Mozaik embriyo

E epoh34

Merhabalar arkadaşlar mozaik transfer olup dönüş yapan olursa çok sevinirim. %45 mozaik - 9. ve 10. kromozomda 3 tane görüldüğü söylendi - bilgilendirir misiniz nasıl geçiyor bu süreç

Mozaik embriyo konusunda bir süredir araştırma yapıyorum ve tüp bebek ile uğraşan insanlar için doğru düzgün Türkçe bir kaynak olmadığını fark ettiğim için öğrendiklerimi burada paylaşmak istedim. Biraz blog yazısı gibi uzun bir yazı olacak çünkü bir mozaik embriyo transferine karar verebilmek tüp bebek transferi yaptıracak bir çift için çok kolay bir karar değil ve bu konuda tıp dünyasındaki araştırmalar oldukça yeni, dolayısı ile enlemesine boylamasına tartılıp karar verilmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.

Burada paylaştıklarım, yurtdışından okuduğum ve izlediğim bilimsel kaynaklara, tüp bebek merkezlerine, laboratuvarlara ve doktorlara ait araştırma ve videolara göre derlenmiştir. Bu arada bir bilim insanı olmadığım için yanlışlıklarım veya yazım hatalarım olabilir, dolayısı ile mozaik bir embriyonuz varsa kesinlikle işin uzmanı bir genetikçi ile konuşmanız faydalı olacaktır.

Öncelikle tüp bebekte mozaik embriyo konusuna henüz aşina olmayanlar için bu paragrafı yazmak istedim, konuya hâkim olanlar varsa lütfen atlasınlar. İlk olarak zihninizde mozaik embriyo ile aneuploid yani sağlıksız embriyoyu karıştırmamanız çok önemli. Örneğin monozomi 19 bir embriyonuz var, bu embriyo maalesef ki aneuploid bir embriyo yani sağlıklı değil dolayısı ile eğer ki laboratuvar hatası yoksa bu embriyo ya hiç tutunmayacak ya da kimyasal gebelik oluşacak veya düşük olacak yahut kürtaj ile alınacak. Bu arada bazı tanımlara aşina olmak lazım, monozomi kromozomlarda eksik genetik materyal olması demek, trizomi de olması gerekenden fazla genetik materyal oluşması durumudur. Bir veya birkaç kromozomda monozomi veya trizomi olan embriyolar transfer için önerilemezler. Ancak bunlar harici bir de segmental delesyon veya duplikasyon var bu kısmı da ilerleyen bölümde biraz daha detaylı bir şekilde anlatacağım. Dolayısı ile biraz önce bahsettiğim monozomi 19 aneuploid embriyonun, 19. kromozomunda monozomi olduğu için genetik materyal kaybından dolayı transferi önerilemez.

Şimdi gelelim mozaiklere, diyelim ki genetik laboratuvardan, %40 monozomi 19 mozaik bir embriyonuz olduğu sonucu geldi. Bu mozaik embriyonun, farz edelim ki laboratuvar tarafından biyopsisi yapılan 10 adet hücresinin 4’ünde 19. kromozomda monozomi yani eksik genetik materyal gözlendiği bilgisi veriliyor. Bu durumda bu embriyonun biyopsi yapılmış 10 hücresinden, geriye kalan 6 hücresinde herhangi bir genetik materyal kayıp yok ve kromozom dizilimi olması gerektiği gibi yani sağlıklı. İşte bu mozaik embriyonun sağlıklı bir şekilde tutunma ve hayata gelme ihtimali var. Bir euploid yani sağlıklı embriyo kadar olmasa da çok yüksek oranda dünyaya sağlıklı bir bebek olarak gelme olasılığı var.

Aslında mozaizm konusu yaklaşık 90 sene önce bilim insanları tarafından keşfedilmiş bir durum, lakin tüp bebek’te PGT’nin kullanılmaya başlaması ile embriyolarda mozaiklik tespit edilebilmeye başlanmış. Hatta günümüzde bazı merkezler yapay zekâ kullanarak da düşük seviye mozaik tespitini yapabilmekte. Ancak sorun bu transferler henüz çok yeni yapılmaya başlandığı için sonuçlar hala araştırılmakta ve bu embriyoların bazı kromozom dizilimine sahip olanlarına bazı merkezlerde şüpheli bakılmaktadır.

