Mesleğimden soğumuş hâldeyim.

Her öğrencinin İngilizceyi öğrenecek ezber kafa , ,yetenği , olacağını sanmıyorum ,çabalayan ve ilgilenen kazanacaktır fazla da kendinizi üzmeyin bu bütün dünya da böyle
Bazılar da çöpçü olacak
 
Hocam akıllı tahtamız var, ama okulun bulunduğu konum ve kaçak elektrik kullanımı nedeniyle itibariyle sürekli elektrik kesilmekte. Bu yüzden internet sitelerini kısıtlı sıklıkta kullanarak, çoğunlukla role play yaptırmaya çalışarak ve öğrencileri sınıfta konuşturarak onların katılımını arttırmaya çalışıyorum. Kitaptan da etkinlikler yapıyoruz yeri geldiğinde. Keşke o dediğiniz yaratıcı drama liderliği eğitimi burada olsa da katılsam.
Öğrenciye kaybedebileceği her şey kolaylıkla kazandırılmaya çalışıldığı için minnet duymuyorlar, sıkıntı burada yatıyor.
 
Tamam, herkes yabancı dil öğrenmesin.
Ama bu öğrenmeme hakkı, öğrenmek isteyeni de engelleme hakkını beraberinde getirmemeli. Bunu anlatmaya çalışmıştım aslında. Yine de anlaşmış olmamıza sevindim.
 
Artık online olarak var sanırım. Gerçi lise için ne kadar etkili olur bilemiyorum. İnternet kullanabilseniz iyi olurdu. Yapacak bir şey yok herkes aldığı kadarini alır. Zaten okul ortaminda o ders saatiyle öğrenmek pek mumkun degil. Kabaca gramer öğrenirler anca ama gramer de esas mevzu değil. Ben dile yatkindim sanırım daha doğrusu gramerim iyiydi. Ama olmuyor işte lisede öğrenilmiyor. O ders sayısı ile mümkün değil. Üniversitede hazırlıkta öğrendim çoğu öğrendiğim şeyi. Hatta diğer dersleri de ÖSS ye hazırlanırken öğrendim :) çok kotu bir öğrenci de değildim ama... Herkesi derse çekmeniz mümkün değil. Derse katılmayan için de hayatın sonu değil. Okul hayatından bıkıp belki meslek öğrenecek onun için daha iyi olacak. Ben artık bu dusuncedeyim. Herkes akademik başarıya sahip olmak zorunda değil. Dil bilmek zorunda da değil. Meslek öğrensin hayata tutunsun sorumluluk alabilsin yeter.

Bizim lisede çok çalışkan olup üniversite kazanamayan olduğu gibi okulun serserisi olan kız bir kaç yıl gecikmeli üniversiteye girdi. Rus dili falan okudu. Şimdi o kadar iyi kazanıyor ki bebekte falan oturuyor. Dış ticaret falan o alanlara girdi. Lisede görsen asla bu kızdan bişi olur demezsin. Okuldan kaçan, derse girmeyen falan bir kızdı.
 
Senin gibi bir öğretmenim vardı ve sınıfça kıymetini bilemedik. Ben çok pişmanım açıkçası… ancak bir arkadaşım sayesinde İngilizce öğrendi yurt dışına açıldı… 4 senede iki üç öğrenciyi kadın böyle iyi yönde etkiledi. Yeter mi, keşke daha çok olsaydı sayı ama yeter bence. Siz doğru bildiğiniz şeyi yapın, ben de öğretmenim ama yaş aralığım düşük. Yine de yaşıyorum dediklerinizi… çocuklarla oyunla dolu harika bir gün geçirdikten sonra yan sınıf öğretmeni boyama yaptırdığı için daha iyi öğretmen olarak görülebiliyor, çünkü çıkışta çocukların elinde resimler var yine de doğru bildiğimi yapıyorum. İçimiz rahat olsun yeter
 
