Mart bebeklerinin günlük mama ya da ek gıda listesini yapalım..

Kizlar evde ezdigim hic birseyide yemiyor ... muz kabizlik yapiyor hemen neyle verirsem vereyim ... elma armut hic birseyi evde ezdigim vermiyor bugün sn alisim hazir bundan sonra kendim yapicam ... ispanak - patates aldim bugün extra kendimde ispanak aldim birazcikta kendim yapip icine ekliyim diye hani biraz alissin sonra kendim yapicam alisicak napayim... hazir mecbur olmadikca vermek istemiyorum cünküü , nasilsa evdeyim yapabilirim zorla alisicak:)
 
Valla ben çalışan bir anne olmasam hep bebeğimle beraber olsam hazır çok yedirmem. Yine kendim yapıyorum ama arada hazır da veriyorum :KK43:
 
Hangi sitede okudum bilmiyorum ama bebeklerimiz için süper bir sütlaç tarifi buldum.
Pınarın 6-12 aylık bebek devam sütü var onunla yapılıyor denedim çok güzel oldu.

efe çok iştahsız olduğu için az yedi ama denemeye değer.

500 ml pınar muzlu veya vanilyalı süt
1 fincan pirinç
2 fincan su
1 yemek kaşığı irmik
1 yemek kaşığı pekmez

1 fincan pirinci 2 fincan su ile haşlıyoruz daha sonra sütü ilave edip güzelce pişiriyoruz. Pişmeye yakın irmik ve pekmez ilave ediyoruz. Biraz daha kaynatıp kapatıyoruz. Çok güzel oluyor deneyin bakalım ufaklıklar yiyecekmi sizin :))))
 
Valla ben çalışan bir anne olmasam hep bebeğimle beraber olsam hazır çok yedirmem. Yine kendim yapıyorum ama arada hazır da veriyorum :KK43:

Ah melekcim ah bi bilsen neler neler denedimmm icine düsün yasak olmasina ragmen tuz veya seker eklemeyi bile düsündüm napimmm yemiyor isteee...:)) Öyle yapardim ederdim demekle olmuyor bebeklere bagli bende yapiyorum ama faydasi yok mafoldumben mafoldumben
 
Canım Sibelciğim biliyorum benimkiii hiççç yemiyor.. Ben yemesine bişey demedim. Hazır almaktansa evde yapmak daha iyi dedim.
 
8.30: kahvaltı maması (ülker hero baby-pekmezli peynirli sütlü)+2 cici bebe
10.30: anne sütü
12.30: sebzeli kavanoz maması+yoğurt
14.30: anne sütü
16.30: 2 çeşit meyve püresi (armut,şeftali,muz,kayısı,üzüm)+havuç suyu
18.30: anne sütü
20.30: sütlü pirinçli gece maması
23.30: anne sütü
gece de 3 defa anne sütü
 
benim oğlumda hiç bir mamayı yemiyor, neler denedim ama yediremedim, sütümde çok çok deil artık hafiften çorbalara başladık çorba seviyor, sanırım mama yemeden direk çorba ve yemeklere geçicez... bende listemizi yazayım;
sabah anne sütü (memeden)
bakıcımıza 150 cc süt sağıp bırakıyorum öğlen ben gidene kadar onu içiriyor,
öğlen çorba
14:00 te yeniden emzirip 80 cc süt sağıp geliyorum, uykudan uyanınca sağdığım sütü içiyor t, akşam üstü meyve püresi yemek istemezse taze sıkılmış meye suyu, akşamda acıktığı müddetçe anne sütü
 
Canım Sibelciğim biliyorum benimkiii hiççç yemiyor.. Ben yemesine bişey demedim. Hazır almaktansa evde yapmak daha iyi dedim.

Ne zor is degil mi aman 6ay sütüm yetsin sonra basliyorum ek gidalara diye kendimi yirttim cok sükür sütüm yetti ve halen yetiyor simdide ek gida derdi basladiii :))
Evet Melekimm evde yapilan gibisi varmidir mafoldumben ama benim delikiz yemiyooo mafoldumben
 
.Arada bir sıkıştığımda hazır kavanoz mamalarından veriyorum
Bebelac bahçe sebzelerini çok sevdi oğlum.. Ayıla bayıla yiyo.
 
8.30: kahvaltı maması (ülker hero baby-pekmezli peynirli sütlü)+2 cici bebe
10.30: anne sütü
12.30: sebzeli kavanoz maması+yoğurt
14.30: anne sütü
16.30: 2 çeşit meyve püresi (armut,şeftali,muz,kayısı,üzüm)+havuç suyu
18.30: anne sütü
20.30: sütlü pirinçli gece maması
23.30: anne sütü
gece de 3 defa anne sütü
süper hayalimdeki mönü,keşke emzirebilsem mafoldumben size maşallah :nazar:
 
sağol canım ya böyle liste yaptım ama her zaman uyamıyoruz malesef bazen yemeyebiliyor yine de düzenimiz var,sizinkiler de girer düzene neden emziremiyosun canım?
 
sabah 7-8 kahvaltı peynir zeytin yumurta ekmek ayrı ayrı verdim bugun ılk denememdı yemedı malesef karıstırarark denıcem yarın
ara 10.00 meyve püresi veya suyu yaklasık 150ml.
öğlen 1200-13.00 sebze corbası patates havuc kabak taze fasulye semızotu irmik yaklasık 150 ml.
ara 17.00 yoğurt 100ml
gece yatarken 21.00-22.00 muhallebi
aralarda ıstedıkce meme gece uyanırsa meme
 
Meyve Suyu:


Elma ve şeftali gibi meyvelerin suları taze olarak 1-2 tatlı kaşığı miktarından başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttırılır. Portakal ve mandalina suyunun daha ileri aylarda verilmesi uygun olur.


Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur ve cam rendede rendelenir. Temiz bir tel süzgeç veya tülbentle süzülerek suyu elde edilir. Meyve suyuna başlandıktan bir iki hafta sonra püre halinde verilebilir. Meyve sularına şeker eklenmemelidir!



Sebze Çorbası:


Meyve suyuna başlandıktan iki hafta kadar sonra öğle öğününde verilmek üzere patates, havuç, pirinç ve taze sebzelerden günlük olarak hazırlanır. Bir iki tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılır. Dört haftalık bir süre içinde tam sebze püresine geçilir.


1. Hafta (sebze çorbası): 3-4 su bardağı su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45 dakika kapaklı kapta pişirilir. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyu bir başka kaba alınır. Bir çay kaşığı irmik ilavesiyle tekrar 5-10 dakika pişirilir. Sıvı miktarı 200 gram olacak şekilde ayarlanır.


2. Hafta (basit sebze püresi): Aynı şekilde pişirilir. Havuç ve patatesler tel süzgeçten tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak mamanın hazırlanması tamamlanır.


3. Hafta (karışık sebze püresi): Havuç ve patatesin yanına 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler eklenir. Örneğin ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz ve bir kaç yaprak ıspanak, sonraki gün ilaveten dörtte bir enginar, daha sonra dörtte bir domates gibi .. Tel süzgeçten ya da blenderden geçirilerek elde edilen püreye yine bir çay kaşığı irmik eklenerek 5 dakika daha pişirilir.


4. Hafta (tam sebze püresi): Ayrıntılarıyla anlattığım şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı zeytin yağı veya pastörize tereyağı katılır.

Altıncı aydan itibaren sebze çorbası ya da püresine 1 yemek kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş yağsız sinirsiz dana) eklenmelidir. Daha erken dönemde sebze çorbasına başlanmış olan bebekler için kuzu ciğeri tercih edilir.


Muhallebi:


Sebze püresinden 1-2 hafta kadar sonra genellikle 5. aydan itibaren akşam (gece değil) öğünü olarak verilir. 1 su bardağı süt, bir tatlı kaşığı pirinç unu, 1 tatlı kaşığı toz şekerle yapılır. Soğuk sütün bir kısmıyla pirinç unu iyice ezilir, kalan süt eklenir karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirmeye yakın şeker eklenir. ılk günlerde süt sulandırılabilir.

Muhallebi, kutu mamalarla da hazırlanabilir. Özellikle inek sütü proteinlerine duyarlı olan bebeklerde bu durum tercih edilir. Bir su bardağı su 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirildikten sonra içine 5-6 ölçek hazır mama toz halinde katılır. Topaklanma durumunda tel süzgeçten geçirilir. Son yıllarda süt çocukluğu döneminde inek sütünün hiç kullanılmaması yönünde olan görüşler giderek ağırlık kazanmaktadır.


Yoğurt:


Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa kadar soğutulur. 1 litre süt içine bir çorba kaşığı yoğurt 1-2 kaşık sütle sulandırılarak eklenir, yavaşça karıştırılır. Hareket ettirmeksizin sıcaklığını koruyabilecek şekilde 3-4 saat bekletilir. Bir kase kadar ikindi öğünü olarak verilir.


Kahvaltı:


Çocuk altı ya da yedi ayını bitirdikten, sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi gıdalara iyice alıştıktan sonra kahvaltılara başlanır. Süt, beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek veya bebe bisküvisi başlıca malzemelerdir. Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir ve reçel sütle ezilir. Karışıma ekmek içi katılır. Bu amaçla 3-4 bebe bisküvisi kullanılabilir. Kahvaltıya önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır, miktarı giderek arttırılır. Bal allerji yapma olasılığı nedeniyle bir yaşından önce tercih edilmez. ıstenirse 1 çay kaşığı yağ eklenebilir. Bir süre sonra peynir, reçel, yağ ve ekmek sütten ayrı olarak verilebilir.


Yumurta:


Katı olarak pişirilmiş yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı miktarından başlanıp giderek arttırılmak suretiyle kahvaltıya ilave olarak verilir. Bir haftanın sonunda bebeğiniz bir tam yumurta sarısı yiyebilir. ıyice alışmış olan çocuklara yumurta kayısı kıvamında verilebilir. Yumurtanın beyazının bir yaşında önce verilmesi genellikle tercih edilmez.


