Muhteşem Yüzyıl Star Tv

Eski Hürrem Sultan Meryem Uzerli diziden ayrılması sizi nasıl etkiledi ?

  • Bir daha bu diziyi izlemem

    OY: 54 23,3%
  • Gelen gideni aratacak gibi ama izlerim

    OY: 45 19,4%
  • Kimse vazgeçilmez değildir. Emeğe, ekibe saygı aynı keyifle izlemeye devam

    OY: 65 28,0%
  • Kararsızım ama eski tadı kalmadı. İzlesem de olur izlemesem de.

    OY: 84 36,2%

  • Ankete Katılan
    232
moralim acayip bozuldu yani
her diziyi izlerken dizi işte amaaan derdim ama ne yazık ki bu akşam ki bir geçek
bir baba oğlunu öldürüyor
olayların gelişmesi farklıdır en fazla ama sonuç aynı
nasıl bu kadar dar bir görüş olabilir
ne yazsam içimin sıkkınlığı geçmeyecek offff
 
bi de kösem sultanı yapacaklar. kösem sultan da evlat katili valla içim şişti ne sinir bozucu
 
Ah Mustafa ah kimseyi dinlemedin babamda babam dedin.O Baba ki güya sizi egolarınız için öldürdü.ama en büyük egoist kendisi idi kaldıramadı halkın,yeniçerilerin sana olan sevgisini zaten senin hakkın olan tahtı sana vermemek için yaptı bunları.Tarihçiler diyorki yok sakal bırakmış bırakmaması lazımken yok gerçekte gözü var tahta diye.Şehzade niye vardır Babadan sonra tahta çıkmak için zaten taht için eğitilen birinin tahta gözü olacak.Niye Şaha mektup yazsın bir sözü ile isyan başlatacak adam niye şahtan yardım istesin Hürremi aklama işi bu yok Hürrem yapmamış bu işi biz dede kafa çalışmıyor zaten.Keşke torununu boğdurma sahnesine işlense.Bursada ki Muradiye mezarlığında yatıyor Şehzade Mustafa annesi oğluyla beraber oğlunun boğdurulmasıda feci.Mustafa öldürüldükten sonra Mustafanın ailesi ve hizmetindeki 11 kişi kayığa binip kaçarlarken yakalanıp,oğlu ilerde babasının öcünü almasın diye onun ve diğer 10 kişinin canında kıyıyorlar.Ne Muhteşem Süleymanmış keşke Viyana kapısına dayanacağına biraz oğluna merhamet edeydin o zaman yüceler yücesi padişah olurdun.Hangi din evlat katline onay verir.Peygamber bile sıtına deve pisliği atanın canını almıyorda padişaha mı din izin veriyor.Atalarımız gerçekte hiçte adil ve merhametli değilmiş.
 
Gece son sahneyi izlemeden uyudum . Sinirlerim zipladi gece gece.
Netten baktim.
Mustafa icin uzuldum ya. Nasil bir baba.
 
berbat bir şey ya ne tahtmış allahtan ölüm var şimdi yapsın ya sultanlık süleyman nın yediği beddular ona yeter acaba nasıl hesap verecek öteki dünyada ilahi adalet zavallı mustafanın annesi mahidevran ne bitmez çilen varmış ne enteresan rabbimde cihangiri aldı ellerinden iki oğlu taht kavgasına tutuştu nalet hüürrem ohhhh valide sultan olarak ölmedi allah onada nasip etmedi süleymanın gölgesinde geberdiii
 
[ı]off içim şişti akşam akşam ya
yakınım ölmüşi kadar üzüldüm valla
ne beddualar edildi süleymana
ama şu da bir gerçekki
gerçekten ihanet etmiş mustafa
o mektupta yazdığı gibi
babasını tahtan indirmeyi düşünmüş
kaideler geregi bogulması gerekiyormuş
ama ne olursa olsu
bir baba oğlunun ölümünü nasıl izler aklım almıyo
[/ı]
 



bende öyle düşünüyorum aslında..yani nasıl oldu ne nasıldır bilemiyorum,ama öyle olduğunu düşünüyorum çünkü bu ölüm saçma ya,süleymanın gözünden bakarsan eline geçen bir mektup dan başka hiç bir şey yok elinde...
gerçekte muhakkak kesinleştiren bir şeyler vardır ki öldürülmüş...
o yeni çerilere sinir oldum çadırda öldürülmeselerdi mihrünisanın hayalleri gerçek , tahta mustafa olacaktı...

