Nasıl bir iş fikri geliştirebilirim ?

Kazen

Ahtapotlara takılıp gidiyor aklım 🦀
Administrator
14 Kasım 2001
21.365
En iyi cevaplar
2
69.485
1.623
101
Yeni bir iş fikri geliştirmek için öncelikle aşağıdaki temel sorulara cevap bulmalıyız:

- Hangi bilgi, beceri ve yeteneklere sahibiz ?
· İyi ürettiğimiz bir mamul veya hizmet var mı ? Bu mal veya hizmet piyasada satılabilir mi ?
· Yakın çevremizde insanlar hangi mal veya hizmeti talep ediyor ve bulamıyor ?
· Yakın çevremizde üretilen hangi mal ve hizmetlere çok talep var ? Bu talep tamamen veya kısmen karşılanıyorsa da, acaba bunlar daha iyi kalitede veya daha ucuza üretilebilir mi ?

İyi yapabildiğimiz bir iş, iyi bildiğimiz bir konu başlangıç noktamız olmalı. Ama her şeyden önce etrafımıza bakmalıyız. Piyasada talebi olan ve talebin tam olarak karşılanmadığını ve üretebileceğimizi düşündüğümüz mal ve hizmetleri saptamak için öncelikle yakın çevremizi gözlemlemeliyiz, soruşturmalıyız ve araştırmalıyız. Bu şekilde piyasada bir talebin karşılanmasında bir boşluk varsa, onu tespit edebiliriz. Bu boşluğu dolduracak bir çözümü geliştirecek bilgi, beceri ve yeteneğimiz olup olmadığını, eğer yoksa bu bilgiyi kolayca edinip edinemeyeceğimize bakmalıyız. Piyasada miktar olarak yeterli sayıda üretilen bir mal veya hizmet, kalite açısından tüketiciye yeterli gözükmeyebilir. Bütün mesele, yeni bir mal veya hizmet üretemiyorsak, mevcut üretilip satılan ve bizim de üretebileceğimizi düşündüğümüz mal ve hizmetlere bir fark katabilmektir.

Yapabileceğimiz bir veya birkaç işi saptadıktan sonra, bu konuda bir pazar araştırması yapmak yararlı olacaktır. Pazar araştırmasını satış yerlerine giderek,satıcılarla ve müşterilerle konuşarak, gözlemleyerek ve üreticiler yakındaysa, üreticilerle konuşarak ve gözlemleyerek yapabiliriz. Eğer olanak varsa, bu araştırmayı web sayfalarını araştırarak veya yakındaki Ticaret Odası veya Esnaf Odalarından bilgi alarak da yapabiliriz. Bu araştırmada aşağıdaki soruların cevaplarını aramalıyız:

Kendimizle ilgili

- Bu işi gerçekten yapmak istiyor muyum ?
- Koşulları bana uygun mu ?
- İşin gerektirdiği belli bir ustalık var mı ? Becerilerim bu işi yapmak için yeterli mi ? Başka hangi becerilere ihtiyacım olacak, bunları nasıl edinebilirim ?

Yapmayı düşündüğümüz işlerle ilgili

- Yapacağım işin talebi var mı ? Kime, nerede, nasıl satmak en iyi olur ?
- Bu işi başlatabilmek (ya da geliştirmek) için nelere ihtiyacım var ? Bu ihtiyaçlar için kaynaklarım neler ? Maliyetler neler olacak ve ne kadar tutacak ?
- Bu işten para kazanabilir miyim ? Kimler kaç paradan satın alıyor ? Piyasada kalite ve fiyat farkları var mı ?
- İş için gerekli sermayeyi bulabilecek miyim ? Bunun için kaynaklarım var mı ?
- İşin adımları neler ? Nasıl bir organizasyon yapmalıyım ? Gerekli malzeme ve insan kaynağına kolay ulaşabilir miyim ?
- İşin yasal boyutu nedir ? İş yapılırken veya işe başlanmadan önce karşılanması gereken yasal zorunluluklar (kalfalık belgesi, ruhsat, vs) var mı ? Bunlar karşılanabilir nitelikte mi ? Gerekli izinleri almak için ne yapmak gerekiyor ?
- İşin zorlukları neler ? Benim yapmakta zorlanacağım yönleri var mıdır ve nelerdir ? Bu zorlukların nasıl üstesinden gelebilirim ?
- İşin kendine göre bir püf noktası var mı ? Kimden veya nereden öğrenebilirim ?
- Piyasada aynı malı üretip satanlar kimler ? Üreteceğimiz mal/hizmet nasıl rakiplerinkinden daha iyi olabilir ?

