Yorumunuz için teşekkürler Feraye hanım. :) İşleri öğrenmem demek tecrübe nasıl sayılmaz? Bunların işverenlerin bizim kafamıza sokmaya çalıştığı kalıplar, sömürü yöntemleri olduğunu düşünüyorum. Bilinçaltımız bunlarla dolu oldukça hakkımızı aramamız iyice zorlaşıyor.Daha cok yenisiniz yolun basindasiniz isleri ogrenmeniz demek tecrübeli sınıfına hemen sokmaz. Evet maas az ama ülke genelinde bakarsiniz 2 yillik elemana daha da fazla verilmez hatta ozel piyasada iyi bile alıyorsunuz. Normalde asgarinin bir tık uzeri baslatirlar 5 yıldan sonra biseyler değişir
Çok teşekkürler. Evet ben aile yeri olarak görüp benimsiyorum fakat bunun kazançları tek taraflı olarak işverenimin kazancı oluyor. Kazan-kazan ilişkisine dönmesini beklerdim...İş şansı denen bişi var arkadaşım. Kimi insanlar pek de özelliği olmamasına rağmen ne kapılar açılıyor ne işlerde ne maaşlar kazanıyolar. Torpillilerden bahsetmiyorum bu arada. Hiç öyle işimi seviyorum diye düşünme kimse babanın oğlu değil, iş ara elbet daha iyi şartları olan bi yer bulursun.
Geçtiğimiz günlerde bir ihtiyaç durumum oldu. Bankaya kredi başvurusu için gittim. Küçük yer olduğu için müşteri temsilcim yetkilimi tanıyormuş meğer. Maaşımı sordu. Yetkilim adına çekindim ve istemsiz 10.000 TL çıktı ağzımdan. :))) Gerçekten bilinçaltımda bana yapılan utanılacak bir şey... :)Konuyu açarken bir mimar en az 10-15 alıyordur heralde diyerek girdim ama okuduklarım…
Çok içler acısı bir durum gerçekten emek edip okuyorsunuz hayallerinizin mesleğini elinize alıyorsunuz ama karşılığı bir hiç…
Merhabalar... Detaylı yorumunuz için çok teşekkür ederim. Aslında ben maaşıma artırım yapıldığında, 7.500 olarak yattığında çok güzel bir konuşma yaptım. Samimi ve dik duruşlu bir konuşmaydı. Ama hiç tesir etmedi. Açıkçası şimdi 2. kez konuşmak da beni sıkıyor. Azimli ve istekli olduğumu vurguladım, iyi bir eleman olduğumu. Sonrasında mobbinge başladı. Ama şu iş hala çıkmadı, şu programı da öğrenmeliydin vs.vs... Bu sefer yetersiz hissettirmek için elinden geleni yapıyor. Ve geçen seferki konuşmamızdan sonra ofiste günlerce soğuk hava dalgası estirdi. Aciliyeti olmayan işlerin neden çıkmadığını defalarca sordu.(elimde büyük bir avm projesi var onunla ilgilendiğimi biliyor.)Kendinizi cok guzel ifade edebiliyorsunuz, gidin isvereninizle acik acik konusun baska teklifler geldigini ama isyerinizi ve calisma sartlarinizi sevdiginizi soyleyin win-win olmasini istediginizi belirtin bu kadar azimli ve istekliyken hevesinizin maas yuzunden kirilmaya basladigini soyleyin ve acikcasi resti de cekebilirsiniz diye dusunuyorum, siz ayni maasla baska bi yerde de rahatlikla is bulabilirsiniz ama isvereniniz sizin gibi azimli ve istekli isine bagli elemani biraz zor bulur bunu da hatirlatma yapabilirsiniz
Bir mimarin 7500 tl maas almasi cok gulunc geldi kesinlikle hakettiginiz ucret degil ki yakin zamanda ev yaptirdik bu projelerde donen paralari yaptigimiz odemeleri dusununce isvereniniz size cok az odeme yapiyor hemde istanbul gibi bi sehirde... ben kucuk bi sehirde yasiyorum buralar istanbul kadar pahali degilken bile burda ise girseniz daha cok kazanirsiniz
