Narsist Ne Demek??

O zaman ayrılmak gibi bir seçenek var ama dimi

Psikolog değilim yorumumu genelgeçer almayın ama dışardan gözlediğim şu, karşılarındaki adam gerçekten narsist olan kadınlar aşırı manipüle edilmiş oluyorlar. Kendisi inandığı gibi eşini de inandırıyor onsuz bir hiç olduğuna. Bilerek yetersiz hissettiriyorlar her alanda. Kadın kendinde boşanacak gücü bulamıyor genelde.

Narsist değilse de boşanmak, ayrılmak çok uç bir durum bazıları için. Fiziksel şiddete bile razı gelen kadınlar var boşanmamak için, bana göre psikolojik şiddet uzun vadede daha yıkıcı ama boşanmak için geçerli sebep görülmüyor çoğu zaman aynı kadınlar tarafından. Gerçekten durumunun farkında olan ve baş edebilecek olanlar da boşanıyor zaten.

Psikolog veya Davranis Uzmani falan degilim, zamaninda cok araştırdım, buldugum/bilgilendigim kadari ile, Narsistlik, kendini seven özgüvenli insan demek degildir. Dunyadaki en onemli insanin kendisi oldugunu düşünen herkese narsist denmemelidir cunku aslinda hepimiz, gercekten kendimiz icin dunyadaki en onemli insaniz.

Narsizm bir kisilik bozuklugu. Kisi, etrafindaki her seyin kendisine hizmet etmek icin yaratildigina inanir. Arkadaşlari da, esi de, ailesi de. Bu kisilerde genelde 1 idol olur, onun gibi olmaya calisirlar hatta onun gibi olduklarina inanirlar. Asla hata yapmazlar. Hicbir zaman haksiz degillerdir. Eger kendilerinden hoslanmayan insanlar varsa, mutlaka onu cekemiyorlardir cunku her seyin en iyisine o sahiptir. Bu kisiler tabii ki saglikli iliski kuramaz, iliskilerini (arkadaslik, is arkadasligi, romantik iliski) yurutemezler.

Baslarda sizi cok etkilerler hal hareket tavirlariyla cunku mukemmellik tanımına uymaya calisirlar, mukemmel olduklarin dusundukleri icin. Ama sizi elde ettiklerinden emin olduktan sonra artik onlar icin siradan birisi haline gelirsiniz. Ilgi, alaka, sevgi her sey kesilir. Bir nevi hayalete donusursunuz. Onun dunyasinda, sadece ona hizmet etmek icin var olan bir siluetsinizdir.

Onlarla asla samimi iletisim kuramazsiniz. Cunku ikili dialoglarda bile karsidaki kisinin söylediği her sey onlar icin sinek viziltisindan ibarettir. Siz konusurken bile kendi kendine icinden kendiyle sohbet halindedir. Ciddi dialoglarda agzindan cikanlar genelde cok dusunulmus prova edilmis sozlerdir, asla gercek kisiliklerini yansitmaz.

Yani gercekten iliski kurmasi en zor insan grubu bunlardir diye dusunuyorum. Narsist bir insan narsist olduguna karar verirse tedavi olur mu vs bu kisimlari bilmiyorum ama bence narsist olduğunu kabul etse narsist olmazdi zaten

‘İkili ilişkilerde duygusal manipülasyon: Narsist bir partnerle yüzleşmek’ kitabını okumanı tavsiye ederim. ‘Sunset Bulvarı’ filmi de bununla ilgili. Biri yukarda kadınlarda daha çok olabilir demiş ama kadınlarda sıklıkla görülen borderline iken, erkeklerdeki narsisistik kişilik bozukluğudur. Onlarla ilişkideyken siz sadece bir detay oluyorsunuz. Bencil oluyorlar. Eğer narsisti onun kendini sevdiği kadar çok seviyorsanız, sizi o zaman kendine ait bir parça gibi gördüğü için değer verebilir.
Kitabın arka kapağı bu :)

Ona bencil diyoruz yalnız narsist değil.
Evet farklı kavramlarmış
İnanki çoğu insanda benim gibi bu kavramları karıştırıyorlar
Buradaki narsist dediğimiz çoğu insan egoist o zaman
Amcama birgün ne kadar güzel kokuyorsun demiştim
Kokun ne dememe varmadan
Yiğenim amcan direkt cennete gidecek
Cennet kokuyorum demişti
Ha işte narsist bu heralde:)))

Yok o da kendini beğenmiş

Narsist karşısındaki insanı manipüle eder. Kokun çok güzelmiş dediğinde “tabi ki çok güzel çünkü benim kokum, sen böyle kokamazsın, kendini de parçalasan çalışsan çabalasan da benim gibi kokamazsın, beni koklamak senin için bir lütuf” gibi bir cevap verir. Yani hem kendini beğenecek, hem bencil olacak, hem sosyopat olacak hem de manipüle edecek. Kompleks bir kavram yani.

Tabi bu da benim okuduklarımdan anladığım. Konunun uzmanı değilim ☺

İsmini Yunan mitolojisindeki Narcissus'tan alır. Mitolojik anlatılara göre suda kendi yansımasını gören Narcissus, güzelliğine aşık olmuştu ve sudaki yansımasına ulaşmaya çalışırken boğularak öldü. Buradan yola çıkarak:
Bunu okuduğunda bende narsism ahada amcam demiştim:)))
Adam kendine aşık resmen
Evet dediğin gibi etrafında herkes ona hizmet için var
Adam kendini dinlemeyen çocuklarını daha yirmilerinde evden kovdu
Yengem ise tam bir stockholm sendromu vakası
Allahtan çocuklar kendi yollarını çizdiler:)))
Tam araştırma konusu olacak aile velhasıl

Gerçekten bir pisikolog gibi anlatmışsınız.

Yazı eşimi anlatıyor

Gecmis olsun bacim o zaman... Ben de narsistik kisilik bozuklugu oldugunu 'dusundugum' bir esten bosandim. Cok zor cok cok zor gecen bi 3 senenin ardindan.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…