Şimdi mozaik embriyo konusunun biraz daha derinine inmek gerekirse, öncelikle karşımıza düşük seviyeli, orta seviyeli ve yüksek seviyeli mozaik embriyo kavramları çıkıyor. Bu arada mozaizm NGS sonrası daha popüler bir konu haline geldi çünkü NGS tekniği sayesinde bütün kromozom dizilimleri hakkında daha çok bilgi sahibi olabiliyoruz. İşin ilginç yanı sağlıklı yani euploid embriyolarda da mozaiklik mevcut olabiliyor. %20’nin altında olan mozaik embriyolara aslında euploid yani sağlıklı diyorlar. 20-40% arası düşük oran mozaik olarak geçiyor. Transferi önerilen grup da genelde bu düşük oran olanlardan geliyor. Bazı merkezler 40-80% yüksek düzey mozaiklere de şans verebiliyor. Ancak mozaizm %80 ve üzeriyse eğer o embriyo aneuploid olarak kabul ediliyor ve transferi önerilmiyor.

Yalnız bir de mozaikliğin hangi kromozomlarda olduğu kısmı var. Hayat ile barışık olan ve Patau, Edwards, Down, Turner gibi sendromlara açık olan kromozom diziliminde mozaizm gözlemlenmişse transfer genelde maalesef ki önerilmeyebiliyor. Çünkü teoride mozaik embriyoda örneğin 1, 3, 10, 12 ve 19 nolu kromozomlardan birinde düşük deviyeli monozomi gözlemlendi. Bu kromozomlar hayatla bağdaşık olmadığı için zaten embriyo tutunursa kimyasal veya erken kayıp ile sonuçlanacak. Ancak trizomi 13, 14, 16, 18, 21 ve 45X hayat ile bağdaşık olan ve Patau, Edwards, Down, Turner gibi sendromlara sebep olabilecek kromozomlar. Dolaysı ile hayata engelli veya sağlık sorunu olabilecek bir çocuk getirme ihtimaliniz olduğu için merkezler bu kromozomlara sahip mozaiklerin transferlerini en alt sıraya atıyor veya transfer etmek istemiyor. Lakin bu kromozomlara sahip mozaik embriyoları transfer etmiş ve gayet başarılı sonuçlar almış kurumlar da mevcut.

Transfer için önerilen embriyo secimi pek çok analize dayanıyor. Öncelikle sağlıklı bir embriyonuz varsa onu transfer ettirmeniz öneriliyor. Eğer yaşınız veya fertilite sorununuz yeni bir embriyo bulmaya engel değilse yeniden yumurta toplatmanız öneriliyor. Ama diyelim ki ileri yaştasınız veya tekrar yumurta toplatabilecek durumunuz yok rezerviniz erken yaşta tükenmiş, azospermi var vs. bu gibi durumlarda elinizdeki mozaik embriyoyu transfer ettirmeniz gündeme geliyor.

Mozaikler içerisinde yapılan araştırmalara göre tutunması ve sağlıklı dünyaya gelme oranı ile ilgili bir skala hazırlanmış. Transfer için önerilen mozaik embriyoların en düşükten en yükseğe göre risk sıralaması şu şekilde:

1- Mozaik segmental (Bu grup euploid yani sağlıklı embriyoya en yakın başarı sansı olan grup. Bu arada mozaizm harici de sadece segmental delesyon veya duplikasyona sahip aneuploid bir embriyonuz varsa bunu transfer ettirip ettiremeyeceğinizi de bir genetik doktoru ile konuşmanızda kesinlikle fayda var. Çünkü basit bir dille ifade etmek gerekirse segmental delesyon veya duplikasyon, küçük bir koromozom parçasının eksik veya fazla olması demek. Amerika’daki pek çok klinik segmentalleri transfer ediyor ve başarılı sonuçlara ulaşanlar var.)
2- Düşük Oran Mozaik tek kromozom (Yapılan araştırmalara göre monozomi ve trizomi arasında bir farklılık yok risk açısından.)
3- Düşük Oran Mozaik çift kromozom
4- Düşük Oran Mozaik kompleks (iki ve daha fazlası)
5- Yüksek Oran Mozaik tek kromozom
6- Yüksek Oran Mozaik çift kromozom
7- Yüksek Oran Mozaik kompleks