Öte yandan kadınlar olarak pazara ve ekonomik fırsatlara ulaşma konusunda sınırlı bilgi ve bağlantılara sahibiz. Bu nedenle ortaya çıkan ekonomik gelişmelerin avantajını kullanabilmek, yeni iş alanları keşfetmek ve yapılabilecek kârlı iş fikirleri geliştirebilmek için dış kaynaklardan da bilgi alabiliriz. Bunun için bölgemizdeki başarılı iş adamları/kadınları, ticaret ve sanayi odaları, üniversiteler, yerel yönetimler, vs önemli kaynaklar oluşturabilirler.

Bu kaynaklardan aşağıdaki bilgileri edinebiliriz :

- Bölgesel olarak ihtiyaç duyulan ürün ya da hizmetler nelerdir ?
- Bulunduğumuz bölgede hangi sektörler gelişiyor ?
- Son dönemlerde kapanan işyerleri var mı ? Ağırlıklı olarak hangi alanlarda ? Neden ?
- İşyerleri dışardan hangi mal ve hizmetleri satın alıyorlar ? Nerelerden ve ne kadara ? Satın alma koşulları neler ?
- Eksikliğini duydukları ya da gözledikleri mal veya hizmetler var mı ?
- Kadınların ekonomik hayata girebilmeleri için destek veren kurum/kuruluşlar var mı ?
Hangi konularda, ne koşullarda destek veriyorlar ?
Yerel kaynakları yapmayı düşündüğümüz işlerde nasıl kullanabiliriz, ulaşılırlıkları ne ?
Onların yaratacakları iş fırsatları neler ?

Bir işe başlarken, öncelikle yapılacak işlerin ve karşılaşılabilecek risklerin ayrıntılı olarak tarif edildiği bir iş planı hazırlamak, işin başarılı olması için önemlidir. İş planı, yapılacak işlerin bir listesidir ve bize bir yol haritası sağlar. İş planımızı bir yere yazmamız yararlı olacaktır. Böylece faaliyete geçmek için ve faaliyet sırasında yapılacakları açık ve net olarak tarif etmiş oluruz ve adımlarımızı takip etmemiz daha kolay olur. Ayrıca bir yerlerden işimiz için kredi ya da destek almak istediğimizde yapacağımız başvurularda da bu iş planı bize kolaylık sağlar.

İş planınızı hazırlarken aşağıdaki formdan yararlanabilirsiniz (Konuyla ilgili olarak “Maliyet, Fiyat ve Karı Nasıl Hesaplarım ?” başlıklı bilgi notunu da inceleyebilirsiniz):

Harcamalar: 6 Aylık______________________ 1 Yıllık____________________

Aşağıdaki kutulara bakın. Yapmak istediğiniz işi gözden geçirirken başlıkları ve soruları kullanın. Ne gibi harcamalar yapacaksınız ? Örneğin, bir iş için eğitim ve nakliye harcamaları yapabilirsiniz. Küçük bir iş için tüm başlıklarda harcamanız olabilir. Tasarladığınız işi yapabilmek için 6 ayda ve 1 yılda ne kadar harcama yapacağınızı tahmin etmeye çalışın.

Beceriler
İşi yapmak için hangi becerilere ihtiyaç var ?
Bu becerilere sahip miyim ? Değilsem nasıl öğrenebilirim ?
Bu becerileri edinmek ne kadar zamanımı alır ?
Eğitim için harcama yapacak mıyım ? Ne kadar ?

