- 3 Kasım 2015
- 446
- 655
- 103
- Konu Sahibi Dolunay2018
-
Kaç yaşında meslek öğrenmeli gençler acaba, Ülkemiz otuz yaşına gelmiş hiç bir işte uzmanlasmamis gençlerle dolu. Ne iş yaparsin... Ne iş olsa yaparım ağabey..Çocuk işçiliği MESEM'le döndü: 6 ayda 8 ölüm
2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk 6 ayında MESEM'ler aracılığıyla işyerlerinde çalıştırılan 8 çocuk hayatını kaybetti. Ucuz işgücüne kapı açan MESEM'lerde çocuk işçi ihlali de gün yüzüne çıkıyor.
Diken gazetesi
Ucuz isgucunu övmeyin hanimlar
Temel eğitimini yani 4+4+4 u tamamlayınca? Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi? Siz 15 yaşındaki çocuğunuzu gönderir misiniz?Kaç yaşında meslek öğrenmeli gençler acaba, Ülkemiz otuz yaşına gelmiş hiç bir işte uzmanlasmamis gençlerle dolu. Ne iş yaparsin... Ne iş olsa yaparım ağabey..
Genç olduklarında. Çocukken değil. 18 yaş altı her türlü istismara açıktır. Ben 18 yaşından küçük çocuğumu göndermezdim.Kaç yaşında meslek öğrenmeli gençler acaba, Ülkemiz otuz yaşına gelmiş hiç bir işte uzmanlasmamis gençlerle dolu. Ne iş yaparsin... Ne iş olsa yaparım ağabey..
18 yaşında liseyi bitirmiş elinde hiçbir akademik başarısı olmayan bir erkeği hiç kimse yetiştirmek için yanına almaz.Genç olduklarında. Çocukken değil. 18 yaş altı her türlü istismara açıktır. Ben 18 yaşından küçük çocuğumu göndermezdim.
Değil bence. Eskiden emeklilik 45ti 15 yasinda başlayan kişi 30 sene sonra emekli olurdu. Şimdi 65. 50 sene calisacak mi bu çocuklar. Zaten bilmiyorum sanayiyi nasil görüyorsunuz ama çay demletip sağa sola kosturuyorlar sanayi koşulları da çok iyi değil. Bir kuaför ablamız vardı ustası her müşteri geldiginde dışarı gönderiyormus. İnanılmaz iyi bir ortam yok yani işi ogretirken18 yaşında liseyi bitirmiş elinde hiçbir akademik başarısı olmayan bir erkeği hiç kimse yetiştirmek için yanına almaz.
Çünkü yetiştiremez. 2 sene sonra zaten askere gidecek olan birini kimse geçici olarak yanına almaz.
Ağaç yaşken eğilir bir meslek ve zanaat öğrenilecekse 18 yaş bunun için çok geç.
Lise mezunu olacak zaten. MESEM mezunları lise diploması alıyor.Bu devirde lise mezunu olmamak korkunç bir durum kimse kusura bakmasın. Üniversite okumak zorunda değil ama en azından liseyi bitirsin. Liseyi bitirmeyeni markete kasiyer diye bile almıyorlar. Onu geçtim ileride pişman olup kpss'ye hazırlanmak isterse yine en kötü lise mezunu olması gerek. Pişman olursa ortaöğretim kpss ile iyi,kötü bir yerlere girebilir. O yüzden ne yapsın ne etsin liseyi bitirsin. Benim kuzen de bu sanayi işlerine meraklıydı. Hafta içi liseye giderdi hafta sonu da sanayiye giderdi. Orta yolu bulun. Hem liseye gitsin hem arta kalan vakitlerinde çıraklık yapsın. Lise bitince artık net kararını verir ama lise mezunu olmayana kolay kolay iş yok onu söyleyeyim. İstenilmeyen işlerde bile lise mezunu şartı var. Üniversite mezunları zor iş bulurken lise mezunu bile olmayanı kimse yanına almaz. Okulunu okusun,boş zamanlarında çıraklık yapsın. Zorunlu eğitime nasıl devam etmeyeceğim diyebilir ya? Açıktan lise okumak da iyice zorlaştı,düzgünce eğitimini alsın.
