Misafir ağırlamak benim için tam bir işkence

Misafir sevmiyorum evime kimseyi davet etmiyorum kimseninde evine gitmiyorum hatta evimde MİSAFİR ODASI olarak adlandırılan ve insanların sadece misafirlere sunduğu odada kendim takılıyorum.Misafir yemek takımımda yok,bana çok saçma geliyor bu misafir olayı.Misafir odası,misafir yemek takımı,misafirlere özel çatal bıçak hiç
birini öyle adlandırmadım da ayırmadım da hepsi bana ve kendime özel.Bu ne ya topu topu 3-5 saat kalacak insanlar için ne bu masraf.Gidin kafede oturun

Merhaba Hanımlar.

Paylaşacağım şey dert değil ama beni stres eden bi durum olduğu için fikirlerinizi merak ediyorum.

Ben de fazlasıyla mükemmeliyetçilik var . Bi misafir geleceği zaman ben aşırı derece stres oluyorum bi gün önceden başıma ağrı giriyor gece geç saatlere kadar hazırlıkla uğraşıyorum ya da temizlikle sabah yorgun bi şekilde kalkıyorum . Acaba yetişecek mi ? Acaba hazır olacak mı ? Bu düşünceler beni çok yoruyor . Elim ayağıma dolanıyor. Gelen misafir çok samimi dostum da olsa böyle uzak bi akraba da olsa böyle .

İlla 4-5 çeşit olsun diye uğraşıyorum . Etrafta tek bi toz tanesi olmasın diye kendimi çok yoruyorum . Mutfak dolaplarında aman bi damla su izi kalmasın şurası tertemiz olsun. Yani misafir ağırlamak benim için tam bir eziyet haline geldi . Geceden 1-2 çeşit hazırlayıp dolaba atsam geç saatlere kalıyorum ve çok yoruluyorum . Çünkü sabah kalkıp diğer çeşitleri yapmam lazım . Temizlik yapmam lazım. Misafir gelene kadar mahvoluyorum hele de bir de yemekli misafir ise . Aman sıcak olsun soğumasın diye bazen son dakikaya bıraktıklarımı hiç yetiştiremiyorum zaten . Bi tepsi bile tezgahın üstünde kalmasın görünmesin diye diye stres yapıyorum.

Siz misafir ağırlarken nasıl bi yol izliyorsunuz ? Bana fikir verirseniz çok sevinirim.
Kafamda yemeği netlestiririm ,ön hazırlık yapilacaksa akşamdan yaparım. Kendimi biliyorum her odanın ortalama temizlik süresini de biliyorum. Fırın yemekleri benim için misafir için ideal. O fırında pissin ben de işime bakayım😂

Arkadaşlar diğer yorumları okumadım ama birkaç öneri sunayım.
Yemek daveti ise daima ya barbunya ya zeytinyağlı fasulye yaparım ve buzluktandır bu, tencereye atmak 4 dk sürer, geceden piştiği için bir çeşit bitti.

Havuç kapya biber taratorum çok sevilir o sebeple mutlaka yine buzluğumda pişmiş şekilde vardır.
Bana düşen çıkarıp yoğurt mayonezlemek.

Börek ya yine buzlukta sarılı vardır ya da el açması kol böreği yaparım, hadi siz yufka ile döşeme yapın ortalama 15 dk alır, geceden yapın ki tepside sosunu çeksin. Hiç bilemediniz milföy mantı 20 dk sürmez.

Yeşil mercimek salatası pratiktir, buzlukta haşlanmış tutar, içine evde ne varsa koyarım hazırlaması 15 dk.
Keza haşlanmış nohut gibi bakliyatlarla da güzel salatalar yapılıyor.

Buzluğumda yine yazdan karışık kızartmalarım vardır, çıkarıp domates sosu pişirince oldu mu size şakşuka o da 10 dk.

Deniz börülcesi mevsiminde ayıklar, küçük paketlerim yine çıkarıp 10 dk soslama

E gerisi de çorba pilav salata ve tatlı😂😂😂
Kısaca normal akşam yemeği yani, yoruculuğu kalmıyor ki dondurucuyu güzel kullandığınızda.
Ana yemek olarak daima fırın yemeği seçerim, hazırlaması kısa, pişmesi uzun, dolayısıyla masa hazırlığı ve salata için bana zaman bırakır.