Yasal izinler
İşin yasal boyutu var mı ? Bunlar neler ?
Ne kadar zamanımı alır ?
Kaça malolur ?

Gerekli araçlar
İş için neler gerekiyor: Araç-gereç, çalışma mekânı, depo, vb ?
Bunları nasıl temin edebilirim ?
Bana kaça malolur ?

Sermaye
İşi kurmak için paraya ihtiyaç var mı ? Ne kadar ?
İşi yürütmek için aylık ne kadar masraf yapacağım ? İş kendini döndürmeye başlayıncaya kadar kaç ay bu harcamayı yaparım ?
Gerekli parayı (kuruluş ve işletme masrafları için) nasıl temin edeceğim ?
Krediye ihtiyacım var mı ? Nereden ? Faizi ne kadar olacak ?

Nakliye
Nakliye masrafım olacak mı ?
Ne nakledeceğim ? Hangi ulaşım şekli daha uygun ?
Ne kadara malolacak ?

Tanıtım
İşimin tanıtımını nasıl yapacağım ?
Bu benim ne kadar zamanımı alacak ?
Kaça maloacak ?

Personel
Ne çeşit bir örgütlenme yapacağım ?
Kiminle çalışacağım ?
Kim yönetecek ? Hesapları kim tutacak ?
Çalışanlara kaç para ödeyeceğim ?

Sorunlar
Ne gibi sorunlar çıkabilir ?
Bu sorunlardan nasıl kaçınabilirim ?
Bu sorunlar bana kaça malolur ?

GELİR: 6 Ay___________________ 1 Yıl_______________________

6 ayda ve 1 yılda ne kadar kazanacağınızı tahmin etmek için soruları kullanabilirsiniz.

Satışlar
Ne kadar üreteceğim ?
Satış fiyatım ne olacak ?
Bu mal veya hizmete insanların ihtiyacı var mı ?
Sattığım şeyleri kimler alacak ? Neden satın alacaklar ?
Ne sıklıkla alacaklar ?
Aynı şeyleri başka kim satıyor ?
Altı ay içinde ne kadar satabilirim ? Ve bir yılda ?
Satışlardan ne kazanabilirim ?

Gelir
Altı ayda toplam gelirim ne olacak ? Ve 1 yılda ?

KAZANÇ

Gelir : 6 ayda........................ 1 yılda........................
Giderler: 6 ayda........................ 1 yılda........................

Harcama ve gelir tahminlerinizi yukarıdaki boşluklara yazın. Harcamaları gelirden çıkarın. Şimdi tahmini kazancınızı biliyorsunuz. Şimdi kendinize şu soruyu sorun:

Bu iş kazançlı mı ? Bunu yapmaya değer mi ?

Eğer cevabınız evetse, işi başlatmak için adımlarınızı sıralayabilirsiniz. Ne kadar zamanda işi yapmaya hazır hale gelebilirsiniz ? Nereden başlayacaksınız, nasıl ilerleyeceksiniz ? Yaptığınız işler listesine ne zaman yapacağınızı yazmayı da unutmayın. İşleri yaptıkça, yapılanları işaretleyerek adımlarınızı takip edebilirsiniz.

Pazarlama ne demektir ?

Pazarlama, insanların neye ihtiyacı olduğunu ve neyi satın almaya istekli olduğunu belirleyerek, belli bir kâr bırakacak şekilde pazara sunma sürecidir.

Pazarlama iyi yapılmazsa ne gibi problemlerle karşılaşabiliriz ?

Pazarda satılabilecek miktardan daha fazla üretiriz.
- Varolan başka firmaları dikkate almadan işe başlarız ve varsa, pazardaki darlığı göremeyiz ve satış yapamayız.
- Düşük bir fiyat vererek, karımızı azaltırız.
- Yüksek bir fiyat belirleriz ve ürünümüzü bu fiyattan satın alabileceklerin sayısı az olduğu için yeterince satış yapamayız.
- Ürün tasarımı ve paketlemeyi ürünümüzü çekici hale getirecek biçimde yapmayız.
- Pazardaki kalite düzeyini tutturamayız.
- Satış yerimizi yanlış belirleriz.

