- 23 Ocak 2016
- 32.953
- 49.349
- 598
- Konu Sahibi Dolunay2018
-
İşte çalışacağı yeri bulmak eğitecek ustayı bulmak da aileye düşüyor ayak işi yaptıran yerde çocuğunu çalıştırmayacakKatılmıyorum uzun uzun yazdim
Bu sizin kardeşinizde böyle oldu diye herkeste aynı olacak diye bir durum yok ben çevremde bir elin parmakları kadar gencecik yaşta işin erbabı olmuş kardeşinizden çok daha iyi kazançlar elde eden arabasını altına çekmiş ustalar görüyorum daha iyileri de var en yakın tanıdıklarım arasında çocuğu bile üniversite okumadı babasının yanına geçti paraya para demiyorlarSavunan arkadaşlar eminim kendi çocuklarına o şekilde davranılmasına razı olmazlar,reva göstermezler. Bu devirde erkek çocuklarında dönem dönem bu tarz davranışlar oluyor. Benim erkek kardeşim de lisedeyken okulu eleştiriyordu. Babam 2,3 gün inşaatta çalışan arkadaşlarının yanına yolladı. Geldiğinde düzelmişti, düzgünce okulunu okudu. Gastronomiyi kazandı. Yaz döneminde çalışarak en son model telefonu aldı,kyk borcunu ödedi. Şimdi iyi ki okudum diyor. Erkek çocukları 5 kuruş para görse hemen okulu bırakacağım demeye başlıyor zaten. Az burunları sürtülünce hemen vazgeçiyorlar.
18 yaşında liseyi bitirmiş elinde hiçbir akademik başarısı olmayan bir erkeği hiç kimse yetiştirmek için yanına almaz.
Çünkü yetiştiremez. 2 sene sonra zaten askere gidecek olan birini kimse geçici olarak yanına almaz.
Ağaç yaşken eğilir bir meslek ve zanaat öğrenilecekse 18 yaş bunun için çok geç.
Elbette. Sanayiyi ne zannediyorlar ki,anlamıyorum. İş güvenliği yok,koruyucu hiçbir ekipman yok,çoluk çocuğu okuldan savıp gönderdikler yer bir cehennem. Meslek öğrenmesin demiyoruz ki,liseyi okusun yine tatillerde gidip meslek öğrensin,hafta sonları çalışsın kazansın istiyorsa. Okul çocuklar için en güvenli yerdir. Sanayide iş öğretilmez 15 yaşındaki çocuğa.Savunan arkadaşlar eminim kendi çocuklarına o şekilde davranılmasına razı olmazlar,reva göstermezler. Bu devirde erkek çocuklarında dönem dönem bu tarz davranışlar oluyor. Benim erkek kardeşim de lisedeyken okulu eleştiriyordu. Babam 2,3 gün inşaatta çalışan arkadaşlarının yanına yolladı. Geldiğinde düzelmişti, düzgünce okulunu okudu. Gastronomiyi kazandı. Yaz döneminde çalışarak en son model telefonu aldı,kyk borcunu ödedi. Şimdi iyi ki okudum diyor. Erkek çocukları 5 kuruş para görse hemen okulu bırakacağım demeye başlıyor zaten. Az burunları sürtülünce hemen vazgeçiyorlar.
Kesinlikle ayak işi yaptırıyorlar. 15 yaşındaki çocuk 40,50 yaşındaki adamlarla iç içe oluyor. Oradaki adamların konuşma tarzı, üslubu belli. 7/24 küfür,sigara,kadın,cinsellik konuşuyorlar ben böyle bir ortamda kardeşimi, kuzenimi görmek istemem. O yüzden başkalarının çocuklarına da üzülüyorum elimde değil.Elbette. Sanayiyi ne zannediyorlar ki,anlamıyorum. İş güvenliği yok,koruyucu hiçbir ekipman yok,çoluk çocuğu okuldan savıp gönderdikler yer bir cehennem. Meslek öğrenmesin demiyoruz ki,liseyi okusun yine tatillerde gidip meslek öğrensin,hafta sonları çalışsın kazansın istiyorsa. Okul çocuklar için en güvenli yerdir. Sanayide iş öğretilmez 15 yaşındaki çocuğa.