Son dakika hazır olmaması gereken ikramları seçerek işe başlıyor, misafir gelmesine son 2 saat kala her şeyi bitirmiş oluyorum.
Bir gece öncede yapılacak ne varsa yaparım, ertesi gün ise birleştirmelerim ve pişme aşamaları kalır, bu kadar.
Ayrıca 4 5 çeşidi 2 saatte çıkarmanız lazım, napıyorsunuz siz bilim deneyi falan mı?
Ya zaten bi içli köfte bile sadece 2 saatimi alıyor bi nevi deney😂

Misafir konusunda ben de dikkat dağınıklığımdan dolayı ve iki işe birden odaklanamadığım için yetiştirme de sıkıntı yaşıyorum. Çayı bittiyse doldurayım diye düşünemiyorum çünkü konuşmaya dalmış oluyorum. Bazen yaptığım bi mezeyi koymayı unutuyorum vs. ama öyle 5 çeşit yemek yapayım, kusursuz olsun, çok beğenilsin diye düşünmem gelen benim için geliyor tabi ki bi şeyler hazırlıyorum ama kasmaya hiç gerek yok. Lafını eden de arkadaşın değildir zaten.

Merhaba Hanımlar.

Paylaşacağım şey dert değil ama beni stres eden bi durum olduğu için fikirlerinizi merak ediyorum.

Ben de fazlasıyla mükemmeliyetçilik var . Bi misafir geleceği zaman ben aşırı derece stres oluyorum bi gün önceden başıma ağrı giriyor gece geç saatlere kadar hazırlıkla uğraşıyorum ya da temizlikle sabah yorgun bi şekilde kalkıyorum . Acaba yetişecek mi ? Acaba hazır olacak mı ? Bu düşünceler beni çok yoruyor . Elim ayağıma dolanıyor. Gelen misafir çok samimi dostum da olsa böyle uzak bi akraba da olsa böyle .

İlla 4-5 çeşit olsun diye uğraşıyorum . Etrafta tek bi toz tanesi olmasın diye kendimi çok yoruyorum . Mutfak dolaplarında aman bi damla su izi kalmasın şurası tertemiz olsun. Yani misafir ağırlamak benim için tam bir eziyet haline geldi . Geceden 1-2 çeşit hazırlayıp dolaba atsam geç saatlere kalıyorum ve çok yoruluyorum . Çünkü sabah kalkıp diğer çeşitleri yapmam lazım . Temizlik yapmam lazım. Misafir gelene kadar mahvoluyorum hele de bir de yemekli misafir ise . Aman sıcak olsun soğumasın diye bazen son dakikaya bıraktıklarımı hiç yetiştiremiyorum zaten . Bi tepsi bile tezgahın üstünde kalmasın görünmesin diye diye stres yapıyorum.

Siz misafir ağırlarken nasıl bi yol izliyorsunuz ? Bana fikir verirseniz çok sevinirim.

Piskolojik destek almalısınız. Biz ne desek boş.

Misafir sevmiyorum evime kimseyi davet etmiyorum kimseninde evine gitmiyorum hatta evimde MİSAFİR ODASI olarak adlandırılan ve insanların sadece misafirlere sunduğu odada kendim takılıyorum.Misafir yemek takımımda yok,bana çok saçma geliyor bu misafir olayı.Misafir odası,misafir yemek takımı,misafirlere özel çatal bıçak hiç
birini öyle adlandırmadım da ayırmadım da hepsi bana ve kendime özel.Bu ne ya topu topu 3-5 saat kalacak insanlar için ne bu masraf.Gidin kafede oturun
Niye sadece misafir için olsun ki, salonun anlamı bu değil.
Toplanma, kutlama vb etkinliklerin rahatça yapılacağı ferah alan, siz kendi kendinize yapın kutlama ne olacak😂
Misafir de ağırlıyorum, o takımları kendim kullanıyorum kimseye özel ayrıcaklı bir durum yok, salonum yaşam alanım.
Misafiri dert görmek bakış açısına bağlı.
Dışarıda saatlerce oturamazsınız, size tüm ev imkan ve konforu sunacak bir yer henüz icat edilmedi.
E tabi arkadaşlık çevre ilişkisine de bağlı, dışarıda buluşup 12 den sonra ‘hadi bize geçelim’ le devam eden sohbetler de var.
İlla çeşit çeşit ikrama gerek yok, kimi zaman kuru kahve bile saatlerce yeter sohbetin hası olunca, misafir evin neşesi bence, bu kadar katı olmayın derim.

