• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Maddi acida gecinmekte zorlanmaya başladik

Siz 12 bin ile gecinemiyorsynuz asgari ücret alip 2 3 cocuk okutanlar ne desin okullar açılıyor öğrenci servisleri okul kırtasiye vs zor hersey okullarda pasta gunu meyve gunu cümle kurmakta zorlanıyorum desem bilemedim
Herkesin bir hayat standardı vardır. Kimi hayat standartlarına ulaşmaya çalışarak çözüm arar kimi de elindekilerle aysonunu getirmeye çalışır. Turkiyenin problemi bu tarz düşüncelere sahip insanlar. Herkes hakkını istese birileri daha az yer. Yurtdisinda yasiyorum her ay farklı bir ülkedeyim, istediğimi fiyatına bakmadan alabiliyorum, yılda 2 kez uzun tatil yapabiliyorum. Kendi ülkemdeki insanlar bunları neden yapamıyor. Yaşınızı bilmiyorum ama yeni nesil artık çok mutsuz, korkuyor ve ülkeden kaçmaya bakıyor. İnsanların insan gibi yaşamak istemelerini normal karşılayın. Asgari ücret şu an sıfır o kadar zamların arasında.

30 sene öncesi 1992. 90'larda ülkenin özellikle doğusunda resmen olmasa da fiili olarak savaş hali vardı hanımefendi. Siviller, askerler şehit oluyordu. Yaşım yetmemesine rağmen biliyorum ben. Allah aşkına saçmalamayın. Hiçbir zaman ferah bir ülke olmadı Türkiye.
85liyim ben. Yaşım yetiyor yani. Ve hiç bir zaman bu kadar fakir değildik. Emekli ikramiyesiyle ev alınırdı o zamanlar. Şimdi emekli ikramiyesiyle ev değil araba alamazsınız. ÖTV yoktu.
Bence siz daha fazla saçmalamayın

Ayrıca, ANAP döneminde tam olarak nasıl bir gelişim ve üretim atağı vardı tam olarak? Ülke kendi bünyesinde hiçbir şey yapmadı, kambiyo ve sabit kur rejiminin ortadan kaldırılmasıyla ülkeye gelen dövizler sayesinde yapıldı ne yapıldıysa. Devletin bir üretimi, açtığı bir fabrika falan yoktu yani. FSM Köprüsü bile yabancı sermayeyle yapıldı mesela. Yaşınız yetiyormuş ya, bilmeniz lazım bunları.
Babalar gibi sattık dedikleri nelerdi?
Sümer bankın kendi fabrikası vardı yaşadığım şehirde. O basma fabrikasındaki işçilerin sosyal olanakları vardı. Kocaman bir şehir gibiydi. Simer bankın işçilerine verdiği olanaklara bakın. Sonra o evler de satıldı. O fabrikalar da sarıldı.
İlkokuldayken ben şeker fabrikalarını gezerdik. Devletin kendi fabrikaları vardı. Hepsi tek tek satıldı.
Şimdi işte o satılan taşınmazlar nedeniyle bu kadar fakiriz

85liyim ben. Ve hiç bir zaman bu kadar fakir değildik. Emekli ikramiyesiyle ev alınırdı o zamanlar. Şimdi emekli ikramiyesiyle ev değil araba alamazsınız. ÖTV yoktu.
Allahım sen sabır ver. Ben ne diyorum, siz ne diyorsunuz. Tamam hanımefendi, evet çok muhteşem, über süper bir ülkeydik Avrupa bizi kıskanıyordu hatta Avrupa Birliği bile olmadığı için biz Avrupa'dan daha üstündük. Öyle üstündük ki, alışverişler, kiralar, ödemeler lira ile değil Alman markı ile yapılıyordu o kadar kıskanıyorlardı bizi düşünün artık yani.