Aynen öyle yapıyorlar. Bizim sanayi profilimiz belli Avrupa değil burası. Çalışanların hali ortada. Hangisi 15 yaşındaki çocuğa iş öğretecek? Adamların kendine hayrı yok. Bu tip konularda hemen ipsiz sapsız pis heriflerin konusu bile geçmezken kazandıkları paralar övülüyor ben çok şaşırıyorum. Tüm mesele para mı yani,bilmem kim kaportacı paraya para demiyor,bilmem kim borucu beş katlı apartman almış,bilmem kim suntacı son model araba alacak kadar kazanmış. Ya bizim halkımız kadar okumaya değil de cehalete prim veren ve bunu destekleyen başka bir halk yoktur gerçekten.Kesinlikle ayak işi yaptırıyorlar. 15 yaşındaki çocuk 40,50 yaşındaki adamlarla iç içe oluyor. Oradaki adamların konuşma tarzı, üslubu belli. 7/24 küfür,sigara,kadın,cinsellik konuşuyorlar ben böyle bir ortamda kardeşimi, kuzenimi görmek istemem. O yüzden başkalarının çocuklarına da üzülüyorum elimde değil.
Bizim millet kıroyum ama para bende diyen tiplere bayılır zaten. Paraya para demiyorlar diyerek hâlâ savunuyorlar. Sanki hayatta her şey paradan ibaret. Para her şey değil çok şey katılıyorum ama insanın hafta sonu izninin olması, bayramda çalışmaması, sigortasının düzenli yatması,işte kir,pas içinde çalışmaması,sosyal hayatının olması bence paradan daha önemlidir. Az kazansam dahi insani şartlar altında çalışmak isterim. Kendi yaşıtlarıyla birlikte okumak,sosyal duygusal gelişimini tamamlamak, üniversite,ayrı ev heyecanı yaşamak çok başka duygular. Para, üniversite anılarını,deneyim ve tecrübelerini satın alamazAynen öyle yapıyorlar. Bizim sanayi profilimiz belli Avrupa değil burası. Çalışanların hali ortada. Hangisi 15 yaşındaki çocuğa iş öğretecek? Adamların kendine hayrı yok. Bu tip konularda hemen ipsiz sapsız pis heriflerin konusu bile geçmezken kazandıkları paralar övülüyor ben çok şaşırıyorum. Tüm mesele para mı yani,bilmem kim kaportacı paraya para demiyor,bilmem kim borucu beş katlı apartman almış,bilmem kim suntacı son model araba alacak kadar kazanmış. Ya bizim halkımız kadar okumaya değil de cehalete prim veren ve bunu destekleyen başka bir halk yoktur gerçekten.
Yıllardır tekstil işi yapıyorum,hiçbir dokuma ustası öyle para içinde yüzmüyor. Hiçbir işbağcı cebi dolu dolu gezmiyor. Hiç çok zengin bir lamelci yok çevremde. Hepsi okumadığına pişman tam tersi. Bu ülkede mavi yaka olmak her zaman dezavantaj ama beyaz yakalı arkadaşlar her zaman bu mavi yakalara özeniyor. Akıl almaz bir durum.
Meslek lisesini ilk defa duydunuz sanırım, öyle bir okul varya hani ülkemizdeÖyle zaten bu yıl kaç tane çocuk çırakken öldü? İş kazası diyip geçiyorlar, kimsenin umrunda olmuyorlar. Okulu bırakıp tamamen sanayiye gitmek farklı okula devam edip boş zamanlarında gitmek farklı. Ben lisedeyken böyle arkadaşlarım olurdu. Dediğim gibi hafta sonu berber,marangoz yanında çalışırlardı. 13,14 yaşındaki çocukların okulu tamamen bırakıp bu tarz yerlere gitmelerini ben uygun bulmuyorum. Resmen çocuk işçi olarak sömürülüyor o çocuklar.
