Milyonluk mezarlar. Büyük İstanbul depremi .Göç dalgası

Hanımlar,ben depremin ilk günü ve devam eden günlerde ne yapılmalıydı,neye geç kalındı,siyasi yönünde değilim.
Biz birer insanız,kelebek kadar ömrümüz var doğal olarak korku telaşı da sardı,milyonlarca insan bir ömür biriktirip aldığı evlerin altında kalmak istemiyor
Bundan sonra nereye gidebiliriz,herkesin istanbuldan gitmesi imkansız,beni duygusal boyutu dışında tutan bir şey yok mesela ,çok seviyorum İstanbul’u ama göz göre de ölmek istemiyorum. En korktuğum ölüm başkasından gelen eceldir

Tedbir bizden takdir Allah'tan ömür bitince nereye gitsek boş ama ülke insanı olarak bu konuya ne kadar hassasiyet gösterirsek o kadar düzelme olur diye düşünüyorum. Mesela yerel yönetimleri yönlendirmek vatandaşın elinde, mahalledeki sakat binayı ısrarla şikayet etmek bile buna dahil. Ivır zıvır her konuda kullandığımız sosyal medyayı bu işler içinde kullansak belki mecbur kalıp hareket ederler. İnşaat işi büyük rantlar içeriyor ama yine de bence halkın gücü daha büyük, ısrarla unutmayıp üzerinde durursak belki bir yerlerden başlar iyileşme

Depremden kaçış yok gibi bir şey. Malesef ülkemizde deprem bölgesi. Ama en azından nüfus yoğunluğu az olan bir yerde yaşanılırsa müdahale edilmesi daha kolay olur. Allah korusun İstanbul'da enkaz altında kalsan bekler durursun biri sesimi duysada gelse diye.

İstanbul ile aramda değişik bir bağ var benim
Böyle bazı yerlerin sizde manevi hatırası vardır ya öyle düşünün
Köy gibi bir yere ev yaptırıp orada yaşayalım dedim eşim istemiyor
Ben aslında yurt dışı düşünüyorum ama bakalım
Yapabilirsem artık
Olmazsa da kalacağım burada ben 99 depremini de yaşamış biriyim.
Yaşayacak ömrümüz varsa yaşayacağız.

Siz gerildiyseniz çıkın siteden o halde.
Tabikide depremi konuşacağız. Hatta konuşmanın tam vakti. Bunu konuşmayacağız da neyi konuşacağız? Konuşmaya konuşmaya uzmanları dikkate almaya almaya ne oldu? Ne geçti ele? Hiç bir şey.

İşin duygusal boyutu bambaşka bir konu, taşınmayı ilk konuştuğumuzda eşime ilk sorduğum mezarlarımız ne olacak, annemin babamın mezarları burada, ölen kedilerimin mezarları burada...onları terk edecek gibi hissettim birden kardeşlerim burada, şehri terk etmeyi asla düşünmüyorlar, nasıl görüşeceğiz, ayrılırsak ne yapacağız ilk günler ruhum yoruldu düşünmekten. Hala sızlıyor bir yanım ama elden ne gelir

Memurlar gidiyor zaten şu an, mevcut işini her yerde yapabilecek olanlar gidiyor, emekli gidiyor. İşçi kendi köyüne gidip napacak anca bağ bahçe yapar. O tezgahı bile kuramayacak olanlar var. İşçi nasıl gitsin memlekete, buralar iş kaynamıyor. İş sahası az ve emin olun bazı işverenler bunu çok iyi kullanıyor. Gıda İstanbul'da daha ucuz şu an. Kiradan yana rahatız, benim çocuk açıldı epey burda, yaşam rahat, biz tutunabiliyoruz ama herkesin yapabileceği bir şey değil ne yazık ki.

Bugün bir şey öğrendim. Kiracılar oturduğu evin sağlam olup olmadığını baktıramuyormuş,başvurularına red geliyo illah ev sahibi gelecek tapu ile
Tamam tapusu olanlar gitmeye kalksak tek bir daire ile çözülecek iş değil ki tüm apartman onaylaması para toplaması lazım az buz da değil

Çok saçma, o evde yaşayacak olan, yıkılırsa altında kalacak olan kiracı ne demek baktıramıyor?

Reactions: The
Evet ben de kendimi böyle düşünmeye sevk etmeye çalışıyorum. İnşaat işindeki bu büyük rantlardan başımıza ne geldiyse geldi zaten. Deprem olan şehirler yatay yerleşime çok müsait yerlerdi aslında. Hadi istanbul 20 milyonluk şehir yatay yerleşim yapmak imkansız ama maraşta, adıyamanda olabilirdi. Ancak yatay yerleşim olsa bir müteahhit bir arsaya 10 tane ev yapabilecekken 20 katlı rezidans dikip 100 tane daire çıkartıyor. Yakında oraları yeniden inşa etmeye başlayacaklar. Herkes bir vatandaş olarak gerekli tepkiyi gösterip yeniden yüksek katlı binaların dikilmesine karşı çıkmalı bölgelerde

ben de bunu düşünüyorum

İstanbulda ve çevresinde depremde ölmesen ulaşılamadığı için ölürsün Allah korusun

