Milyonluk mezarlar. Büyük İstanbul depremi .Göç dalgası

Çok teşekkür ederim hastane ve veteriner konusu çok önemliydi benim için onları araştırdım önce, eşimin ailesi Tonya'da , küçük görümcem Vakf-ı kebir' de çok fazla akraba ve tanıdık var orada. Beşikdüzü'nde kiralık yer bakıyorlar kaç gündür 140-160 metre evler maksimum 3.500 civarı kiralar bildirdiler. Bir iki aya kadar kendim gidip yerinde göreceğim bir etüt yapacağım inş. Alış veriş konusunu çok dert etmiyorum zaten yıllardır internetten alış veriş yapıyorum idare ederiz sanırım. Çocuğum yok emekli olacağız inşallah, çok yabancılık çekmem gibi geliyor ama bir yanımda tedirgin yalan yok. Çok teşekkür ederim yazdığınız için, moralim yerine geldi❤️
Devlet hastaneleri güzel çünkü kendim hemsireyim ama kalabalık tabi İstanbul'da burdan bin kat kalabalık ama özeller daha sakin ve yeterli bence, veteriner konusunda da evcil hayvanı olan çok arkadaşım var sıkıntı yasamadilar zaten burda ilçeler birbirine çok yakın, İstanbul'da yakın uzak kavramı Türkiye'nin her yerinden çok farklı 😁 burda uzak dediğim yerler İstanbul'da çok yakin , ben ilk geldiğimde çok internet alışverişi yapmazdim pandemi sonrasında hayatmizda yer etti tabi herşey internet oldu, çocuk yoksa daha rahat tabi sizin için, hoş çocuk olsa da İstanbul'dan daha rahat 🙄 burda sahilde bir evde oturursunuz, yürüyüş yaparsınız ama belki besikduzunde sikilirsiniz bilemiyorum beklentinizle alakalı ben akcaabattayim, buranın sahili daha güzel ama deniz sezonu kısa burda..

Tonya da var köy evimiz, eşimin evi yani, oraya oldum olası bayılırım inşallah yerleşince de güzel olur🙏
Arada değişiklik olsun diye gidebilirsiniz, eşinizin ailesi nasil insanlar bilmiyorum ama ben ailesiyle çok sıkıntı yaşamıyorum, sonuçta siz ne istediğini bilen kaç yaşında kadinsiniz sınırlarınızı çizersiniz az çok tanimissinizdir...halkı biraz farklı gelebilir 😁 burda Trabzonlu arkadaşlar kızar belki ama ben halkına alışmakta çok zorlandım 🙄🤦 belki siz insanıyla çok muhatap olmayacaksınız, ben işim gereği çok iç iceyim

Her şeyi ardımızda bırakıp gitme kararını aldık bu hafta sonu
Evimi sigortalatıp kiraya vereceğim
Trabzon Beşikdüzü'ne taşınmaya karar verdik
Eşim Tonya'lı ancak bu saatten sonra köy yaşamına adapte olamayız diye düşünüyorum ki ben hiç köyde yaşamadım
Beşikdüzü bir sahil kasabası daha cazip o yüzden
İstanbul'da kalmanın bir anlamı yok artık, 43 yıldır bu şehirde yaşıyorum, deprem riski olmasa da yaşanabilir halden çıktı, tersine göç başlamalı artık. Biz ve görümcelerim organize olup en kısa zamanda 4 aile gideceğiz buradan Allah nasip ederse.
Benim çocuğum yok ama görümcelerimin var; bu açıdan okul, eğitim her yerde var hoş İstanbul'da da ahım şahım bir eğitim imkanı yok orta halli aileler için. İstanbul'un tüm güzel yanlarını yaşadım ancak artık yaşayamıyorum son beş senedir Galata'da keyif yapmışlığım yok, Boğaz'da yemek yemişliğim yok. En sevdiğim Eminönü'ne yılda bir bile gidemiyorum kalabalıktan. Şehrin dibi çıktı artık, kozmopolit, güvensiz bence artık gitme zamanı deprem sadece buna karar vermeyi hızlandırdı

