Muhteşem Yüzyıl Star Tv

Eski Hürrem Sultan Meryem Uzerli diziden ayrılması sizi nasıl etkiledi ?

• Bir daha bu diziyi izlemem

OY: 54 23,3%
  • Gelen gideni aratacak gibi ama izlerim

OY: 45 19,4%
  • Kimse vazgeçilmez değildir. Emeğe, ekibe saygı aynı keyifle izlemeye devam

OY: 65 28,0%
  • Kararsızım ama eski tadı kalmadı. İzlesem de olur izlemesem de.

OY: 84 36,2%

• Ankete Katılan
    232

ama tümüyle de suçlu denmez tabiki bilemeyiz...
ama sütten çıkma ak kaşık da değil...
o zaman aynı fikirdeyiz diye düşünüyorum
tabiki hiç bir şeyi bilemeyiz günahları kendilerine hepsinin
bu hatalar olmasa belki daha güçlü bir devlet olurduk kim bilir.
geçen arkadaşın biri 12 madde yazmıştı çok üzüldüm onu okuyunca şehzade mustafa padişah olsaydı vs ihtimaller yazıyordu

Bunu da bilemeyiz Helena, şehzade Mustafa yaşasaydı da belki herşey bu şekilde yaşanacaktı, kaderi bilmemizin imkanı yok, halk ve yeniçeriler tarafından sevilmesi yeterli değil, belki iyi bir komutan olabilirdi ama padişahlık, koca bir imparatorluğu yönetmek sadece bilek gücüyle olmuyor, zeka, çabuk ve yerinde karar vermek vs gerekiyor, belki yanlış adımlar atacaktı, belki o da annesi ve eşinin sözleriyle hareket edip kardeşlerini katledecekti ve dahi kardeşlerinin eşlerini, evlatlarını öldürecekti, yeniçeriler ayaklansaydı Kanuni Sultan Süleyman öldürülecekti belki, hırsını alamayan yeniçeri sarayı ateşe verecekti kimbilir, bugün belki onun zulmünü konuşacaktık, bilmiyoruz ki ne olacaktı

Doğrusuyla yanlışıyla, günah ve sevaplarıyla bir devir kapanmış, Allah hepsine hak ettiklerini nasip etsin.

amin tabi başka diyecek bir şey yok...

sehzade mustafa tahta ciksa idi onun zalimligini konusacaktik buyuk ihtimal
o yuzden soyle olmasaydi boyle olurdu o olsaydi bu olmasaydi diye dusunmek, tahminlerde bulunmak, ne kadar mantikli olabilir

bize lisede ogrettikleri tarihe tukureyim

ben de tam "yaa hunlar bu kadar katliam yapmak yerine diger sehzadeleri hapse filan atsalarmis ne bileyim" diye dusunuyorduuum kiiiii

Kafes sistemi bize lisede ogretildigi gibi "sehzadeleri korumak icin" degil
Onlari öldürmek yerine "tahttan uzak tutmak icin" imis, hapismis
Sehzadeler kafayı sıyırıyormus bi yerden sonra
Deliriyorlarmıs

Kısır cariyeler veriliyormus onlara
Cocuklari olmasin diye

diziden önce ve belli bir kısmına kadar ben de osmanlıya toz kondurmayanlardandım. ki ben bu diziyi izlemiyorum bile düşün yani etki alanı ne kadar geniş
belki bir şeyleri yanlış biliyordum, belki şimdi bildiklerim yanlış. insanları öyle ince noktalarından vuruyorlar ki, hele ki bu evlat katlleri bizim gibi evlat aşığı bir millet için bardağı taşıran damla oldu.
süleymanın aşkı için o kadar mücadele verip, evlatlarına bu kadar kolay kıyabilmesi (eğer tarihte gerçekten yaşandıysa) çok acı birşey. devletin bekası için suçluluğu dahi ispatlanmamış evladı, beşikteki torunu boğduran süleyman(yazarken bile içim fena oluyor)aynı bekayı yabancı bir cariyeyi nikahına alırken neden düşünmüyor? türk hanedan soyuna farklı ve düşman devletlerin soyunu karıştırmak ne derece doğru sorgulamak gerek biraz..

işin en acı tarafı da biz ciddi ciddi tarihimizi dizilerden öğrenen bir nesil olmuşuz