Sonuç olarak mozaik embriyolar eğer ki başka euploid embriyonuz yoksa kesinlikle değerlendirilmesi gereken ve başarı şansı yüksek embriyolar. Ancak konunun uzmanları ile embriyonuzun spesifik kromozomlarını ve alacağınız riskleri değerlendirmeniz şart. Bir de 16. haftada mutlaka amniyosentez ve microarray yaptırmanız da öneriliyor.

15. kromozom da eksiklik varsa o da viable bir kromosom degil mi ?
Embriyonuzun laboratuvar raporunda Mozaik ibaresi var mi? Varsa yuzde kac mozaiklik var? Ornek bir rapor paylasiyorum asagida. Eger ki Aneuploid yada Abnormal yaziyorsa o embriyo 'viable' degildir ve eger ki laboratuvar incelemesinde bir hata yoksa, ya kimyasal olur yada sagliksiz ilerler. Yani embriyonuz -15 (monozomi) veya +15 (trizomi) aneuploid / abnormal ise transferi onerilmez.

Lakin mozaik ibaresi varsa, mozaiklik derecesinin degerlendirilmesi gerekir. Eger ki bir mozaik embriyonuz varsa raporunuz ile birlikte bir genetik doktoru ile konusmanizda fayda var.

Benimde mozaik bir embriyom var özel gereksinimli bir kızım var o yüzden Dr mozaik embriyo transferini önermesi. Şöyle önermesi eğer ki sağlıklı kromozomlar baskın gelirse doğarsa sağlıklı olur ancak mozaiklik ağır basarsa düşük olur ya da hiç tutunmaz dedi. Bizde bu riski göze alamadık %50 mozaiklik çünkü

Sizinle ayni merkezde tedavi goruyoruz. Eger ki yasiniz yeni tedavilere musaitse mozaiklerin transferini asla onermiyorlar. Bir de bildiginiz uzere hangi kromozomda oldugu da cok onemli. Mesala diyelim ki eslerden birinde translokasyon var, eger ki mozaiklik o kromozomdaysa asla transferini onermeyiz demisti Murat Bey. Yasiniz musaitse opulara devam veya elde euploid varsa kesinlikle oncelik o olmali, ama yine de ben olsam o embriyoyu bir kosede tutardim. Bizim de bir tane mozaigimiz var ve Semra Hoca gelecekte transferi konusunda tereddut etmiyor cunku dusuk seviye mozaik. Onun harici hem Memorial'da hem de Capa'da toplamda dort ayri genetik doktoru ile gorustum hepsi de transferi onerdiler. Yani hangi kromozomda oldugu ve derecesi ve kadin yasi cok onemli bu karari almak icin. Arada yazilarinizi okuyorum ve umarim cok yakinda siz de guzel sonuclar elde edersiniz. Minik kiziniza sevgiler

Çok teşekkürler ben dondurulmuş embriyolarımdan tekrar pgtye gönderdim çok şükür normal Bi tane bulabildik onu transfer edecekler yakın zamanda. Evet mozaiklerde hangi kromozom da olduğu çok önemliymiş. Yücel beyde bana öyle söylemişti yani anomali bir bebek doğmaz diye bizdeki mozaik teki kromozomlara bakarak Yaşım 38.pgtli embriyo dışında Bi tane daha pgtsiz embriyomuz var İnşaAllah ona gerek kalmadan pozitif sonuç alırız