Ege ve Akdeniz işi gücü bitiren milyonlarca emeklinin hayalidir ancak fay hattı haritasına bakınca oralara gitmekte mantıklı gelmiyor üstelik özellikle Ege inanılmaz pahalı. Evimi satmayı düşünmüyorum dask ı zaten var ilave sigorta yaptıracağım ve kiraya vereceğim niyetim bu. Satmamak biraz duygusal bir karar, uzun yıllar emek verdim, hayallerim, inadım, emeğim o ev gönlüm razı değil elden çıkarmaya. Benim babamın 8 kuşağı İstanbul Vefa'da buranın insanıyız, bir gün gitmek isteyeceğim aklımın ucundan geçmezdi ama artık şehir yaşanmaz halde :KK43:
Ne iş yapıyorsunuz yani işinizi gücünüzü birakıp nasıl yapacaksınız
İnsanların çoğu işi ekmek parası için katlanıyor bu şehre

.

Olası İstanbul depreminde kurtulursak da şu daracık sokaklardan aylarca çıkamayız. Yardım da gelemez,yollar kapanır,elektrikler patlar,aç susuzluktan ölür insanlar .
Birebir aynı şeyi düşünüyorum. Hele bu deprem benim için insan hayatına hiç önem verilmediğinin, önceliğin asla insanlar olmadığının ispatı oldu. (Canla başla çalışan, o bölgede olan herkesi tenzih ederim. Bireyler hakkında değil fikirlerim)

Bende babamın realistliği ve kabullenmişliği var. Zamanında söylerdi rahmetli hangi birini kurtaracaklar diye. Bu günü görse direk kurtarmayacaklar derdi. İstanbul depreminde de kendi çabalarımızla kurtulmaya/kurtarmaya çalışacağız.

Bu yaz 1-2 gün istanbul planım vardı. Otelde kalmamaya ve planı tek güne indirmeye karar verdim ben bile tek gece için bile olsa risk almak istemiyorum. Dolayısıyla istanbuldan çıkmaya cesareti ve imkanı olan herkesi destekliyorum çünkü türkiye içinde istanbulu bırakmak çok zor.

Bende Karadeniz bölgesinde yaşıyorum burada sağlıkçıyım ama ailem İstanbul’da ve aklım fikrim hep onlarda. Onlarda korkuyor tabi ki ve göç etmeyi düşünüyorlar konuyu bende takipteyim. Bugünkü Naci Görür’ün açıklamadı iyice beni strese soktu çok korkuyorum ben onlardan uzakken böyle bir durum olursa ulaşamazsam diye ☹️

İstanbul çok pahalı ama sonuçta aynı fiyata daha kaliteli bir ürün alabilecekken burda aynı fiyata dandik bir ürün aliyorsun...
bunu hangi ürünler/hizmetler için dediniz?

çünkü mesela ürün için kılık kıyafet kozmetik vs internetten söylüyoruz her yer aynı
market ürünleri 3 harfliler de her yerde aynı değil mi? (benim bildiği bi ekmek filan yerel tedarik ediliyor diğer ürünler her yerde aynı) ekmek pide filan da karadenizde pahalı değildir herhalde..ülkenin tüm fırıncıları pastaneleri karadenizli :KK70:

ben muğlada yaşıyorum
burası ultra mega giga pahalı
özellikle yiyecek, restoran, hizmet pahalı
terzi ankarada 10 liraysa burada 25 lira
kuaför 100 liraysa burada 300 lira bir de istediğiniz hizmeti bulamazsınız elektrikçi çağırsanız 3 gün sonra gelir artık keyfine göre gelmeyeblir de :KK70:

ama trabzonda böyle değildir sanıyordum?

Birebir aynı şeyi düşünüyorum. Hele bu deprem benim için insan hayatına hiç önem verilmediğinin, önceliğin asla insanlar olmadığının ispatı oldu. (Canla başla çalışan, o bölgede olan herkesi tenzih ederim. Bireyler hakkında değil fikirlerim)

Bende babamın realistliği ve kabullenmişliği var. Zamanında söylerdi rahmetli hangi birini kurtaracaklar diye. Bu günü görse direk kurtarmayacaklar derdi. İstanbul depreminde de kendi çabalarımızla kurtulmaya/kurtarmaya çalışacağız.