Son düzenleme:
Hürremi evlatları için bunu yaptı demek bence ne kadar doğru yok Mustafa başa gelse oda kardeşlerini öldürecekti deniyor.Niye Belki O kaldıracaktı kardeş katlini bakın nihayetinde kardeş katli yine biri tarafından kaldırılıyor.Ayrıca Mahidevranda Şehzade Mehmeti öldürdü deniyor.Bu Tarihte kesinleşmiş bir bilgi değil.Dizide böyle işlendi.Ama bazı tarihçilere görede zaten zayıf bünyeli olan Şehzade Mehmet eceliyle öldü deniyor çünkü tam bir bilgi yok.Diyelim öldürdü Hürrem evlatları için Mustafanın ölmesine sebep oluyorda Mahidevranın yaptığıda niye aynı kefeye konmuyor yani evladının istikbali için olmuyor.Gerekçe bence evlat koruma falan değil insan oğlunun hırslarının ne boyuta gelebileceği.Evlat ve Kardeş katli bunu açıklamıyormu başa geçmek isteyen öz kardeş evlat demeden can alıyor bunun adı da Devlet bekası diye kılıf uyduruluyor.

hayatımda hiç bir dizi filmden bu kadar etkilenmemiştim.. beyazıtın cihangirin ölümü nasıl olacak acaba.. :26:

tam sakinleştim derken bunu izledim bidaha ağladım

http://www.youtube.com/watch?v=uJfTsSnb3Ek

Ulu Sultan, geriye kalan oğullarından yüce gönüllü yiğit alperenler, Mustafa ve Bayezid'in öldürülmesi için nişan-ı şerif-i alişan hükmünü kendisi vermek zorunda kalmıştı da, koca cihanın mülkü en gerideki tek oğlan Sarı Selim'e kala kalmıştı.

böyle yazıyor internette. onudamı padişah öldürcek :26:

alıntı

...........

çok güzel anltmışsın

valla helal olsun benim yazıcaklarımı yazmışsınız..

Süleyman inşallah mezarda kemiklerin ters dönmüştür evlat katilisin sen,etrafında olan biten dalaverileri gözün kör olduğu için görmedin..Asıl düşmanın yanı başında idi,uğruna aşkından ölüp geberdiğin hürrem cadısı varya o işte..

Hürrem seninde yatacak yerin yok o mezarda,masum bir evladın günahını aldın yazıklar olsun sana yüzüne tükürülecek birisin,şimdi daha mutlusun demi..

Süleyman senin adil olduğuna hiç inanmıyorum,nerde kaldı senin adilliğin saygın,herşey bir oyundu bunu bir tek sen göremedin gözün öyle kör idi ki,hep başkalarına inanmayı tercih ettin..Mezarında rahat uyudun u acaba hiç sanmıyorum,vicdanın seni kemirdi demi...
Yazklar olsun sanada,evkat katili olman yetmedi,torun katilide oldun

Evet, bunlar da çok doğru..

Ebe mahi ne sandın ha o kadar kplaymı.oysa Mehmetin canını almanın vakti geldi dediğin de ne kadarda cesurdun...
ne güzel söyledin öyle
bak doğru adını ben de unuttum.o kızı mustafa kurtarmıştı.insan bi üzülür ya

padişah ölünce şehzadelerden biri geçer yerine canım,diğerleri de öldürülüyormuş.

evet kardeş katli kalkınca kafes sistemi gelmiş ki o da çok kötü orda akıllarını yitiriyorlarmış.padişah dışında seçenek olduğundan da yeniçeriler tarafından isyanlar çıkmış kafesteki şehzade başa getirilebilmiş.bu durumda da aklı başında olmayan padişahların başa geçtiği olmuş.gün gelmiş,5 yaşında padişah geçmiş başa.kardeş katli, evet bize göre çok garip çok acı ama o zaman için devlet böyle güçlenmiş.tek insan olması devleti ayakta tutmuş.
ben her hafta izlerim cumartesi gecesi izleyin tarihin arka odası programını.çok güvendiğim tarihçiler tartışıyorlar.şimdi gündem mustafa olunca 2 haftadır onun bahsi geçiyor izleyin mutlaka.geçen ilber ortaylı dediki.şehzade doğmak padişah olmak büyük bahtsızlıktı.gerçekten doğru.onlar ya ölmek ya öldürmek zorundaydılar.ölenler zaten öldü ölmeyenler ise evlatlarına kardeşlerine kıymak zorundaydılar onların acısıyla yaşamak zorundaydılar.biz kendi hayatımızla karşılaştırmayalım.padişah olduklarında herşey bitiyor onlar için artık devlet oluyorlar.çok güzel açıklamıştı aslında.cumartesi gecesi izleyin bence mutlaka.ben de bunları yazıyorum diye çok iyi yapmışlar dediğim sanılmasın ama anlayabiliyorum bu olayların nasıl gerçekleştiğini.beddua etmek saçma geliyor