Allahım sen sabır ver. Ben ne diyorum, siz ne diyorsunuz. Tamam hanımefendi, evet çok muhteşem, über süper bir ülkeydik Avrupa bizi kıskanıyordu hatta Avrupa Birliği bile olmadığı için biz Avrupa'dan daha üstündük. Öyle üstündük ki, alışverişler, kiralar, ödemeler lira ile değil Alman markı ile yapılıyordu o kadar kıskanıyorlardı bizi düşünün artık yani.
Ben Avrupa’dan iyiydik demedim. Bugünden iyiydik dedim. Demediğim şeyleri demişim gibi lanse etmeyiniz.
O zamanlar ülkenin kendi fabrikaları vardı, tarımda bu kadar dışa bağımlı değildik. Kendimiz üretebiliyorduk.

Ayrıca toprak holdingin fabrikaları satılmadı, el konuldu ama işletilmedi. Toprak kağıt fabrikaları vardı, toprak seramik için olan üretim tesisi daha yeni sıfır fırınlar almıştı. O fırınlar durdurulursa çöp olur. İşte devasa fabrika ne devredildi ne satıldı ne devlet kendi işletti. Senelerdir bomboş yatıyor. O milyon dolarlık yatırım çöp pldu.

Hanimefendi iyi okumadiniz galiba su an yasadigim ulke 60 yasinda bile degil diyorum.

Ustelik bataklikmis ilk bagimsiz oldugunda, hicbir seyleri yokmus, hala %100 disa bagimli ne tarim ne hayvancilik yok, gelirin buyuk kaynagini sahip oldugu marinadan sagliyor. Bulundugu cografyanin en buyuk limanina sahip.

Iyi bir planlamayla sadece 58 senede %100 disa bagimli bir ulkeyi bataliktan birinci dunya sinifi ulkesine gelistiren bir ulke ile ulkemizi karsilastirmanin gayet dogru oldugunu dusunuyorum. Kaldi ki burasi ne avrupa ne amerika kitasinda, cografi acidan da cok avantajli bir yer degil.
Finlandiya mi?

Ben Avrupa’dan iyiydik demedim. Bugünden iyiydik dedim. Demediğim şeyleri demişim gibi lanse etmeyiniz.
O zamanlar ülkenin kendi fabrikaları vardı, tarımda bu kadar dışa bağımlı değildik. Kendimiz üretebiliyorduk.
Öyle bir anlatıyorsunuz ki, sanki 90'lar altın çağ. Alım gücü bu kadar düşük değildi evet o herkesin ortak noktası, ama ferah bir ülke de değildik ekonomik olarak. Emekli ikramiyesiyle ev alınması müreffeh bir ülke göstergesi değildir.

Babalar gibi sattık dedikleri nelerdi?
Sümer bankın kendi fabrikası vardı yaşadığım şehirde. O basma fabrikasındaki işçilerin sosyal olanakları vardı. Kocaman bir şehir gibiydi. Simer bankın işçilerine verdiği olanaklara bakın. Sonra o evler de satıldı. O fabrikalar da sarıldı.
İlkokuldayken ben şeker fabrikalarını gezerdik. Devletin kendi fabrikaları vardı. Hepsi tek tek satıldı.
Şimdi işte o satılan taşınmazlar nedeniyle bu kadar fakiriz
Ben bu insana laf anlatamayacığıma kanaat getirdim, o yüzden vazgeçtim. Son 20 senede satılan kurum, kuruluş ve fabrikaların listesini geçen okudum. Tuvalet kağıdından, şeker fabrikasına, Tekel’den, termik santrallere kadar upuzun bir liste. Niye herşey pahalandı önce burdan başlamalıyız.

Ben bu insana laf anlatamayacığıma kanaat getirdim, o yüzden vazgeçtim. Son 20 senede satılan kurum, kuruluş ve fabrikaların listesini geçen okudum. Tuvalet kağıdından, şeker fabrikasına, Tekel’den, termik santrallere kadar upuzun bir liste. Niye herşey pahalandı önce burdan başlamalıyız.
ANAP döneminden son 20 yıla nasıl bir ışık hızıyla geçtiniz hanımefendi :KK70:

85liyim ben. Yaşım yetiyor yani. Ve hiç bir zaman bu kadar fakir değildik. Emekli ikramiyesiyle ev alınırdı o zamanlar. Şimdi emekli ikramiyesiyle ev değil araba alamazsınız. ÖTV yoktu.

