• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Miras ve sorunlu gayrimenkul

pillar

Guru
Kayıtlı Üye
27 Mart 2011
258
341
303
İstanbul
Merhabalar,

Babam 2009'da vefat etti. Tek mirasçısı benim.

Babamın babası, yani dedemden kalan, ailenin 1960'tan beri yaşadığı bir ev var. Evi dedem bizzat kendi satın aldığı arsaya yapmış. Babaannem babam daha küçükkken vefat edince dedem başka bir kadınla evlenmiş. Ondan da çocuğu olmuş. Hepbirlikte burada yaşamışlar. Bildiğimiz kadarıyla dedem sağlığında burayı sonradan evlendiği 2. eşinin üzerine noter satışı ile yapmış. Hatta o zaman aile içinde bu konuda büyük kavgalar olmuş. Buradan herhangi bir miras hakkım olmadığını düşünüyordum, zira babam da sağlığında hakkım olmadığını söylemişti ama işler çok karışıkmış.

Dede bu evi yaptığında bu bölge İstanbul'a bağlı bir köymüş. Sonraki yıllarda köye kadastro gelmiş ancak arsalar parsellenirken kaydırma yapılmış. Dedenin evinin olduğu arsa yandaki komşuya, komşunun evi ve arsası da onun yanındaki komşunun adına yazılmış. Sonradan durum farkedildiğinde düzeltme yapılamamış çünkü yandaki arsanın sahibine ulaşılamamış. Sonraki yıllarda bu bölge köy statüsünden çıkarılmış ve mahalle olmuş, ilçeye bağlanmış. Ada ve parseller de değişmiş. Haliyle evin bulunduğu arsa yan komşuya tescillenmiş. Yandaki boş arsa da adımıza tescillenmiş. Yıllarca da bu şekilde kullanılmaya devam edilmiş.

Gelgelelim o zaman aranıp bulunamayan arsa sahibinin mirasçısı geçen yıl birden ortaya çıkmış ve evin bulunduğu arsa benim, bu evi acil boşaltın demiş. Anladığım kadarıyla niyeti evi yıktırıp arsayı müteaahide vermek. Öz olmayan amcam ve dedemin 2. eşi hala burada yaşıyorlar. Evin bulunduğu arsa ile bizim üzerimize görünen boş olan arsayı değiş dokuş teklif etmişler ancak karşı taraf kabul etmemiş. Normalde tahliye ve yıkım için mahkemeye başvurması gerekirken belediyeden bir tanıdıklar bulmuş ve ev için acil yıkım kararı aldırmış. Belediyenin özel mülke ve araziye bu şekilde müdahale hakkı var mı? Mahkeme ile bu yıkım durdurulabilir mi?

İkinci sorum da yükümlülüklerim ile ilgili. Evin noter satışı bu durumda pek geçerli değil. Zira ev değil, arsa bize ait. Orada da hepimizin hakkı mevcut. Şu an öz olmayan amcam ile sıkıntı yaşıyorum. Evin emlak vergisi dedemin 2. eşi, yani annesi üzerine çıkmış ve yıllarca o ödemiş ancak bizim arsa belediyeye beyan edilmemiş. Haliyle bu durum ortaya çıkınca çok yüksek bir emlak vergisi ortaya çıkmış ama nedense bu vergiler mirasçılar olan bize değil yine dedemin 2. eşi üzerine yazılmış. Benim veya diğer mirasçıların bu borçlarda ismi yok. Dedemin 2. eşi ile de herhangi bir kan bağımız yok. Dahası veraset alınmasına rağmen (amcamın yolladığı veraset belgesine göre arsada 4'te 1 hakkım bulunuyor) bu alınan veraset veya arsa payım edevlette görünmüyor. Bu normal midir?

Amcam hem avukat hem de emlak işleri için benden kendi adına düzenlenmiş vekalet istedi. Güvendiğimden dolayı verdim ancak şimdi sürekli mirası almak istiyorsan şunu öde, bunu öde tarzı telefonlar ediyor. Zaten vekaleti verirken notere oldukça yüksek bir ücret ödedim. Üzerine belediyeye yıkımı durdurmak için dava açacaklar diye avukatlık ve dava ücretleri istediler, onu da yolladım. (Edevlette belediyeye açılan davada davacı olarak kaydım var) Şimdi de oldukça yüksek olan arsanın emlak vergisini diğer mirasçı olarak karşılamamı bekliyorlar çünkü bunca yıldır evin vergisini biz ödedik, bunu ödemek senin sorumluluğun diyorlar. Halbuki bunca yıldır ev onlarındı. Borç dedemin adına olsa yükümlü olurdum ama 3. şahısın üzerine olan bir borcu ödememem gerektiğini düşünüyorum. Kaldı ki şu an ev ve arsa veraset çıkmasına rağmen belediyede tamamen bu 3. şahıs üzerinde görünüyor. Bir tuhaflık var ancak çözemedim çünkü vekalet vermiş olsam bile bu kadar kısa sürede benim payımı üzerlerine geçirmeleri mümkün değil. Bana sanki buradan pay verme vaadiyle masrafları yıkıyorlar gibi gelmeye başladı. Doğru mu anlamışım?
 
Son düzenleme:
Back