Gıptayla bakılan meslek dedikten sonra İngilizce öğretmenliği beklemiyordum açıkçası Ortaokulda mükemmel İngilizce öğretmenlerim oldu. Alelade bir devlet okulunda okudum. Konuyu anlatıp şarkılar çizgifilmler izlettiler eğlendirdiler oyunlar oynattılar sınıfça çok eğlenirdik bilmiyorum öyle kargaşa da çıkmazdı sınıfta bize deli gibi bağırıp saygı oluşturmaları gereken(güya saygı). Şuanki nesli bilmiyorum ben 97 doğumluyum. Ama şunu söyleyeyim küçük yaşlarda eğer çocuk anne babadan iyi bir edeple yetişmemişse o çocuğu saygılı yapmanın tek yolu gerçekten biraz katı ama eğlenceli mizaçlı olmak. Yani bir yanınız çok sert olacak ama bir yandan da ona ana baba gibi sahip çıkıldığını hissettireceksiniz. Çocuğun kişiliğinde aile ilgisizliğinden ötürü bir yerde ip kaçınca öyle yumuşak davranarak baş edilemiyor hep onu gördüm çevremde
 
Peki başarılı öğrencileri okuldan soğutan öğretmenlere ne demeli.Benim kızım okula gitmek istiyorum diye günlerce ağlayan bir çocuktu.ilkokulun son iki senesi yeni bir öğretmen geldi emekliligi yaklaşmış eski sistem kafalı bir öğretmen kızımı okuldan soğuttu kızım okula zorla gidiyor şimdi.Kızımın en sevdiği ders matematikdi şimdi matematikden nefret ediyor.çocuklar onu dinlemediginde çocuklara kalem fırlatan bir öğretmen çocuklarla birlikte bir aktivite yaptığımızda bize bile kendi aranızda konuşmayın diyen sürekli ben hem yaş olarak hem tecrübe olarak sizden daha fazlayım havasında nutuk çeker gibi konuşmalar.Sizi gönülden kutluyorum çabalarınız için ama böyle öğretmenlerde var maalesef
 
Merhaba, branşdaşız Hocam. 32 yaşındayım ben de onuncu yılım. İlk yıllarımda benzer duyguları hissetmiştim. Bu görev yaptığınız okul türü ile de ilgili aslında. Şu an bir Anadolu lisesinde görev yapıyorum. Öğrenciler ilköğretim başarı puanı ile geldikleri için kısmen de olsa daha bilinçli. Benim de temel amacım hep dile karşı olan önyargılarını kırmak ve dersi sevdirmek oldu. Bu nedenle, her yıl çocukları gözlemleyerek öğretim yöntem ve tekniklerimi yenilemeye çalışıyorum. Seneye dil sınıfı açılmasını isteyen ve gerçekten başarılı olacağını bildiğim on iki öğrencim var. Ama diğer öğrencilerimin de dile karşı olan önyargıların yıktığıma inanıyorum. Şöyle düşünün bana sıfır gelen çocuklarım vardı. Bu öğrencilere kendilerini İngilizce tanıttırabilmek bile bence, benim açımdan bir başarı.
Derslerde mümkün olduğunca İngilizce konuşuyorum. Anlamadıkları yerleri Türkçe açıklıyorum. İnteraktif alıştırmalar (liveworksheets) gönderiyorum. Bir de blog kurdum. Öğrencilerim için materyal paylaşımı yapıyorum. Elimden geleni yapmaya çalışıyorum yani. Ama bir yerden sonra da tabii ki öğrencide iş bitiyor.
Bunlar dışında en önemlisi öğrencilerimin onları sevdiğimi bilmelerini sağlıyorum. On yıllık meslek hayatımda gördüm ki sevgi saygıyı getiriyor gerisi hikaye hocam.
 
