arkadaşlar herkesin yazısını tek tek okudum sıkılmadan. benim de eşim ms hastası, teşhis 2006da kondu ancak belirtiler yani ilk ataklar 2002 yılında ortaya çıktı. eşimin de ilk olarak el ayak uyuşması ile başlamış. sonra düzeliyormuş. bu msin ilk halleri dedi doktor. şimdi atak geçirince belirtiler kalıcı olmaya başladı.
nörolog arkadaşımla uzun uzun msi konuşan ve iyi bir bilgi sahibi olan biri olarak öncelikle şunu belirteyim, ms herkeste farklı belirtilerle ortaya çıkan ve devam eden bir hastalık. burada gördüğüm ilk yanlış bu, kendinizin ms i ile kimsenin msini karşılaştırmayın, aynı seyretmez. ayrıca verilen iğneler, ki bunun altını çiziyorum, kesinlikle ortaya çıkan belirtileri kesme amaçlı değil. ortaya çıkan belirtiler atak işaretidir ve yalnızca atak kortizon diye bildiğimiz pulse steroid ile durdurulur. dolayısıyla iğneler sizin atak sayınızı, iki atak arasında geçen süreyi ve atakların şiddetini azaltıcı ilaçlardır. dolayısıyla iğne işe yaramıyor, keseyim diye bir gaflette bulunmayın. doktor uygun görürse keser zaten ataklara bakarak. ayrıca ms hastalığında bayan olmak bir şanstır, erkeklerden daha iyi bir seyir gösterir ms bayanlarda. son tavsiyem, profesör doktorumuzun da önemle bize belirttiği, ms'te ben bunu yapabilirim diyerek kendini aşırı yormak, çok ağır kaldırmak, sıcakta kalmak, güneşlenmek, kaplıcaya gitmek vs..., en önemlisi moralsiz olmak atak sebebidir bunları yapmayın. bir de iğneler bağışıklık sistemini baskıladığından gribe dikkat edin, çünkü ateşlenmek vücut ısısını yükselttiği için mse zararlı. grip aşısı ise kesinlikle yasakmış, sorduk haberiniz olsun.
istediğiniz her konuda soru sorabilirsiniz, yardımcı olursam ne mutlu bana... Allah şifa versin inşallah...