Liseye giden oğlum okulu bırakmak istiyor..

Kaç yaşında meslek öğrenmeli gençler acaba, Ülkemiz otuz yaşına gelmiş hiç bir işte uzmanlasmamis gençlerle dolu. Ne iş yaparsin... Ne iş olsa yaparım ağabey..

Kaç yaşında meslek öğrenmeli gençler acaba, Ülkemiz otuz yaşına gelmiş hiç bir işte uzmanlasmamis gençlerle dolu. Ne iş yaparsin... Ne iş olsa yaparım ağabey..
Temel eğitimini yani 4+4+4 u tamamlayınca? Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi? Siz 15 yaşındaki çocuğunuzu gönderir misiniz?

Genç olduklarında. Çocukken değil. 18 yaş altı her türlü istismara açıktır. Ben 18 yaşından küçük çocuğumu göndermezdim.

Genç olduklarında. Çocukken değil. 18 yaş altı her türlü istismara açıktır. Ben 18 yaşından küçük çocuğumu göndermezdim.
18 yaşında liseyi bitirmiş elinde hiçbir akademik başarısı olmayan bir erkeği hiç kimse yetiştirmek için yanına almaz.

Çünkü yetiştiremez. 2 sene sonra zaten askere gidecek olan birini kimse geçici olarak yanına almaz.

Ağaç yaşken eğilir bir meslek ve zanaat öğrenilecekse 18 yaş bunun için çok geç.

Bu devirde lise mezunu olmamak korkunç bir durum kimse kusura bakmasın. Üniversite okumak zorunda değil ama en azından liseyi bitirsin. Liseyi bitirmeyeni markete kasiyer diye bile almıyorlar. Onu geçtim ileride pişman olup kpss'ye hazırlanmak isterse yine en kötü lise mezunu olması gerek. Pişman olursa ortaöğretim kpss ile iyi,kötü bir yerlere girebilir. O yüzden ne yapsın ne etsin liseyi bitirsin. Benim kuzen de bu sanayi işlerine meraklıydı. Hafta içi liseye giderdi hafta sonu da sanayiye giderdi. Orta yolu bulun. Hem liseye gitsin hem arta kalan vakitlerinde çıraklık yapsın. Lise bitince artık net kararını verir ama lise mezunu olmayana kolay kolay iş yok onu söyleyeyim. İstenilmeyen işlerde bile lise mezunu şartı var. Üniversite mezunları zor iş bulurken lise mezunu bile olmayanı kimse yanına almaz. Okulunu okusun,boş zamanlarında çıraklık yapsın. Zorunlu eğitime nasıl devam etmeyeceğim diyebilir ya? Açıktan lise okumak da iyice zorlaştı,düzgünce eğitimini alsın.

Değil bence. Eskiden emeklilik 45ti 15 yasinda başlayan kişi 30 sene sonra emekli olurdu. Şimdi 65. 50 sene calisacak mi bu çocuklar. Zaten bilmiyorum sanayiyi nasil görüyorsunuz ama çay demletip sağa sola kosturuyorlar sanayi koşulları da çok iyi değil. Bir kuaför ablamız vardı ustası her müşteri geldiginde dışarı gönderiyormus. İnanılmaz iyi bir ortam yok yani işi ogretirken

Lise mezunu olacak zaten. MESEM mezunları lise diploması alıyor.

İnanılmaz iyi ortam var demiyoruz zaten. Nerede inanılmaz iyi ortam var ki?

Ama akademik anlamda iyi yerlere gelemeyecekse bir çocuk askere gidip geldikten sonra kendisini geliştirecek durumu olmaz.

Burada konu sahibine verilen tavsiyeler arasında şu da vardı. Tatillerde gitsin sanayiye çalışsın ortamı görsün çocuk, fikri değişmezse devam etsin.

Öyle zaten bu yıl kaç tane çocuk çırakken öldü? İş kazası diyip geçiyorlar, kimsenin umrunda olmuyorlar. Okulu bırakıp tamamen sanayiye gitmek farklı okula devam edip boş zamanlarında gitmek farklı. Ben lisedeyken böyle arkadaşlarım olurdu. Dediğim gibi hafta sonu berber,marangoz yanında çalışırlardı. 13,14 yaşındaki çocukların okulu tamamen bırakıp bu tarz yerlere gitmelerini ben uygun bulmuyorum. Resmen çocuk işçi olarak sömürülüyor o çocuklar.

Ne güzel işte çocuk kendine bir hedef belirlemiş çocukları daraltmayın konu başlığını görünce ben de sandım ki laylaylom için bırakmak istiyor işe gitmek istiyorsa işe gitsin çocuklar kendi istediklerini yapsınlar hür yaşasınlar fikirlerine saygı duyalım iş hayatı lise yaşındaki bir çocuk için de öcü değildir merak etmeyin gitsin kendisi görsün hem hayat nedir ne değildir daha iyi anlıyorlar kimileri daha sıkı okumaya veriyor sonra kendini ki artık yüksek okumak da bir şey ifade etmiyor devir mesleği kapma devri tecrübe edinme devri

Çocuk bir de motor bölümü okuyormuş tam sanayide de tecrübe etmesi gereken bölüm 2 tane tanıdığım genç var maşallah iyi tecrübe edindiler arabalara da ilgisi varmış valla süper daha ne olsun bu işin erbabı olanlar çok iyi kazanıyor o da sanayide tecrübeye bakıyor bir örnek daha vereyim çok yakın başka bir tanıdığım bu araç motorları ile ilgili işi var paraya para demiyorlar

Kendisi çok sıkılgan bir çocuk bir ay işe gidince iş şartları ağır gelince işi birakmak isteyecek buna çok eminim. Bu sefer d hem okul yok hem iş yok hesabına donup ortalıkta boş boş gezecek.