Tahıllı Çorbalar:


Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbası gibi gıdalar, taze sebze çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 7. aydan sonra değişik tatları öğretmek amacıyla verilebilir.


Köfte:


Sebze çorbasıyla birlikte, yağsız sinirsiz üç kez çekilmiş dana kıymasından baharatsız olarak hazırlanmış 1-2 köfte 6. Aydan itibaren verilebilir.


Balık ve Tavuk:


Bebeğiniz yedi sekiz aylık olduğunda kıymaya alternatif olarak püre halinde öğle öğününde tavuk ve kılçıksız balık eti verebilirsiniz.


Karaciğer:


Kuzu ciğeri tercih edilir. Az tuzlu suda haşlanır, zarı çıkarılır, rendelenerek balık ve tavuk etleriyle dönüşümlü olarak sebze çorbalarıyla birlikte verilir.


Çay:

Çayın besleyici hiç bir değeri yoktur. Aksine diğer gıdaların besleyici değerini düşürür, barsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir. Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur.





--------------------------------------------------------------------------------


Örnek Beslenme Şeması




--------------------------------------------------------------------------------





1. Öğün (saat 06.00-07.00)

Kahvaltı + Anne Sütü *


Ara Öğün (saat 09.00-09.30)

Meyve Suyu


2. Öğün (saat 11.30-12.30)

Et **+ Sebze Maması + Anne Sütü


Ara Öğün (saat 15.30-16.00)

Yoğurt + Meyve Püresi + Ekmek


3. Öğün (saat 18.30-19.30)

Sütlü Muhallebi + Anne Sütü


Gece Öğünü

Anne Sütü (1-2 kez)




--------------------------------------------------------------------------------


*Anne sütü verilmeyen bebeklerde bunun yerine uygun şekilde hazırlanmış hazır mama verilebilir. Ancak unutulmamalıdır ki hiç bir mama anne sütünün tam olarak yerini tutamaz. Bu nedenle bebeğinizi kendi sütünüzle beslemek için olabildiğince gayret gösteriniz.


**Et olarak 1 köfte, 5 tatlı kaşığı karaciğer veya tavuk ezmesi dönüşümlü olarak verilebilir. Sütlü muhallebi yerine mamalardan hazırlanmış muhallebiler ya da hazır unlu sütlü mamalar verilebilir. Sebze maması ve muhallebi öğünleri önceleri az miktarda başlanır, daha sonra 200-250 gram (bir kase dolusu) olarak hazırlanır.



internetten alıntıdır...
 
sağol canım ya böyle liste yaptım ama her zaman uyamıyoruz malesef bazen yemeyebiliyor yine de düzenimiz var,sizinkiler de girer düzene neden emziremiyosun canım?
ben emzircemde o emmiyor.bıraktı 4. ayında tamamen.arada ne kadar çıkarsa sağıp veriyorum.ama hep hayalimdi en az 2 sene emzirmek.olmadı.neyse Allah hepsine sağlık versin...
 
08.00 kahvaltı (4 cicibebe,biraz ekmek içi,vanilyalı devam sütü,ayva reçeli,pekmez,yumurta sarısı,peynir)
09.00 90 cc mama
11.30 yarım şeftali
12.30 90 cc mama
14.00 patates ve kabak püresi
16.00 armutlu puding
18.00 90 cc mama
19.30 kaşık maması+ 60 cc mama
23.00 120 cc mama
 
kızlar armutlu pudingi ada çok severek yiyor içine armut yerine başka meyve de koyabilirsiniz

yarım çay bardağı kuru üzüm
1/3 çay bardağı pirinç
1 armut
1.5 su bardağı su
haşlanır ve blendırdan geçirilir. yapması da çok kolay bi deneyin derim. ada ilk yaptığımda ki yaklaşık 1 ay önceydi yemedi. bugğn tekrar yapayım dedim bayıldı koca bir kase yedi :))
 
dün evde patates patlıcan bezelye yeşil biber domates havuç fasulye ve kuşbaşı tavuktan oluşan bir türlü yaptım.çok lezzetliydi.hepsinden 1 ya da 2 atarak yemek suyunu da ilave ederek çektim ezdim yedirdim.alışsın kuzum.kendisi için özel hazırlanmadı içinde salçada vardı.aman hayatın tadlarını alışsın sevidi yedi.biraz yoğundu aralarda hep su verdim.oh afiyet olsun
 
Betülcüğüm patlıcan vermiyorum ben. Aşırı yağlı ve nikotinli bir sebzemiz.Bilgine
 
evet melekcim bende duymuştum patlıcanı, daha doğrusu dr.um söledi, sebzelerden patlıcan, domates, meyvelerden de kivi ve çilek bunları verme dedi
 
meriç mama yemiyor, muhallebi yemiyor, bebe bisküvisi devam sütü muz vb.. meyveli yoğurt yemiyor, sadece normal yoğurt çorba yiyor, meyve suyu içiyor, ne yapcam ben kızlar? gece bari mama yada süt içse, her zaman çorba vermek istemiyorum:KK43:(((
 
X