ağlamaktan gözlerim şişmiş kızı okula götürdüm öğretmen bakıyo yüzüme tip tip ... gitti mustafam gitttttiiiiiiiii,masum ,günahsız öldü..o mektubu okuyunca ne yapacaksın süleymannnnn

 

Alıntı denemeAlıntı denemeAlıntı deneme
 
Su sahneyi gorup hala Hurremci olanlar varsa pes yemin ederim !!

dizinin başından beri hürremciydim...pargalı ölünce bile oh dedim...ama onlar arasında kan bağı yoktu,ibrahim paşanın hırsları vardı,kendini padişah sanmaya başlamıştı...gram üzülmedim...yine hürremciydim..

mahi devran mehmeti öldürdüğünde üzüldüm,kızdım...ama yine kan bağı yok...yine hürremciydim...

taa ki düne kadar.....o hürrem ki,aldığı nefes kadar iyilikte yapmış olsa,baba ile oğul arasına girmenin hesabını veremez...asla asla aslaaaaaaaa hürremci değilim artık....
ağlamaktan helak oldum...hıçkıra hıçkıra ağladım..gözlerim şişti,başıma ağrı girdi.....yatağa girdim yine ağladım...duygularımı açıklamaya kelime yok...o nasıl bir bölümdü...
hadi öldürttün,bari seyretme be adam....ama iyi olduuuuu,pargalıya bile yıllarca üzüldü,uykuları bölündü...bilmiyorum kaç yıl daha yaşamış ama bundan sonrası süleymanın cehennemi...imkanı yok o sahneyi unutmaz...iyiki izledi,hayatı boyunca bu azap ona yetecek...

eğer musatafayı bizzat hürrem öldürseydi,hürreme yine kızardım ama ecelinin babasının elinden olması çok üzücü çoookkk
 
Tarihi bir diziden öğrenmeye calısırsak böyle acı cekeriz iste! Akşam resmen kalbim ağrıdı görüntülerden. 7 dilsiz celladı dövüyor kacarken rüstemin adamı düşürüyor falan filan. Yok böyle birsey ya.

Tarihcilerin anlattıgına göre mustafa hiç direnmemiş, zaten cellatlar da zebellah gibiymiş, söylediği tek şey "baba ben masumum" olmus, hatta süleymanın oğlunun son sözlerini hic unutamadığı ve vicdan azabı cektigi icin icine kapandığı söylenir.
 
mustafanın yapabildiğini,süleyman yapamaz mıydı?
o benim oğlum,bana isyan etmez,evlat acısıyla yaşayacağıma güneşte yanmayı tercih ederim
neden diyemedi..........
demek ki mustafa babasından daha şerefli dah dürüst daha sadıkmış....ama süleyman bunu göremedi...
 
Kanuni Sultan Süleyman'ın büyük oğlu Şehzâde Mustafa, yüzü ve tavırlarıyla dedesi Yavuz Sultan Selim'i andırırdı. Halk, zamanı gelince, babasının yerine onun geçmesini umuyordu. Kanuni, 46 sene gibi çok uzun bir müddet tahtta kaldı. Zaman uzadıkça en iyi hükümdardan bile insanlar usanır.