Merhaba, son durumunuz nedir bilmiyorum ama şurada yazdıklarınızı birebir yeğenim yaşadı. Önce mesem’de 4 gün iş 1 gün okul şeklinde başladı. Sonra yanında çalıştığı usta ile anlaşamayıp işi bıraktı, okula da dönmedi. Sonra bir kahvehanede yani yaşlı başlı insanların duman altı olan o berbat yerde çalışmaya başladı. Yeni dönemi beklemek ve bu süreçte para kazanmak için. Yeni dönemi 1 kere kaçırdı, kahvehanede iyi perişan olarak çalıştı. Sonra yaşadıklarından bin pişman bir kez daha 4 gün iş 1 gün okul olarak bir işe başladı. Kombi işiyle ilgileniyor ve şimdilik memnun olduğunu söylüyor. Tekrar dönmeseydi ve o kahvehanede kalsaydı durumu düşünmek dahi istemiyorum

Yani diyorum ki 15 yaşındaki gence de iş göstermiyorlar ayak işi yaptırıyorlar orada da mekaniği, terziligi, kuaforlugu , asciligi ogretmiyorlar. Şurada inanılmaz bir ortam var demedim. Birebir sanayi okul işbirliği içinde çalışan bir ortamda çalıştım. 15 yaşındaki çocuk 30 yaşındaki adam gibi o asgari ücretin dörtte birini almak için sabah 8 akşam bilmem kaç haftanın 6 günü çalışıyor. İş Güvenliği önlemleri alınmıyor hocalar ilgisiz ziyarete gelmiyor. Haber paylaştım bakın 15 yaşındaki çocuğun kafasına sunta düşmüş.

Çok doğru düşünüyorsunuz. Pişman olacağını düşünüyorum bende.
Yerinizde olsam liseyi bitirmek zorunda olduğunu ama yaz tatilinde gidip çalışıp karar verebileceğini söylerdim. Gidip çalışsın yazın,zaten pişman olur zora gelebilecegini düşünmüyorum açıkçası.

Ne güzel arkadaşınız adına çok sevindim. Geçen gün arkadaşı ile karşılaştık markette oda okulda kalmis . Çocuk şuan çok pişman keşke okusaydim diyor.
Bu dönem geçti artık hanımefendi devir hem okulu yürütüp hem meslek edinme zamanı açıktan da okuyabilir çocuğunuz işin erbabı gençler var çevremde gencecik yaşta işin piri olmuşlar

Temel eğitimini yani 4+4+4 u tamamlayınca? Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi? Siz 15 yaşındaki çocuğunuzu gönderir misiniz?
O devir geçti artık hanımefendi liseyi açıktan da okuyabilirler işin piri usta olmak için erken iş hayatına atılmak gerekiyor

Ben o mesem denilen şeye hiç inanmıyorum bizzat sanayinin içinde çalışan bir kadın olarak. Resmen çocuk istismarı ve çocuk işçiliğin önünü açan bir uygulama. Mesemle gelen çocukların hiç biri meslek falan öğrenmiyor,hepsi ipsiz sapsız,okuldan kaçmak için sanayide iş öğreniyoruz yalanına tutunuyorlar. Ellerinde sigara,ağızlarda küfür. Getir götür yaptırılıyor,çay taşıttırılıyor. Ülkedeki en rezil okullar her zaman meslek liseleri olmuştur,1940lardan bu yana. Savunan arkadaşlar tarihini okusun,ayrıca da köy enstitüleri ve öğretmen okulları kapanınca neler olmuş,meslek okullarının halini vs öğrenmiş olurlar,nacizane tavsiyem. En son meslek öğreten okul köy enstitüleriydi arkadaşlar. O da kapanınca bitti artık. Anlamak için yaşlarınız müsait değildir farkındayım,tanıdığınız ettiğiniz kimse de yoktur belki ama araştırabilirsiniz.

O devir geçti artık hanımefendi liseyi açıktan da okuyabilirler işin piri usta olmak için erken iş hayatına atılmak gerekiyor
Katılmıyorum uzun uzun yazdim

Savunan arkadaşlar eminim kendi çocuklarına o şekilde davranılmasına razı olmazlar,reva göstermezler. Bu devirde erkek çocuklarında dönem dönem bu tarz davranışlar oluyor. Benim erkek kardeşim de lisedeyken okulu eleştiriyordu. Babam 2,3 gün inşaatta çalışan arkadaşlarının yanına yolladı. Geldiğinde düzelmişti, düzgünce okulunu okudu. Gastronomiyi kazandı. Yaz döneminde çalışarak en son model telefonu aldı,kyk borcunu ödedi. Şimdi iyi ki okudum diyor. Erkek çocukları 5 kuruş para görse hemen okulu bırakacağım demeye başlıyor zaten. Az burunları sürtülünce hemen vazgeçiyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…