Simdiden transferiniz icin bol sans dilerim. Guzel bir sekilde tutunsun kiziniza tatli bir kardes gelsin

bende ki ilk blasto da cikan sonuc bu

Eklentiler

• Screenshot 2022-12-05 at 14.13.12.png
    276 KB · Görüntüleme: 162
bende ki ilk blasto da cikan sonuc bu
Maalesef embriyonuz mozaik degil ve transferini onermeyeceklerdir. Ama iyi tarafindan bakmak lazim, dusuk, kurtaj veya kimyasal gebelik yasayabilirdiniz pgt yaptirmamis olsaydiniz. Icinizi rahatlatmak icin soyluyorum, ayni yaslardayiz ve pek cok tedavi sonucu transfer ettirilebilir 2 embriyo bulduk ve ilki ilk transferde tutundu. Dolayisi ile pes etmeden arka arkaya tedavi gorurseniz saglikli embriyolar bulabilirsiniz. Biran once miniginize kavusmanizi dilerim.

Merhaba arkadaşlar. 4 adet iyi kalitede embriyolarımızı genetiğe göndermiştik.
1 adet mozaik - 2 adet olumsuz - 1 adet sonuç alınamadı bilgisi gelmişti(3 numara olan)
3 numara tekrar genetiğe gittiğinde sağlıklı geldi
maalesef transfer günü çözüldüğünde transfere uygun ilerlemedi ve elimde mozaik kaldığı için o gün mozaik transferi uygun görüldü. (1 numaralı olan )

Şişli Memorial Yücel hoca doktorumdu. Hastaneden ve kendisinden çok memnun kaldım.
Embriyoloğumuz sağlıksız ise düşükle sonuçlanacağını söyledi.
Bugün itibari ile 8+2 yim. 12. haftaya kadar riskim yüksek olasılıkla devam ediyor.
Dualarınızı bekliyorum inşallah sağlıcakla kucağıma alabilirim.
Mozaik sonucuna göre internette araştırma yaptıkça canım sıkılıyor, Kadın doğum uzmanımız sağlıklı bir görünüme sahip dedi şimdilik. bende sizdeki yorumlardan esinlenerek perinatolojiye randevu alacağım. hayırlısı ile devam edebilirsem sürecimi sizinle paylaşırım.

Oncelikle gebeliginiz icin tebrikler. Facebook'ta My Perfect Mosaic Embryo diye bir grup var. Bakmadiysaniz eger bu gruba bir goz atin derim. Cogu uyesi Amerika'da, malum mozaik transferleri agirlikli olarak orada yapiliyor suanda. Cok guzel sonuclar alan ve sapasaglam bebekleri dogan binlerce mozaik embriyo annesi var. Sizin embriyonuzdaki mosaicism olan kromozomlari da grup icinde aratabilirsiniz. Baskalari da yakin kromozomu olan embriyolari transfer ettirmis olabilirler. Ayrica Sisli Memorial'da suana kadar bildigim kadari ile 300'un uzerinde mozaik embriyolardan saglikli dogum gerceklesmis. Size cok guzel bir gebelik donemi diliyorum, umarim saglikli bir sekilde kucaginiza alirsiniz miniginizi.

MâşâAllah Rabbim sağlıkla kucağınıza almayı nasip eylesin. soner beyin instagram sayfasında vardı galiba mozaik embriyo doğan bebek gayet sağlıklıydı

çok teşekkür ediyorum hemen önerdiğiniz sayfayı inceleyeceğim. çok üzerinde durmamaya çalışıyoruz bakalım. atlatmamız. gereken dönemi atlatıp sonrasında gereken testleri yaptıracağız. çok teşekkür ediyorum detaylı açıklamanız için çok iyi geldi :)

MâşâAllah Rabbim sağlıkla kucağınıza almayı nasip eylesin. soner beyin instagram sayfasında vardı galiba mozaik embriyo doğan bebek gayet sağlıklıydı
evet çoğunlukla sağlıklı bebek haberi okuyorum bende , olumsuz hiç rastlamadım. bende umarım aylar sonra hayırlı haberi paylaşırım burada :))

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…