Siz konuyu hiç anlamamissiniz, mesele para değil. Ülkede bir işi ustalık derecesinde yapan kimse yok diyoruz. Tesisatçı çağırdık adam yalan yanlış yaptı kaçtı. Sonra eşim abisiyle düzeltti. Boya yapamayan boyacı, sıva yapamayan sıvacı çalışıyor. Bakış açınızı degistirin bence bu işleride yapacak iş gucune ihtiyaç var bu ülkede, sonra Suriyeliler niye geliyor afganlilar niye geliyor diye eleştiriliyor. Senin benim begenmedigim işleri onlar yapıyor işte razimisiniz bu duruma.Aynen öyle yapıyorlar. Bizim sanayi profilimiz belli Avrupa değil burası. Çalışanların hali ortada. Hangisi 15 yaşındaki çocuğa iş öğretecek? Adamların kendine hayrı yok. Bu tip konularda hemen ipsiz sapsız pis heriflerin konusu bile geçmezken kazandıkları paralar övülüyor ben çok şaşırıyorum. Tüm mesele para mı yani,bilmem kim kaportacı paraya para demiyor,bilmem kim borucu beş katlı apartman almış,bilmem kim suntacı son model araba alacak kadar kazanmış. Ya bizim halkımız kadar okumaya değil de cehalete prim veren ve bunu destekleyen başka bir halk yoktur gerçekten.
Yıllardır tekstil işi yapıyorum,hiçbir dokuma ustası öyle para içinde yüzmüyor. Hiçbir işbağcı cebi dolu dolu gezmiyor. Hiç çok zengin bir lamelci yok çevremde. Hepsi okumadığına pişman tam tersi. Bu ülkede mavi yaka olmak her zaman dezavantaj ama beyaz yakalı arkadaşlar her zaman bu mavi yakalara özeniyor. Akıl almaz bir durum.
Merhaba kızlar canımı çok sıkan bı konuyla geldim. Lise 2. Sınıfa giden bı oğlum var kendisi 15 yaşında okulu hem Anadolu lisesi hemde motor bölümünde arabalara ilgisi çok. Ama çocuk okulu sevmiyor. MESEM diye bı olay var 4 gün iş 1 gün okul ona geçmek istiyor liseyi yine bitiricek ama ben erkenden işe girip calisip ezilmesini istemiyorum.
Para kazanmak kendi arabasini almak istiyormuş. Sanki arabayi alabilecek 4.000 bin lira maaş varmış( mesemde) yada o arabayı kullanabilicek. Arkadaslarida tek tek okulu biraktigi için onları örnek alıyor. Babası da onu destekliyor hayatı yasayip görsün diye.
Lise son sınıfta öğretmenleri yerleştiricek belki orada kalacak en azından oralarda yükselme imkanı olabilir belki üniversiteyi bile olur.
Nasıl vazgeciricem bu konudan okula isteksiz ve söylenerek gidiyor çok üzülüyorum. Derslere kendisini vermiyor, dinlemiyormus. Kalmak için uğraşıyor diyebilirim. Bana bı akıl verin napabilirim ??
Ha bu arada sanayide çırak olarak calisicak.. Şuan hiç bir bilgisi yok ama o o kadar güveniyor ki herşeyi biliyorum kafasında.. İki sene sonra pişman olacağı bı karar vermesini istemiyorum.
Bir insanın işini iyi öğrenmesi için çocuk yaşta başlamasına gerek yok. İş yapamayan iş sahipleri her yerde var sadece mavi yakalar böyle sanıyorsunuz ama değil. İşini iyi yapamayan öğretmen de var,avukat da,mühendis de,doktor da. Türkçe yazamayan Türkçe öğretmeni de gördüm,o da mı çocuk yaşta başlamadığı için yapamadı sizce? Hemen konuyu mültecilere getirmişsiniz de. İşini bizimkiler düzgün yapamadı da mülteci düzgün yaptıysa buyursun yapsın gelsin onda benim razı olmam bir şey değiştirmeyecek. Yurt dışında da bu böyle,millet ırk ve meslek ayırmadan herkes işini düzgün yapmalı ki diğerleri piyasada tutunamasın ayıklansın bir şekilde.Siz konuyu hiç anlamamissiniz, mesele para değil. Ülkede bir işi ustalık derecesinde yapan kimse yok diyoruz. Tesisatçı çağırdık adam yalan yanlış yaptı kaçtı. Sonra eşim abisiyle düzeltti. Boya yapamayan boyacı, sıva yapamayan sıvacı çalışıyor. Bakış açınızı degistirin bence bu işleride yapacak iş gucune ihtiyaç var bu ülkede, sonra Suriyeliler niye geliyor afganlilar niye geliyor diye eleştiriliyor. Senin benim begenmedigim işleri onlar yapıyor işte razimisiniz bu duruma.