Ben padişah olsam...
Padişahın gönlü, Şehzâde Mehmed'de idi. Onun vefatından sonra seferlere diğer şehzâdeleri götürmesi, başka türlü tefsir edildi. Padişahın diğer zevcesi Hurrem Haseki ile kızı Mihrümah Sultan ve damadı Rüstem Paşa'nın, Şehzâde Mustafa'yı tahttan alıkoymak için çalıştığı dedikodusu yayıldı. Sancakbeyliği de Manisa'dan Amasya'ya kaydırılınca, Şehzâde Mustafa da babasından şüphe etmeye başladı. Etrafını, hemen onu babasına karşı kışkırtan bir klik sardı.
Padişahın hastalığı sebebiyle İran seferine Rüstem Paşa'yı serdar etmesi üzerine; asker huzursuzlandı. Peçevi'nin naklettiğine göre, Mustafa padişah olup Rüstem Paşa'nın başını kesecek; zaten nikris hastası olan babası da Dimetoka'da son günlerini geçirecekti. Uzun zamandır bu yollu dedikodular duyan padişah, önce oğlunun kendisine karşı bir komplonun içinde olduğuna inanmak istemedi. Ama İran Şahı ile yazışmaları eline geçince de kararını verdi. Bugün Topkapı Sarayı'nda muhafaza edilen bu mektuplara göre, şehzâde, şahın kızıyla evlenip İran desteği ile tahta geçecekti. İslâm hukukunda, ayaklanma hazırlığı içinde olmak ile isyan aynı hükümdedir.
Padişah bizzat sefere çıktı. Şehzâde, davet edildi. Eniştesi Kara Ahmed Paşa suikastı haber verdiyse de, meselenin daha müşkil hâle geleceğinden endişe eden şehzâde dinlemedi. Babasıyla görüşürse, onu ikna edeceğinden emindi.
Konya Ereğlisi yakınlarında babasına erişti. Askerin coşkulu tezahüratıyla karşılandı; vezirler kendisini etekledi. Bu sevinçle otağa girdiğinde kendisini 7 dilsiz cellad karşıladı. Mukavemet ettiyse de, muvaffak olamadı. Hanedan mensuplarının kanını yere dökmeyi yasaklayan eski Türk tabusu çerçevesinde kemend ile boğularak idam edildi. 38 yaşındaki şehzâde, Bursa'da Muradiye külliyesine gömüldü. Şair ve hattat idi. Hayratı vardır. Ertesi sene Rumeli'de Şehzâde Mustafa olduğunu iddia eden birisi zuhur edip hayli taraftar topladıysa da, çıkardığı isyan bastırıldı.


Halk arasında çok büyük reaksiyon uyandıran acı hâdisenin mesulü olarak Rüstem Paşa gösterildi. Şahın bile orijinalliğinde tereddüt etmediği mektupları, şehzâdenin mührünü gizlice çaldırıp Rüstem Paşa'nın yazdırdığı söylendi. Şehzâdenin arkadaşı Taşlıcalı Yahya yazdığı mersiyede, Mekr-i Rüstem (Rüstem'in oyunu) sözüyle hâdiseye tarih düşürdü. Sâmi'nin “Mustafa n'oldu, hani neyledin a padişahım?” nakaratlı mersiyesi ise açıkça padişahı itham ediyordu. Padişah galeyanı önlemek için Rüstem Paşa'yı azletti. Ama kendisi gibi düşünmeyenlere aldırmayarak, fikir hürriyetinin en güzel örneklerinden birini gösterdi.
Şehzâde olmak büyük talihsizlik


Bazıları padişahı bu işe, tahta kendi çocuklarının geçmesini isteyen Hurrem Sultan'ın kışkırttığını söyler; ama Şehzâde'nin kendisini ipe götüren hatalarından pek bahsetmez. Kocası tarafından çok sevilen kadınlar hep kıskanılır ve iftiraya uğrar. Sultan Kanuni gibi hayatında hiç büyük hata yapmamış bir hükümdarın, etrafındakilerin komplosuyla hareket etmesi uzak bir ihtimaldir. Padişah, öz oğlunun idamını muhakkak ki haklı sebeplere dayanarak infaz ettirmiş olmalıdır. Hurrem Sultan, bu işe belki çok üzülmemiştir; hatta taht oğullarından birine kalacağı için memnun da olmuştur. Ama hâdisenin doğrudan mesulü değildir.