İnanılmaz iyi ortam var demiyoruz zaten. Nerede inanılmaz iyi ortam var ki?Değil bence. Eskiden emeklilik 45ti 15 yasinda başlayan kişi 30 sene sonra emekli olurdu. Şimdi 65. 50 sene calisacak mi bu çocuklar. Zaten bilmiyorum sanayiyi nasil görüyorsunuz ama çay demletip sağa sola kosturuyorlar sanayi koşulları da çok iyi değil. Bir kuaför ablamız vardı ustası her müşteri geldiginde dışarı gönderiyormus. İnanılmaz iyi bir ortam yok yani işi ogretirken
Öyle zaten bu yıl kaç tane çocuk çırakken öldü? İş kazası diyip geçiyorlar, kimsenin umrunda olmuyorlar. Okulu bırakıp tamamen sanayiye gitmek farklı okula devam edip boş zamanlarında gitmek farklı. Ben lisedeyken böyle arkadaşlarım olurdu. Dediğim gibi hafta sonu berber,marangoz yanında çalışırlardı. 13,14 yaşındaki çocukların okulu tamamen bırakıp bu tarz yerlere gitmelerini ben uygun bulmuyorum. Resmen çocuk işçi olarak sömürülüyor o çocuklar.Değil bence. Eskiden emeklilik 45ti 15 yasinda başlayan kişi 30 sene sonra emekli olurdu. Şimdi 65. 50 sene calisacak mi bu çocuklar. Zaten bilmiyorum sanayiyi nasil görüyorsunuz ama çay demletip sağa sola kosturuyorlar sanayi koşulları da çok iyi değil. Bir kuaför ablamız vardı ustası her müşteri geldiginde dışarı gönderiyormus. İnanılmaz iyi bir ortam yok yani işi ogretirken
Kendisi çok sıkılgan bir çocuk bir ay işe gidince iş şartları ağır gelince işi birakmak isteyecek buna çok eminim. Bu sefer d hem okul yok hem iş yok hesabına donup ortalıkta boş boş gezecek.
Yani diyorum ki 15 yaşındaki gence de iş göstermiyorlar ayak işi yaptırıyorlar orada da mekaniği, terziligi, kuaforlugu , asciligi ogretmiyorlar. Şurada inanılmaz bir ortam var demedim. Birebir sanayi okul işbirliği içinde çalışan bir ortamda çalıştım. 15 yaşındaki çocuk 30 yaşındaki adam gibi o asgari ücretin dörtte birini almak için sabah 8 akşam bilmem kaç haftanın 6 günü çalışıyor. İş Güvenliği önlemleri alınmıyor hocalar ilgisiz ziyarete gelmiyor. Haber paylaştım bakın 15 yaşındaki çocuğun kafasına sunta düşmüş.İnanılmaz iyi ortam var demiyoruz zaten. Nerede inanılmaz iyi ortam var ki?
Ama akademik anlamda iyi yerlere gelemeyecekse bir çocuk askere gidip geldikten sonra kendisini geliştirecek durumu olmaz.
Burada konu sahibine verilen tavsiyeler arasında şu da vardı. Tatillerde gitsin sanayiye çalışsın ortamı görsün çocuk, fikri değişmezse devam etsin.
Çok doğru düşünüyorsunuz. Pişman olacağını düşünüyorum bende.Ama lise son sınıfta staj için öğretmenleri onu daha iyi yere koyabilirler başarısına göre. Şuan ki motor bölümü öğretmeni o okuldan mezun olmuş şuan orda onlara bölüm ogretmenligi veriyor. Ama sanayide kırın pasin içinde aynı şartlara sahip olmicak. Elinde bilgisayarla sorunu bulmak varken neden daha 15 yaşında ezilsinki . İleride pişman olacak adım gibi eminim.