+150000. Şimdiki aklım olsa 2 dil daha öğrenir erken yaşta ticarete atılırdım. Ancak dilekçe yazam evrak kovalayam dava kovalayamValla on sene önce olsa zorla okutun derdim. Ama artık zanaat tip işler daha çok kazandırıyor.
Üniversite mezunu olup atananlar asgari ücrete yakın kazanırken bir tamirhanesi olanlar zengin oluyor.
Liseyi bitirecekmiş zaten, gitsin işe görsün hayatın gerçeklerini. Eğer başarırsa belki otomotiv sektöründe yükselir.
Herkes üniversite mezunu olacak değil neticede. Adı sanı olmayan ufak bir üniversiteden mezun olacağına mesleği olur
Liseyi bitirsin zaten surada 2 yılı kalmış hem okuyup hem de calıssın liseyi bitirince iş hayatına başlasın. Bilemezsiniz oglunuz kendi isinin patronu olabilir babasi bu kadar destekliyorsa vardir bi bildigi derim erkekler arasindaMerhaba kızlar canımı çok sıkan bı konuyla geldim. Lise 2. Sınıfa giden bı oğlum var kendisi 15 yaşında okulu hem Anadolu lisesi hemde motor bölümünde arabalara ilgisi çok. Ama çocuk okulu sevmiyor. MESEM diye bı olay var 4 gün iş 1 gün okul ona geçmek istiyor liseyi yine bitiricek ama ben erkenden işe girip calisip ezilmesini istemiyorum.
Para kazanmak kendi arabasini almak istiyormuş. Sanki arabayi alabilecek 4.000 bin lira maaş varmış( mesemde) yada o arabayı kullanabilicek. Arkadaslarida tek tek okulu biraktigi için onları örnek alıyor. Babası da onu destekliyor hayatı yasayip görsün diye.
Lise son sınıfta öğretmenleri yerleştiricek belki orada kalacak en azından oralarda yükselme imkanı olabilir belki üniversiteyi bile olur.
Nasıl vazgeciricem bu konudan okula isteksiz ve söylenerek gidiyor çok üzülüyorum. Derslere kendisini vermiyor, dinlemiyormus. Kalmak için uğraşıyor diyebilirim. Bana bı akıl verin napabilirim ??
Ha bu arada sanayide çırak olarak calisicak.. Şuan hiç bir bilgisi yok ama o o kadar güveniyor ki herşeyi biliyorum kafasında.. İki sene sonra pişman olacağı bı karar vermesini istemiyorum.
Valla nerdeyse aynı yaşlarda oğlum var liseye giden bunlar neden böyle anlamıyorum hiç sadece yapmaları gereken okula gidip derslerini çalışmak,ekmek elden su gölden daha ne istiyorlar bilmiyorum benimkide dün aynısını dedi okulu biraksamda calissammi cîldirtti beni sanki onun parasına ihtiyacımız var,ev kirası,fatura yemek masrafı ödemeyi göze aliyosan çık bakalım dedim(gözünü korkurtmaya çalıştım yani benim evimde benim kuralların geçer diye)neyseki sustu odasına gitti ama senin oğlun anladığım kadarıyla okuluyla ilgili bir meslek söylüyor gerçekten hayata hazırlanmaları lazım bı anlasınlar anyayi konyayi,Allah yardımcın olsun kafayı yemeden buyutsek bu ergenleri daha birşey istemiyorumMerhaba kızlar canımı çok sıkan bı konuyla geldim. Lise 2. Sınıfa giden bı oğlum var kendisi 15 yaşında okulu hem Anadolu lisesi hemde motor bölümünde arabalara ilgisi çok. Ama çocuk okulu sevmiyor. MESEM diye bı olay var 4 gün iş 1 gün okul ona geçmek istiyor liseyi yine bitiricek ama ben erkenden işe girip calisip ezilmesini istemiyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?