Nöroloji - Beyin ve Sinir Hastalıkları MS hastası olmak ya da olmamak.?

bende ms hastasıyım 2 kere atak geçirdim ama teşhisten öncede atak geçirmişim. moralinizi bozmayın ilaçlarınızı alın kendinizi yormayın ben normal hayatıma devam ediyorum. okulumu bitirdim evlendim çalışıyorum herşey yolunda kötü olacak diye bir kural yok hem kötğ olsa kaç yazar insanlar ne hastalıklarla uğraşıyor.

ben de neredeyse o haldeyim. simdi yorgunluk haric bir sıkıntım yok diyebilirim. morali yuksek tutmak cok etkili bence. kesinlikle ben farkını hissediyorum.

merhaba arkadaşlar,
benim enerjim çok düşük. akşamları hemen uyuyakalıyorum,ev işi yaparken kırk takla atıyorum bitirmek için. bu tip şikayetleri olanlar bana çözüm önerileri sunarlarsa çok faydalı olur benim için

valla ben oldum olası enerjisi düşük bir insandım ama şimdi ms'ten kaynaklandığına kanaat getirdim. ben ev işi yaparken mola vere vere yapıyorum. mesela ev temizliği yapıyorsam bir süpürüyorum sonra oturup bir süre dinleniyorum,sonra siliyorum. yine misafir kabul etmede de aynı güne hem temizlik hem pasta börek yapmak bana çok ağır geliyor, mutlaka bir gün önceden evi temizlemeye çalışıyorum ya da yapabileceğim şeyler varsa onları önceden yapıp ev temizliğini sona bırakıyorum. eğer böyle üst üste iş yapmaya kalkarsam ayağımda uyuşmayı hemen hissediyorum.
uyku için de bir çözümü olan varsa bana da söylesin. çünkü gece geç yatıyorum maalesef ve gündüz erken kalkmam mümkün olmuyor. az uyumak asla bana yetmiyor. en az 8-9 saat uyumak istiyorum yoksa bütün gün sürünüyorum.

Arkadaşlar benim teşhisimde ağustos ayında konuldu. Vücüdumdaki uyuşukluklar ve boyun ağrılarımdan ötürü doktora gittim mr istedi doktor ve mr sonuçlarına görede ms teşhisi koydu. Plaklarım sessizmiş o yüzden iyi dedi doktor.sadece dikkat et sağlıklı beslen vs dedi.koruma amaçlı kortizon verelim sana 5 gün dedi. Ben kortizon almak istemediğimden dolayı birde 2. bir doktora görüneyim diye başka bir hekime, şuandaki doktoruma göründüm. Kortizona gerek duymadı ve Epilepsi hastalarının kulladıgı bir ilaç verdi bana.O ilaç benim ağrılarıma ve uyuşukluklarıma iyi geldi.Sonrasında bıraktırdı ilacı doktor. Şu sıra uyuşuklukları, kafamı öne egdiğimde omur iliğimden kuyruk sokumuma doğru bir elektriklenme, kafamda ve acaklarımda batmalar olmaya başladı. Doktorum tekrar mr istedi. onu çektirip hastalıgın ilerleyip ilermediğine bakacak ona göre bir yol izleyecek. İğneye başlayabilirz dedi doktorum.

Benim merak ettiğim. bazı arkadaşlar ataklarının daha öncede oldugunu ve bunu teşhisi doktorlarının söylediğini yazmışlar. doktorlar bunu nerden bilebiliyor.
Kortizon almak iyi gelmiş bazı arkadaşlar iğneden ziyade kortizon tedavisinimi öneriyorlar.
Kafamda öyle çok şey varki. Kendimi çok bilgi eksikliği varmış gibi hissediyorum ve beslenmemi sigara kullanımımı bir düzene sokamıyorum ne yazıkki. Bana bir yol gösteren arkadaş olurmu? :)