Meslegimde 10.yilim. Sınıf öğretmeniyim. Şimdiye köy ve küçük yerlerde çalıştım, işimi çok sevdim, çok güzel projeler yaptım. Gelgelelim yeni sınıfımda çok zorlanıyorum. Önceki sinifimdaki veli profili yok ve ne yapmak istesem karşı çıkan, eşim gösteriye katılmasını istemiyor diyen, çocuklara verimli olacak her adım attığımda mutsuz bir şekilde sınıfa dönen bir öğretmene donustum. Tabiki bu otorite kaybı meselesi değil, bana değer veren velilerim de var ama aşırı yoruluyorum. Üç gün önce bir çocukla çarpışmis çocuk, üç gün sonra aklına gelmiş evde ağlamış, veli okulu ayağa kaldırıyor. Üç gün önce söyleseniz en azından olay çözülür. Sınıfın ışığına karışan veli mi dersiniz çok çok şey oluyor maalesef. Ders ve etkinlikler dışında çok yoruluyorum. Çok mutsuzum. İdare veli ile sıkıntı yaşamamak için düşük not vermemize bile karşı. Özel eğitim (RAM) a yönlendirilmesj gereken öğrenci velisi üzerime yürüyor. Düşük not verince evde mükemmel diyor. Oysa çocuk okuyamıyor bile. Bir diğeri sınıf başkanı çocuğumu uyaramaz istemiyorum bu başkanı diyor. Çok yorgunum.
 
" Eğitime ihanet, vatana ihanettir."
Bunu çok beğendim. Benim de kendime düstur edindiğim söz şudur: Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır. Özellikle öğretmenlerin bunca probleme rağmen yılgınlığa kapılmaması çok önemli
 
Heba ediliyorsunuz..
 
Normalde lisede kalma var; ama şu şekillerde gerçekleşiyor:
1. İdare gözümüzü korkutuyor, bizi köşeye sıkıştırıyor.
2. Veli itiraz ediyor. Çocuğunu mükemmel sanıyor.

Zaten lisenin zorunlu olması ve ikametgaha dayalı eğitim sistemi yüzünden bu duruma geldik.
 
Tekrar merhabalar, ne çok zümredaşım (ve de meslektaşım) varmış bu başlığın altında, inanın çok mutlu oldum. Tabii, diğer kullanıcılara da değerli yorumları için çok teşekkür ederim.
Gençlikte bu heves kolay solmuyor. Cevaplardan birinde ''başka bir dünya daha var'' cümlesiyle karşılaştım. Hoşuma gitti, çünkü 2-3 yıl daha mevcut duruma katlanabileceğimi hissediyorum. Üç yıl vade vermemin sebebi de, bu meslekle ilgili başka planlarımın olması (yüksek lisans ve yurtdışı değişim programlarına katılma isteği).
Bir yorumda penpals önerisi gördüm. Bunun Instagram hesabı olduğunu bilmiyordum ve ben de penpals sayesinde arkadaşlar edinmiştim (şimdi sadece biriyle konuşuyorum). Hatırlatma için çok teşekkürler. Öğrencileri de bu konuda bilgilendireceğim.
Proje okullarına gidebilmek için (aday) sözleşmeli süreci dahil 5 yıl çalışma tecrübesi istendiğini biliyorum. O kadarı olsun artık. Daha dezavantajlı bölgelerde edindiğimiz tecrübenin bizi daha iyi geleceğe taşıyacağına inanıyorum (tabii, umarım).
 
Bahsettiğiniz örnek en azından okuldan kaçıyormuş ve sonradan kendini geliştirmiş. Böyle örneklere daha çok ihtiyacımız var aslında.
Dediğiniz gibi, akademik bilgi o kadar önemli değil. Sadece motivasyon eksikliğine çözüm ararken herkesi kazanayım genellemesi insanı yanıltıyor.
 
Ah sevgili branşdaşım.. ben de sizin kadar üretken olmasam da Ingilizce öğretmenliği adına soylediklerinizin her bir kelimesine katılıyorum. Küçücük bir ilde tek lgs birincisi çıkaran bir devlet okulundan baska bir gezegene geçtim, meslek lisesindeyim. Bile isteye yazdım ama sudan çıkmış balık gibiyim.. keske bir çözüm sunabilseydim.
 