Bu yaz 1-2 gün istanbul planım vardı. Otelde kalmamaya ve planı tek güne indirmeye karar verdim ben bile tek gece için bile olsa risk almak istemiyorum. Dolayısıyla istanbuldan çıkmaya cesareti ve imkanı olan herkesi destekliyorum çünkü türkiye içinde istanbulu bırakmak çok zor.
Geçen bir yazar konu açmıştı burada,deprem bölgesine geldim depreme yakalandım diye belki okumuşsunuzdur kızcağız uzun zamandır istanbuldan kaçma planı yapıyordu konular açıyordu hangi il nasıl yaşam için diye
Annesi ile gitmiş deprem bölgesine
Yani demem o ki nerede yakalanacağımız hiç belli değil :KK61:

Arada değişiklik olsun diye gidebilirsiniz, eşinizin ailesi nasil insanlar bilmiyorum ama ben ailesiyle çok sıkıntı yaşamıyorum, sonuçta siz ne istediğini bilen kaç yaşında kadinsiniz sınırlarınızı çizersiniz az çok tanimissinizdir...halkı biraz farklı gelebilir 😁 burda Trabzonlu arkadaşlar kızar belki ama ben halkına alışmakta çok zorlandım 🙄🤦 belki siz insanıyla çok muhatap olmayacaksınız, ben işim gereği çok iç iceyim
Bana da kızmazlar umarım ama hiç Karadeniz bölgesine gitmedim,gezmedim ama insanları çok heyecanlı gelmiştir hep şivelerini de anlamak güç
Yani ben hiç bir zaman Karadeniz bölgesini yaşam için konfor alanı olarak düşünmedim. Yabancılık çekerdim zorlanırdım gibi geliyor

Geçen bir yazar konu açmıştı burada,deprem bölgesine geldim depreme yakalandım diye belki okumuşsunuzdur kızcağız uzun zamandır istanbuldan kaçma planı yapıyordu konular açıyordu hangi il nasıl yaşam için diye
Annesi ile gitmiş deprem bölgesine
Yani demem o ki nerede yakalanacağımız hiç belli değil :KK61:
Kesinlikle. Kaderden kaçılmaz. Ama kader diye beklemek de mantıklı değil. Kuzey kıbrıs takımı mesela. Kader tamamen. Yanlış zamanda yanlış yerde olmak. Allah rahmet eylesin.

Malumumuz Marmara depremi bekleniyor.

1 yıllık binaların da yıkıldığını görünce,iğne üstünde oturuyoruz. Oturduğumuz evler bir kaç milyon ediyor ama güvenemiyoruz.Bir gecede tabutumuz olabilir.

Sarı siteye bakınca zaten uçuk olan satılık ve kiralık ev fiyatları artıyor oysa tam tersi olması beklenirken.

Özellikle istanbulda son bir kaç gün satılık yeni ilan sayısı çoğaldı. Herkes panikle ve olayların etkisi ile satıp gitme, başka illere göç etme planı kurmakta.
Gidelim gitmesine de,nereye gidelim? Güvenilir hiç bir yer yok ki.

Olası İstanbul depreminde kurtulursak da şu daracık sokaklardan aylarca çıkamayız. Yardım da gelemez,yollar kapanır,elektrikler patlar,aç susuzluktan ölür insanlar .

Depremde evleri yıkılan depremzedeler oradan kaçıp İstanbul’a gelirler mi bilmiyorum ama vicdansız ev sahipleri şimdiden ev kiralarını arttırmışlar istanbulda.

Ne olacak,evlerin fiyatı düşer mi artar mı,iç Anadolu da da emlak piyasası uçar mı bu olanlardan sonra?

İstanbulluların da evlerini üç kuruşa satıp gideceklerini sanmıyorum herkes yüksekten satıp Anadolu ve Ege’ye gitmek isteyeceklerdir.