Mimari projeye imza atılabilmesi için şirketin yüzde 51 ortağının mimar olması lazım, büro tescili olması lazım.Anladığım farklı durumlar var.Aslında imzaları sen atıyor olsaydın patronla konuşup ortak olun diyecektim.2 yıldır çalışıyormuşsun ama mimar olarak projeye imza atmıyorsun, mesela proje denetçisi evrakı var bakanlıktan alınan, yapı denetim firmalarında çalışmak için 5 yıl proje müellifliği yaptığını ıspatlamış olman gerekiyor.sadece o evrakla bile proje denetçisi olarak yapı denetim firmasında imzacı olsan en az maaşın kadar ödeme alırsın.Şu an tüm işi sen yapıyorsun ancak mimarlık değil teknikerlik yapıyorsan malesef, imza atmadığın sürece mesleki tecrübe hanenede resmiyette yansımayacak.Ben olsam madem bu adam dışardan eleman temin ediyor,ilk etapta iş kuramayacak durumdaysam bile konuşup kendi çizdiğim projeleri ben imzalamak istiyorum der ve bir şekilde ofis ortağı olurdum, ve maaş dışında her proje için prim ödemesi gibi en azından ek ödeme isterdim, yada kar payı diyelim.Bu süreçtede kendi ofisimi kurmak için gerekli çalışmaları yapardım. Nedir bunlar dersen maddi birikim, işverenlerle olan iletişimi sağlamlaştırma, yeni müşteriler edinme, kendimi tanıtma, hatta dönem dönem iştakipçinizin yerine işleri takip ederek her alanda kendini geliştirme.Bu arada mesela iş güvenliği uzmanlığı belgesi almanı, mimarlar odasının açtığı bazı eğitimlere katılmanı tavsiye ederim. Hatta orası küçük yer diyorsun odanın yönetiminde bile yer alabilirsin, amaç sadece çevre edinmek unutma.Geçenlerde akustik eğitimi vardı mesela akustik uzmanlığı alıyorsun, artık akustik proje ruhsat öncesi zorunlu o eğitimi alıp, akustik uzmanı olup kendin onaylayıp direk kendine kazanabilirsin mesela.Eğer inşaat firmasında vs çalışmıyorsan kesinlikle en büyük önerim imza atacağın bir yer oluşturmak kendine.Hayır proje müellifi ben değilim. Benden önce ofiste tekniker varmış, yöneticim de inşaat mühendisi. Yıllardır dışarıdan birine attırıyormuş imzaları. Projeleri de tekniker çiziyormuş. Ama imza atan mimara da yapılan bir ödeme yok. 200 m2 aşağısındak binaların TUS(teknik uygulama sorumluluğu) ücreti olarak 500 tl alıyor yalnızca.
Hangi programları biliyorsunuz?kendinizi geliştirmeniz tabiki iyi olur.Ancak işvereniniz malesef tipik bir işveren.sizi sömürüyor.Sizin kendinize olan güveninizi sarsarak istediğiniz paraları haketmediğinizi düşünmenizi istiyor.Bence 2 yıl o kadar işi yapmak yeterli bir tecrübe, resti çekin.Sizin mecburiyetinizi bildiği için bu kadar sizi sömürüyor.İş bakın derim.Istanbuldasınız madem gerekirse şantiye olsun daha büyük bir yere geçin.Burda ne uzar ne kısalırsınız benden söylemesi.Yada kendinize ofis açın diycem ama buda sizin durumunuz için zor gibi, para lazım malesef.Hatta dahada iyisini söyleyeyim yurt dışına çalışan büyük firmalara başvurup, bikaç yıl hem para biriktirip hem tecrübe edinin.Emin olun çok farklı kapılar açılır önünüze.Meslekte 15 yıldan fazla tecrübeme dayanarak size bu tavsiyeleri verebilirim.Kesinlikle hedefiniz orda daha yüksek maaşla çalışan olmak olmasın.Merhabalar... Detaylı yorumunuz için çok teşekkür ederim. Aslında ben maaşıma artırım yapıldığında, 7.500 olarak yattığında çok güzel bir konuşma yaptım. Samimi ve dik duruşlu bir konuşmaydı. Ama hiç tesir etmedi. Açıkçası şimdi 2. kez konuşmak da beni sıkıyor. Azimli ve istekli olduğumu vurguladım, iyi bir eleman olduğumu. Sonrasında mobbinge başladı. Ama şu iş hala çıkmadı, şu programı da öğrenmeliydin vs.vs... Bu sefer yetersiz hissettirmek için elinden geleni yapıyor. Ve geçen seferki konuşmamızdan sonra ofiste günlerce soğuk hava dalgası estirdi. Aciliyeti olmayan işlerin neden çıkmadığını defalarca sordu.(elimde büyük bir avm projesi var onunla ilgilendiğimi biliyor.)