Bu dönem geçti artık hanımefendi devir hem okulu yürütüp hem meslek edinme zamanı açıktan da okuyabilir çocuğunuz işin erbabı gençler var çevremde gencecik yaşta işin piri olmuşlarNe güzel arkadaşınız adına çok sevindim. Geçen gün arkadaşı ile karşılaştık markette oda okulda kalmis . Çocuk şuan çok pişman keşke okusaydim diyor.
O devir geçti artık hanımefendi liseyi açıktan da okuyabilirler işin piri usta olmak için erken iş hayatına atılmak gerekiyorTemel eğitimini yani 4+4+4 u tamamlayınca? Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi? Siz 15 yaşındaki çocuğunuzu gönderir misiniz?
Açıktan okumayı epey zorlaştırdılarO devir geçti artık hanımefendi liseyi açıktan da okuyabilirler işin piri usta olmak için erken iş hayatına atılmak gerekiyor
Yani diyorum ki 15 yaşındaki gence de iş göstermiyorlar ayak işi yaptırıyorlar orada da mekaniği, terziligi, kuaforlugu , asciligi ogretmiyorlar. Şurada inanılmaz bir ortam var demedim. Birebir sanayi okul işbirliği içinde çalışan bir ortamda çalıştım. 15 yaşındaki çocuk 30 yaşındaki adam gibi o asgari ücretin dörtte birini almak için sabah 8 akşam bilmem kaç haftanın 6 günü çalışıyor. İş Güvenliği önlemleri alınmıyor hocalar ilgisiz ziyarete gelmiyor. Haber paylaştım bakın 15 yaşındaki çocuğun kafasına sunta düşmüş.
Katılmıyorum uzun uzun yazdimO devir geçti artık hanımefendi liseyi açıktan da okuyabilirler işin piri usta olmak için erken iş hayatına atılmak gerekiyor
Savunan arkadaşlar eminim kendi çocuklarına o şekilde davranılmasına razı olmazlar,reva göstermezler. Bu devirde erkek çocuklarında dönem dönem bu tarz davranışlar oluyor. Benim erkek kardeşim de lisedeyken okulu eleştiriyordu. Babam 2,3 gün inşaatta çalışan arkadaşlarının yanına yolladı. Geldiğinde düzelmişti, düzgünce okulunu okudu. Gastronomiyi kazandı. Yaz döneminde çalışarak en son model telefonu aldı,kyk borcunu ödedi. Şimdi iyi ki okudum diyor. Erkek çocukları 5 kuruş para görse hemen okulu bırakacağım demeye başlıyor zaten. Az burunları sürtülünce hemen vazgeçiyorlar.Ben o mesem denilen şeye hiç inanmıyorum bizzat sanayinin içinde çalışan bir kadın olarak. Resmen çocuk istismarı ve çocuk işçiliğin önünü açan bir uygulama. Mesemle gelen çocukların hiç biri meslek falan öğrenmiyor,hepsi ipsiz sapsız,okuldan kaçmak için sanayide iş öğreniyoruz yalanına tutunuyorlar. Ellerinde sigara,ağızlarda küfür. Getir götür yaptırılıyor,çay taşıttırılıyor. Ülkedeki en rezil okullar her zaman meslek liseleri olmuştur,1940lardan bu yana. Savunan arkadaşlar tarihini okusun,ayrıca da köy enstitüleri ve öğretmen okulları kapanınca neler olmuş,meslek okullarının halini vs öğrenmiş olurlar,nacizane tavsiyem. En son meslek öğreten okul köy enstitüleriydi arkadaşlar. O da kapanınca bitti artık. Anlamak için yaşlarınız müsait değildir farkındayım,tanıdığınız ettiğiniz kimse de yoktur belki ama araştırabilirsiniz.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?