• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Liseye giden oğlum okulu bırakmak istiyor..

Kendi yaşayıp görmesi lazım, erkenden işe girip ezilmesini istemiyorum demişsiniz çok şaşırdım. Madem okumak istemiyor, çalışsin görsün para kazanmak kolaymi. Dediğiniz sistemde arkadaşımın oğlu çalışıyor, okulla hiç arası yoktu. Her çocuk okuyacak diye birşey yok. Yeteneğine göre meslek seçmek çok önemli. Oto tamirciliği de çok güzel meslek hiç küçümsemeyin. Cirakliktan başlar işi öğrenir kendi dükkanını açar. 30 yaşında diplomali ìşşiz olmasindan iyidir. Okullar yüzünden çocuklar hayata o kadar geç atılıyor ki artık. Hayatla erken tanisanlar bir sıfır önde her zaman.

Bana da mantıklı geldi 😂😂 sonuçta lise bitecek ilgisi de varmış çocuğun. Normalde liseyi bitirip hocaları koysa bile çok da üst bir yere koyamazlar. İlgisi olmayan çocuk da zorla okumuyor. Sanayideki usta benim 2 ayda kazandığımı 1 günde kazanıyor.

Öğretmen bir tanıdığımızın oğluda yıllar önce okulu bırakıp çalışmaya başladı. Bir sene sonra pişman olup, okula dönüş yaptı. Hemde çok harika bir dönüş oldu. Çok sosyal bir çocuk oldu, sorunlu olan çocuklara abilik yaptı, ders çalışma grupları kurdu arkadaşları ile. Şimdi üniversiteyi bitirdi.

Ama bu sizin çocukta olur mu bilemem.

yazın yollayacağınızı söyleyin ya da yarı yıl tatilinde yollayın. En azından ortam görür ustaya da söylersiniz iş konusunda iyice sıksın. Hangi mesleği yaparsa yapsın lise diploması şart artık sanırım. Mesleki eğitim belgeleri, çıraklık, kalfalık falan bildiğim kadarıyla. En azından bu yoldan çocuğunuza ilerleyin başka ne denir bilemedim. Ergen inadıda çok zor oluyor🥲 Allah yardımcınız olsun

Merhaba kızlar canımı çok sıkan bı konuyla geldim. Lise 2. Sınıfa giden bı oğlum var kendisi 15 yaşında okulu hem Anadolu lisesi hemde motor bölümünde arabalara ilgisi çok. Ama çocuk okulu sevmiyor. MESEM diye bı olay var 4 gün iş 1 gün okul ona geçmek istiyor liseyi yine bitiricek ama ben erkenden işe girip calisip ezilmesini istemiyorum.
Para kazanmak kendi arabasini almak istiyormuş. Sanki arabayi alabilecek 4.000 bin lira maaş varmış( mesemde) yada o arabayı kullanabilicek. Arkadaslarida tek tek okulu biraktigi için onları örnek alıyor. Babası da onu destekliyor hayatı yasayip görsün diye.
Lise son sınıfta öğretmenleri yerleştiricek belki orada kalacak en azından oralarda yükselme imkanı olabilir belki üniversiteyi bile olur.
Nasıl vazgeciricem bu konudan okula isteksiz ve söylenerek gidiyor çok üzülüyorum. Derslere kendisini vermiyor, dinlemiyormus. Kalmak için uğraşıyor diyebilirim. Bana bı akıl verin napabilirim ??
Ha bu arada sanayide çırak olarak calisicak.. Şuan hiç bir bilgisi yok ama o o kadar güveniyor ki herşeyi biliyorum kafasında.. İki sene sonra pişman olacağı bı karar vermesini istemiyorum.

15 yaşındaki çocuğun yeri, iş yeri değil. Bir işte uzmanlaşmak, ustalaşmak için illa 15inde 16sında başlamasına gerek yok, 18inde de yapar, 20 sinde de. Çocukların böyle ergenlik çağında 'iş öğrensin mantığı' ile güvenli olmayan şartlarda çalıştırılmasını doğru bulmuyorum. 15indeki bir çocuk bu yaşta işe başlasa neler çekecek, ne zorluklar yaşayacak kimse bunu düşünmüyor. Bunun ellerinin yara olması, elektrik çarpması gibi ciddi tehlikeleri var.

Sizin bakış açınız çok doğru. Otursun okulu okusun. 18inden sonra bakar durumuna göre.