Şehzâde Mustafa, heyecanlı ve tedbirsiz tavırlarıyla zaten padişahlığa uygun olmadığını göstermiştir. Yiğitliğin tek başına kâfi gelmediği; sabır ve temkinin daha mühim olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim padişah, Hurrem Sultan'ın sevgili oğlu olup ayaklanan Şehzâde Bayezid'i de idama göndermekte tereddüt etmemiştir. Padişahlar, devletin dirliği ve milletin birliği mevzu bahis olduğu zaman en yakınlarını bile fedâ etmekten çekinmezdi. Devlet, asırlarca böyle ayakta durmuştur. O zamanlar Türkiye'de bulunan Avusturya elçisi Busbecq, Şehzâde Mustafa'dan bahsederken diyor ki: “Türk padişahlarının oğlu olmak büyük bir talihsizliktir.”

 
osmanlıyı değerlendirirken zamanı da göz önüne alalım öncelikle.evet şimdi hayvanların bile yaşama hakkını korumaya çalışıyor insanlar.kürk giyiyorum demeye bile çekiniliyor açık açık.ama o zamanın dar görüşlülüğü işte.
sanki bir tek bizim atalarımız cani,bütün dünyada en acımasız millet biziz gibi konuşulmuş.diğer krallıklarda neler oluyordu ne acımasızlıklar yaşanıyordu.yine en vicdanlı en adaletli bizim atalarımızdı.şimdiki yönetim şekilleriyle o zamanın şartlarını karşılaştırmak çok mantıksız.tabiki aklımız almıyor bizim, bile bile kardeşine evladına babaya kıymayı.

geçen tarihçiler konuşuyordu,hepsi aynı şeyi söylüyor.padişah birkaç kişinin lafıyla hareket edecek değil,heryerde istihbaratı vardı,mustafa tam olarak isyan etmemiş olsa da bazı hataları olmuş.yeniçerilerin de ona aşırı sevgisi tehlikeli olmaya başlayınca idam edilmiş.buna mecbur kalınmış o zaman için.o zamnlar duygusal davranılıp ufak tefek hatalar effedilse 600 yıl ayakta kalınmazdı.padişahlara sorumlulukları yüzünden çok zor görevler düşmüş.içlerinde çok vicdanlıları da vardır vicdansızları da bunu bilemeyiz tabi.böyle yazıyorum diye bunu destekliyor değilim tabiki çok üzücü ve çok yanlış.ama o zamana göre anlayabiliyorum.o gün birisi öldürülen şehzadelerin cenaze namazı kılınıyormuydu diye sordu.kılınıyormuş.hatta tarihçiler şunu söyledi.kanuni ağlamaktan mustafanın cenaze namazını bir türlü kılamamış.o yüzden namaz çok uzamış.o zaman niye öldürtmüş değilmi bu bize gerçekten garip geliyor.ayrıca ölümünü kanuninin perde arkasından izlemesi de batılıların resimlerinden alınmış birşey.öyle birşey olmadığı halde dizide böyle yansıtılması da hata bence.
diziye gelince gerçekten çok kötü bir bölümdü.hürremciliğimden demiyorum o meryemden sonra bitti zaten de hürremi yine anlyorum.onunda oğlu öldürüldü,sonra kendi oğulları için yapıyor falan diyebiliriz diyelim,mihrimahtan nefret ettim resmen.iftiraya göz yumdu.ne iğrenç bir insanmış.mahiye de zerre kadar acımadım da mustafa ya içim gitti.bir de cihangirin ağlayışı gerçekten etkileyiciydi.
 
