sevgili arkadaşım "abiyekuzu", öncelikle sana hayırlı olsun diyorum ve sorunsuz bir hamilelik geçirmeni diliyorum. 10 haftalık hamileymişsin inşallah bebişini sağlıkla kucağına alırsın canım benim. Herhangi bir ilaç kullanmasan bile 2 hafta sonra ikili tarama testi ve yaklaşık 16. haftanda dörtlü tarama testi yapılacak. Bunların sonuçları güzel çıksa bile genetik bir hastalık araştırması ve diğer tüm organların detaylı incelenmesi için senden 18-19. haftalarda detaylı ultrason (diğer bir adıyla doppler ultrason) yaptırmanı isteyeceklerdir. Bu sağlıklı bir gebelik için olmazsa olmazdır !!!! SSK ve diğer sosyal güvence kurumları ücreti karşılamıyor malesef. Ben Altunizade'de bulunan Başkent Üniversitesi Hastanesinde bir profesöre yaptırdım ve 250 Tl ödedim ama helal olsun diyorum. Detaylı sonografide bakılan organların bir kısmını sana yazacağım. Ama öncelikle seni ilgilendiren en önemli bölümü yazayım.
KAVUM S. PELLUSIDU (BU DURUMUN VARLIĞI OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK, MANİK DEPRESİF BOZUKLUK, ŞİZOFRENİ, ANKSİYETE, PANİK BOZUKLUK YARATABİLECEĞİ ÖNE SÜRÜLMÜŞTÜR) Açıklaması aynen böyle. Beynin detaylı incelenmesi sırasında bakılan ve normal çıkması durumunda (çok şükür bizde normal çıktı) genetik olarak bu tür bir hastalığa sahip olmayacağı belli oluyor. Eğer İstanbul'da oturuyorsan tetkiklerini bu hastanede Prof Dr. Filiz Hanıma yaptırmanı tavsiye ederim. Gelelim detaylı ultrason sırasında bakılan diğer organlara....
1-) Falks Serebri (Beynin sağ ve sol kürelerini ayıran kalın zar)
2-) Talamus (Orta beyindeki çekirdek grubu)
3-) Kavum S. Pellusidu
4-) Lateral Ventriküller (Bebeğin baş suyunun çevresi)
5-) Atria (Kalp kapakçıkları)
6-) Serebellum (Beyincik)
7-) Sisterna Magna (Beyincik altındaki boşluk)
Vertebra (Omurga kemikleri)
9-) Nukal kalınlık (Ense kalınlığı) (Down sendromu ve trizomi 18 hastalıklarında ense kalınlığı 2.5-3 mm den yüksek çıkabilir diyorlar ve bunun için bakıyorlar)
10-) yüz, dudaklar, boyun, profil
11-) Nazal kemik (burun kemiği) (down sendromlu bebeklerde burun kemiği oluşmaz)
12-) Kalp boşluğu
13-) kardiyak açı
14-) Sağ ve sol ventrikül çıkışları - Arkadaşlar bundan sonrasının açıklamalarını henüz bulamadım ama sizler için listeyi tam olarak yazıyorum
15-) Aortik ark
16-) Duktal ark
17-) Umbilikal kord
1
Akciğerler
19-) Diyafram
20-) Karaciğer
21-) Mide
22-) Karın ön duvarı
23-) Bağırsaklar
24-) Böbrekler
25-) Mesane
26-) Sağ ve sol humerus
27-) Sağ ve sol radius/ulna
2
Sağ ve sol parmaklar ve eller
29-) sağ ve sol ayaklar ve ayak parmakları
30-) Sol ve sağ femur kemiği
31-) sağ ve sol ayak açıları
Görüldüğü gibi arkadaşlar detaylı ultrason gebeliğin olmazsa olmazı.. Ortalama olarak 45 dk. sürüyor. Öyle 5 dakikada şişirmiyorlar. Ve her bölgeye bakmalarının ayrı bir sebebi olduğunu öğrendim. Sonuçta bir bebekte yaklaşık 5000 adet doğum anormalisi bulunmakta.
Evet sevgili arkadaşım seninde ikili, dörtlü ve ayrıntılı ultrason sonuçlarını bekliyorum, inşallah hepsi güzel çıkacak, sizler için dua ediyorum... Başka bir sorunuz olursa tebrübelerimi paylaşmaya hazırım. Sağlıcakla kalın diyorum...