4. Siniftan beridir ingilizce goruyor sozde cocuklar ama sonra universiteye gelince adini soylemekten aciz. Aileler de bize kiziyor ‘beginner’ olan cocugu bir yilda nasil ingilizce egitim gorecek makale okuyacak seviyeye cikartamazsiniz diye. Ben de bunu anlamiyorum. Yani artik ingilizce her yerde. Nerdeyse herkesde netflix su bu var eee? O kadar armut pis agzima dus mentalitesinde yetismis ki bu cocuklar ben de meslekten baya sogumustum ki ben ilk gunden beridir akademisyenim. Hic 18 yas altiyla calismadim. Allahtan dogum izni ucretsiz izin vs derken biraz ara verecegim yoksa delirmek uzreydim. Aileler ozel okullara tonla para dokuyor ama cocuk bi cumle yazmaktan aciz. Ama sorsaniz okulda hep 100 almistir kolejde sonra uni de e hocam bizim cocuk neden gecemiyor sinavlari?
 
Hocam sormayın. 15 yaşına kadar heceleyerek okul geçmiş nesille uğraşıyorum. İlk cümlede çok iyi anladım sizi.
Okul dışında o kadar çok imkân var ki kendini geliştirebilmek için, araştırmıyorlar çünkü ilgi duymuyorlar. Ben Almancayı kurs dışı kaynaklardan öğrenmeye çalışıyorum, öğrenmek için otonomu benimsedim hep. Bu, şimdiki nesilde maalesef yok.
Siz bir de üniversite çağındaki insanlarla çalışıyorsunuz, bir iki akademisyen daha vardı sadece slayttan ders çalışan ama hocayı takmayan öğrencilerden dert yanan. Hakikaten sabır diliyorum sizlere.
 
Zaten bir sınıfın 40 kişilik olması ideal şartlar sınırının oldukça dışında.
Size geçen yıl yaşanan trajikomik bir diyalogdan bahsetmek isterim. Ankara'dan üç müfettiş gelmişti bizim okula. Sınıflara gelmek yerine direkt bizleri çağırdılar dersten, görüştük. Müfettişlerden biri form doldururken bizim o zamanki okul müdürüne sınıfların kaç kişilik olduğunu sordu, müdür sıfatındaki insan evlâdı da 20-25 öğrenci arasında değiştiğini söyledi. Müfettiş ne dese beğenirsiniz? ''Neden 40 kişi değil?''
Hayır yani, neden 40 olmak zorunda? Okula gitmek istemeyen çocuğu sıkboğaz etmenin hiçbir manası yok. Bir de bu insanlar eğitim sektörünün en yüksek mevkiinde yer almakta. Yazık hepimize.
 
Buna ben de katiliyorum. ‘Aptitude’ teorisini de sonuna kadar desteklerim. Ben kucuk sehirlerde sansima iyi hocalardan dil ogrenerek yetistim ama etrafimdaki azicik kaynaklari yedim bitirdim. Hocalarimi bezdirdim ellerindeki kitap vs odunc aldim onlarla pazarda bile denk gelsek ing konustum. Benim 23 tane daha sinif arkadasim vardi hic birinde bunu gormedim. Unide en iyi okullarfan birinde okudum ve sinifita turkiye ilk ondan 5 kisi vardik. Cok net diyorum en iyi ing benimdi. Test teknigini cozmusler sadece. Unide de yabanci hocalari ve interneti kullanarak aksan ve telaffuzuma yogunlastim. Kimse sadece tr imkanlariyla bu noktaya geldigime inanmiyor . Gurbetci misin? Yurt disinda mi okudun? Bunlar hep duydugum sorular. Su yuzden anlatiyorum. Matematigim ve resimim 2 idi benim. Hem ortaokulda hem lisede. Yetenek yok istek de yok. Ama dil olunca herkesi ben calistirirdim sinav oncesi. Ama mat sinavi oncesi ben baskasinin kapisinda yatardim. Herks boyle olmak xorunda mi diil, aksan sart mi, yuzde 90 hakimiyet sart mi? Degil! bunun yuzde birini yapmaya gonlu yok ama yuzde yuz ing egitim veren bi kurumu secmis. Lise ogretmenleri buna da bakmali. Bu okulu istiyosun ama ing testi yaptik sana yerlerdesin demeli.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…