Pazarlama Planı oluşturmak için…
Kendi pazarlama planımızı oluşturmadan önce 2 konuda bilgiye ihtiyacımız vardır. Bu bilgiler bizim pazarlama faaliyetlerimizi doğrudan etkiler.

1. Ürünümü kim satın alacak ? Müşteriler kim ?

Müşterilerimizi iyi tanımazsak onlara nasıl ulaşacağımızı ve satış için hangi yolun daha uygun olacağını, ürünü hangi fiyattan satacağımızı bilemeyiz. Müşterilerin özellikleri, gelir düzeyleri, ihtiyaçları, beklentileri, ilgisi nasıl çekilebilir, vb gibi bilgilere ihtiyacımız var.

2. Rakiplerim kimler ?

Ürüne talep olduğu halde, başkalarının daha uygun koşullarda sunması satışı engelleyebilir. İşimize başlamadan önce; olası rakiplerimiz kimlere, nasıl satış yapıyorlar, fiyatları ne, ürün kalitesi ve sunum biçimi nasıl, müşteriye nasıl ulaşıyorlar, ürünlerine yeterince talep var mı, müşteriler ürünü neden rakiplerden değil bizden satın alır, vb gibi soruların cevaplarına ihtiyacımız var.

Daha sonra işletmenin rakipler karşısındaki durumunun belirlenmesine sıra gelir: Ben müşterilerin beni tercih etmesi için ne yapabilirim, bunları yapabilmek için neye ihtiyacım var ?

Başarılı Bir Pazarlama Neleri Yapmayı Gerektirir ?

1. Pazarın istediği ürünü sunmak – Ürün

Ürünün kendisi, pazarın ilgisini çekecek temel etkendir. Ürüne ve sunuluşuna ilişkin düzenlemeler, pazarlamanın bir parçasıdır.
- Tüketiciler öncelikle ürünün sağlayacağı fayda ve karşılayacağı ihtiyaç, sonra da onun nasıl sunulduğu (marka, kalite, ambalaj, tarz, vb) ile ilgilenirler
- Ürünlerin talep özellikleri de pazarlamanın nasıl yapılacağını etkiler. Talep özellikleri genellikle dörde ayrılır:
* Sınırlı talebi olan ürünler, örneğin: kitap
* Lüks/özellikli ürünler, örneğin: televizyon
* Gerekli-zorunlu ürünler, örneğin: ekmek
* Yüksek talepli ürünler, örneğin: yazın dondurma.

Pazarlama çalışmalarınızı planlamak için aşağıdaki sorulardan yararlanabilirsiniz:
· Tüketiciler benim ürünümü ya da sunduğum hizmeti satın alırlar mı ? Satın almaları için nasıl bir düzenleme yapmalıyım ?
· Tüketicilerin istediklerine uygun hale getirebilmek için gerekli hammadde, beceri ve araç-gerece sahip miyim ?
· Pazarda benimkiler gibi başka ürün/hizmet var mı ?
· Ürünümü farklı ölçü, biçim ve renklerde yapmama gerek var mı ?
· Uymam gereken kalite standartları var mı ?
· Nasıl bir tasarım ve paketlemeyle ürünümü sunmalıyım ?

2. Ürünü pazarın kabul edeceği fiyattan satmak – Fiyat

Fiyat, müşterilerin ürünü satın alma kararını vermelerinde çok önemli bir etkendir. Fiyatı belirlerken maliyet ve kârı karşılayıp karşılamadığı, müşterilerin bu ürün için ne kadar ödemeye istekli olacakları ve rakiplerin bu ürünleri ne kadara sattığı dikkate alınır.