Göç dalgası her ne kadar da İstanbul’a olmayacak deseler de,büyükşehir burası,iş ,güç,akraba burada diye gelen çok olacağını düşünüyorum,kendi milletimiz dışında bir sürü komşu milletlerin insanı da etkilendi deprem de onlar da gelecek.
Ne dersiniz, İstanbul’u terkeden kişi sayısı çok olur mu?
Ege deprem bölgesi zaten buraya niye geliyonuz

O korkuyu anlatamam. Çok üst katlarda oturuyorum. Binamızın sağlamlığına asla güvenmiyorum. Aksine evden kaçamayacağımızı da biliyoruz eşimle. Yatak odasına resmen kurutma çamaşır makinesini taşıdık ki aralarında durabilelim. Baş ucumuza koymadığımız şey kalmadı. Eşimle diyoruz, iş o duruma geldiğinde bi bina en ufak sallantıda çökecek ve biz nasıl hayatta kalabiliriz diye çözüm arıyoruz. Eşim bile satıp müstakil bi ev bile almayı düşündü. Ne yapacağız bilmiyorum.
O makinelerin yanında durmak çoK tehlikeli bunu araştırmanızı öneririm. Beyaz eşyalar hemen eğilip bükülebilirleR çünkü içleri boş

Malumumuz Marmara depremi bekleniyor.

1 yıllık binaların da yıkıldığını görünce,iğne üstünde oturuyoruz. Oturduğumuz evler bir kaç milyon ediyor ama güvenemiyoruz.Bir gecede tabutumuz olabilir.

Sarı siteye bakınca zaten uçuk olan satılık ve kiralık ev fiyatları artıyor oysa tam tersi olması beklenirken.

Özellikle istanbulda son bir kaç gün satılık yeni ilan sayısı çoğaldı. Herkes panikle ve olayların etkisi ile satıp gitme, başka illere göç etme planı kurmakta.
Gidelim gitmesine de,nereye gidelim? Güvenilir hiç bir yer yok ki.

Depremde evleri yıkılan depremzedeler oradan kaçıp İstanbul’a gelirler mi bilmiyorum ama vicdansız ev sahipleri şimdiden ev kiralarını arttırmışlar istanbulda.

Ne olacak,evlerin fiyatı düşer mi artar mı,iç Anadolu da da emlak piyasası uçar mı bu olanlardan sonra?

İstanbulluların da evlerini üç kuruşa satıp gideceklerini sanmıyorum herkes yüksekten satıp Anadolu ve Ege’ye gitmek isteyeceklerdir.

Göç dalgası her ne kadar da İstanbul’a olmayacak deseler de,büyükşehir burası,iş ,güç,akraba burada diye gelen çok olacağını düşünüyorum,kendi milletimiz dışında bir sürü komşu milletlerin insanı da etkilendi deprem de onlar da gelecek.
Ne dersiniz, İstanbul’u terkeden kişi sayısı çok olur mu?
Bizde tam bu saydığınız sebeplerden gidiyoruz. Riskli raporu almış bir sitede oturuyorum 7 bin liraya. Sağlam evde gidip oturayim desem bu sefer de açlıktan ölürüz. Hayat üçgeni falan istanbulda düşünemiyorum hic bina yıkılmayacak tek care. O sebepten iç anadoluya gitme kararı aldık. En azindan bu fiyata çok daha sağlam bi binada oturabiliriz diye umuyorum. Ben cadde üzerinde oturuyorum büyük bir kamyon tir geçse yer titriyor olası depremde Allah korusun. Biz tedbirimizi alalım da ölmek kaderde varsa ölürüz yine ama gerçekten kaderse.. ihmalden değil...

bunu hangi ürünler/hizmetler için dediniz?

çünkü mesela ürün için kılık kıyafet kozmetik vs internetten söylüyoruz her yer aynı
market ürünleri 3 harfliler de her yerde aynı değil mi? (benim bildiği bi ekmek filan yerel tedarik ediliyor diğer ürünler her yerde aynı) ekmek pide filan da karadenizde pahalı değildir herhalde..ülkenin tüm fırıncıları pastaneleri karadenizli :KK70:

ben muğlada yaşıyorum
burası ultra mega giga pahalı
özellikle yiyecek, restoran, hizmet pahalı
terzi ankarada 10 liraysa burada 25 lira
kuaför 100 liraysa burada 300 lira bir de istediğiniz hizmeti bulamazsınız elektrikçi çağırsanız 3 gün sonra gelir artık keyfine göre gelmeyeblir de :KK70:

