıkardık” diye müjdeli haberi Amerika’ya vermiştir.

Ama bu yasa liberal içerikte olmasına rağmen bugün çıkarılmak istenilen yasayla kıyasladığınız çok millîdir. 6326 Sayılı Yasa’nın temel mantığı millî menfaatlerin korunmasıdır. Ve 53 yıldır Türkiye bu yasayla petrol faaliyetlerini yürütmektedir. Şimdi 17 Ocak’ta çıkarılan 5574 Sayılı Yasa ise 6326 Sayılı yasanın tersine, millî menfaatlerin değil, ticarî menfaatlerin düzenlenmesi üzerine oluşturulmuştur. Bu yasanın amacına bakıldığında bu maksada uygun düzenlemelerin yapıldığı görülmektedir. Dolayısıyla bu yeni yasa ticarî faaliyetlerin yâni kar-zarar ilişkilerinin düzenlenmesi üzerine kurulmuştur. Dolayısıyla yabancı şirketlerin talepleri doğrultusunda çıkarılmıştır. Tabiî ki bu yabancı şirketler gelip size şu yasayı çıkarın demiyorlar. Bunu IMF aracılığıyla, Dünya Bankası aracılığıyla, yapılan kredi anlaşmalarında stand-by anlaşmalarında, yeniden yapılanma, serbest piyasa, küresel rekabet adı altında düzenlemelerle bunları size dayatılıyor. Ve bu yasanın arka plânında bizce şirketler vardır. Kaldı ki 1993 yılında BP’nin yazdığı bir mektup Cumhuriyet gazetesinde yayınlanmıştır ve BP’nin 1993 yılında petrol yasasıyla ilgili talep ettiği şeylerin hemen hemen tamamı yeni petrol kanununda yer almıştır.

2023- Bu yeni yasanın dünyada başka bir örneği var mı?

M. Öztaşkın- Yeni yasanın bir örneği dünyada var mı tabiî ona cevap veremem. Ama genel olarak yok. Fakat birkaç istisna olabilir. Tabiî ki bu yasanın benzeri Irak’ta var. Var demeyelim, Irak’ta hâlâ bizim yasaya benzeyen bir yasa çıkarılmak isteniyor. Hatta Türkiye’de bu yasanın çıkması, Irak’taki yasanın da önünü açmıştır yorumlamaları yapılıyor. Tabiî ki tek farkı Irak’ın işgal altında olmasıdır ve 650 bin insanın ölmesidir. Bizde ise bunu yasa marifetiyle AKP Hükûmeti aracılığıyla yapılmasıdır.

2023- O zaman bu kanundan Türkiye ne kazanıyor?

M. Öztaşkın- Bence hiçbir şey kazanmıyor. Eğer biz bu çıkarılan petrolden yüzde 2 pay alacaksak ve üretilen petrolün tamamı da yurtdışına götürülebilecekse ayrıca şirketler kâr transferleri yapılacaksa, o zaman bırakalım da petrol toprağın altında kalsın.

tamamı için
YENİ PETROL YASASI MİLLİ MENFAATLERE AYKIRI

150 kadar tweeet attim
kimse cevap vermiyor
pes etmiycem

grenpace midir needir onlar bile sadece bi kere haberini yapmi$lar ba$ka yazmami$lar
yuh valla

150 kadar tweeet attim
kimse cevap vermiyor
pes etmiycem

grenpace midir needir onlar bile sadece bi kere haberini yapmi$lar ba$ka yazmami$lar
yuh valla

Birçok forum sitesinde okuduğuma göre greenpeece e birsürü insan 100 lerce mail atmış ama kimse cevap alamamış

Benim ülkemde tepki yokken insanlar gerçekleri görmezden gelip hala aynı kısır döngüde konuşuyorken elin greenpeece inin ilgilenmesini beklemek zaten hayal değil mi??

Neyse kötü niyetli olmayayım belkide greenpeece yazık kendi halinde bir örgüttür ve BP ye shell e diklenecek cesareti yoktur

Son düzenleme:
acaba ben tweet atmasinimi bilmiyorum
neden kimse olumsuzda olsa yanit vrmiyor..
ben o greenpaecen yabanci odlugunu atlami$im, tirnagin varsa ^ba$ini ka$iycaksin elin adami seni niye du$unsun..

Twitterım yok, facebooktaki arkadaşlarla bu yönde paylaşımlarımız oluyor ama arkadaşlarla sınırlı kalıyor
Benim aklıma özellikle sosyal paylaşım sitelerinde yazıları daha çok paylaşılan köşe yazarlarına mail atmak oldu.

acaba ben tweet atmasinimi bilmiyorum
neden kimse olumsuzda olsa yanit vrmiyor..
ben o greenpaecen yabanci odlugunu atlami$im, tirnagin varsa ^ba$ini ka$iycaksin elin adami seni niye du$unsun..

Neden öyle düşünüyorsunuz ki...

Günlerdir gerek avrupadan gerek amerikadan dış basın gezi parkı eylemine(halkın iktidarla özgürlük mücadelesine) destek olmuyor mu??

Yoksa destek olanlar BP(British Petroleum-İngiltere), Shell(Hollanda-İngiltere-ABD) gibi şirketleri için sessiz sedasız bu kanunun geçirilmesini mi destekliyorlar...

Yapmayın Allah aşkına olurmu hiç öyle komplo teorisi...

Son düzenleme:
Allah sizden razı olsun BEKİR COŞKUN...

Back