Resti çekmek gerekiyor diye düşünüyorum aslında ama işte ailede tek çalışan olmak ve sürekli para kazanır durumda olmak beni zorluyor. Yoksa restim çeker, bir yandan yüksek lisansa hazırlanır, bir yandan kpss çalışırdım... O süreçte program öğrenir... Okumak istediğim onlarca kitabı okurdum.
Kıt kanat maaşımla geçindiğim için hiç birikim de yapamadım. Kenarda böyle zamanlar için para tutamadım malesef. Beni korkutan şeylerden biri de bu. Bu iş ancak geçimimi sağlıyor / belki de yeni zamlarla sağlayamayacak. Ben burada çalışarak 2-3 yıl sonra da güvencesiz, birikimsiz mi olacağım? Bu özgüvenimi de çok fazla zedeler. Şuan cesurken hakkımı yedirmemek istiyorum... :)
Bulunduğun bölgedeki maaş skalası da önemli. Ama şu da bir gerçek vasıflı bir mimar için düşük bir maaş. Ama çalışma koşullarında önemli. İnşaat teknikeri yeni mezun tanıdığım 10 bin+ mesai ile işe başladı. Bütün gün sahada olacak. Kampta yatacak. Vallahi kim neyi tutturursaya döndü piyasa. İşverenin ile de görüşmüşsün. Bence hem çalışmaya devam et hem de bir yandan iş ara. Elindekinden de olma. Biliyorum hakkettiğini almak istiyorsun. Ama maalesef hayat her zaman adil olmuyor.Herkese merhabalar sevgili kadınlar kulübü :)
Ben İstanbul'un yazlık bir beldesinde, yapılaşmanın hızlı bölgelerinden birinde yaşıyorum.
Özel bir ofiste mimar olarak çalışıyorum. Bulunduğum ofiste 2. yılımı tamamladım. İlk işim. 4-5 ay gibi kısa bir sürede tüm işi öğrendim ve şuanda tüm dosyaların proje çizimleri, müşteri ilişkileri, belediye ve kurum takipleri, ruhsat dosyalarını tek başıma yürütüyorum. Tahsilatları dahi kendim yapıyorum. İnsan ilişkilerim kuvvetlidir müşterilerimizle çok iyi ilgilenirim. Ofiste de enerjik, neşeli ve çalışkan olduğumu düşünüyorum.
İşe ilk başladığımda asgari ücret 2300 TL idi ve 3500 Tl maaş ile başlamıştım. Bir sonraki yıl maaşım 6000 TL oldu. Temmuz zammı ile birlikte devlet memurları %30, belediye çalışanlarımız %80 zam aldı. Fakat benim maaşım 6.000 TL'den ancak 7.500 TL'ye çıkarıldı. Hak ettiğimin asla bu olduğunu düşünmüyorum ve bu konuda detaylı bir konuşma yaptık. Fakat hakkımı alamıyorum. Sizce bu ücretler normal mi? Nasıl bir yol izleyebilirim. İşime konsantre olamıyorum. Geçim sıkıntısı çok huzursuz ediyor. Herkese iyi akşamlar... :)
Siz kendi ekonomik zorluklarınızı anlatacağınıza direkt olarak hakettiğiniz maaşın bu olmadığı üzerine bir konuşma yapsaydınız keşke. Sonuç olarak size yardımda bulunmuyor, emeğinizin karşılığını veriyor. Aynı şekilde onun ekonomik zorlukları da sizi ilgilendirmiyor. Bu adamın maaşınıza zam yapacağı filan yok, siz çok duygusal düşünüyorsunuz. Ya başka yerle anlaşıp işinizi değiştirin ya da durumu kabulleninÇok teşekkür ederim. Nasıl bir konuşma yapmalıyım?
Ekonominin zorluğundan bahsettim fakat üzerinde hiçbir tesiri olmadı. Kardeşimi yurda yazdırdım sadece aylık 3800 TL onu ödediğimi anlattım. Kendi zorluklarını anlattı iş verenim. Aylardır iyi bir yerde balık yiyemediğini, 3000 TL'lik bir nike ayakkabı alırken bile düşündüğünü, kızının ve oğlunun kolej taksitleri için arsa sattığını, kızını tenise yazdıramadığını vs... Yani bir şey diyemedim sonrasında.