neyse tarihi bırakalım diziye dönelim.dün çok etkileyiciydi yine.mustafaya mahvoldum.gerçekten mehmet günsür de harika oynadı mustafayı.çok sevdirdi bize.cihangir çok güzel konuştu.gerçi süleymanı hiçbirşey etkilemiyor.
rüstem bu kadar şanslımıymış ya nasıl öldürülmemiş hayret ettim.en sinir olduğum mihrimah benim.saçını başını yolasım geliyor sarayın içinde kafayı yemiş bence o.hem yapacağını yaptı hem de ağlıyor dengesiz.selim de nurbanu kadar üzülmedi.
kara ahmet paşaya da bravo.süleymana canımın teminatını verirseniz vezir-i azam olurum diyor.adamın ibrahime ne taminatlar verdiğini unutuyor galiba hiçbiri sökmedi.ne teminatı istiyor anlamadım onu.
selim iyi tırstı babasından yalnızbu arada mehmetin annesinden ayrılışı da çok acıydı.müzikler de mahvetti beni.o mustafanın çadırdan çıkarılışı vardı ya bir de o müzik baya duygusaldı yagerçekten insanın içi acıyor
mahi senin de mehmeti acımasızca öldürdüğünü görmesem acırdım sana da belki biraz.

yemin ederim size ağlamaktan baygınlık geçiriyordum...

hele meltem cumbul nasıl güzel oynamış. mehmet günsür söz yok...

çoçuklar ve eşim yanımda olmassa sesli ağlardım da. onlar alay ediyorlar benimle. anne niye bu kadar hırpalıyorsun diye kendini.

gözlerim davul gibi...

Hayırlı günler
Arkadaşlar,en son bir yıl önce izledim bu diziyi,bazı değişikler olduktan sonra ilgim azaldı bu diziye karşı. Lakin geçen bölümü evet,ben de izledim,canım yandı. Evlat katili olan tek padişah kanuni değildir maalesef. Yüzyıllar boyunca kardeş,evlat,baba katili olan krallar,padişahlar olmuştur,vardır ve var olacaktır ne yazıkki. Bu nefis denen lanet olası hiss...insanların zenginlik ve asaletiyle bir alakası yoktur. Bana göre psikolojisiyle alakalı bir durum. Ona bakarsanız,günümüzde,bir zamanlar aşkı uğruna öleceğini söyleyip,lakin ufak bir sıkıntı halinde en sevdiği ve canından kanından olanları bile katl eden insanların mevcutluğunu gazetelerden okuyoruz.
Bana göre bu,bir ego hastalığıdır.

Muhteşem Yüzyıl'ın 124. bölümünde Şehzade Mustafa'nın idamının ardından Yeniçeri'nin ve halkın isyanı Şehzade Mehmet'in de sonunu hazırladı.

izlemek isteyenler için :xxxxx
Halk Şehzade Mustafa'nın katlinden Rüstem Paşa ile Hürrem Sultan'ı sorumlu tutarak isyan eder. Şehzade Mustafa'nın ardından oğlu Şehzade Mehmet'in tahta çıkarılmasını isteyenlerin sesi yükselince Hürrem Sultan söylentileri bir mektup yazarak Sultan Süleyman'a bildirir.

Sultan Süleyman bunun üzerine Hadım Ağası İbrahim Paşa'yı Bursa'ya gönderir. Ona Şehzade Mehmet'i ve Şehzade Mustafa'nın haremini derhal Gemlik'teki saraya götürmesini ve bu arada Şehzade Mehmet ile ilgili hükmünü bildirir.

Hükme karşı çıkamayacaklarını bilen Mahidevran Sultan oğlunu toprağa verdikten sonra Mihrünissa Sultan ve Şahzade Mehmet'i de alarak Hadım Ağası İbrahim Paşa'nın refakatinde Gemlik'e doğru yola çıkar.

Kaideler gereği en önde lalası ve İbrahim Paşa ile yolculuk etmesi gerektiği söylenen Şehzade Mehmet annesinden alınarak ayrı bir arabaya bindirilir. Yolda durdurulan araçtan neler olduğunu anlamak için dışarı çıkan Mihrünnisa Sultan oğlunun götürüldüğünü anlayarak gözyaşları içinde giden arabanın ardından koşar ama nafile... Şehzade Mehmet bir daha annesini göremeyecektir.

TARİHTE ŞEHZADE MEHMET'İN ÖLÜMÜ
1553 yılında boğularak öldürülen Şehzade Mustafa'nın ardından henüz 7 yaşında olan oğlu Şehzade Mehmet de ileride Sultan Süleyman'a bir intikam savaşı açma olasılığına karşı nizam-ı alem için öldürülür.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…