Liseye giden oğlum okulu bırakmak istiyor..

Ben başta direk çıkak olsun diye düşünüyordum. Sonra bir çocuğun suntaların altında kaldığını haberlerde gördüm. Eşim de iş öğretmiyorlar, amelelik yaptırılıyor. Ben stajdayken taa bilmem kaç metre yükseklikteki ampülü değiştirmek için merdivene tırmanmıştım diyor. Malum normal tavan değil. Yüksek sanayi tavanı olduğunu hayal edin. Hiç bir güvenlik önlemi yoktu. Ayaklarım titreye titreye çıkmıştım dedi... Hak verdim.

O çocuğun haberini duyunca vazgeçtim. Çokta elzem değil. Aklı başına geldikten sonra da öğrenebilir. Amca dayı vs olsa. Meslek öğreteceğicine emin olunsa anca izlm verilebilir... Yoksa kalsın...

Bu sizin kardeşinizde böyle oldu diye herkeste aynı olacak diye bir durum yok ben çevremde bir elin parmakları kadar gencecik yaşta işin erbabı olmuş kardeşinizden çok daha iyi kazançlar elde eden arabasını altına çekmiş ustalar görüyorum daha iyileri de var en yakın tanıdıklarım arasında çocuğu bile üniversite okumadı babasının yanına geçti paraya para demiyorlar

Her meslek liseli gencin çalışmak isteyebileceği binlerce mavi yakalı çalışan bir kurumdayım. Meslek lisesi mezunu gençler gayet de iş yapıyor. Hatta çalıştığım kurumda tercihen myo mezunu isteniyor. 15 yaşında çocuk çalıştırmak çocuk istismarı bu devirde. Ben çocuğumu bırakmam.

Elbette. Sanayiyi ne zannediyorlar ki,anlamıyorum. İş güvenliği yok,koruyucu hiçbir ekipman yok,çoluk çocuğu okuldan savıp gönderdikler yer bir cehennem. Meslek öğrenmesin demiyoruz ki,liseyi okusun yine tatillerde gidip meslek öğrensin,hafta sonları çalışsın kazansın istiyorsa. Okul çocuklar için en güvenli yerdir. Sanayide iş öğretilmez 15 yaşındaki çocuğa.

Kesinlikle ayak işi yaptırıyorlar. 15 yaşındaki çocuk 40,50 yaşındaki adamlarla iç içe oluyor. Oradaki adamların konuşma tarzı, üslubu belli. 7/24 küfür,sigara,kadın,cinsellik konuşuyorlar ben böyle bir ortamda kardeşimi, kuzenimi görmek istemem. O yüzden başkalarının çocuklarına da üzülüyorum elimde değil.

Aynen öyle yapıyorlar. Bizim sanayi profilimiz belli Avrupa değil burası. Çalışanların hali ortada. Hangisi 15 yaşındaki çocuğa iş öğretecek? Adamların kendine hayrı yok. Bu tip konularda hemen ipsiz sapsız pis heriflerin konusu bile geçmezken kazandıkları paralar övülüyor ben çok şaşırıyorum. Tüm mesele para mı yani,bilmem kim kaportacı paraya para demiyor,bilmem kim borucu beş katlı apartman almış,bilmem kim suntacı son model araba alacak kadar kazanmış. Ya bizim halkımız kadar okumaya değil de cehalete prim veren ve bunu destekleyen başka bir halk yoktur gerçekten.

Yıllardır tekstil işi yapıyorum,hiçbir dokuma ustası öyle para içinde yüzmüyor. Hiçbir işbağcı cebi dolu dolu gezmiyor. Hiç çok zengin bir lamelci yok çevremde. Hepsi okumadığına pişman tam tersi. Bu ülkede mavi yaka olmak her zaman dezavantaj ama beyaz yakalı arkadaşlar her zaman bu mavi yakalara özeniyor. Akıl almaz bir durum.

Bizim millet kıroyum ama para bende diyen tiplere bayılır zaten. Paraya para demiyorlar diyerek hâlâ savunuyorlar. Sanki hayatta her şey paradan ibaret. Para her şey değil çok şey katılıyorum ama insanın hafta sonu izninin olması, bayramda çalışmaması, sigortasının düzenli yatması,işte kir,pas içinde çalışmaması,sosyal hayatının olması bence paradan daha önemlidir. Az kazansam dahi insani şartlar altında çalışmak isterim. Kendi yaşıtlarıyla birlikte okumak,sosyal duygusal gelişimini tamamlamak, üniversite,ayrı ev heyecanı yaşamak çok başka duygular. Para, üniversite anılarını,deneyim ve tecrübelerini satın alamaz

İşsiz bir öğretmenim valla şu koşullarda ben bile soğudum okumaktan ki ben zamanında üniversite için tartışmıştım insanlarla. Ülkemizde eğitim kalitesizleşti, her yerde üniversite üniversite diplomalı işsizler çoğaldı. Ben stajımı meslek lisesinde yaptım öğrencilerle sık sık konuşurduk bu konuyu onlar da diplomalı işsiz kesimin farkında. Okumak istemeyen öğrenci er ya da geç okulu bırakıyor. Ben sizin yerinizde olsaydım çocuğumu dinlerdim.

