İşte bizde bunu yapamadıkları için iyi bir eğitim alabilmek için anormal paralar ödüyorsun. Bu sene özel okullar çıldırdı. Bir de extralar var. Servis, kırtasiye masrafı, yemek vs.
Türkiye’deki doktorlar gerçekten çok meslek aşkı taşıyorlar.
Yurtdışındakileri bilmiyorum ama. Benim kankamın annesi çocuk kalp doktoru. Kadının bazı hastalarında çaresiz kaldığında ağladığını bilirim. Daha da hala hastalar çok şuursuz, nankör. Dünyanın hiçbir yerinde yoktur heralde bizimki kadar doktora şiddet uygulayan, öldüren filan. Arkadaşımın Babası da gasteroentolog. Bazı hastalar tazminat davası açmış. Yakını ölünce ya da komplikasyon yaşayınca. Daha kazanan olmamış.
Ben devlet hastanesinde kalan doktorları anlamıyorum. Özeller daha fazla maaş vermiyor mu? Özellere girmek zor mu?
öncelikle özel hastanelerin kotası var; hekim kotası , tam neye göre ayarlanıyor bilmiyorum ama .
ikincisi genelde en çok sıkıntı yaşayıp şiddete uğrayan ekip acilde çalışan pratisyenler , herhangi bir uzmanlık dalında olmadıkları için özele geçmeleri zor olmakla beraber ;
bizde dhy diye bir şey var.
Devlet hizmet yükümlülüğü.
sen tıp fakültesini bitirdiğinde, uzmanlık eğitimini bitirdiğinde , yan dal eğitimini bitirdiğinde hepsi için ayrı ayrı zorunlu olarak devlette çalışmak zorundasın.
atandigin yere göre miktarı değişir genelde 2 yıla yakın sayılır bu miktar.
eğer calismaz isen devlet senin diplomani vermiyor.
yani ben tıp fakültesini bitirdim gideyim özelde çalışayım yok önce devlete hizmet etmek zorundasın.hem de her eğitim döneminden sonra.
ayrıca devlet seni istediği yere görevlendirebilir.
yani sen İzmir'de hekimlik yapıyorsun
sağlık bakanlığı arayıp bugün Perşembe, pazartesi Şırnak'a geçici görevlendirme ile sizi gonderdik diyebilir.Bunun için o an yolluk kalacak yer vs hiçbir şey vermez( yolluk sonra hesaba yatar ) ne yaparsan yap der.
gitmek zorundasın.
ha rapor alabilirsin ama çoğu arkadaşım gerçekten etik değerlerine bağlı oldukları için bunu yapmıyor
illler arası çok çok fazla değil , ama il içi ilçe vsye görevlendirilmeyen uzman çok az özellikle batıda
yani adam 2 gün Kütahya merkezde 3 gün Simav da çalışabilir devlet isterse.
aslında devlette gördüğünüz çoğu doktorun çalışma nedeni budur.
öte yandan insanda gerçekten ben halkıma hizmet edeyim olayı var , bir süre sonra bitiriyorlar ama var bunun için kalan hatta tüm hayatını buna adayan insanlar var.
ama halkın beklentileri öyle boyutlara geliyor mu sonuçta hepsi bir noktada daha az insan görecekleri yerlere geçiyorlar.
bu dhy konusu yurtdışı için geçerli değil , zorunlu hizmet yapmadan yurtdışına gidebilirsiniz , gitmekte hekimlik için çok rahat çünkü bizim halkımızın beğenmediği hekimleri yurtdışı bayıla bayıla çalıştırıyor.
Zaten bir dönem gidislerden dolayı tıkanma noktasına gelince devlet bu yaz maaşlara iyileştirme yaptı .
şu an hekimler cidden devlette de fena kazanmıyor (dolar bazında düşük ama neyse)
bu da gidişleri biraz azalttı.
özel hastanelerinde kendine has sıkıntıları var ama konuyu çok uzattım onu başka zaman yazarım