Şehzade Mustafa' nın sevilen biri olduğu tarihte açıkça belli, sevilmesi şuan kurgulanmış bir olayı değil yani, bilinen bir gerçeği kimse değiştiremez sonuçta, sevilen sayılan bir Şehzade' nin babasına karşı bir isyan harekatı içinde olabileceğini şahsen düşünmüyorum ben, öyle olsa şuan neden dizi de masum bir Mustafa izleyelim ki? Neden Hürrem' e olmamış bir şey yüzünden onun eseri denilsin? Hiç birşey bilinmiyor ama rivayetlere göre ne yazılmış, çizilmişse o ele alınır. Diziye dönersek, zehirli kaftan olayı mesela, bir tuzaktı baba ile oğulun arasını açmak için, Süleyman hiç düşünemedi mi aynı şeyin tekrar olabileceğini? Orası garip.. İbrahimin ölüm fermanını verirken bile Mustafaya olan acımasızlığı yoktu, sanki içine şeytan kaçmış gibi bakıyordu evladına. Bundan sonrasını merak ediyorum gerçekten? Cihangirin de abisini öldüren babasını hiç affetmeyeceğini okudum bir yerde, peki herşeyi evlatlarını korumak için yapan Hürrem Sultan komplo kurduğu Şehzade Mustafanın ölümünün üzüntüsüne dayanamayan kendi evladının da ölümünü hazırlamış olduğunu görünce ne hissedecek?

Muhteşem değil Karanlık Yüzyıl bence bu, bazen merak ederdim o dönemleri, keşke görebilseydim derdim saray yaşamını falan ama görünmez olup sadece uzaktan izlemeyi tercih ederdim kesinlikle..
 
Son düzenleme:

ama bazı yerlerde de cellatların başa çıkamadığı ve en son zal mahmut diye birinin baltayı sırtına saplayarak öldürdüğü yazıyo
başka biryerde de otağa giremeden boğdurulduğu yazıyo şehzade kanı dökülemeyeceği
ve kanuninin izlemediği de yazıyo
ben diziden değil başka yerlerden okumuştum arkadaşım da öyle söyledi
bu bilgi kirlilikleri neden var anlamıyorum
 
Son düzenleme:

İlber ortaylıdan dinledim bir de üniversitedeki profesör anlatmıştı bana. Birkaç yerde de hic direnmediğini okudum simoncum. Ben masumum demiş, hatta bu yüzden kanuninin vicdan azabı epey fazla olmuş.

Ama ayagına celme takmalar fln nedir Allah askına :S
 

:) o saçma tabi ama dizi biraz daha entrikalansın diye yapıyolar heralde
aslında en doğrusu öğrenip ona göre göstermeleri lazım sonuçda isteseler her türlü işin ehli insandan bilgi alırlar
 


Nereden öğreneceğimi bir bilsem? Nereye bakıyorsam farklı bir bilgi var net birşey yok maalesef, kimisi koskoca Kanuni Sultan Süleyman' ın sağlam bir istihbaratı olduğunu, ona göre hareket ettiğini, Şehzade Mustafa' nın da hataları olduğunu, Hürrem Sultan' ın Şehzade Mustafa' nın ölümün de hiç bir rol oynamadığını ama kendi oğulları açısından tabiki üzülmediğini yazarken, bir taraftan da tam tersi şeyler yazıyor yine rivayetlere göre ele alındığından Rüstem Paşa, Hürrem Sultan ve Mihrimah Sultan' ın Şehzade Mustafa' ya güçlü olup halk arasında ve ordu da sevildiği, taht için veliaht olarak düşünüldüğü için ölümüne onların sebep olduğu söyleniyor.

Ben nedense Hürrem Sultan' ın sessiz sessiz bekleyip Şehzade Mustafa' nın ölümünde hiç bir rolü olmaması fikrinine inanamıyorum. Çünkü hırslı bir kadın Hürrem, Sultan olana kadar kazandığı zaferler ortada, Şehzade Mustafa bu kadar güçlü ve sevilen biri iken, tahta çıkma konusunda ilk aday olup Hürrem' in oturup öylece işi şansa bırakması, ölümüne sadece üzülmemekle kalması fikrini tuhaf buluyorum..





Bir çok kaynakta cellatlarla boğuşup Rüstem Paşa' nın yamağı zal mahmud tarafından öldürüldüğü yazıyor.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…