Moringa Çayının sağlığa faydaları
“Moringa bitkisi anavatanı Hindistan olan son zamanlarda çok popülerleşen sağlık için çok faydalı bağışıklık sistemini güçlendiren bir bitkidir.”
Moringa bitkisi içeriğinde, portakalın 7 katı kadar C vitamini bulunmaktadır. Havucun 10 katı kadar A vitamini, sütün 17 katı kadar kalsiyum, yoğurdun 9 katı kadar protein, muzun 15 katı kadar potasyum ve ıspanağın 25 katı kadar demir barındırmaktadır.
Yaprakları beta karoten, protein, C vitamini, kalsiyum, amino asitler, antioksidanlar ve potasyum bakımından zengindir.
Bu bitkinin yaprakları enerjinizi arttırır.
Beyin fonksiyonlarını arttırır.
Mide ve bağırsak problemlerini gidermek için kullanılabilir.
Emziren kadınlarda, anne sütünü arttırır.
Böbrek fonksiyonlarını arttırır.
Tiroid fonksiyonlarını iyileştirir.
Eklem iltihabını iyileştirir.
Uykusuzluğu giderir.
Saç uzamasını hızlandırır, hızlı bir şekilde uzamasını sağlar.
Kepeği ve diğer saç derisi ile alakalı problemleri yok eder.
Cilt kırışıklıklarını önler.
Sivilce ve siyah noktaları azaltır.
Egzema ve sedef hastalığını kontrol etmeye yardımcı olur.
Moringa Besin İçerikleri
Moringa yaprakları protein, vitamin ve mineraller bakımından çok zengindir. B6 vitamini, C vitamini, B2 vitamini, A vitamini, magnezyum, kalsiyum, demir, bakır, manganez, çinko, selenyum gibi içerikleri vardır. Demir, anemiyi önler. Kalsiyum kemikler için çok önemlidir. Çinko, saç uzamasında çok önemli bir rol oynar. Ayrıca cilt sağlığını düzenler.
Kilo Vermeye Yardımcıdır
Zayıflamak için moringa tüketimi oldukça etkili ve sağlıklıdır. Yapılan araştırmalarda moringanın, mide ve bağırsak sorunlarını önlediği bulunmuştur. Metabolizmayı hızlandırma özellikleri, vücudun kalorileri daha hızlı yakmasını sağlar. Moringa çayı, bağırsaklarda emilir. Kilo vermekte önemli rol oynar.
Enerjiyi Arttırır
Her sabah bir bardak moringa çayı içmek, bütün vücut parçalarınıza enerji doldurarak, bütün gün boyunca aktif olmanızı sağlar. Bu çayı içtiğiniz anda enerji değişimindeki farkı kendiniz göreceksiniz.
Kan Şekeri Seviyelerini Düşürür
Yüksek kan şekeri seviyeleri, şeker hastalığının en önemli nedenidir ve büyük bir sağlık problemi oluşturur. Zamanla yüksek şeker seviyeleri bürün vücudunuzu kötü yönde etkileyecek ve felç, kalp hastalıkları gibi sorunlara neden olacaktır. Bu nedenle, kan şekeri seviyelerini sağlıklı oranlarda tutmak çok önemlidir. Yapılan birçok araştırmada moringanın kan şekeri seviyelerini düşürdüğü kanıtlanmıştır.
Antioksidan Özellikleri Bakımından Zengindir
Vücudumuzdaki serbest radikalleri, antioksidanlar durdurur. Vücutta bulunan fazla miktarda serbest radikal, kalp hastalıkları ve şeker hastalıkları gibi kronik hastalıklara sebep olacak oksidatif zarar verir. Moringa yaprakları içerisinde birden fazla yararlı antioksidan vardır. C vitamini ve A vitaminine ek olarak bunlar: Kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olan Kuersetin. Yemeklerden sonra kan şekeri seviyelerini kontrol eden, klorojeniktir. Bu ayrıca kahvenin içerisinde de bol miktarda bulunmaktadır.
İltihabı Azaltmaya Yardımcı Olur
Vücutta oluşan iltihaplanma, enfeksiyon veya bir sakatlığın sonunda oluşur. Bu koruyucu bir mekanizma şeklinde gerçekleşir ve uzun süre boyunca sürerse ciddi bir sağlık sorunu oluşturur. Kalp hastalıkları, şeker hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıkların çoğunun oluşmasında iltihabınında dahil olduğu düşünülmektedir.
Birçok sebze, meyve, bitki ve baharat, iltihap önleyici özellikleri ile bilinmektedir ve bunlardan birisi de moringadır.
Moringa yaprakları, kabuğu ve tohumlarından iltihap önleyici özellikler bulunur ve bu özellik izotosiyanat bileşen içeriğinden gelmektedir.
Moringa Çayı Nasıl Yapılır ?
1 su bardağı suyu cezveye koyup kaynatın. Daha sonra 1 tatlı kaşığı kurutulmuş moringa yapraklarını kaynar suyun içerisine atın. 3-5 dk bu suda demlensin (renk değişinceye kadar) bekleyin. İçine 1 tatlı kaşığı da bal katıp afiyetle için.
Moringa Çayı Yan Etkileri
Mide yanması
Gebelerde rahimde kasılma yapıp düşüğe yol açabilir.
İlaçlarla etkileşime girip etkinliklerini artırabilir yahut azaltabilir.
Diş eti kanaması
Beyaz kan hücrelerinin sayısı azalması