çok geçmiş olsun. Allah şifalar versin! Benim doktorlarım önceden de atak geçirdiği söylediler çünkü mr çektirdiğimde o an aktif olmayan, sönmüş plaklar da görünüyordu. Yani doktorlar herhalde mr da oyle bir şey görseler söylerlerdi. Sonuçta plaklar tamamen yok olmuyor, orada bir iz bırakıyor (çok nadir, mucize gibi imiş plakların tamamen gitmesi)
Bana ilk başta 5 günlük kortizon verdiler, tabi uzun vadede iyi geldi gelmedi bilemem ama yan etkileri beni rahatsız etti, hemen akabinde de interferon başladığımdan o da baya bir grip yaptı benim için zor geçti o dönem. Yaklaşık iki ay önce tekrar kontrol için mr çektirdiğimde ufak bir aktif plak göründü, ama fiziki muayenede bir şikayetim yoktu.Bir doktor istersem 3 günlük bir kortizon almamı önerdi ve bebek sahibi olmayı düşündüğümden bir süre beklememi tavsiye etti. böylelikle daha sağlıklı bir gebelik-annelik yaşamak adına. Doğrusu kendimi iyi hissettiğim için ikinci kez kortizon almadım. İğneden ziyade kortizon öneriliyor mu bilemem. Bu ikisi birbirinin alternatifi mi emin değilim. iğne sizi uzun vadede atak geçirmekten korumak adına yapılan bir tedavi ama iğne kullanıyorum hiç atak geçirmeyeceğim diye bir durum da söz konusu değilmiş. Sonuçta bunlar sizin ve doktorunuzun ortak kararı olacak. Yalnız bana bu konuda uzman doktorlardan biri olan Rana Karabudak (soyismini yanlış yazmış olabilirim) hoca ilk gitiiğimde şunu önermişti: çok fazla internette vs. araştırma. bir sürü bilgi var kafan karışmasın. kimseye ben ms'ım demek zorunda değilsin. bol ceviz tüket (ben çok az tüketiyorum maalesef) beslenmene dikkat et stres,sıcak ve yorgunluktan uzak dur.
Bence siz de internetten çok araştırmayın hakikaten insanın kafası bulanıyor. Sonuçta hemen hemen her hastalık böyle ama herkesin Ms'ı kendine has. Esasen bence doktorlar bile bu neden oluyor, ne yapsak bunu hallederiz? tam bilemiyor :)
Ms için bazı alternatif sağlık tavsiyeleri de var ama ben şahsen denemedim. özellikle hakikaten uzman birinin yapacağı sülük tedavisini çok duydum.
Bence siz şimdi ilk planda sigara ve yeme düzenini ayarlamaya çalışın, kendinizi yormaktan şiddetle kaçının, kesinlikle fark ettiriyor.

Sizede çok geçmiş olsun ve ilginize teşekkür ediyorum.
Sigara ve gıda alışkanlıgımı değiştirmem gerekiyor sizinde dediğiniz gibi ama nasıl başaracagımı inanın bende bilmiyorum
Bu arada yüzme iyi geliyormuş hastalığa :) öyle duymuştum sizlerle paylaşayım dedim :)

valla esasen ben de yeme alışkanlığımı hiç değiştiremedim düzenli yemiyorum bazen ço kuzun süre aç kalıyorum kendime çok kızıyorum. yüzme işini bilmiyordum çok severim yüzmeyi, kış diye havuza gitmeye üşeniyorum biraz havalar düzelse niyetim var zaten :)

selam herkese bir aydır belimden aşağısı uyuşuktu şimdi kollarımda da başladı.. doktora demiştim mr'ım iyi diye hiç ciddiye almadı.. yeni evliyim cinsel hayatımda berbat eşime üzülüorum (

selam herkese bir aydır belimden aşağısı uyuşuktu şimdi kollarımda da başladı.. doktora demiştim mr'ım iyi diye hiç ciddiye almadı.. yeni evliyim cinsel hayatımda berbat eşime üzülüorum (

ilaçlı mr'da bir şey göründü mü? bu kadar uyuşukluk iyi değil günlük hayatını da etkiler başka doktora gitme imkanın vars abence gecikme git.

ilaçlı mr'da bir şey göründü mü? bu kadar uyuşukluk iyi değil günlük hayatını da etkiler başka doktora gitme imkanın vars abence gecikme git.