Sabit menum 2 pogaca (ikiside ayni hamur, ic malzemesinin birini tatli birini tuzlu yapıyorum atiyorum biri peynir maydanoz, digeri tahin ceviz gibi)

1 kek, bu keki bir gun mozaik yapiyorsam sonrakinde limonlu yaparım ya da havuclu, kremali vs

Her zaman buzlugumda tatli ve tuzlu olmak uzere 4 kurabiye hamurum olur. (Cikolatali, susamli, findikli gibi)
Buzluk boreklerim vardir, patatesli, kiymali, peynirli (patates ve kiymalilari ayda 1 yeniliyorum bozuluyorlar yoksa)

Yani sabit gun menum 2 tür pogaca, 1 kek, 2 tür kurabiye, 1 borek (bazen pogaca ve kurabiyeyi tek cesitte birakir yanina sadece makarna salatasi, kisir ya da mercimek koftesi yaparim)

Yilbasi soframi sayayim,

Mezelerim
Cerkez tavugu (haslama gogus, yogurt, baharat, ceviz)
Kisir (klasik kisir bi ozelligi yok, ama bazen pisirilmis olani yaparım)
Tarator (yogurt, suzme peynir, zeytinyagi, nane)
Havuc tarator (bunun adi baska olabilir, havucu rendele sarimsak ve zeytinyagiyla hafif rengi degisene dek kavur, sonra yogurtla ustune dekor amacli maydanoz)
Her zaman buzlugumda kizarmis patlican, kizarmis kabak gibi seylerim olur, bunlardan patlican ve kabak mezesi yaparım (yogurtlu tahinli burasi 2 cesit)
Humus (ki yine buzlugumda her zaman haslanmis nohutum olur)
Salata (sogus salata ve otlu salata)
Acili ezme (bunu hep taze yaparim, malzemeleri koy blendera bizztla gitsin)
Lutenitsa (bu yoresel mezemiz her zaman evimde olur)
Sogan piyazi (soganlari piyazlik dogranip, zeytinyagi sumak ve isotla ovuluyor)
Peynir tabağı (evde ne cesit peynir varsa, hepsinden ucgen seklinde kes, ustunden zeytinyagi gezdir, yanina kuru kayisi, kuru incir, ceviz, badem vs koy gitsin)
Firinda sarimsak (bu sahane birsey, antibiyotik niyetine lop lop yeyin gitsin, bir bas sarimsagin uzerine zeytinyagini sur, firinda yemekler piserken kenarina koyuverin gitsin)

Elim hizlidir, cok hizli sogan dograr, sarimsak ayiklarim, mutfak robotu, standli mikser ve blenderdan cok faydalanirim.

Yemekler
O gun evimde hazir yaptigim yogurt corbam vardi, onu cogalttim (evde 2 bebek varken corba her gun mutlaka piser bilirsiniz)
Soslu Pirzola tavuk (izgara da hemen pisiriveriyoruz, buzlugumda her zaman koftem olur bazen patlican kebabi ya da izmir kofte gibi yaparim)
Pilav
Kabak kerani vardi bir de (ki bu da inanilmaz basit bir yemek kabaklari kup kup dogra, salca sogan sarimsakla kavur, dereotu ekle, 1 kahve fincani pirinc ekle, ustunu gececek kadar suyla pirincleri pisene kadar pisiyor)

Atla deve degil yani, biraz el hizliligi istiyor hepsi bu.

Ha bu arada evimde mutlaka dovulmus findik, ceviz ve butun ceviz gibi yemisler, dogranmis dereotu, maydanoz gibi otlar hep olur, baharat dolabimi hep guncel tutarim, bakliyat dolabimi asla bos birakmam.

Ovunuyormusum gibi algilanmasin, ben de bu hale 1 gunde gelmedim, strese gire gire, yogrula yogrula geldim, bir de serde gocmenlik var, biz stokcu tiplerizdir, ben yine iyiyim, pogaca, kek hamurunu buzdolabina atanlar biliyorum, bu benim icime sinmiyor yapmiyorum.