Ne kadar güzel.. Tabii ki şartları çok daha iyi olan kurumsal yerler var. Fakat şuanki mevcut durumumda işe 3 dk'lık yürüme mesafesinde oturuyorum. Yol & Yemek masraflarım yok. Kendimi iyice geliştireceğim ve mükemmel bir B planı oluşturacağım! :) Eşiniz nerede çalışıyor. İstanbul'da mı?Saat 13-17 arası bakıcımla 5000 TL’ye anlaştık. Şubatta tekrar zam yapmak üzere. Eşimin çalıştığı iş yerinde yeni başlayan mühendisler 12-13 bin ile başlıyorlar. Eşim 20 senelik mühendis özel sağlık sigortası, benzin-mazot desteği, araç vs gibi haklarla yaklaşık 60 bin kazanıyor. Ben maaşınızı çok düşük buldum ancak daha da önemlisi bu tür bir işverenle eninde sonunda sorun yaşayıp yeni iş aramak zorunda kalırsınız. Anlattıklarınızdan çalışanına karşı zerre vicdanı olmayan, haklı olduğunuz halde üç kuruş için hemen mobinge başlayan birisi olduğunu anladım. Lütfen bir yandan iş bakın, zam konusunu tekrar açtığınızda bir b planınız olsun.
Tekniker olarak 10 bin üstü maaş ile başlatmaları çok iyi gerçekten. Hakkaniyetli ve çalışanını ezmeyen işverenler iyi ki var. Her işin sorumluluğu / yükü, getirdiği artı ve eksiler bambaşka. Ben şuanda işe 3 dk mesafede oturuyorum. Açıkçası kampta kalmak, tüm gün sahada olmak çok daha ağır. Ben yapmak istemezdim 15.000 maaş dahi olsa... Seçimlerimiz.. :)Bulunduğun bölgedeki maaş skalası da önemli. Ama şu da bir gerçek vasıflı bir mimar için düşük bir maaş. Ama çalışma koşullarında önemli. İnşaat teknikeri yeni mezun tanıdığım 10 bin+ mesai ile işe başladı. Bütün gün sahada olacak. Kampta yatacak. Vallahi kim neyi tutturursaya döndü piyasa. İşverenin ile de görüşmüşsün. Bence hem çalışmaya devam et hem de bir yandan iş ara. Elindekinden de olma. Biliyorum hakkettiğini almak istiyorsun. Ama maalesef hayat her zaman adil olmuyor.
Meslektaş mıyız? Çok teşekkür ederim detaylı yorumunuz için. Yol gösterici ve gözümü açan bir yorum. "Hedefiniz orada daha yüksek maaşla çalışmak olmasın". İyi ki söylediniz bunu! Bazen sistemin içine öyle bir giriyor ki insan. Önündeki sonsuz olasılığa gözlerini kapatıp, şuanki şartlarının bir tık üstüne çıkmak için didiniyor.Hangi programları biliyorsunuz?kendinizi geliştirmeniz tabiki iyi olur.Ancak işvereniniz malesef tipik bir işveren.sizi sömürüyor.Sizin kendinize olan güveninizi sarsarak istediğiniz paraları haketmediğinizi düşünmenizi istiyor.Bence 2 yıl o kadar işi yapmak yeterli bir tecrübe, resti çekin.Sizin mecburiyetinizi bildiği için bu kadar sizi sömürüyor.İş bakın derim.Istanbuldasınız madem gerekirse şantiye olsun daha büyük bir yere geçin.Burda ne uzar ne kısalırsınız benden söylemesi.Yada kendinize ofis açın diycem ama buda sizin durumunuz için zor gibi, para lazım malesef.Hatta dahada iyisini söyleyeyim yurt dışına çalışan büyük firmalara başvurup, bikaç yıl hem para biriktirip hem tecrübe edinin.Emin olun çok farklı kapılar açılır önünüze.Meslekte 15 yıldan fazla tecrübeme dayanarak size bu tavsiyeleri verebilirim.Kesinlikle hedefiniz orda daha yüksek maaşla çalışan olmak olmasın.
şunlar da varTekniker olarak 10 bin üstü maaş ile başlatmaları çok iyi gerçekten. Hakkaniyetli ve çalışanını ezmeyen işverenler iyi ki var. Her işin sorumluluğu / yükü, getirdiği artı ve eksiler bambaşka. Ben şuanda işe 3 dk mesafede oturuyorum. Açıkçası kampta kalmak, tüm gün sahada olmak çok daha ağır. Ben yapmak istemezdim 15.000 maaş dahi olsa... Seçimlerimiz.. :)