Merhaba kızlar canımı çok sıkan bı konuyla geldim. Lise 2. Sınıfa giden bı oğlum var kendisi 15 yaşında okulu hem Anadolu lisesi hemde motor bölümünde arabalara ilgisi çok. Ama çocuk okulu sevmiyor. MESEM diye bı olay var 4 gün iş 1 gün okul ona geçmek istiyor liseyi yine bitiricek ama ben erkenden işe girip calisip ezilmesini istemiyorum.
Para kazanmak kendi arabasini almak istiyormuş. Sanki arabayi alabilecek 4.000 bin lira maaş varmış( mesemde) yada o arabayı kullanabilicek. Arkadaslarida tek tek okulu biraktigi için onları örnek alıyor. Babası da onu destekliyor hayatı yasayip görsün diye.
Lise son sınıfta öğretmenleri yerleştiricek belki orada kalacak en azından oralarda yükselme imkanı olabilir belki üniversiteyi bile olur.
Nasıl vazgeciricem bu konudan okula isteksiz ve söylenerek gidiyor çok üzülüyorum. Derslere kendisini vermiyor, dinlemiyormus. Kalmak için uğraşıyor diyebilirim. Bana bı akıl verin napabilirim ??
Ha bu arada sanayide çırak olarak calisicak.. Şuan hiç bir bilgisi yok ama o o kadar güveniyor ki herşeyi biliyorum kafasında.. İki sene sonra pişman olacağı bı karar vermesini istemiyorum.

o da bir şey mi
benimki üniversiteyi bıraktı
4 burs ve 3.33 not ortalamasıyla

15 yaşındaki çocuğun yeri, iş yeri değil. Bir işte uzmanlaşmak, ustalaşmak için illa 15inde 16sında başlamasına gerek yok, 18inde de yapar, 20 sinde de. Çocukların böyle ergenlik çağında 'iş öğrensin mantığı' ile güvenli olmayan şartlarda çalıştırılmasını doğru bulmuyorum. 15indeki bir çocuk bu yaşta işe başlasa neler çekecek, ne zorluklar yaşayacak kimse bunu düşünmüyor. Bunun ellerinin yara olması, elektrik çarpması gibi ciddi tehlikeleri var.

Sizin bakış açınız çok doğru. Otursun okulu okusun. 18inden sonra bakar durumuna göre.
Yalnız ustalar 18 den sonra hiç kimseyi çırak diye almazlar. Bu sanayide de berberde de marangozda da böyledir. Ben her çocuğun eğitim görmesinden yanayım. Çocuklarımı da sonuna kadar destekleyeceğim inş. Ama burda çocuk aylaklık yapmak istemiyor hem çalışıp hem de liseyi bitirecek. Sanırım çıraklık kalfalık ustalık eğitimli birşey yapacak. İnş en mutlu olacağı bir yol çizer

Liseyi bitirecekse tamam diyin. Bari lise mezunu olsun😑 siz okumasını istiyorsunuz anlıyorum ama cocuk istemiyorsa yapacak bir şey yok.

Bu arada maddiyat hırsının 15 yaşa kadar düşmesine şaşırdım. Durumunuz iyi sanırım, araba istersen de alıcaz demişsiniz bunlara rağmen 15 yaşındaki bir çocugun para da para demesini korkunç buldum zaman mı değişti🙄
Aslında durum iyiliginden değil arabamız var o onu benimsemiyor Tofaş alicam diyor. Bende ona sen işe girip çalışınca ilerisi için soyluyorum elimizden gelen desteği gösteririz demek istedim. Yani yüksek bı modelli araba değil aslında.

yazın yollayacağınızı söyleyin ya da yarı yıl tatilinde yollayın. En azından ortam görür ustaya da söylersiniz iş konusunda iyice sıksın. Hangi mesleği yaparsa yapsın lise diploması şart artık sanırım. Mesleki eğitim belgeleri, çıraklık, kalfalık falan bildiğim kadarıyla. En azından bu yoldan çocuğunuza ilerleyin başka ne denir bilemedim. Ergen inadıda çok zor oluyor🥲 Allah yardımcınız olsun
Amin teşekkürler. Meseme geçerse 4 gün iş 1 gün okul olacak . Bu belgelerin hepsinide alabilicek. Ama ben istiyorum lise normalinde bitsin.

İşte bende bunu düşünüyorum ama maalesef çalışıyoruz. Ve benim oğlum dikkatsiz bir çocuk hiç dikkat etmez.

Üniversite mezunuyum bence bıraksın diyorum. Şimdiden meslek öğrenip ilerler işinde. Yaş geçtikçe meslek öğrenmesi çok zorlaşıyor
Ama lisede zaten bunu öğrenecek. Geçen sene ve bu sene haftanın bir günü son sınıfta 3 gün gidip staj görecek. Belki o zmana fikride değişir bilemiyorum.