Kislik hazirlik icin buzdolabina attigim sebzeler,

Yesil fasulye (kavurup atarim, taze fasulye yemeği ya da yumurtayla pisirince guzel oluyor)
Domates sosu (buzluga da atarim, kavanozlara doldurup tursu gibi de yaparim, bununla hem yemek hem menemen gibi seyler, hem de soslar yapiyorum)
Kizarmis patlican, kabak
Kizarmis biber, kavrulmus biber (her cesit)
Yaban mersini gibi meyveler (cilek gibi yumusak meyveleri saklamam ama seftali, armut, kayisi gibi meyveleri pisirir kavanozlarim)

Tursularim;
Arnavut biberi tursusu, aci biber tursusu ve karisik tursu kurarim her sene, patlican kozleyip kavanozlarca saklarim (bu sadece zeytinyagi ve sarimsakla yaptigim bisey, haziri da var)
Sarimsak tursusu (yine sadece zeytinyag ve sarimsak, bunu yapmasam da birsey kaybetmem ama tadini seviyoruz keratanin, birde bazen guzel sarimsak bulmak zulum olabiliyor)

Tarhana doker ve eriste keserim (mantiyla ugrasmam mantici teyzemiz var ondan aliyorum)

Kurutulmus meyveler (elma, armut, kayisi, incir(bu hazir), dolmalik biber, patlican, kabağı hep yazdan hazirlarim.

Ozetle her bos vakitte birseyler yaparsaniz, elinizin altinda her zaman 8-10 cesit pratik atistirmalik, yemeklik malzeme gibi seyler oluyor.

Sanirim 10 cesit meze deyince fava, tombik falan beklendi :) onlari yaptigim zamanlarimda var ama bu son dk menusuydu, yani evet @ulasimiz bir cogu buzluktan cikti, dograndi ya da dogranmadan tabaklandi, yine buzluktan cikanlar uzerlerine soslari atilip firinlandi.
Surda ugrastigim ve sifirdan yaptigim yemek pilav, kerani ve cerkez tavugu, kisir, havuc tarator, salataydi, bir de pogaca hamuru (ki 5 dk sadece)

havuclari robot rendeledi, salatalari ve kisirin sogani ve domatesini ben kestim, pilav zaten malzemeleri at pissin birsey, cerkez tavugunu duduklu halletti.
Kendımı 27 yerimden bıcaklıcaktım, sus

İşte onu yapın, atın buzluğa 30 40 adet.
Sonra kullanacağınız zaman çıkarırsınız
Öyle misafir gelecek diye içli köfte mi yapılır😂
İşte hiç buzluğa atmadım güzel olmaz diye dağılır pişirirken diye ama bundan sonra kimseye içli köfte yapmicam basit menülerden bi liste oluşturacağım 😂

Bizdeki değişik bir psıkolojı
Konu acan arkadası anladım ben 🥹
Ben yemege kımseyı cagıramam cagırsamda elım ayagına dolanır
Tatlı harıc hıcbırseyı onceden hazırlamam
Sankı o yemek pnceden pısınce kotu olacak gıbı hıssederım ,hepsını son ana denk getırmeye calışır buseferde hem masa hazırla hem yeneklere kostur halim kalmaz.

Ramazanda arkadasım mısafır cagırıyor
Mercımek corbasını bıle oncekı gun yapıp hazır edıyor
Ben şok oldum ,hayatta yapamam
Ama o yapınca oluyor ıste
Kadın devamlı mısafır agırlıyor
Nıye … kendini bizim gibi kasmıyor
O corbayı dünden ben bıle ıcmem mesela
Kaldıkı mısafıre vereyım
Ama aslında oyle olması gerekıyor
Benım beynım kabul edemıyor nedense🥲
Biz kendımızı harap edıyoruz

Soyle boyle yap duzelır diyemeyecegım
Ikı kucuk cocukla o streslerde panık atak oldum senelerdır duzelmedım
Sımdı buyuduler ayak altında gezen yok ama sımdıde yapasım gelmıyor

ozamanlar kendımı rezil etmişim
Ama yıne aynıyım ,tek fark onceden haftanın ıkı gunu en az mısafır alırdım
Sımdı ayda ıkı ayda .. ama yıne yapmam dedıgım herseyı yapıyorum
Huylu huyundan vazgeçmez 😅
İyide ben yemeği sbahatan hazırla dmeiyorumki bende sofrayı genelde yetiştirmeşyprum misafirle beraber hazırlıyoruz. Ama yemek 20 dk ya sogumaz da baaytalamzd amantı felansa o ayrı tabiki bazen beyti felan yapıyorum onları ayarlaması zor. Ben de herşey mükemmel olsun diye ygrşaırken şimdi aynaya bakıyorum olan bana olmuş yani ne o eski ışıltım kalmış ne eski sçaım ne eski yüzüm iki senede soldum gittim resmen.