+ istanbulda evler çok küçük ve pahalı

taşrada arsa alsan ev yapsan vs mesela çelik konstrüksiyon da yaparsın
su yiyecek depo da yaparsın, güneş paneli takarsın, bir plan proje yapacak imkan olur en azından

şehir o kadar sıkışık da olmaz bir şekilde ulaşılır da o zamana kadar idare edebilirsin

İstanbuldasınız sanırım,ama deprem bölgesindeki depremzedelere Almanya vize verecekmiş,akrabalarının yanına gelsin diye,ne kadar doğru bilmiyorum dün bir yerde okumuştum

Milletin zihniyetinin değişmesi gerekiyor kimse hesap sormazsa denetim olmazsa aynı şekilde devam edilirse dediğiniz gibi deprem misafirlikte de bulur. Herkes ama herkesin hesap sorması lazım. başka yere kaçmak çözüm değil maalesef. Can bu ya binlerce insan yitip gitti sadece depremden değil kurtarmanın geç kalması sebebiyle de ölenler çok oldu

Ben en sonki İstanbul depreminden sonra söyledim binaya kimse yanaşmadı hepsi de ev sahibi .Bilmiyprum durumlarıda iyi öldükten somra ne işe yarayacaksa paramız dairemiz anlatamadım

Ben en sonki İstanbul depreminden sonra söyledim binaya kimse yanaşmadı hepsi de ev sahibi .Bilmiyprum durumlarıda iyi öldükten somra ne işe yarayacaksa paramız dairemiz anlatamadım
Kendi evlerine güvenmiyorlar ondan. Rapor alırsa değeri düşer satamaz kiraya veremez
Mühürlenme olayı da var tabi

Eskiden İstanbul deprem bölgesi deprem olursa şöyle olur böyle olur dendiğinde çok kafama takmazdım. Ama bu son depremde gördüm ki göçük altında kaldığında biraz şansın yoksa seni kurtaran kimse olmuyor. İlk anda ölmediysen günlerce ölümü bekliyorsun ya açlıktan ya havasızlıktan yada soğuktan bir dar alanda saniyeleri sayıyorsun. Öldüysen cesedin göçük altında çürümeye terk ediliyor. Allah yaşamında ölümünde hayırlısını versin. Biz istanbuldan buldan 3 yıl önce evlenir evlenmez başka bir şehre yerleştik. Bizim gerekçemiz istanbulun artık yaşanacak bir yer olmamasıydı. Şimdi birde deprem faktörü eklendi. İstanbulu çok sevsemde artık geri dönme düşüncem, güvenli bir bölgesinde bahçeli müstakil bir evde yaşamadığım sürece tamamen zihnimden silindi diyebilirim. Tabi doğal afetler heryerde var yaşadığımız şehirde de sel var örneğin. Ama dere ağzına bina yapmadığın sürece bundan doğacak zarar minimuma düşüyor. Aynı şekilde depreme dayanıklı binalar yapılsa insanlar evlerinde bu denli korkuyla oturmazlardı. Zarar belki olurdu ama bu en minimum düzeyde olur ve bu noktalara gelmezdi. Ev fiyatlarının düşeceğini sanmıyorum malesef o kadar insan evsiz barksız kaldı fırsatçılar herzaman olduğu gibi kira ve ev fiyatlarına yansıtacak bu mağduriyeti.

Allah bütün deprem zedelerimizin yardımcısı olsun.

Ben de istanbul'da kozyatağındayım. Depremin olduğu geceden beri son 5 yıldır yapılan evlerin ilanlarını takip ediyorum. Ama çok pahalı evler. Biz evde 4 kişiyiz, ben ve babam çalışıyoruz, asla mümkün değil yeni yapılan bir binaya taşınabilmemiz. Taşınsak yeni ev nasıl güvenilir olacak endişemiz var, bizim binanın karşısındaki bina kentsel dönüşüme girdi, bakın gerçekten bir kere bile ben bir yetkilinin gelip bu inşaatı devam eden bina için kontrolünü görmedim ve duymadım. İnşaat işçileri kendi hallerinde bina dikiyorlar. O duvarlar yamuk yumuk inşa edildi. Mahalleden arkadaşımın da otursuğu bina 4 yıllık, resmen çivi çakarken duvarları kayıyor, sürekli binada arıza çıkıyor.

Şehirden gitsek nereye gideceğiz. Hayatımızın temeli maalesef para. İş güç burada, kardeşim üniversite okuyor.

Belediyeyi şikayet etmeyi düşündüm, kimi kime şikayet edeceğim. Beni dinleyecekler mi, dinlemezler. Sıradan vatandaş ne yapabilir böyle kocaman bir şehir için. Düşün düşün yemin ederim beynim yanıyor.

Aynı şey benim oturduğum binada var. Emekli ev sahipleri hep böyle, bina için iyi olacak her şeye kavga ediyorlar. Hele bazılarının çocukları da yok, kendi başlarına yaşadıkları halde böyleler. Çıldırcam artık.

İşte bu durumlar için kanuna düzenleme getirilmeli, bir kişinin bile talebi olsa kimse karşı çıkamamalı, bizim kanunlardaki çoğunluk arama şartı yüzünden herkes eli kolu bağlı oturuyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…