cnm hareket ettirmemde falan bişey yok sadece duyu olarak etkiliyor beni. off doktora gitmek ayrı dert işten izin al cerrahpaşaya git günlerce tahlil veb seb zart zurt uğraş... en az bir haftamı alır

cnm hareket ettirmemde falan bişey yok sadece duyu olarak etkiliyor beni. off doktora gitmek ayrı dert işten izin al cerrahpaşaya git günlerce tahlil veb seb zart zurt uğraş... en az bir haftamı alır

evet doktora gitmek eziyet hakikaten ama o duyu olarak etkileme bir süre sonra daha beter oluyor. ben de ilk başta ayaklarım karıncalandı uyuştu geçer dedim önemsemedim. bir süre sonra ayağımı süreterek anca yürüyebiliyordum, o yüzden de taban çöküklüğü oldu şimdi doğru dürüst topuklu ayakkabı falan giyemiyorum bir güzel ayakkabılarım var iki adım yürüsem öyle ağrıyor ki mecbur rahat şeyleri tercih ediyorum.
eğer yakın tarihte gitmediysen bence git bir daha

saol cnm insan konuşmak istiyo bazen sen hep cevap yazıyosun gerçekten saol. artık izin alıp gidicem mecbur. gittikçe yayılıyo. geçmiş olsun çok. napalım artık şıklık değil sağlık önemli bizim için.. yine bu halime şükür diyorum ama çok korkuyorum geleceğimden..

oyle tabi saglık her zama onemli. insanın bazen canı sıkılıyor böyle şeylere. her zaman beterin beteri var diye düşünüyorum şükrediyorum ama yine de insan biraz kısıtlanıyor olmasından dolayı endişe ediyor. ben şimdilik başka şikayetle karşılaşmıyorum ama çabuk yoruluyorum en çok beni o boğuyor. Bu hastalık da öyle ilacını al geçti bitti denen bir şey olmadığından insan hep soruyor ne olacağım diye. Sonra düşünüyorum Allah ecelimizi nasıl takdir ettiyse öyle olacak. Belki de bununla ilgili çok bir sıkıntımız olmadan gideriz öteki aleme. Endişe etsen de bir etmesen de, o yüzden mümkün mertebe kafamızdan çıkarıp hayatımıza bakmalıyız.
Eğer eşin anlayışlı davranan biriyse problem yok. Sağolsun benim eşim de beni zorlamıyor ben de mesela bazı zaman üst üste misafir vs. ağırlamak gerekecek olsa ona hatırlatıyorum yapamadığımı ona göre ayarlıyoruz. Böyle böyle hjalletmeye çalışıyoruz işte.

Biraz geç oldu ama belden su almayı sormuş arkadaşlar.
Belden su almak acı veren sıkıntı veren birşey değil. İnce bir iğneyi omiriliğinizden su çekerek alıyorlar. Öksürürseniz su daha çabuk geliyor ve işlem hemen oluyor. İğne girerken sinek ısırığı derler ya onun gibi birşey hissediyorsunuz.
Benim doktorum Dr. Blerim MYFTİ 3-4 gün tuvalet dışında ayağa kalkmamamı söylemişti. Bebeğimde vardı o zaman 3-4 aylık mecbur kv mi çağırdık o gelmişti. Dinlen demelerinin sebebi de beyindeki sudan aldıklarından baş dönmesi falan yapabileceğindenmiş. Bende 1 gün dinlendim sonra kendimi yormadan kalktım.
Emzirmeye devam ettiğimden halen tedaviye başlamadım. İğne tedavisi yapacağız demişti doktorum. Kendin yapıyormuşsun galiba. Bende o iğneyi kendime yapacak cesarette yok. Ne yapacağımı bilmiyorum açıkcası.

Merhaba,
Tum forumu okudum, ama sizinle paylasmadan edemeyecegim.

Ben yilda 2 defa olmak uzere toplamda 6 defa rahatsizlandim. Hep doktora gittim ama bir sonuc alamadim, en sonuncu hastalanmamdan sonra norologa yonlendirildim, MR cekildi, temiz birseyin yok psikolojiktir, dedi norolog. Birkac hareket yaptirdi, yuruttu falan, sorun yok dedi.
Ama yasadiklarim cok kotuydu, bugun de bir arkadasim MS olabilecegimi tekrar baska bir norologa gitmemi istedi. MS hastasi miyim diye aksamdan beri icim icimi yiyor.
6 defadir basima geleni size yazayim, bana bir fikir verirseniz sevinirim. Siz de ayni seyleri mi yasiyorsunuz?