Öğretmen bir tanıdığımızın oğluda yıllar önce okulu bırakıp çalışmaya başladı. Bir sene sonra pişman olup, okula dönüş yaptı. Hemde çok harika bir dönüş oldu. Çok sosyal bir çocuk oldu, sorunlu olan çocuklara abilik yaptı, ders çalışma grupları kurdu arkadaşları ile. Şimdi üniversiteyi bitirdi.

Ama bu sizin çocukta olur mu bilemem.
Ne güzel arkadaşınız adına çok sevindim. Geçen gün arkadaşı ile karşılaştık markette oda okulda kalmis . Çocuk şuan çok pişman keşke okusaydim diyor.

Şu anki öğretmenleri liseden sonra teknik eğitim fakültesinde o bölümün öğretmenliğini okuyup kpss ile atandı ama. Toplasanız 3 5 tane atama yapılıyor o bölümden. Kolay mı zannediyorsunuz?
Mutlaka değil bende üniversite okumasını beklemiyorum ama daha 15 yaşında karda kışta ise gidip gelmesi anne olarak üzülüyorum açıkçası.

Mutlaka değil bende üniversite okumasını beklemiyorum ama daha 15 yaşında karda kışta ise gidip gelmesi anne olarak üzülüyorum açıkçası.
Üniversite okumasını beklemediğiniz çocuktan liseden mezun olunca sadece lisede okuduğu derslerle nasıl bir zanaat ya da meslek edinmesini bekliyorsunuz?

Bu çocuk üniversite okumayacak diyorsanız bırakın gitsin meslek öğrensin erken yaşta. 18 yaşından sonra sırf meslek lisesi mezunu diye kimse onu çırak diye alıp da eğitmez adam 2 sene sonra askere gidecek çünkü üniversite okumadığı için.

Mutlaka MESEM e gidip pişman olanlar vardır ama anlattığınız kadarıyla oğlunuz aklı başında bi çocuğa benziyor. Okulu bırakacağım gezeceğim bana araba alacaksınız diye tutturan serseri olma meyli olan bir çocuk değil.

Okumayacaksa, okuyarak bir meslek iyi bir gelecek elde edemeyecekse üzgünüm ama ezilmeden zorluk görmeden bu dünyada tutunamaz. Ne kadar erken o kadar iyi.

Burada linç yiyebilirim ama umurumda da değil. Çocuğunuz sanayiye gitmek istiyorsa bırakın gitsin. Bu tarz çocukları okulda tutmak çocuğa yapılabilecek en büyük zulüm. 19 yaşında yeğenim var, 14 yaşından beri sanayide ve dükkandan dükkana transfer oluyor resmen, iyi ustayı yaşına bakmadan havada kapıyorlar. Sanayide edindiği tecrübeyi okulda edinme ihtimali yok. Ancak illa ki okula devam etsin diyorsanız, çocuk da kabul ederse, bir ustayla anlaşın, okul sonraları ve hafta sonu onun yanında çalışıp işi öğrensin. Okuldaki öğretmenlerin mezun olunca bir yere yerleştirmesine umut bağlamayın, insanlar hangi birini nereye yerleştirsinler.

15 yaşındaki bu gencimizi kutluyorum keşke ben de aynısını yapsaydım

Avrupa'nın bir çok ülkesinde eğitim böyle. Herkes üniversiteye gitmiyor. Bir çocuk meslek okuluna mı yoksa düz lise+üniversiteye mi gidecek bu yaşlarda belli oluyor. Çocuğun ilk okuldan beri tutulan okul dosyasında neye yeteneği var, hangi konuda başarılı olabilir tespit ediyorlar. Öğretmenler okul yönlendiriyor çocuğu ve aileyi. Yalnız sallamasyon meslek okulu değil, o mesleği mükemmel öğreniyorlar, okul zamanı para kazanmaya başlıyorlar ve mezun olur olmaz hemen işleri hazır. İki arkadaşımın çocuğu böyle meslek yaptılar. Üniversiteye gitmeyenler sadece bizde eziklenir, değersiz görülür, önemli olan bir meslek sahibi olmaktır. O yüzden zanaat gerektiren işler çok pahalıdır. Çoğunluk parkesini fayansını kendi döşemeye çalışır çünkü ustalık pahalıdır. Manken gibi kızlar boyacı tulumu giyer boya yapar mesela. Türkiye'de yaşasaydım ve benim çocuğum olsaydı desteklerdim ama yine de annesi sizsiniz.

Back