ama trabzonda böyle değildir sanıyordum?
Aslında ben ilk geldiğimde çok şaşırıp zorlanmistim ama 7 yıl önce geldim,7 yıl önceki alım gücümle şuan ayni değil, şimdi İstanbul'a senede bir gidiyorum evet dediğiniz gibi aşırı pahalı ama o zaman bana Trabzon daha pahalı gelmişti, buranın yerel ürünleri çok pahalı biliyor musunuz ? Tabi Muğla turizim sebebiyle çok pahalı ama burda ekmek hiç ucuz değil ülke genelinde aynıdır diye düşünüyorum, pideler falan pahalı ya 🤔 tereyağ 240 TL köy tereyagi, sütun kilosunu net bilmiyorum yalan olmasın ama şuan ülke geneli pahalı, yani burası pahalı diye gelmeyin diyemem kimseye...buranın en kötü yanı belki de burayı bu kadar zorlaştıran Arapların gelmesi,hem fiyatlar artıyor hem de yüzüne bakmıyorlar biryerde

Bizde tam bu saydığınız sebeplerden gidiyoruz. Riskli raporu almış bir sitede oturuyorum 7 bin liraya. Sağlam evde gidip oturayim desem bu sefer de açlıktan ölürüz. Hayat üçgeni falan istanbulda düşünemiyorum hic bina yıkılmayacak tek care. O sebepten iç anadoluya gitme kararı aldık. En azindan bu fiyata çok daha sağlam bi binada oturabiliriz diye umuyorum. Ben cadde üzerinde oturuyorum büyük bir kamyon tir geçse yer titriyor olası depremde Allah korusun. Biz tedbirimizi alalım da ölmek kaderde varsa ölürüz yine ama gerçekten kaderse.. ihmalden değil...
İstikamet neresi

Bana da kızmazlar umarım ama hiç Karadeniz bölgesine gitmedim,gezmedim ama insanları çok heyecanlı gelmiştir hep şivelerini de anlamak güç
Yani ben hiç bir zaman Karadeniz bölgesini yaşam için konfor alanı olarak düşünmedim. Yabancılık çekerdim zorlanırdım gibi geliyor
Ya yok merkezde şive falan anlamakta zorlanma gibi bir durum olmuyor, benim kızım babaanne dedeyle ama onda bile şive yok 😁 aşırı kibarcik ama nasıl deyim fazla heycanlilar biranda bağırıp cagirabiliyor sonra normale donebiliyorsun,tabi hepsi aynı değil buralı çok yakın arkadaşlarım var, her konuda yardıma koşan hastanede yalnız bırakmayan, misal uzaktan gelmiş birine çok sahip çıkarlar bilmiyorum eşimin ailesi akrabaları öyle tabi fitne fesatlar da var, ben hemsireyim İstanbul'da çok fazla şiddete maruz kaldık hem de fiziksel ama burda tartışan olur, şikayet olur asılsız yere, çünkü beklentileri çok fazla ama hiç fiziksel şiddete uğramadım

Ya yok merkezde şive falan anlamakta zorlanma gibi bir durum olmuyor, benim kızım babaanne dedeyle ama onda bile şive yok 😁 aşırı kibarcik ama nasıl deyim fazla heycanlilar biranda bağırıp cagirabiliyor sonra normale donebiliyorsun,tabi hepsi aynı değil buralı çok yakın arkadaşlarım var, her konuda yardıma koşan hastanede yalnız bırakmayan, misal uzaktan gelmiş birine çok sahip çıkarlar bilmiyorum eşimin ailesi akrabaları öyle tabi fitne fesatlar da var, ben hemsireyim İstanbul'da çok fazla şiddete maruz kaldık hem de fiziksel ama burda tartışan olur, şikayet olur asılsız yere, çünkü beklentileri çok fazla ama hiç fiziksel şiddete uğramadım
Muhakkak iyi niyetli insanlardır o bölgenin insanı,biz istanbulda fazla mesafeye,sınırlara alışmışız heyecanlı heyecanlı sarılmalar şapşup öpmeler falan ya biz soğukuz sanırım :KK70:

X