Yavas yavas gorme sorunu basliyor, cift gormeye basliyorum. Ayni anda da dengemi yitiriyorum, zar zor yuruyorum, butun vucudum uyusuyor, anlama ve konusma sorunu yasiyorum, konusmak istedigimde dilim donmuyor, yururken adimlarimi zor atiyorum, kapiyi anahtarla zor aciyorum, bulasik yikiyorsam zor yikiyorum, mesela durulama yaparken elimi bardagin icine sokmakta zorlaniyorum, elim bir turlu gitmiyor, mecburen dinlenme ihtiyaci hissediyorum. Bunlar 30 dk, en fazla 1 saat suruyor ve sonra yavas yavas 1 saat icinde geciyor. 2 defa da bas agrisiyla birlikte eslik etti.

Sizde de boyle mi oluyor? Yoksa MS ataklariniz daha uzun mu suruyor? Tekrar baska bir norologa gitmeli miyim?

valla bana kalırsa bu işin en kolayı iğne vurma kısmı idi. ben belden sıvı aldırmaktan çok korkuyordum maalesef de benimki zorlu oldu. sıvı gelmedi ilk etapta vs. ama tabi sonra unttum gitti. iğne yapma işi ise emin lun alışınca çok kolay. büyük ihtimal zaten tabancalı şekilde yapacaksınız. interferon iğneleri çok pahalı belki de bu yüzden hemşire desteği vs. gayet güzel. iğneye başlarken firma hemşiresi geliyor size güzelce anlatıyor boş olarak yaptırıyor, eğer başlama günü ise ilk denemeyi onunla yapma imkanınız da var. zaten ilk dozlar önce %25 sonra %50 sonra tam doz şeklinde ki vucüt alışsın. Bunları zaten söylerler onun dışında size iğneyi yapacağınız tabanca veriyorlar, böyle kalınca bir kalem düşünün, içine şırınganızı yerleştirip yapıyorsunuz. öyle çok acı falan vermiyor çünkü deri altı bir iğne bu. Tabi insan heyecan yapıyor ilk başlarda ama sonra kanıksıyorsunuz. Mühim olan doğru yere yapmak zaten hemşire iyice tarif ediyor. ben bir kere bacakta sanırım kasa denk getirmiştim, bir kaç saat bacağım ağrımıştı ondan başka öyle bir problemim olmadı.
Ama tabi özellikle beyaz tenliyseniz iğne kullandığınız yerlerde hep izler kalıyor, kızarıklık gibi vs. o yüzden zaten hep aynı yere değil mesela bir bacağa yaptıysanız sonra kola sonra göbeğe diye gidiyorsunuz ki üst üste gelmesin. Merak etmeyin bütün izler ilacı kullanmayı bıraktığınızda zaman içinde kayboluyor. Böyle işte iğne kullanmak o kadar zor değil ama tabi dolapta saklayacaksınız biraz önceden çıkaracaksınız vs. ufak tefek ayrıntılar var onlara da zamanla alışıyor insan :)

Geçmiş olsun!
Ms atakları bahsettiğiniz gibi kısa süreli olmuyor benim bildiğim kadarı ile. ataklar uzun süreli devam eden sıkıntılar şeklinde ve bir doktor atakların farklı belirtiler gösterdiğini söylemişti. mesela bir atakta ayaklar uyuştuysa ötekinde görmede sıkıntı olabilir vs. gibi. Sizin anlattıklarınız ms mi değil mi bilmiyorum ama psikoljik olabilir ya d abaşka bir sıkınıtı da olabilir. En iyisi başka bir nörologa gitmek. şimdiden Allah şifalar versin!

günaydın herkese benim uyuşukluğum aynen devam ediyor 1buçuk ay oldu. sizce kortizon almadan bu atağı atlatsam ilerde sorun hasar fln olur mu??

günaydın herkese benim uyuşukluğum aynen devam ediyor 1buçuk ay oldu. sizce kortizon almadan bu atağı atlatsam ilerde sorun hasar fln olur mu??

hayırlı günler!
benim uyuşukluğum (ayakta) kortizon aldıktan sonra bile bir kaç aya anca bitti, hatta bazen hafif olarak parmaklarımda hissediyorum, çok ayakta kalırsam ya da sıcak banyo yaparsam mesela. ama tabi kortizon almadan da geçiyor mu? hasar kalır mı bilemiyorum. bana doktor bazen ilaçla bile uyuşukluk kalabileceğinden bahsetmişti. doktorunla görüşmen kolaysa ona danış istersen diyeceğim ama onlar genellikle ilaçtan yana...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…