Meslek lisesini ilk defa duydunuz sanırım, öyle bir okul varya hani ülkemizde

Siz konuyu hiç anlamamissiniz, mesele para değil. Ülkede bir işi ustalık derecesinde yapan kimse yok diyoruz. Tesisatçı çağırdık adam yalan yanlış yaptı kaçtı. Sonra eşim abisiyle düzeltti. Boya yapamayan boyacı, sıva yapamayan sıvacı çalışıyor. Bakış açınızı degistirin bence bu işleride yapacak iş gucune ihtiyaç var bu ülkede, sonra Suriyeliler niye geliyor afganlilar niye geliyor diye eleştiriliyor. Senin benim begenmedigim işleri onlar yapıyor işte razimisiniz bu duruma.

Ben lisans mezunuyum nişanlım doktora yapıyor. Ben ondan yüksek maaş alıyorum:)

Şimdiki aklım olsa asla okumaz iş kurardım

Çünkü liyakat yok

Şunu da ekleyeyim çocuk MESEM e geçerse çalışacağı yeri ustayı kendisi seçiyor. Devlet kafasına göre sen git şu ustanın yanına gir demiyor.

Aile de işin içinde ve takipçisi olursa ayak işleri yaptırılan iş güvenliği önemsemeyen yerde çocuğunu çalıştırmayabilir yani. Çocuğu sanayiye salıp hadi gir bir yere denmiyor.

Bir insanın işini iyi öğrenmesi için çocuk yaşta başlamasına gerek yok. İş yapamayan iş sahipleri her yerde var sadece mavi yakalar böyle sanıyorsunuz ama değil. İşini iyi yapamayan öğretmen de var,avukat da,mühendis de,doktor da. Türkçe yazamayan Türkçe öğretmeni de gördüm,o da mı çocuk yaşta başlamadığı için yapamadı sizce? Hemen konuyu mültecilere getirmişsiniz de. İşini bizimkiler düzgün yapamadı da mülteci düzgün yaptıysa buyursun yapsın gelsin onda benim razı olmam bir şey değiştirmeyecek. Yurt dışında da bu böyle,millet ırk ve meslek ayırmadan herkes işini düzgün yapmalı ki diğerleri piyasada tutunamasın ayıklansın bir şekilde.

Burada para kazanır şeklinde yapılan yorumları görünce üzüldüm meslek seçimi her zaman para demek değildir ki. Zaten kendini geliştirmekle kazanç doğru orantılı olmuyor. O halde ilkokul da okumayıp gidip çırak mı olmalıyız . Ben hiç katılmıyorum. İlerde zengin olmasından önemli olan şey kendini geliştirmesi. Herkes üni okumak zorunda değil evet ama lise bitirmeli mutlaka .. 15 yaş bu karar için çok küçük.arkadaşlarından öğretmenlerinden görüştükleriniz oldu mu hiç ? Belki bir profesyonelden yardım alınabilir. Umarım ikna edebilirsiniz.

+150000. Şimdiki aklım olsa 2 dil daha öğrenir erken yaşta ticarete atılırdım. Ancak dilekçe yazam evrak kovalayam dava kovalayam

Liseyi bitirsin zaten surada 2 yılı kalmış hem okuyup hem de calıssın liseyi bitirince iş hayatına başlasın. Bilemezsiniz oglunuz kendi isinin patronu olabilir babasi bu kadar destekliyorsa vardir bi bildigi derim erkekler arasinda

Kızlar yorumlar için teşekkür ederim . Oğlum şuan da okula devam ediyor. Arada bir yine de bırakmak istese de son iki senesi kaldı son sene zaten staja baslicak. Bende babasida üniversite için onu zorlamiyoruz. Belki lise bitince fikri değişir. Okulda bölüm öğretmeni var konuyu ona acmistim. Oğlumu karşısına alıp konusmus. Ona ayrıca çok teşekkür ederim önemsediği icin. Yani dersin huzurunu bozan çocukları, yada dersleri iyi olmayan çocukları yonlendiriyorlarmis daha cok. Mesem bana göre de çocuk işçiliği geçen gün haberde çocuğun kafası sıkışmış makinede kopmuştu. Ben de göz göre çocuğumun erkenden iş hayatına atılmasını ve ezilmesini istemiyorum.
Herşey para değil ona bunu defalarca kez konuşup anlattim . Önemli olan kendisini geliştirmesi. Neyse ki şimdilik gündemimiz değişti. Umarım arkadaş cevreside kafasına girmez. Ergen insanla uğraşmak gerçekten çok yorucu ve yıpratıcı oluyor.

Valla nerdeyse aynı yaşlarda oğlum var liseye giden bunlar neden böyle anlamıyorum hiç sadece yapmaları gereken okula gidip derslerini çalışmak,ekmek elden su gölden daha ne istiyorlar bilmiyorum benimkide dün aynısını dedi okulu biraksamda calissammi cîldirtti beni sanki onun parasına ihtiyacımız var,ev kirası,fatura yemek masrafı ödemeyi göze aliyosan çık bakalım dedim(gözünü korkurtmaya çalıştım yani benim evimde benim kuralların geçer diye)neyseki sustu odasına gitti ama senin oğlun anladığım kadarıyla okuluyla ilgili bir meslek söylüyor gerçekten hayata hazırlanmaları lazım bı anlasınlar anyayi konyayi,Allah yardımcın olsun kafayı yemeden buyutsek bu ergenleri daha birşey istemiyorum

Benim de lise 3e giden yeğenim aynı istekle geldi geçen sene. Biz de dedik ki acele karar verme. Yazın işe gir çalış bakalım iş hayatı ve para kazanmak şu an senin için doğru karar mi dedik. Yazın 2 ay çırak olarak sanayide çalıştı. 3. Ay işe gitmek istemediğini, okumak istediğini söyledi. Derslerinde bu sene daha da başarılı. Belki böyle bir teklifle değerlendirebilirsiniz durumu

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…