Milyonluk mezarlar. Büyük İstanbul depremi .Göç dalgası

Eşim emekli olunca sahil kasabasina yerleştik.once bir kirada oturalım alisirsak ev alalım dedik. Pandemi ile iki katına çıktı. Hadi merkeze uzak yerlere bir bakalım dedik. elimde ki para 3+1 e yetiyordu.( Yazlık yer olunca gelip giden çok oluyor) şimdi depremden sonra oralarda bile 😱 2+1 e ucu ucuna yetiyor ne çabuk guncelleme geldi.
İstanbul u öyle özlüyorum ki çocukluguma gömdüm.Dusunebiliyor musunuz evimizden yürüyerek Sarayburnu na giderdik çay bahcelerine. Samatya da teraslar da geçti çocukluğum. O muazzam güzelliği gördükten sonra buralar hiç keyif vermiyor. Geçenlerde İstanbul a gidince çocukluğumun geçtiği mahalleye gittim bir tane Türk yoktu. Binalar bakımsız çok sevimsiz geldi bana.Hiçbir şey aynı degildi.

Her şeyi ardımızda bırakıp gitme kararını aldık bu hafta sonu
Evimi sigortalatıp kiraya vereceğim
Trabzon Beşikdüzü'ne taşınmaya karar verdik
Eşim Tonya'lı ancak bu saatten sonra köy yaşamına adapte olamayız diye düşünüyorum ki ben hiç köyde yaşamadım
Beşikdüzü bir sahil kasabası daha cazip o yüzden
İstanbul'da kalmanın bir anlamı yok artık, 43 yıldır bu şehirde yaşıyorum, deprem riski olmasa da yaşanabilir halden çıktı, tersine göç başlamalı artık. Biz ve görümcelerim organize olup en kısa zamanda 4 aile gideceğiz buradan Allah nasip ederse.
Benim çocuğum yok ama görümcelerimin var; bu açıdan okul, eğitim her yerde var hoş İstanbul'da da ahım şahım bir eğitim imkanı yok orta halli aileler için. İstanbul'un tüm güzel yanlarını yaşadım ancak artık yaşayamıyorum son beş senedir Galata'da keyif yapmışlığım yok, Boğaz'da yemek yemişliğim yok. En sevdiğim Eminönü'ne yılda bir bile gidemiyorum kalabalıktan. Şehrin dibi çıktı artık, kozmopolit, güvensiz bence artık gitme zamanı deprem sadece buna karar vermeyi hızlandırdı

Ege ve Akdeniz işi gücü bitiren milyonlarca emeklinin hayalidir ancak fay hattı haritasına bakınca oralara gitmekte mantıklı gelmiyor üstelik özellikle Ege inanılmaz pahalı. Evimi satmayı düşünmüyorum dask ı zaten var ilave sigorta yaptıracağım ve kiraya vereceğim niyetim bu. Satmamak biraz duygusal bir karar, uzun yıllar emek verdim, hayallerim, inadım, emeğim o ev gönlüm razı değil elden çıkarmaya. Benim babamın 8 kuşağı İstanbul Vefa'da buranın insanıyız, bir gün gitmek isteyeceğim aklımın ucundan geçmezdi ama artık şehir yaşanmaz halde :KK43:
Yaşadığın bu durum için o kadar üzgünüm ki. Bir yandan da olumlama yapmaya çalıştım. Sonuçta en doğrusunu yapıyorsun. Cesaret ister, keşke bizde herşeyimizi arkada bıraksak ailecek. Gel desem gelmezler, gitsem iki kişi nasıl olacak? .. yaşanılanlardan sonra tedbir almak çok önemli. Umarım herşey gönlünüzce olur

Merhaba ben de taşınmayı dusunuyorum.iki kızım var. Muğla da semt olarak ,iyi devlet okulların olduğu yer biliyor musunuz? Okulda arastirmam gerekiyor bir yandan.
merhaba; ben muğla merkezde yaşamıyorum , ilçedeyim o sebeple yönlendirmem doğru olmayacaktır. ancak ilçelerde de devlet okullarından iyi olan ya da özel okul seçeneği olan yerler mevcut. ayrıca seçenek kısıtlı tabii ki ama eğitim ve sosyalleşmeye yönelik kurslar da mevcut çocuklar için.

Malumumuz Marmara depremi bekleniyor.

1 yıllık binaların da yıkıldığını görünce,iğne üstünde oturuyoruz. Oturduğumuz evler bir kaç milyon ediyor ama güvenemiyoruz.Bir gecede tabutumuz olabilir.

Sarı siteye bakınca zaten uçuk olan satılık ve kiralık ev fiyatları artıyor oysa tam tersi olması beklenirken.

Özellikle istanbulda son bir kaç gün satılık yeni ilan sayısı çoğaldı. Herkes panikle ve olayların etkisi ile satıp gitme, başka illere göç etme planı kurmakta.
Gidelim gitmesine de,nereye gidelim? Güvenilir hiç bir yer yok ki.

Olası İstanbul depreminde kurtulursak da şu daracık sokaklardan aylarca çıkamayız. Yardım da gelemez,yollar kapanır,elektrikler patlar,aç susuzluktan ölür insanlar .

Depremde evleri yıkılan depremzedeler oradan kaçıp İstanbul’a gelirler mi bilmiyorum ama vicdansız ev sahipleri şimdiden ev kiralarını arttırmışlar istanbulda.

Ne olacak,evlerin fiyatı düşer mi artar mı,iç Anadolu da da emlak piyasası uçar mı bu olanlardan sonra?