Ailemden bana kalacak tek mülk olan ve onların şu an kira belasından kurtulmasını sağlayan evimizi annemin emekli ikramiyesi ile almıştık. Sadece biz değil bir çok aile bu şekilde ev sahibi oldu. Şimdi belki anca son model telefon alınır o paralarla. Yazık.

Bizim akrabamızda belediyeden emekli ikramiyesiyle Didim’de yazlık almıştı. Şimdi mümkün mü? Ben oturduğum evde Azeri bir adamın kiracısıyım. Rezillik.

Bizim akrabamızda belediyeden emekli ikramiyesiyle Didim’de yazlık almıştı. Şimdi mümkün mü? Ben oturduğum evde Azeri bir adamın kiracısıyım. Rezillik.
Artık evler milyon liralar ediyor o evler. O beğenmedikleri doksanlarda çalıştığının hakkını alırdı insanlar. Yaşlılıkta kimseye muhtaç olmadan yaşarlardı. Şimdi emekli maaşı asgari ücretin altında kalıyor. İnsanlar emekli haliyle çalışmaya devam ediyor. Bunu da hala normalleştirsinler bakalım

Son düzenleme:
Öyle bir anlatıyorsunuz ki, sanki 90'lar altın çağ. Alım gücü bu kadar düşük değildi evet o herkesin ortak noktası, ama ferah bir ülke de değildik ekonomik olarak. Emekli ikramiyesiyle ev alınması müreffeh bir ülke göstergesi değildir.
Tmm haklısınız bizler hep fakirdik. Sorun çözüldü dağılabiliriz😅😃

Şu anda insanalr ev alma hayali bile kuramıyor farkında mısınız?

Offf ben gerçekten çok sıkıldım artık bu yorumlardan. Sürekli bir yurtdışıyla kıyaslama, sürekli bir "daha iyisi var, çok daha iyisi var" kafası. Gerçekten ben buradaki kimseye bundan sonra bir şey yazmayacağım çünkü herkes motamot aynı şeyleri yazıp duruyor. Yurtdışındaki müreffeh ülkelerin tırnağı olamayacak bir ülkede yaşayıp da kendimizi o seviyeyle nasıl kıyaslayabiliyoruz akıl tutulması resmen. Bu ülke hiçbir zaman müreffeh olmadı, hiçbir zaman da olmayacak. Kıyas yapmamız gereken ülkeler Ortadoğu ve Afrika ülkeleri.
Kıyas yapmamız gereken Ortadoğu ve Afrika ülkeleri mi😳😳o nasıl söz ya küfür etkisi yaratıp ama küfür olmayan bir lakırtı.. o yüzden mi elin Ortadoğulu sapıkları ile dolduruldu ülke..

Uçgünlükdunya beni ikna etti. Ekonomi hep kötüymüş bizler boşuna yazıyormuşuz. Ben şahsen ikna oldum😅😃
83 doğumluyum asla bu kadar kötü durumda olmamıştık. Babam isciydi, tek maasdi, hem bizi buyuksehirde okuttular, hem 1 ev, 1 yazlık, 1 araba, 2 dükkan açtılar. Bize yaptıkları yardımlar ve krediyle ev aldık, şu anda bu evi satıp daha iyisini bile alamiyoruz. Çift maasiz, çok lüks yaşamıyoruz.

83 doğumluyum asla bu kadar kötü durumda olmamıştık. Babam isciydi, tek maasdi, hem bizi buyuksehirde okuttular, hem 1 ev, 1 yazlık, 1 araba, 2 dükkan açtılar. Bize yaptıkları yardımlar ve krediyle ev aldık, şu anda bu evi satıp daha iyisini bile alamiyoruz. Çift maasiz, çok lüks yaşamıyoruz.
Ama iki gündür bunları yazıyoruz ikna olmuyor. Ben yoruldum . Çareyi onun tarafına geçmek de buldum😂😅😃

Back