- Fiyat belirlerken müşterilerin kimlerden oluştuğunu bilmek önemlidir. Müşterisi farklı olan mağazalarda aynı ürün için farklı fiyatların uygulandığı hepimizin dikkatini çekmiştir.
- Fiyatın psikolojik etkisi vardır. Bir ürünü 100 liradan değil de 99.99 liradan aldığımızda daha ucuzmuş etkisi yaratır, oysa aradaki fark çok azdır.

Pazarlama planınızı hazırlamak için aşağıdaki sorulardan yararlanabilirsiniz:

· Ürün ya da hizmeti hangi fiyattan satabilirim ? Fiyatın değişmesi talebi etkiler mi ?
· Satış yapmayı umduğum müşteriler ne kadar ödeyebilirler ?
· Benzer ürün ya da hizmetler hangi fiyattan satılıyor ?
· Üretim, yönetim ve pazarlama maliyetlerinden oluşan toplam maliyetlerim ne kadar olacak ?
· İş sahiplerine dağıtmak ve işimi geliştirmek için ne kadar kâr etmeye ihtiyacım var ?
· Maliyetleri ve kârı içerecek bir fiyattan satış yapabilecek miyim ?

3. Ürünü pazarda kolaylıkla ulaşılır hale getirmek – Dağıtım

Ürünün satılabilmesi ancak kolay ulaşılması durumunda mümkün olabilir, bu nedenle mal ve hizmetlerin üreticilerden tüketicilere nasıl, hangi yolla ulaştırılacağını planlamak gerekir. Dağıtım süreci, ne kadar ürün yapabildiğimiz, bunların standart olup olmadığı, fiyatlar konusunda ne kadar esnek olabileceğimiz, pazarda ne kadar tanındığımızla yakından ilgilidir. Söz gelimi dağıtım kanalları ürünün farklı şekilde ambalajlanmasını ya da fazla miktarlarda satın alınacağı için daha ucuz fiyattan verilmesini gerektirebilir. Yine dağıtım kanalı çok yaygınsa ve bizim üretim kapasitemiz bunun altındaysa zor durumda kalabiliriz.

Dağıtım planınızı oluştururken aşağıdaki soruları kullanabilirsiniz:

· Ürünümü kendim mi satacağım, yoksa bir aracı mı kullanacağım ?
· Satışı kendim yapacaksam; satış yeri neresi olacak, nasıl düzenleyeceğim ?
· Mağazalara ya da aracılara satacaksam; nasıl bağlantı kurmalıyım, yetkililerle nasıl konuşmalıyım ?
· Ürünümü pazara ulaştırmak bana ne kadara mal olacak ?

4. Etkili bir biçimde pazarın dikkatini ürüne çekmek - Tanıtım

Tanıtımın amacı, insanları ürünümüzden haberdar etmek ve onları ürünümüzü almaya yönlendirmektir. Tanıtım faaliyetleri de, pazarlamanın diğer üç faaliyetiyle bir uyum içinde yapılmalıdır. (Örneğin; yoğun bir tanıtım kampanyası, ürünün fiyatı müşterinin satın alma gücüne uygun değilse, bizim işimize yaramayacak, tersine daha uygun fiyat politikası güden rakiplere avantaj sağlayacaktır.)

Tanıtım yöntemleri:

Reklam: Reklam mesajlarının ulaştırılacağı haberleşme kanalları 4 grupta toplanabilir:
1. Radyo ve TV
2. Gazete ve dergi gibi yazılı basın araçları
3. Posta reklâm araçları (Postayla gönderilen broşür, katalog vb.)
4. Açık hava reklâm araçları ( Afişler, panolar vb.)
5. İnternet üzerinden tanıtım (www.kadinlarkulubu.com)

Kişisel satış: Alıcı ile direkt ilişki kurma

Tanıtma-satış geliştirme: Yayınlanan haber ve röportajlar, tanıtım toplantıları, sergiler, eşantiyon-ikramiye verme, müşterilerin tavsiyeleri, vb.

Uygun tanıtım yöntemini belirlemek için de şu soruların cevabını bulmalıyız:
* Satış yapmayı umduğum insanlara bu yolla ulaşabilir miyim ?
* Bütçeme uygun mu ?

Back
X