İstanbulluların da evlerini üç kuruşa satıp gideceklerini sanmıyorum herkes yüksekten satıp Anadolu ve Ege’ye gitmek isteyeceklerdir.

Göç dalgası her ne kadar da İstanbul’a olmayacak deseler de,büyükşehir burası,iş ,güç,akraba burada diye gelen çok olacağını düşünüyorum,kendi milletimiz dışında bir sürü komşu milletlerin insanı da etkilendi deprem de onlar da gelecek.
Ne dersiniz, İstanbul’u terkeden kişi sayısı çok olur mu?
bir haber görmüştüm ve etraftan duyduğum da , İstanbul da tahliye başladı diye. Yani büyük oranla yaşanan bu büyük deprem nedeniyle de ve beklenen deprem sebebi ile ; herşeyi geride bırakan çok kişi varmış. Yürek istiyor cesaret istiyor evini , işini geride bırakıp. Bilmediğin başka yerde yeniden başlamak . Ama ne malum orada da deprem olmayacağı . Konya da fay hattı yok dediler, geçen deprem oldu mesela . Herkes korku panik .
Tabi fay hattı geçen illerimiz daha da diken üzerinde .
İşin garip kısmı İstanbuldan izmire göç edeni duydum. Bu ne kadar doğru bir göç tercihi tartışılır. Ben şahsen izmirdeyim. Ve çok korkuyorum . Zaten beşik gibi sallanan şehir.
Gidilecekse Karadeniz taraflarına gidilmeli bence. Ama işte cesaret ve imkanı olan.

Teşekkür ederim
merhaba; ben muğla merkezde yaşamıyorum , ilçedeyim o sebeple yönlendirmem doğru olmayacaktır. ancak ilçelerde de devlet okullarından iyi olan ya da özel okul seçeneği olan yerler mevcut. ayrıca seçenek kısıtlı tabii ki ama eğitim ve sosyalleşmeye yönelik kurslar da mevcut çocuklar için.

Yaşadığın bu durum için o kadar üzgünüm ki. Bir yandan da olumlama yapmaya çalıştım. Sonuçta en doğrusunu yapıyorsun. Cesaret ister, keşke bizde herşeyimizi arkada bıraksak ailecek. Gel desem gelmezler, gitsem iki kişi nasıl olacak? .. yaşanılanlardan sonra tedbir almak çok önemli. Umarım herşey gönlünüzce olur
Çok kolay olmadı bu kararı vermek😔 kardeşlerim, dostlarım, anılarım, köklerim burada ... Aciz kuluz ölüm bizi her yerde bulacak ama kalan ahir ömrümde biraz nefes almayı diliyorum. Bu şehrin son yılları çok yordu bizi. Umarım beklenen olmaz en içten dileğim bu, allah hiç birimizi afetlerle sınamasın😢

Çok kolay olmadı bu kararı vermek😔 kardeşlerim, dostlarım, anılarım, köklerim burada ... Aciz kuluz ölüm bizi her yerde bulacak ama kalan ahir ömrümde biraz nefes almayı diliyorum. Bu şehrin son yılları çok yordu bizi. Umarım beklenen olmaz en içten dileğim bu, allah hiç birimizi afetlerle sınamasın😢
Amin 🙏🏼 yolunuz açık olsun. Dilerim ferah bir şekilde tertemiz bir sayfa açarsınız. Bize de oralardan güzel enerjiler göndermeyi unutmayın 🤍 elbette kolay olmayacak , ama huzur olan her yer cennettir ailen yanındaysa ..

Bence de gidilmeli İstanbul'dan. Ben üç sene önce kaçtım ki şu andan sonra mantığı yok. Zenginler villalarında tek katlı müstakil evlerinde otursun İstanbul'da koca koca eski binalarda istif gibi oturmaya gerek yok isteyen gider üç günde her yerini gezer.

Neden güvensiz bu siteler?
Merak ettiğim için soruyorum niye güvensiz buluyorsunuz yani.
Esenyurtun zemini Beylikdüzü'nden iyi değil mi mesela?
Ben beylikduzu ile ikisini kıyaslayacak bilgide değilim. Apartmanların yuksek kat ve çok daireli oluşunu göstermek amacıyla paylaştım.
Allah korusun deprem de birisinin bile yıkılması çok kotu olur.

Eklentiler

• 717B1468-99B0-40AB-8230-58EBCFA28DC7.jpeg
    717B1468-99B0-40AB-8230-58EBCFA28DC7.jpeg
    109,5 KB · Görüntüleme: 78
  • AC875A28-C1FE-480A-A943-2861F5CEC4FC.jpeg
    AC875A28-C1FE-480A-A943-2861F5CEC4FC.jpeg
    116,9 KB · Görüntüleme: 79
Biraz akıl mantık çalıştırmalı insanlar, asgari ücretle çalışıp, kirada kıt kanaat yaşayanların hepsi gitmeli, zaten burada yapabilecekleri bir şey yok, yaşadıkları hayat ortada, insanların İstanbul'da kalma inadını anlayamıyorum
Size son derece katılıyorum. Depremden ncede hep bunu düşünürdüm. Bu neyin inadı

Ne iş yapıyorsunuz yani işinizi gücünüzü birakıp nasıl yapacaksınız
İnsanların çoğu işi ekmek parası için katlanıyor bu şehre
Emekli oluyorum eşimde öyle
Oraya yerleşirken evdeki küçük atölyemi de taşıyacağım, ek iş olarak yaptığım mefruşat dikişini kalıcı bir işe dönüştürmeyi düşünüyorum zaman içinde, evimi de kiraya vereceğim Rabbim büyük geçiniriz diye düşünüyorum.

X