Buyrun gelin ☺️ Haklısınız ama işte elimde değil bazen durdurmak istiyorum kendimi yapamıyorum yani ben bana yardım ayağına gelip dolapları silmeye çalışıp aaa hiç de toz yokmuş diyeni duydum . Kaşıklık çekmecesini açınca gözleri direkt orda düzenli mi değil mi bu da beni hep diken üstünde tutuyor 🙈 evet ikramları azaltmaya çalışacağım
Şöyle insanlarla ben de gerilirim ve bi daha davet etmem. Bu nedir ya. Beni beğenmeyen evime gelmesin. Okurken ben gerildim burda. Ne ayıp şey

Şöyle insanlarla ben de gerilirim ve bi daha davet etmem. Bu nedir ya. Beni beğenmeyen evime gelmesin. Okurken ben gerildim burda. Ne ayıp şey
İşte gelenler hep bu tipler inanın evleri benim kadar temiz de değil olsa hadi yine yanmicam. Ondan dolayı misafir gelmeden Allahım orada toz kaldı mı burası temiz mi diye düşünmekten ruhen de fiziken de yoruluyorum

Benim evim de her zaman toplu ve temiz olur ama hanımefendiyi anlayabiliyorum. Çünkü havlunun duruşuna kadar kafama takıyorum, aman muslukta bir damla su izi olmasın, saçımı taradığım tarak kenarda durmasın bu tarz şeyleri bile düşünüyorum. Zaten bu kadar mükemmeliyetçi bir insanın evinin normalde dağınık ya da pis olacağını düşünmüyorum.
Evet işte demek istediğim bu detaylar yoksa zaten ev temiz . Ben ikna olamıyorum temiz olmasına dediğiniz gibi bi damla su lekesi bile kalmasın diye düşünüyorum

Bizdeki değişik bir psıkolojı
Konu acan arkadası anladım ben 🥹
Ben yemege kımseyı cagıramam cagırsamda elım ayagına dolanır
Tatlı harıc hıcbırseyı onceden hazırlamam
Sankı o yemek pnceden pısınce kotu olacak gıbı hıssederım ,hepsını son ana denk getırmeye calışır buseferde hem masa hazırla hem yeneklere kostur halim kalmaz.

Ramazanda arkadasım mısafır cagırıyor
Mercımek corbasını bıle oncekı gun yapıp hazır edıyor
Ben şok oldum ,hayatta yapamam
Ama o yapınca oluyor ıste
Kadın devamlı mısafır agırlıyor
Nıye … kendini bizim gibi kasmıyor
O corbayı dünden ben bıle ıcmem mesela
Kaldıkı mısafıre vereyım
Ama aslında oyle olması gerekıyor
Benım beynım kabul edemıyor nedense🥲
Biz kendımızı harap edıyoruz

Soyle boyle yap duzelır diyemeyecegım
Ikı kucuk cocukla o streslerde panık atak oldum senelerdır duzelmedım
Sımdı buyuduler ayak altında gezen yok ama sımdıde yapasım gelmıyor

ozamanlar kendımı rezil etmişim
Ama yıne aynıyım ,tek fark onceden haftanın ıkı gunu en az mısafır alırdım
Sımdı ayda ıkı ayda .. ama yıne yapmam dedıgım herseyı yapıyorum
Huylu huyundan vazgeçmez 😅
Ay evet ben de hep son dakika yapayım taze taze yiyelim kafasındayım bu da ben de aşırı panik yapıyor . Sadece buzdolabında geceden dinlenmesi gereken tatlı varsa yaparım diğerleri sabaha kalıyor sanki son dakika yapmazsam bayat olucak gibi 😂 halbuki millet kaç gün önceden kalan poğaçayı bile koyuyor önümüze ben utanırım ne bileyim

Evet işte demek istediğim bu detaylar yoksa zaten ev temiz . Ben ikna olamıyorum temiz olmasına dediğiniz gibi bi damla su lekesi bile kalmasın diye düşünüyorum
Az önce eşim 900 km öteden kvnin yarın bize geleceğini söyledi. Ben de uyuyacağım. Sanırım bendeki rahatlık da hiç kimsede yok

Kesinlikle öyle bi de ben makinada da yoğurmuyorum elimle yoğurduğum için aşırı yoruluyorum onu listeden çıkarıyorum artık
Ben mutfakta çok pratik bir insanım ama daha bugün yaptım içli kofteyi benimde 2 saatimi aldı. Arada kızım için yerimden kalkmam gerekti geldim derken. Ancak yapıp buzluğa atılırsa veya bir gün önceden yapılırsa ikram edilecek bişey benim listede :)

X